ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روسیه در آستانه انقلاب؟ اروپا

روسیه در آستانه انقلاب؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با تداوم جنگ در اوکراین و قرار گرفتن کرملین در موضع متزلزل، بسیاری از تحلیلگران از احتمال وقوع انقلاب در این کشور می گویند. به باور آنها قیام مخالفان پوتین به واسطه سیاست های بیست ساله کرملین تا به امروز موفق نبوده اما با افزایش فشارها این احتمال وجود دارد که احیای پیوند میان طبقات مخلف جامعه روس، زمینه را برای خیزش عمومی هموار کند.
 پس از شکست بلایتس کریگ (جنگ رعد آسا) روسیه در اوکراین، پرسش‌هایی در مورد احتمال وقوع بحران سیاسی در روسیه مطرح می شود. جنگ و بسیج نیروهای روس در سال 2022 چالشی اساسی برای جامعه ایجاد کرد و برنامه ها و آرزوهای میلیون ها شهروند را را بر باد داد. نارضایتی ناشی از این رویدادها پتانسیل شکل گیری اعتراض های گسترده را داشت، اما به واسطه برخی گزاره ها چنین تحولی رخ نداد. این مقوله بر این فرضیه تاکید دارد که روس ها ممکن است تا حد زیادی ظرفیت اقدام جمعی را از دست داده باشند. اگر جامعه به چنین محرک‌های غیرمنتظره‌ای پاسخ نمی‌دهد، تردید وجود دارد که نسبت به محرک‌های قابل پیش‌بینی‌تر واکنش نشان دهد.
انفعال جامعه اتمیزه!
به نوشته اقتصادنیوز، به نقل از مدرن دیپلماسی، معمولا در مواقع بحران، نارضایتی ها افزایش می یابد. روسیه چندین بار در آستانه تنش داخلی قرار گرفت: سپتامبر 1998 به واسطه چالش های اقتصادی، فوریه 2009 به دلیل پیامدهای بحران جهانی و ژانویه 2021 به دلیل عواقب قرنطینه. اما امروز حتی حملات مستقیم و منظم به خاک روسیه سطح اضطراب را میان روس ها افزایش نداده، از همین رو هیچ ارتباط روشنی بین سطح اضطراب و چنین حوادثی وجود ندارد. سطح اضطراب در جامعه روسیه به 42 درصد کاهش یافته در حالی که احساس آرامش به میزان 52 درصد افزایش یافته است.
پویایی هولناک احساسات عمومی احتمالا تمایل به تجدید نظر در واکنش‌ها و سناریوهای اساسی برای واکنش به رویدادهای خارق‌العاده را می طلبد. سازگاری جمعیت روسیه با شرایط اضطراری سال گذشته افزایش یافته و به مقام های کرملین آزادی عمل بیشتری داده است. منتقدان براین باورند که اعلام موج دوم بسیج عمومی می تواند زمینه ساز تغیر ساختار سیاسی و قیام شود.به دلیل اتمیزه شدن جامعه مدنی روسیه و تبلیغات فعال بسیج در میان تنش های ژئوپلیتیکی، اعتراضاتی که پس از 24 فوریه 2022 برگزار شد، محلی و فاقد حمایت نهادی بود. بنابراین نارضایتی‌ها و اعتراض‌های اجتماعی چالش‌های مهمی را برای مسئولان ایجاد نکرد و تاثیری ناچیز و غیرمستقیم برجای گذاشت. 
پوتین در طول بیست سال موفق شد نارضایتی در حوزه سیاسی را خنثی کند. بنابراین، اعتراض‌ها یا به شکل محلی باقی ماندند یا پراکنده شدند و تاثیر چندانی بر حیات سیاسی-اجتماعی کشور یا نگرش جامعه نگذاشتند. با این همه امروز مقام های روس با تحمیل فشارها بر معترضان بستری دوباره برای طغیان فراهم کردند.از همین رو تحلیلگران براین باورند که روسیه بدون شک در آینده نزدیک با چالش‌های بزرگ‌تری مواجه خواهد شد. از منظر آنها کرملین احتمالا تا پاییز 2023 به بسیج روس‌ها برای تداوم جنگ ادامه خواهد داد. به همین دلیل رژیم سیاسی حاکم که بسیاری مخالفش هستند، ممکن است از هم فروبپاشد.
فرصت سوزی مخالفان
