ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سکانس جدید از مذاکرات خواندنی ها

سکانس جدید از مذاکرات
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رویترز خبر داد که قطر در حاشیه نشست سازمان ملل جلسات دوجانبه جداگانه‌ای با ایالات متحده و ایران در نیویورک برگزار کرد که در آن موضوع «برنامه هسته‌ای ایران» و «هواپیماهای بدون سرنشین» بررسی شده است. هرچند دوحه به دنبال یک توافق گسترده‌تر است، اما دو موضوع مورد پیگیری، نشان‌دهنده آن است که قطر محدودسازی تنش را در سطوح عالی‌تر در دست ارزیابی قرار داده است. یک دیپلمات در خاورمیانه گفته مذاکرات دوجانبه دیگری در این هفته انجام خواهد شد؛ اما جزئیاتی ارائه نکرد. این دیپلمات، دیدارهای نیویورک را «گفت‌وگو برای مذاکرات» توصیف کرد.
 رویترز ادعا کرده قطر این هفته نشست‌‌‌های دوجانبه جداگانه‌‌‌ای با ایالات متحده و ایران برگزار کرد که در آن موضوع «برنامه هسته‌‌‌ای ایران» و «هواپیماهای بدون سرنشین» بررسی شده است. پیش‌تر نیز عمان در این مسیر فعال بود که نتیجه آن تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا و آزادسازی بخشی از پول‌‌‌های بلوکه شده ایران در کره‌جنوبی بود. البته با توجه به اینکه طبق گزارش رویترز، قطر موضوع برنامه هسته‌‌‌ای ایران و هواپیماهای بدون سرنشین را با مقامات ایران و آمریکا مورد بررسی قرار داده، می‌توان گفت که هرچند دوحه نیز به دنبال یک توافق گسترده‌‌‌تر است اما دو موضوع مورد پیگیری، نشان‌دهنده آن است که قطر محدودسازی تنش را در سطوح عالی‌‌‌تر و پرتنش‌‌‌تر در دست ارزیابی قرار داده است. 
به گزارش اکوایران، دو منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته‌‌‌اند که قطر این هفته نشست‌‌‌های دوجانبه جداگانه‌‌‌ای با ایالات متحده و ایران برگزار کرد که در آن برنامه هسته‌‌‌ای ایران و نگرانی‌های ایالات متحده در مورد انتقال [ادعایی] هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه بررسی شد. این منابع گفتند که این دیدارها شامل نوعی دیپلماسی شاتلی است که در سال‌جاری میلادی قطر در دوحه آن را پیگیری کرد و طی آن دیپلمات‌‌‌های قطری با رفت و آمد بین دو طرف، در نهایت توافق مبادله زندانیان ایران و آمریکا را جوش داده و در روز دوشنبه با موفقیت به انجام رساندند.منابعی پیش‌تر به رویترز گفته بودند که قطر -کشور ثروتمند عربی خلیج فارس با جاه طلبی‌‌‌های دیپلماتیک- هر دو طرف را برای مشارکت در مذاکرات گسترده‌‌‌تر و دستیابی به «تفاهم» تحت فشار قرار می‌دهد. یک منبع دیگر که مانند سایر منابع ذکر شده به دلیل حساسیت موضوع به شرط ناشناس ماندن با رویترز صحبت کرده، گفته که دیدارهایی در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در نیویورک در حاشیه مجمع عمومی سالانه سازمان ملل برگزار شد. منبع دوم، یک دیپلمات در خاورمیانه که در این مورد توضیح داده، گفته مذاکرات دوجانبه دیگری در این هفته انجام خواهد شد، اما جزئیاتی ارائه نکرد. این دیپلمات، دیدارهای نیویورک را «گفت‌‌‌وگو برای مذاکرات» توصیف کرد و گفت: «ایده این بود که زمینه را برای گفت‌وگوهای غیرمستقیم آینده برای دستیابی به تفاهم در مورد موضوع هسته‌ای فراهم کند.»سخنگویان منتسب به دولت‌‌‌های ایران، قطر و ایالات متحده به درخواست‌‌‌ها برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ ندادند. مقامات آمریکایی به این سوال که آیا مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران در این هفته انجام خواهد شد، با صراحت پاسخ نداده‌‌‌اند و این احتمال را کاملا رد نکرده‌‌‌اند، اگر چه گفته‌‌‌اند واشنگتن در حال حاضر درگیر این دیپلماسی نیست.آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه گفت: «زمانی که شاید موضوع نگرانی شماره یک، یعنی برنامه هسته‌‌‌ای ایران مطرح می‌شود، ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به یک نتیجه پایدار و موثر است.»
