ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا دولت این همه آمار پر از ابهام منتشر می کند؟ / لازم است مراجع قانونی به تفسیر داده‌های اعلامی بپردازند اخبار ایران

چرا دولت این همه آمار پر از ابهام منتشر می کند؟ / لازم است مراجع قانونی به تفسیر داده‌های اعلامی بپردازند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در ادامه به برخی از این آمارها و ابهام‌ها اشاره و بر پیشنهاد تکراری انسجام مرجعیت آمار اقتصادی کشور تاکید می‌شود.
1- چشم‌انداز بلندمدت اقتصاد تابع سرمایه‌گذاری‌های امروز، نقش‌پذیری موثر در اقتصاد جهانی، حل ناترازی‌های مزمن اقتصاد و سایر اصلاحات اساسی است که همگان امیدوار به انجام آن هستیم. اما در همین شرایط، مسیر کوتاه‌مدت اقتصاد می‌تواند رو به بهبود یا وخامت باشد.
بنابراین تصور مسیر یکنواخت رو به پایین که متاسفانه در اذهان بخش بزرگی از جامعه شکل گرفته است، درست نیست و لازم است با اطلاع‌رسانی دقیق از روندهای اقتصادی و تفسیر و توضیح آن اصلاح شود.
2- طبق گزارش‌های مرکز آمار، رشد اقتصادی در سال‌های 1400 و 1401 حدود 8/ 4درصد بوده و در سال1399 نیز اقتصاد به صورت واقعی 3/ 3درصد رشد کرده است. با این حساب در سه سال گذشته اقتصاد ایران بیش از 13درصد رشد داشته که نسبت به دوره‌های قبل، عدد قابل قبولی است. طبعا بخش اصلی این رشد اقتصادی به‌دلیل افت ناشی از فشار تحریم و کرونا در سال‌های 97 و 98 بوده، اما در هر حال درک عمومی از وضعیت امروز، با این اعداد فاصله دارد. در سه سال گذشته شاخص قیمت (تورم) حدود 2/ 3برابر و حداقل حقوق حدود 8/ 2برابر شده است. بنابراین با توجه به همبستگی افزایش حقوق در بخش‌های مختلف اقتصاد، با اطمینان می‌توان گفت دریافتی بخش قابل توجهی از حقوق‌بگیران کشور در سه سال گذشته حتی به اندازه تورم افزایش نیافته و لذا رشد حقیقی آن منفی بوده است. با این حساب عایدی نیروی کار رشد واقعی نداشته و اثر رشد حقیقی اقتصاد را باید در افزایش عایدی سرمایه جست‌وجو کرد. رشد سودآوری شرکت‌های بزرگ بورسی به‌عنوان نمونه‌ای از اقتصاد، بیش از تورم بوده و لذا عایدی سرمایه این شرکت‌ها رشد واقعی داشته است؛ اما این شرکت‌ها تنها بخشی از کل اقتصاد هستند و محاسبه عایدی سرمایه نیاز به داده‌های دقیق از کلیت اقتصاد دارد. همچنین ریزه‌کاری‌های فراوانی در محاسبات سرانگشتی مورد اشاره مغفول مانده که نیاز به شفاف‌سازی دارد. اینجاست که لازم است مراجع قانونی به تفسیر داده‌های اعلامی بپردازند و با برطرف کردن ابهام‌ها، تصویر روشنی از اقتصاد کشور ارائه دهند.
