ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقتصاددان ترک: غرب از پیروزی اردوغان در سایه سیاست استقلال اقتصادی ترکیه هراس دارد ترکیه

اقتصاددان ترک: غرب از پیروزی اردوغان در سایه سیاست استقلال اقتصادی ترکیه هراس دارد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاددان ترک تاکید کرد: دلیل هراس غربی‌ها از پیروزی اردوغان در انتخابات این است که وی به دنبال استقلال اقتصاد ترکیه از طریق افزایش تولید داخلی و افزایش صادرات و کاهش واردات و نیاز به ارزهای خارجی است.
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل ایران اکونومیست، ترکیه منتظر برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در روز یکشنبه 28 می(7 خرداد 1402) پیش روست تا بین رجب طیب اردوغان و رقیبش کمال قلیچدار اوغلو، یکی را برگزینند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اردوغان در دور اول با کسب 49.5 درصد آرا در مقابل 44.9 درصد برای قلیچداراوغلو پیش رفت که منجر به ناامیدی محافل غربی شده و آن را در گزارش‌های رسانه‌های خود منعکس کرده‌اند.

ایرانیان جهان

اردوغان پنجشنبه گذشته در مصاحبه ای با سی ان ان تاکید کرد که در صورت پیروزی در دور دوم، به سیاست خود در کاهش نرخ بهره برای کاهش تورم بالا ادامه خواهد داد.
کارشناسان ضمن بررسی دلایل هراس غرب از پیروزی اردوغان و دیدگاه‌های اقتصادی وی و نقاط قوت و ضعف آن و دستاوردهای حزب عدالت و توسعه از سال 2002 پرداختند.
پس از اعلام کشیده شدن انتخابات ترکیه به دور دوم، رسانه‌های بین‌المللی با انتشار گزارش‌هایی درباره ادامه سیاست‌های اقتصادی اردوغان ابراز نگرانی داشتند.

ایرانیان جهان

خبرگزاری رویترز به نقل از جان هریسون، مدیر کل مطالعات بازارهای نوظهور در TS Lombard، یک شرکت بانکداری خصوصی، گفت: سیاست‌های اردوغان، ترکیه را برای غربی‌ها غیرقابل سرمایه گذاری کرده است.
چرا غرب از دیدگاه اقتصادی اردوغان هراس دارد؟
عبدالمطلب اربا، اقتصاددان ترک و رئیس بخش اقتصاد دانشگاه صباح الدین زعیم، به نوبه خود معتقد است که اردوغان و غرب پس از کودتای نافرجام در سال 2016 به یک دوراهی رسیدند
اربا در گفت‌وگو با الجزیره می‌گوید: سیاست‌های اردوغان قبل از کودتا مطابق با دیدگاه غرب بود و در نتیجه ثبات سیاسی بین سال‌های 2002 تا 2016 ، سرمایه گذاری‌های غربی جریان داشت؛ اما اردوغان پس از سال 2016 به ویژه پس از تصدی ریاست جمهوری در سال 2018 به دنبال استقلال اقتصاد ترکیه از طریق افزایش تولید داخلی و افزایش صادرات و کاهش واردات و نیاز به ارزهای خارجی بود.

ایرانیان جهان

غرب خواهان وابستگی ترکیه است
این کارشناس ادامه داد: این سیاست ترکیه در تضاد با منافع غرب است که می‌خواهد ترکیه با اتخاذ سیاست‌های سنتی برای غلبه واردات بر صادرات (کاهش تولید)، تکیه بر ارزهای خارجی و افزایش بهره برای حفظ نرخ لیر به آن وابسته بماند.
ترکیه از اواسط سال 2018 با بحران‌های اقتصادی پیاپی روبه رو بوده که با کاهش شدید ارزش لیر ترکیه در برابر ارزهای خارجی آغاز شد و در سه سال گذشته با پیامدهای همه گیر کرونا، جنگ در اوکراین و خسارات زلزل‌ ای که بهمن ماه گذشته این کشور را لرزاند، شدت گرفته است.
مثلث شر
بر اساس گزارش بانک جهانی، ترکیه از عدم ثبات مالی کلان از سال 2018 و نرخ بالای تورم رنج می‌برد و از این رو افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید لیر افزایش یافته است.
لیر ترکیه در روزهای اخیر کاهش ارزش یافته و به کمترین رکورد در حدود 19.80 دلار رسیده است و این ارز 44 درصد از ارزش خود را در سال 2021 و 30 درصد در سال 2022 از دست داده است که در نتیجه کاهش نرخ بهره با وجود افزایش تورم به عنوان بخشی از استراتژی غیرمتعارف اردوغان بوده است.

ایرانیان جهان

از سوی دیگر، اردوغان در سخنرانی‌های خود نرخ بهره، نرخ لیر و تورم را «مثلث شر» توصیف و تاکید می‌کند که همه در داخل و خارج از کشور دیده اند که ترکیه تسلیم این مثلث نخواهد شد.