او افزود: «ما هم‌‌‌چنان خواهیم دید که آیا فرصت‌‌‌هایی برای آن وجود دارد یا خیر. در این لحظه، ما درگیر آن نیستیم، اما در آینده خواهیم دید که آیا فرصت‌‌‌هایی وجود دارد یا نه.»یک دیپلمات اروپایی گفت که نمی‌‌‌داند آیا قطر در نشست‌‌‌های دوجانبه به موضوعات هسته‌‌‌ای و هواپیماهای بدون سرنشین اشاره کرده یا خیر، اما ابراز تردید کرد که آیا این گفت‌‌‌وگوها شامل برنامه اتمی ایران بوده یا خیر. این دیپلمات گفت: «هیچ چیز غیرممکن نیست، من با توجه به اینکه موضوع هسته‌‌‌ای عموما با میانجی‌گری عمان انجام می‌شود، به صحت این خبر تردید دارم.»پیش‌تر ایران و آمریکا در حوزه ترتیبات امنیتی منطقه و برنامه هسته‌‌‌ای توافقاتی داشتند، اما این توافق در سطوح عالی‌تر مورد پیگیری قرار نگرفته است. گزارش رویترز از تلاش‌‌‌های قطر را باید در راستای تداوم محدودسازی تنش تلقی کنیم. در نتیجه اگر بعد از تبادل زندانیان و آزادسازی بخشی از پول‌‌‌های بلوکه شده ایران، مساله پهپادی هم به نوعی حل شود، می‌تواند پیش‌درآمدی برای مذاکرات هسته‌‌‌ای شود.
الگوی مذاکراتی جدید
همچنین به نظر می‌رسد که این مدل از مذاکرات بر سر مسائل خرد و رسیدن به مذاکرات بزرگ‌تر در حال تبدیل شدن به یک الگوی مذاکراتی بین ایران و ایالات متحده است؛ زیرا با توجه به پیامدهای جنگ اوکراین و ضعیف شدن سازوکار 1+5، مدتی است مذاکرات از طریق واسطه‌های منطقه‌‌‌ای بین ایران و آمریکا در حال برقراری است. دو محور قطر و عمان در این راستا فعال شده‌‌‌اند و یک زمان دوحه و زمانی دیگر مسقط نقش اصلی را در حل و فصل مناقشات ایران و آمریکا با هدف رسیدن به یک توافق بزرگ‌تر ایفا می‌کنند. این مدل از مذاکرات برای کاهش تنش، جدید است و تا ماه مه‌2023 چنین مدلی وجود نداشت. همچنین به نظر می‌رسد که نگاه ایران و آمریکا نیز به مذاکرات تغییر کرده است؛ اگر پیش‌تر طرفین به نقش تسهیلگر روسیه در گفت‌وگوهای هسته‌‌‌ای نیاز داشتند امروز دیگر چنین نیازی حس نمی‌شود و نقش روسیه که درگیر جنگ اوکراین است، به تدریج در این رابطه کمرنگ‌‌‌تر شد. تهران و واشنگتن ظاهرا به این جمع‌‌‌بندی رسیده‌‌‌اند که به طرف‌‌‌های دیگر در مذاکرات نیازی نیست. البته نقش چین متفاوت از روسیه و کشورهای اروپایی است. یعنی هم چین با توجه به نزدیکی به ایران می‌تواند به صورت مستقل در مذاکرات بین ایران و آمریکا نقش‌آفرینی کند و هم در دیپلماسی بین آمریکا و چین، واشنگتن می‌تواند از پکن مطالباتی داشته باشد و چین هم نقش خود را در زمینه ترغیب ایران به مذاکرات عملیاتی کند.
توقفگاه‌‌‌های کاهش تنش
طبق روایت رویترز گام‌‌‌های بعدی (بعد از تبادل زندانیان) در راستای محدودسازی تنش در حاشیه مجمع عمومی آغاز شده و قرار است باز هم ادامه داشته باشد. البته این محدودسازی می‌تواند با توقفگاه‌‌‌هایی مانند تاریخ 18 اکتبر یا 26 مهر مواجه شود. در این تاریخ، تحریم‌‌‌های تسلیحاتی یعنی موشکی و پهپادی ایران طبق قطعنامه 2231 به صورت خودکار لغو می‌شود. جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنج‌شنبه 23 شهریور ماه گفت: نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای از فرانسه، انگلیس و آلمان دریافت کرده که در آن اعلام شده آنها قصد ندارند تحریم‌‌‌‌‌‌‌‌‌های موشکی علیه ایران را بعد از 18 اکتبر 2023 رفع کنند. همچنین آمریکا نیز با بروکسل همراهی کرد و متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اخیرا اعلام کرد: «واشنگتن با همکاری شرکای اروپایی خود برای مقابله با موشک‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ایران تحریم‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها را تقویت خواهد کرد.» بنابراین اگر تحریم‌‌‌های موشکی ایران برخلاف برجام، تمدید شود یک شوک منفی به پروسه محدودسازی تنش وارد آورده و آن را پیچیده‌‌‌تر می‌کند ولی از میان نمی‌‌‌برد.زیرا امروز دو طرف تمایل دارند در کف انتظارات خود از مذاکرات، محدودسازی تنش ادامه پیدا کند و به دوره تصاعد بحران ورود نکنند. گام اول پروسه محدودسازی تنش در آوریل و مه‌2023 در یک شرایط اضطراری که دو طرف در حال ورود به تنش‌‌‌های فزاینده بودند، با هدف جلوگیری از تشدید تنش صورت گرفت. بنابراین در حال حاضر تهران و واشنگتن نمی‌‌‌خواهند دوباره به آن دوره بازگردند. همچنین پیگیری دیگر گام‌‌‌های کاهش تنش می‌تواند طرفین را به مرحله توافق بیشتر در برابر بیشتر یا جامع‌‌‌تر هدایت کند.