 موقعیت های انقلابی گذرا هستند. زمانی که جامعه گرفتار ترس یا ناامیدی است، تحولات بزرگ بیشتر محتمل است. با این حال، وقتی ترس جای خود را به بی تفاوتی دهد، فرصت ها برای انقلابیون می سوزد. از دید رهبران کرملین این روزنه مدت ها پیش بسته شد. بسیج 2022 فرصت بزرگی برای مخالفان داخلی روسیه فراهم کرد تا دولت را بی ثبات کنند، اما این فرصت محقق نشد و روسیه به شکلی بالقوه به سوی کره شمالی شدن پیش رفت.
با این حال، بیشتر ارزیابی‌ها از سیاست روسیه ریشه در رویکرد و روش‌شناسی علمی غربی دارد و ممکن است پیچیدگی‌های سیاست روسیه را به طور کامل نشان ندهد. اپوزیسیون روسیه متفاوت از غرب عمل می کند. به همین دلیل شاهد باشگاه نخبگان انحصاری با اعضایی هستیم که بیشتر بر گفتمان فکری و حفظ وضعیت موجود متمرکز هستند تا گام‌های فعال برای به چالش کشیدن ساختار قدرت. غرب تحریم بسیاری را بر روسیه اعمال کرده تا به نارضایتی ها دامن بزند و پوتین را سرنگون کنند. اما گروهی می گویند که رنج مردم عادی غالبا نقش کمتری نسبت به آنچه تصور می شود در تحولات بزرگ بازی می کند. گرسنگی مردم به عنوان مشکل خودشان تلقی می شود و به ندرت خطری وجودی برای رژیم ایجاد می کند. خطر واقعی افراد جاه طلب، تحصیل کرده و جوانی هستند که نمی توانند در سیستم موجود جایی برای خود پیدا کنند. 
جمعیتی در آستانه طغیان
جمعیت روسیه از منظر سیاسی بالغ نشده‌اند و فاقد پایه‌های جامعه مدنی توسعه‌یافته و آگاهی سیاسی مربوطه هستند. در عین حال، مخالفان روس به دلیل فقدان رهبری موثر و به دلیل تمرکز بر منافع شخصی تا تصاحب قدرت، با مشکل مواجه است.چالش اصلی مخالفان فقدان یک پایگاه حمایتی محکم است. بخش قابل‌توجهی از جمعیت روسیه عمدتا غیرسیاسی، بی‌تفاوت به مسائل سیاسی هستند. این سکون سیاسی را می توان باتلاق سیاسی نامید.از همین رو اپوزیسیون نمی تواند بر اساس ارزش های مشترک شکل بگیرد. تظاهرات از ناکجاآباد آغاز نمی شود: برای اینکه مردم به خیابان بیایند، باید شرایط خاصی رعایت شود. یکی از آنها تعریف پیوندهای افقی قوی در کشور میان جامعه با اتحادیه های کارگری است. پیوندی که پوتین به طرز ماهرانه ای آن را قطع کرده است.
وقتی پوتین درها را می بندد، پنجره ها را باز می گذارد یعنی به اندازه ای باهوش است که اجازه می دهد ناراضی ها روسیه را ترک کنند و افراد ساده لوح یا بدشانس راهی زندان شوند. ایجاد تغییر مستلزم فعل و انفعال های رادیکال است، در حال حاضر، چهره های رادیکال در کنار پوتین هستند، زیرا آنها از باخت متنفرند. بنابراین، هر گونه فروپاشی سیستمی می تواند این افراد را به حمایت از رژیم و نه مخالفت با آن سوق دهد. کسانی که رژیم نتوانست آنها را با خود هم صدا کند یا روسیه را ترک کردند و یا در زندان هستند. در ده سال گذشته، ساختار تحت رهبری پوتین در زندگی خصوصی روس ها نفوذ کرده او بسیاری از مسائل را به آنها دیکته کرده است.به همین دلیل تعادل بین دولت و جامعه روسیه به طور قابل توجهی به نفع دولت متمایل شده، این عدم تعادل به عنوان تهدید اصلی برای رژیم پوتین به شمار می رود.چرا که هر تحلیلگر سیاسی می داند که جامعه نمی تواند به شکلی نامحدود در برابر محدودیت ها مقاومت کند. به ناچار شرایط ملت را وادار خواهد کرد که به دنبال راه هایی برای بازگرداندن تعادل بین دولت و مردم باشد. پس ساختار تحت رهبری پوتین جاودانه نیست.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1065592/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فارسی در افغانستان از دولت‌ها زخم‌ها خورده

