ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا نتانیاهو ریاض را با توافق هسته‌ای تهران معامله می‌کند؟ خاورمیانه‌

آیا نتانیاهو ریاض را با توافق هسته‌ای تهران معامله می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /متن پیش رو در «اکو ایران» منتشر شده و انتشارش در «آخرین خبر» به معنای تایید آن نیست.
امنیتی‌های اسرائیل قاطعانه با امکان دستیابی عربستان سعودی به قابلیت هسته‌ای غیرنظامی مخالف هستند؛ اما سیاسیون در اسرائیل هنوز تصمیم خود را نگرفته‌اند.
به گزارش اکوایران، روز دوشنبه، اسرائیل کاتز وزیر انرژی اسرائیل در اولین بیانیه عمومی یک مقام ارشد اسرائیلی در رابطه با برنامه هسته‌ای عربستان سعودی تحت حمایت آمریکا، ابراز نگرانی کرد.
به نوشته پایگاه المانیتور، کاتز این اظهارات را در حالی بیان کرد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده برای گفتگوهایی که انتظار می‌رود شامل برنامه هسته‌ای و دریافت فناوری آمریکایی‌ها نیز باشد، در عربستان به سر می‌برد.
کاتز در مصاحبه‌ای تلویزیونی و در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه آمریکا در ازای عادی‌سازی روابط سعودی‌ها با اسرائیل، به برنامه هسته‌ای عربستان چرا سبز نشان داده است، گفت: «طبیعتاً اسرائیل از چنین چیزهایی حمایت نمی‌کند. فکر نمی‌کنم اسرائیل با این چیزها موافقت باشد».
اظهارات این سیاست‌مدار کهنه‌کار و یکی از اعضای کابینه امنیتی وزیران، اولین اظهارنظر علنی اسرائیل در مورد شرایط عربستان از زمان اولین خبر آن در اوایل سال جاری بود. در مورد ارتباط روشن بین عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل و چراغ‌سبز اسرائیل برای برنامه هسته‌ای سعودی‌ها، کاتز افزود: «عادی‌سازی با عربستان سعودی مهم است و امیدوارم که ما به یک توافق عادی‌سازی روابط دست پیدا کنیم».
بلینکن نیز همین دیدگاه را بیان کرد. او در یک سخنرانی لابی طرفدار اسرائیل «اِیپَک» در واشنگتن گفت: «ایالات متحده در پیشبرد عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان منافع امنیت ملی بزرگی می‌بیند. ما معتقدیم که می‌توانیم و در واقع باید، نقش مهمی در پیشبرد آن ایفا کنیم».
به نظر می‌رسد که اظهارات کاتز نشانه‌ای از موضع برخی از اطرافیان بنیامین نتانیاهو است که اگرچه چنین توافقی را رد نمی‌کنند، اما آنها همچنین موافق مخالفتی محکم با درخواست عربستان هستند.
یک منبع دیپلماتیک ارشد به المانیتور گفت: «آنچه کاتز گفت یک موضع رسمی نبود. اسرائیل هنوز موضع روشنی در مورد موضوع هسته‌ای عربستان ارائه نداده است. اظهارات کاتز سروصدای زیادی به راه خواهد انداخت. موافقان و مخالفانی زیادی وجود دارد، اما اسرائیل تا رسیدن به موضع نهایی فاصله داشته و عناصر قدرتمندی هستند که با این گزینه مخالف بوده، و برخی از اطرافیان نخست‌وزیر نیز آن را کاملاً رد نمی‌کنند».
این منبع دیپلماتیک تأکید کرد: «این یک موضوع راهبردی است که باید بر اساس ملاحظات و بحث‌های اصولی تصمیم‌گیری شود. مجبور نیستیم فعلاً درباره این موضوع تصمیم بگیریم زیرا مذاکرات با عربستان در مراحل ابتدایی خود بوده و احتمال به ثمررسیدن آن کم است».
یک منبع آگاه دیگر نیز المانیتور گفت: «اسرائیل خود را با کنگره آمریکا هماهنگ خواهد کرد. کنگره گزینه‌های سختی را جلوی سعودی‌ها خواهد گذاشت. اگر سعودی‌ها می‌خواهند موضوع هسته‌ای توسط کنگره تصویب شود، باید شرایط آن را نیز بپذیرند؛ اما مطمئن نیستم که امکان‌پذیر باشد».