نقش میانجی‌گران منطقه ای
قطر و عمان سال‌هاست که با هدف حل اختلافات بین ایران و آمریکا نقش میانجی‌گر را ایفا می‌کنند. همچنان‌که در ماه‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اخیر چند مقام عمانی و قطری به ایران سفر کردند یا مقامات ایرانی همچون علی باقری و حسین امیرعبداللهیان به این کشورها سفر داشتند. از ابتدا از عمان به عنوان یک میانجی‌گر در راستای تبادل زندانیان و آزادسازی پول‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ایران یاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شد. سفر هفتم خرداد ماه هیثم بن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طارق، سلطان عمان به تهران و سپس سفر امیرعبداللهیان به مسقط و در نهایت رایزنی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های السید بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان بی‌‌‌نتیجه نبود و چندی پیش شاهد اجرایی شدن توافقات بین ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان و حتی قطر بودیم. سفر 26 تیرماه وزیر خارجه عمان به تهران بعد از وقفه سه‌‌‌‌‌‌‌‌‌هفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای در رایزنی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و اظهارات سالیوان مبنی بر اینکه فعلا توافق درباره تبادل زندانیان وجود ندارد، صورت گرفت. بسیاری در آن فضا این‌‌‌گونه تحلیل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کردند که مذاکرات ایران و آمریکا به بن‌‌‌‌‌‌‌‌‌بست خورده است.
اما «دنیای‌اقتصاد» در گزارش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های متعدد به این موضوع پرداخت که این سفر نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای از زنده بودن مذاکرات است و میانجی‌گرهای عمانی و قطری با دو دستورکار سیاسی و مالی همچنان فعال هستند. عمان در این مذاکرات بخش سیاسی را هدایت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کرد و به عنوان میانجی وارد عمل شده بود ولی قطر بخش مربوط به مباحث مالی را برعهده داشت. روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی که در تاریخ 28 تیر ماه منتشر شد با عنوان «ماموریت«سیدعمانی در تهران» به نقل از صابر گل عنبری کارشناس مسائل منطقه مطرح کرد که «درباره پرونده تبادل زندانیان همه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌چیز آماده است و مذاکرات بانکی توسط قطر و مذاکرات سیاسی به واسطه عمانی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در حال پیگیری است. در این راستا می‌توان تماس وزیر خارجه قطر با جیک سالیوان را پیرو مذاکرات مربوط به مباحث مالی دانست.» این پیش‌بینی درست از آب درآمد و پنج‌شنبه شب 19 مرداد برای نخستین بار روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز خبر تبادل زندانیان و آزادسازی 6میلیارد دلار از اموال بلوکه‌‌‌شده ایران در کره‌‌‌جنوبی را اعلام کرد. دو گام مهم که در نهایت هفته گذشته و همزمان با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس‌‌‌جمهور ایران در نیویورک اجرایی شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1067735/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار اعلام شد

طلای جهانی افزایشی ماند

چشم‌پوشی آمریکا از پیش‌شرط عادی‌سازی روابط عربستان با تل‌آویو

رهگیری موشک‌ها و پهپادهای پاکستان توسط هند

گفتگوی زلنسکی و ترامپ درباره آتش‌بس 30 روزه در جنگ اوکراین

رشد 12 درصدی ارزش سهام در بورس تهران

کشته شدن 5 پاکستانی درپی درگیری‌های مرزی با هند

وعده یک و نیم ساله برای تکمیل راه‌آهن چابهار ـ زاهدان

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد

افشای تجارت مقامات اوکراینی با پیکر سربازان کشته‌شده

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است