3- طبق داده‌های بانک مرکزی، سال گذشته فروش نفت و گاز ایران بیش از 55میلیارد دلار بوده و صادرات غیرنفتی نیز رشد بالایی داشته است. این اعداد نسبت به سال‌های قبل رشد قابل توجهی داشته و برداشت از آنها این است که منابع ارزی کشور در سال1401 وضعیت مناسبی داشته و کشور با مازاد قابل توجه تجاری مواجه بوده است. بدیهی است با توجه به وضعیت خاص کشور در زمینه تجارت خارجی و نقل و انتقال مالی، اولویت اصلی، حفظ منافع کشور است و نمی‌توان انتظار شفافیت کامل اطلاعاتی داشت. اما آیا بهتر نبود با سازگاری و انسجام بیشتر آمارهای تجارت خارجی، در کنار حفظ منافع ملی، افق اطمینان‌بخشی، حداقل در کوتاه‌مدت برای فعالان اقتصادی ایجاد می‌شد؟ اگر فعال اقتصادی در اسفند ماه گذشته با اقناع از وضعیت تجارت خارجی، انتظار ثبات نرخ ارز در 6ماه اول امسال را داشت آیا تصمیم‌گیری‌های بهتری در جهت رشد تولید نمی‌داشت؟
4- در چند ماه گذشته بارها شاهد تقابل مقامات سیاسی کشور یا حتی خبرگزاری‌های مختلف درباره برخی از اقلام آمار مالی و اقتصادی بوده‌ایم. بدیهی است در همه جای دنیا گروه‌های مختلف در «تحلیل» وقایع با هم اختلاف نظر دارند؛ اما اختلاف نظر درباره «واقعیت‌های آماری» در نوع خود بی‌نظیر است. اگر مرجعیت داده‌های آماری وظیفه خود را به‌صورت دقیق، شفاف و به موقع انجام دهد و به سهل‌الوصول‌ترین روش ممکن، همه داده‌ها و تحلیل‌ها را در اختیار مردم بگذارد، می‌توانیم به آگاهی بیشتر و تصمیمات بهتر در همه سطوح امیدوار باشیم. همچنین استناد به بخشی از آمار منتشرنشده در مصاحبه مسوولان کشور که مکررا مشاهده می‌شود یا انتشار آمار رسمی توسط یک سایت خبری، همه و همه نشانه‌هایی از عدم انسجام در مرجعیت آماری و کم‌توجهی به این بخش در فضای سیاستگذاری کشور است.
5- (عدم) انتشار اطلاعات به مثابه ابزار سیاستگذاری، محدود به آمارهای اقتصاد کلان نبوده و در مواقع مختلف، سیاستگذار مانع از انتشار اطلاعاتی مانند قیمت املاک یا خودرو شده است. حال که آرامش نسبی در بازارها حکم‌فرماست، پیشنهاد می‌شود تحقیقی جامع و منصفانه انجام و اثربخشی تصمیمات گذشته در محدودسازی اعلام قیمت ارزیابی شود. اگر مشخص شد این تصمیمات اثری در مدیریت بازار نداشته است، با صدای بلند آن را اعلام کنیم و یک گام رو به جلو برداریم. همچنین عملکرد کانال‌ها و سایت‌های مختلف اعلام قیمت ارز در 6ماه گذشته را بررسی کنیم و اگر به این نتیجه رسیدیم که به‌رغم فعالیت شبانه و آخر هفته آنها، قیمت ارز ثابت بود، در ادامه مسیر سیاستگذاری، جهت پیکان را به سمت درست نشانه رویم.
امید است در شرایطی که شاهد اخبار مثبت اقتصادی و آرامش نسبی در بازارها هستیم، با درک اهمیت شفافیت و دقت در آمار اقتصادی، رویه های ناصواب گذشته شناسایی و برطرف شود و با انتشار به موقع و دقیق داده‌های آماری و تسهیل دسترسی و درک آن برای همگان، زمینه را برای افزایش اعتماد و امید به آینده و گام برداشتن در مسیر تعالی کشور فراهم ‌سازیم.
23302
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1814044