این منبع افزود: «هیچ شانسی وجود ندارد که کنگره قانونی را تصویب کند که به سعودی‌ها اجازه دهد که به تنهایی و در خاک عربستان اورانیوم را غنی‌سازی کنند. محمد بن سلمان خود را تحقیر نخواهد کرد. او خواهان همان چیزی است که ایرانی‌ها داشته، ولی کنگره آن را تأیید نکرده است». شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی پادشاهی در یک کنفرانس معدنی در ریاض گفت که کشورش قصد دارد ذخایر اورانیوم داخلیش را غنی‌سازی کند تا تکمیل کل چرخه سوخت هسته‌ای را در داخل تضمین کنند.
نیاز به تأیید کنگره این سؤال را مطرح می‌کند که آیا نتانیاهو به دنبال بهره‌برداری از لابی قدرتمند کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل (ایپک) و نفوذ اسرائیل برای پیشبرد کار عربستان در کنگره است؟
یک منبع سیاسی در اسرائیل به المانیتور گفت: «در حال حاضر، هنوز چیزی معلوم نیست؛ زیرا توافق به آن مرحله نرسیده است. احتمالات دیگری نیز وجود دارد که بر اساس آن، اسرائیل با اکراه توافق هسته‌ای جدید بین آمریکا و ایران را پذیرفته و در مقابل، آمریکا موافقت خواهد کرد که برای عادی‌سازی روابط عربستان با اسرائیل، چندقدمی بردارد. اگرچه این تمام مشکلات را حل نخواهد کرد، اما مهم است. آیا نتانیاهو می‌تواند با چنین طرحی کنار بیاید؟ در حال حاضر هیچ‌کس نمی‌داند. ظاهراً نتانیاهو هم این را نمی‌داند».
دستگاه دفاعی اسرائیل، اشتیاقی برای دسترسی عربستان به انرژی هسته‌ای ندارد؛ چه رسد به غنی‌سازی اورانیوم در خاک خود. یک مقام امنیتی اسرائیلی می‌گوید: «سال‌هاست که می‌گوییم که برنامه هسته‌ای در ایران کل خاورمیانه را در یک مسابقه تسلیحاتی هسته‌ای قرار می‌دهد. بنابراین، شکی نیست که ظرف مدت کوتاهی شاهد حرکت کشورها به سمت تسلیحات هسته‌ای خواهیم بود».
با این حال، هیچ پیشرفت چشمگیری در راه اسرائیل و عربستان سعودی حاصل نشده است. باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه در امور خاور نزدیک، در سنای آمریکا گزارش‌های اخیر را که نشان می‌دهد اسرائیل و عربستان سعودی به توافق عادی‌سازی نزدیک شده‌اند را کم‌اهمیت جلوه داد. بلینکن در سخنرانی خود به حضار ایپک نیز تأکید کرد که چنین فرآیندی زمان‌بر است. از سوی دیگر، وی بر تعهد آمریکا به راه‌حل [در اصطلاح] دو کشوری که سعودی‌ها از آن حمایت می‌کنند نیز تأکید کرد.
نتانیاهو نیز در مصاحبه‌ای گفت که «توافق با ایران در نهایت هیچ ارزش عملی ندارد؛ ما مصمم هستیم که هر کاری انجام دهیم تا ایران را از دستیابی [ادعایی] به سلاح هسته‌ای باز داریم».
نتانیاهو علیه توافق جدید احتمالی بین ایران و ایالات متحده که در روزهای اخیر گزارش شده بود، سخنی نگفته است. او ادعا نکرد که این توافق ایران را به یک قدرت هسته‌ای تبدیل می‌کند چیزی که در مورد گزارش‌های قبلی درباره توافق با تهران می‌گفت. او تنها به بی‌ارزش خواندن این توافق بسنده کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1030361/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

کاهش واردات و توسعه صادرات؛ راهبرد مهم فعالیت مناطق آزاد

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

برای رفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید برنامه جمعی داشت

تاکید وزیر اقتصاد بررفع موانع حقوقی و قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی

تاثیر تثبیت بر انتظارات تورمی

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

هیاتی از مصر به سرزمین‌های اشغالی می‌رود

نمایش جدید آمریکا درباره غزه: تعیین نماینده ویژه!

استاد دانشگاه کلمبیا در اعتراض به سرکوب دانشجویان خواستار استعفای رئیس دانشگاه شد

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

ظرفیت تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا

ابر دولت در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت