ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رفراندوم، اقلیم کردستان عراق و تاوان یک اشتباه استراتژیک عراق

رفراندوم، اقلیم کردستان عراق و تاوان یک اشتباه استراتژیک
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مردم اقلیم کردستان بعد از گذشت سە دهە از تحت حاکمیت بودن حکومت اقلیم بە رهبری حزب دمکرات و اتحادیە میهنی؛ اکنون در بدترین شرایط اقتصادی و سیاسی و در کوران منازعات داخلی، چشم بە راه ارسال حقوق و سبدهای خوراک ماهانە از سوی بغداد هستند.
حکومت اقلیم کردستان سال 1992 بە عنوان منطقە خودگردان در شمال عراق اعلام موجودیت سیاسی کرد و شناسایی آن بە عنوان حکومت خودگردان سیاسی و رسمی در جهان از سال 2005 آغاز شدە است.
تا قبل از 2017 با وجود اختلافات و منازعات داخلی و گاهاً تنش‌های سخت با بغداد، اقلیم کردستان با تعامل و همکاری با دولت مرکزی عراق فدرال و پایبند بودن بە قانون اساسی عراق و همچنین استفادە از درآمدهای هنگفت نفتی و گذرگاه‌های مرزی در سایە توجە کشورها و مجامع بین المللی و مراودت سیاسی و تجاری با کشورهای منطقە بە دلیل موقعیت جغرافیایی اقلیم کردستان کە از شرق با ایران از شمال با ترکیە و از غرب با سوریە هم‌مرز است، توانست از لحاظ اقتصادی، عمرانی و سیاسی پیشرفت‌های چشمگیری را رقم بزند.
ترافیک دیپلماتیک بسیار زیاد رهبران، وزرا و رؤسای جمهور کشورهای اروپایی، آمریکایی و دیپلمات های منطقەای در اربیل پایتخت اقلیم کردستان تا قبل از برگزاری رفراندوم در 25 سپتامبر 2017 بر هیچکس پوشیدە نیست. کردهای عراق از لحاظ اقتصادی در بهترین شرایط بودند، بە سرعت عمران و آبادانی بە همە مناطق اقلیم کردستان رسید.
با هجوم تروریست‌های داعش بە عراق و بخش هایی از شمال این کشور، نیروهای نظامی اقلیم کردستان موسوم بە نیروهای پیشمرگ در کنار نیروهای بین المللی ائتلاف و همگام با نظامیان عراقی و مستشاران ایرانی بە جنگ داعش رفتند و با شکست داعش و عقب راندن تروریست ها از عراق، بیش از پیش اقلیم کردستان مورد توجه و تفقد کشورهای جهان و مجامع بین المللی قرار گرفت و کمک‌های مالی و نظامی شایانی دریافت کرد.
اقلیم کردستان بە وزن و جایگاه بسیار خوبی رسیدە بود. اگرچە در مورد مادە 140 قانون عراق و حاکمیت در مناطق مورد مناقشە با بغداد اختلاف داشت و هرگز بە توافقی اساسی نرسیدند اما عملاً و بە صورت نانوشتە بخش‌های وسیعی از موصل و تمامی کرکوک در اختیار و تحت کنترل اقلیم کردستان بود. تا اینکە بعد از برگزاری رفراندوم کردستان ورق برای مردم کرد عراق بە طرز وحشتناکی برگشت. اکنون این مردم در بدترین شرایط و چشم بە راه ارسال حقوق و سبدهای خوراک ماهانە از سوی بغداد هستند.
پس از نشست پیرمام و تصمیم به برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان در 25 سپتامبر 2017 دیگر هیچ چیز مانند قبل آن نشد؛ نە جایگاه اقلیم کردستان در عراق و نە وزن رهبران کرد در جوامع بین المللی.
با اعلام اصرار بازرانی ها و دیگر احزاب همپیمان آنها برای برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان کشورهای همسایە عراق، از جملە ایران و ترکیە و همچنین آمریکا همپیمان قدیمی کردهای عراق و سازمان ملل با گوشزد کردن عواقب و پیامدهای منفی این تصمیم احساسی برای کردهای عراق در آیندە، از رهبران کرد خواستند کە بە یکپارچگی کشور عراق احترام بگذارند.
بعد از برگزاری رفراندوم، ایران و ترکیە بە صورت علنی با این موضوع مخالفت کردە و اقلیم کردستان را تحریم و مرزهای زمینی و آسمانی خود را بە روی کردستان عراق بستند و صادرات و همکاری‌های اقتصادی و سیاسی پایان یافت.
اگرچە بارها مسؤلین اقلیم کردستان اعلام کردە بودند کە این رفراندوم برای استقلال و جدایی کردستان از عراق نیست، اما حکومت مرکزی عراق با تاکید بر این کە اگر آرمان تجریە عراق در پشت پردە این رفراندوم نیست پس نیازی بە برگزاری ندارد، پرواز از فرودگاهای سلیمانیە و اربیل را متوقف کرد. اقلیم را بە حملە نظامی تهدید و نیروهای خود را بە سوی مناطق مورد مناقشە و پشت دروازهای اربیل گسیل داد.
در داخل اقلیم کردستان هم شمار زیادی از مردم و سیاسیون کرد مخالف این تصمیم خودسرانە مسعود بارزانی بودند و در چهارچوب "جبهه نه به رفراندوم" بارها برای ابراز مخالفت با برگزاری رفراندوم تجمع اعتراضی انجام دادند. این جبهە در کنفرانس‌های مطبوعاتی متعدد از خانوادەهای بارزانی و طالبانی خواستە بودند با اصرار بە برگزاری رفراندوم آیندە و سرنوشت کردها را تباه نکنند.
اما رفراندوم در تاریخ یاد شدە برگزار شد و بعد از شش سال دستاوردهای آن برای مردم اقلیم کردستان از دست دادن 51 درصد از خاک اقلیم، بە حاشیە راندە شدن همیشگی و کناره‌گیری مسعود بارزانی از پست ریاست اقلیم و دنیای رسمی سیاست، بیرون راندن نیروهای نظامی کرد از مناطق مورد مناقشە از جملە کرکوک و موصل و اجازە ندادن بە بازگشت آنها، بحران‌های شدید اقتصادی و پرداخت نکردن حقوق کارکنان دولتی و عدم تخصیص سهم بودجە اقلیم کردستان از بودجە عمومی کشور عراق، توقف صادرات نفت و گاز اقلیم کردستان و بازپس گرفتن درآمدهای غیر نفتی از جملە درآمد گذرگاه‌های مرزی از اقلیم و عمیق‌تر شدن اختلافات داخلی در اقلیم کردستان و همچنین از دست رفتن جایگاه کردها و تأثیرگذاری آنها در معادلات منطقەای و جهانی بودە است.
اکنون بانیان تصمیم رفراندوم اقلیم کردستان از جملە مسعود بارزانی و هم فکرهایش باید اعتراف کنند کە با این تصمیم غیر عقلانی، احساسی و با یک اشتباه تاریخی خطرناک؛ در راستای اهداف شخصی، هزینەهای جبران نشدنی برای کردها بە ارمغان آوردە اند.
شاید زمان آن رسیدە است کە درخواست‌های جبهە نە بە رفراندوم اقلیم کردستان برای محاکمە قضائی تصمیم گیرندگان رفراندوم بررسی شود.
کد خبر 5895041