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1066468/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تامین مالی طرح‌های زیرساختی ایران به دور از سیاست‌زدگی

دستغیب تاکید کرد: لزوم ساماندهی اقتصادی اتباع خارجی

روایت مورخ برجسته بریتانیایی از «سه قدرت برتر آینده جهان»

کریدورهای بین ‏المللی منتظر ایران نمی‏‌مانند

جنگ کریدوری ابرقدرت‌ها در خاورمیانه

روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه 4 مهر

پشت پرده کریدور هند-خاورمیانه-اروپا

تصویب طرحی جنجالی در انگلیس برای مدیریت فضای مجازی

خبری درباره حقوق بازنشستگان از زبان نماینده مجلس

فارسی در افغانستان از دولت‌ها زخم‌ها خورده

کشته شدن دو نظامی بحرینی در مرز عربستان و یمن

ظهر‌ه‌وند: طرح احداث کریدور هند و غرب آسیا به اروپا تبلیغاتی است

آلمان به دنبال کاهش حمایت از پناهجویان به دلیل مشکلات اقتصادی

بورس؛ برنده تقابل بازارها

حمله هوایی رژیم صهیونیستی به پایگاه‌های مقاومت در غزه

حملات هوایی تل‌آویو به شرق غزه

هشدار رسانه‌های عبری درباره پیش‌شرط‌های هسته‌ای عربستان

باکو: فرانسه به دنبال استعمارگرایی جدید در قفقاز جنوبی است

الهام علی‌اف: هرگز حمایت‌های گسترده ترکیه را فراموش نمی‌کنیم

تصمیمی جدید برای حل مشکل صادرات سوخت ایران و افغانستان

پایان مأموریت «نعمت‌الله ترکی» در صندوق بازنشستگی کشوری/ «مهدی مسکنی» سرپرست شد

دستور فرزین برای تشکیل کارگروه رفع موانع تامین مالی نهضت مسکن

بلینکن: اوکراین یک شکست تاریخی برای پوتین خواهد بود

میــراث‌‏خـواران جنـگ

تورم تغییر دکوراسیون داد

پایان ماموریت «نعمت‌الله ترکی» در صندوق بازنشستگی کشوری/ «مهدی مسکنی» سرپرست شد

تقویت کادر فنی؛ اولویت کشتی آزاد

تصاویری از اعتراضات در ارمنستان

چراغ سبز ناتو به صربستان درباره کوزوو

نظارت بر توزیع آرد و کیفیت نان در کهگیلویه و بویر احمد جدی است

قیمت نفت از 93 دلار عبور کرد

علی دایی نخواست یا نتوانست؟

ویدئویی از پوتین با ظاهری متفاوت

پروژه عجیب مکعب در عربستان

ماجرای گرانی بازار مسکن

زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر اعلام شد

ماجرای تغییر سیاست ارزی دولت در بورس چه بود؟

ماهی و لبنیات صدرنشین تورم خوراکی ها در شهریور؛ گوشت قرمز همچنان می‌تازد

دستور رئیس‌جمهور برای تعیین آمار متقاضیان و میزان تسهیلات پرداختی در حوزه مسکن

بانک مرکزی اروپا: شرایط اقتصادی در منطقه یورو ضعیف است

تکلیف وزارت اقتصاد برای ارائه سالانه برنامه تامین مالی رشد اقتصادی کشور

دام بزرگ کلاهبرداران پیچیده در غرب کشور

غلبه‏‌ی حاشیه بر متن

رئیس جمهور: مدیران بانک‌های متخلف در پرداخت تسهیلات مسکن مواخذه شوند

بررسی دلایل گرانی «لوازم خانگی» در بازار

اخذ مجوز محیط زیست، شرط واردات خودروهای کارکرده

بایدن رسماً استقلال جزایر کوک و نیووی در اقیانوس آرام را به رسمیت شناخت

بایدن این دو جزیره را با 20 هزار نفر جمعیت به عنوان دو کشور به رسمیت شناخت

تاکید رئیس مجلس ترکیه بر تغییر قانون اساسی این کشور

جزئیات قیمت بنزین در لایحه برنامه هفتم توسعه