ایرانیان جهان

بر اساس اعلام بانک مرکزی ترکیه، نرخ تورم این کشور در ماه گذشته به 45.48 درصد و نرخ بهره به 8.50 درصد رسید و قرار است سه روز مانده به دور دوم، جلسه ای در مورد نرخ سود برگزار شود.
اما عبدالمطلب اربا کاهش لیر را ناشی از بی ثباتی سیاسی و اقتصادی و توسل به خرید ارزهای خارجی و افزایش تورم را ناشی از قبوض پرهزینه واردات انرژی در زمان همه گیری کرونا (برای تامین 95 درصد نیاز کشور در آن زمان) دانست.
کاهش ذخایر ارزی ترکیه نیز در هفته قبل از انتخابات رکورد شکسته و به 60 میلیارد و 815 میلیون دلار رسید.
این کارشناس ترک در مورد بدهی ترکیه با پیش بینی اینکه که دولت بعدی اردوغان برای مقابله با آن سیاست‌های ریاضتی اتخاذ کند، گفت: ثبات سیاسی در دوره آینده امکان جلب سرمایه گذاری‌ها را فراهم می‌کند.
این در حالی است که اربا، این اقتصاددان ترک، کاهش ذخایر ترکیه را ناشی از هزینه‌های دولت برای مقابله با بحران‌های پیش آمده در این کشور، از کرونا تا زلزله و همچنین تلاش بانک مرکزی ترکیه برای حمایت از لیر و تثبیت نرخ ارز دانست.
* میانگین رشد و بیکاری
بر اساس گزارش موسسه آمار ترکیه، اقتصاد داخلی ترکیه در سال 2022 به میزان 5.6 درصد رشد کرد که فراتر از انتظارات بود، در مقایسه با کاهش رشدی که در سه ماهه آخر 2022 تجربه کرده و به 3.5 درصد رسیده بود.
اربا گفت: نرخ رشد ترکیه به طور کلی در حال افزایش است و اقتصاد این کشور احیا خواهد شد که خود را در کیفیت و تنوع بالا در تولید، استفاده از فناوری‌های مدرن در آن، تراکم جمعیت جوانان و مهارت صنعتگران نشان می‌دهد، به نحوی که گرایش به سمت بازار ترکیه به جای چین به وجود آید.
در حالی که اپوزیسیون ترکیه دولت را به شکست در مبارزه با بیکاری متهم می‌کند، اربا توضیح داد که بر اساس آخرین سرشماری در مارس گذشته بیکاری در این کشور به 10 درصد رسید و روزانه هزاران فرصت شغلی نیز ارائه می‌شود.

ایرانیان جهان

به گفته این کارشناس ترکیه‌ای، دولت اردوغان برای مقابله با بحران‌ها سه اقدام را دنبال کرد:که نخست اجازه افتتاح حساب برای سپرده‌های لیر ترکیه محافظت شده از نوسانات نرخ ارز در پایان سال 2021 است به نحوی که تضمین می‌کند که سپرده‌گذار لیر قربانی نوسانات نرخ ارز نخواهد شد و علاوه بر مابه‌التفاوت در قیمت دلار بین زمان سپرده و برداشت سود اعلام‌شده را نیز دریافت می‌کند.
وی دومین اقدام دولت را پیشرفت روند اکتشافات انرژی برای کاهش وابستگی به واردات آن دانست و گفت، اردوغان اخیرا خبر داد که کشورش گاز طبیعی در دریای سیاه و نفت در منطقه گابار در ایالت سیرناک کشف کرده و میادین عظیم انرژی خورشیدی نیز در ایالت قونیه ایجاد کرده است.
این اقتصاددان، سومین اقدام دولت ترکیه افزایش منظم حداقل دستمزد در بخش دولتی و خصوصی دانست و گفت: در جولای آینده حقوق کارمندان بخش دولتی 45 درصد افزایش خواهد یافت (همانطور که اردوغان اعلام کرد، حداقل دستمزد را در صورت پیروزی به 15 هزار پوند می‌رساند)، یعنی کمتر از نرخ تورم در آن زمان تا شهروندان قربانی نشوند.
بر اساس گزارش بانک جهانی، ترکیه با تولید ناخالص داخلی حدود 906 میلیارد دلار در رتبه نوزدهم در میان بزرگترین اقتصادهای جهان قرار دارد. ترکیه، عضو گروه 20، اصلاحات بلندپروازانه‌ای را انجام داده و از نرخ رشد بالایی بین سال‌های 2006 تا 2017 برخوردار بود که آن را به بالاترین سطوح درآمد بالاتر از متوسط ​​رساند و از فقر کاهش یافت.
اربا همچنین می‌گوید که سطح درآمد شهروند ترکیه قبل از سال 2002 متوسط ​​بود، اما تولید ناخالص داخلی سرانه از 3641 دلار در آن زمان به 9661 دلار در سال 2021 افزایش یافت.
پایان پیام/
منبع: خبرگزاری فارس

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1024557/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله شرق/ سرمایه‌گذاری فقط مالی نیست

سرمقاله جوان/ رژیم صهیونی و تازیانه سخت سنت الهی

یهودیان حریدی: زندان می‌رویم اما به خدمت نظامی نه

بیانیه کمیته خانواده های اسرا؛ کابینه نتانیاهو در آزادی اسرا شکست خورد

اشک‌های پزشک اطفال از فاجعه‌ غزه؛ روایتی دردناک از یک نسل‌کشی خاموش

بزرگترین صندوق سرمایه‌گذاری جهان از رژیم صهیونیستی فاصله گرفت

تعطیلی سرکنسولگری روسیه در لهستان

دعوت از 150 کشور برای شرکت در نشست امنیتی مسکو

جزئیات جدید از آزادی اسیرآمریکایی؛ نتانیاهو ومعمای «روزهای سرنوشت ساز»

انگلیس سیاست های مهاجرتی خود را سختگیرانه‌تر کرد

یارانه گوشت حذف شد؛ هشدار وزارت جهاد به تصمیم سازمان برنامه

سرمقاله جام جم/ رویدادی تاریخی که مبدأ تحول‌ شد

اخراج 2 عنصر امنیتی فرانسه از الجزایر

نتانیاهو تمایل دارد از کمک های امنیتی آمریکا دست بکشد

احتمال تحریم‌های بیشتر روسیه قوت گرفت

الهندی: توقف دائمی جنگ شرط آزادی همه اسرای اسرائیلی است

ورود ویتکاف به تل‌آویو برای آزادی زندانی دو تابعیتی در غزه

ویتکاف با نتانیاهو دیدار کرد

ژاپن: گفتگوهای روسیه و اوکراین باید به صلح ختم شود

پرواز جنگنده‌های رژیم صهیونیستی در قلب سوریه

جولانی با ولیعهد سعودی و رئیس امارات تلفنی گفتگو کرد

عقب‌نشینی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

رشد 79 هزار واحدی شاخص بورس

علت محکوم شدن اسنپ فود در شکایت تپسی فود از آن چه بود؟

در حاشیه بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش ایران؛ امضای تفاهم‌نامه همکاری میان پتروشیمی جم و شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی

دیگه ماشینو کارواش نبر ... اونم با 228 تومن

دیدار مدیرکل آموزش با دانش‌آموزان، دانشجویان، معلمان و اساتید مدارس و دانشگاه‌های استان سیستان و بلوچستان

سرمقاله کیهان/ سرمایه امید و تاجران یأس و ترس

سرمقاله همشهری/ فناوری هسته‌ای؛ مرز اقتدار و انقیاد

ازسرگیری مذاکرات صلح اوکراین، موضوع نشست امروز کابینه ترکیه

رسانه‌های عبری: تل‌آویو پس از آزادی نظامی 2 تابعیتی، اجازه ورود کمک‌ها به غزه را می‌دهد

برگزاری تظاهرات سراسری ضد اسلام‌هراسی در فرانسه

هیچ خط قرمزی برای یمن وجود ندارد؛ مناطق صنعتی اسرائیل در تیررس موشک‌ها

ویتکاف: اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو ساخته رسانه‌هاست

واشنگتن‌پست: ترامپ در سفر به عربستان فقط دنبال پول است

سازمان‌ ملل: گرسنگی جان 2 میلیون نفر را در غزه تهدید می‌کند

فرزین: امسال حذف 4 صفر از پول ملی را دنبال می‌کنیم

آتش‌بس تعرفه‌ای 90 روزه بین چین و آمریکا؛ طلا ریخت

نشست صمیمانه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیران صندوق قرض‌الحسنه شاهد

سفر یک روزه مدیر کل بنیاد مازندران به شهرستان بهشهر

اینفوگرافیک برنامه‌های بزرگداشت هفته خدمت

سرمقاله ایران/ سامانه «فواد 128»؛ نسخه اصلاح نظام اداری برپایه نظر مردم

آواز صلح از زبان پوتین

قسام: نظامی دوتابعیتی را امروز آزاد می‌کنیم

آمار هولناک از شهدای فلسطینی/ قتل‌عام 5 درصد جمعیت غزه

رسانه دولتی چین: آمریکا باید قدر حسن نیت چین را بداند

انگلیس و اتحادیه اروپا پیمان نظامی امضا می‌کنند

تحرکات مشکوک نیروهای امنیتی فرانسه در لبنان و سوریه

ترکیه بر فرایند انحلال پ‌ک‌ک‌ و تمام شاخه‌های آن به دقت نظارت می‌کند

پکن میزبان رهبران آمریکای لاتین؛ اتحاد در سایه جنگ تجاری با آمریکا