کشته شدن دو نظامی بحرینی در مرز عربستان و یمن

ظهر‌ه‌وند: طرح احداث کریدور هند و غرب آسیا به اروپا تبلیغاتی است

آلمان به دنبال کاهش حمایت از پناهجویان به دلیل مشکلات اقتصادی

بورس؛ برنده تقابل بازارها

حمله هوایی رژیم صهیونیستی به پایگاه‌های مقاومت در غزه

حملات هوایی تل‌آویو به شرق غزه

هشدار رسانه‌های عبری درباره پیش‌شرط‌های هسته‌ای عربستان

باکو: فرانسه به دنبال استعمارگرایی جدید در قفقاز جنوبی است

الهام علی‌اف: هرگز حمایت‌های گسترده ترکیه را فراموش نمی‌کنیم

تصمیمی جدید برای حل مشکل صادرات سوخت ایران و افغانستان

پایان مأموریت «نعمت‌الله ترکی» در صندوق بازنشستگی کشوری/ «مهدی مسکنی» سرپرست شد

دستور فرزین برای تشکیل کارگروه رفع موانع تامین مالی نهضت مسکن

بلینکن: اوکراین یک شکست تاریخی برای پوتین خواهد بود

میــراث‌‏خـواران جنـگ

تورم تغییر دکوراسیون داد

پایان ماموریت «نعمت‌الله ترکی» در صندوق بازنشستگی کشوری/ «مهدی مسکنی» سرپرست شد

تقویت کادر فنی؛ اولویت کشتی آزاد

تصاویری از اعتراضات در ارمنستان

چراغ سبز ناتو به صربستان درباره کوزوو

نظارت بر توزیع آرد و کیفیت نان در کهگیلویه و بویر احمد جدی است

قیمت نفت از 93 دلار عبور کرد

علی دایی نخواست یا نتوانست؟

ویدئویی از پوتین با ظاهری متفاوت

پروژه عجیب مکعب در عربستان

ماجرای گرانی بازار مسکن

زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر اعلام شد

ماجرای تغییر سیاست ارزی دولت در بورس چه بود؟

ماهی و لبنیات صدرنشین تورم خوراکی ها در شهریور؛ گوشت قرمز همچنان می‌تازد

دستور رئیس‌جمهور برای تعیین آمار متقاضیان و میزان تسهیلات پرداختی در حوزه مسکن

بانک مرکزی اروپا: شرایط اقتصادی در منطقه یورو ضعیف است

تکلیف وزارت اقتصاد برای ارائه سالانه برنامه تامین مالی رشد اقتصادی کشور

دام بزرگ کلاهبرداران پیچیده در غرب کشور

غلبه‏‌ی حاشیه بر متن

رئیس جمهور: مدیران بانک‌های متخلف در پرداخت تسهیلات مسکن مواخذه شوند

بررسی دلایل گرانی «لوازم خانگی» در بازار

اخذ مجوز محیط زیست، شرط واردات خودروهای کارکرده

بایدن رسماً استقلال جزایر کوک و نیووی در اقیانوس آرام را به رسمیت شناخت

بایدن این دو جزیره را با 20 هزار نفر جمعیت به عنوان دو کشور به رسمیت شناخت

تاکید رئیس مجلس ترکیه بر تغییر قانون اساسی این کشور

جزئیات قیمت بنزین در لایحه برنامه هفتم توسعه

حماس: تجاوز صهیونیست‌ها به مسجدالاقصی بازی با آتش است

سردار علایی: امام گرچه هیچ موقع نظامی نبود، ولی استراتژیست بود/ امام مردم را منشأ و منبع قدرت می دانست/ با ابتکار امام ارتش و سپاه یاد گرفتند با هم کار کنند/ باید از ظرفیت نظامی برای توسعه اقتصادی استفاده کنیم

پیش‌بینی بحران‌های بزرگ در بازار نفت

کارشناس انرژی: در هر دو دوره تحریم‌ها برای صادرات گاز ایران استثنا قائل شدند

حناچی: احمدی‌نژاد برخلاف قانون به منطقه 21 اجازه ساخت داد

وطن امروز: هم آمریکا غلط کرد هم اصلاح‌طلبان

زندگی در قرق خاک

طالبان همچنان به دنبال کرسی افغانستان در سازمان ملل

متوسط رشد سالانه اقتصادی در برنامه هفتم 8 درصد هدفگذاری شد/ تأکید بر ایجاد سالانه یک میلیون شغل به طور متوسط