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1068431/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله اعتماد/ ایران و امریکا: پایان نیم قرن دشمنی؟

تاکید روزنامه دولت بر لزوم «تغییر ساعت رسمی کشور»

آمادگی رژیم صهیونیستی برای تأخیر در گسترش جنگ در صورت موافقت حماس با طرح ویتکاف

ویتکاف: گروگان آمریکایی احتمالا امروز از غزه آزاد می‌شود

بازگشایی 32 فرودگاه هند بعد از آتش‌بس با پاکستان

تخریب منازل فلسطینیان توسط رژیم اشغالگر صهیونیست

پاپ جدید خواستار توافق هند و پاکستان و توقف جنگ غزه شد

نماینده مجلس: بیش از 2 و نیم میلیون کارمند در کشور داریم!

ایران سالانه 9 میلیارد دلار برای گاز فلر ضرر می‌دهد؟

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

چند بار دیگر می‌خواهید خود را درباره آمریکا و اسرائیل گول بزنید؟!

سرمقاله آرمان ملی/ پیشنهاد روشن به آقای عراقچی

آمریکا چه می‌خواهد؟

هشدار سازمان‌های بین‌المللی: مرگ ناشی از گرسنگی در انتظار 2.1 میلیون ساکن غزه

پورمحمدی: هیچ ارزی نباید از دید بانک مرکزی مخفی بماند

میانگین دوره انتظار خانه‌دار شدن در کشور به 27 سال رسید

سرمقاله آرمان امروز/ ماحصل دور چهارم مذاکرات

حمله «کیهان» به «هم میهن»: می گویند درباره نام خلیج‌ فارس غیرتی نشویم

تصمیم وزارت خارجه الجزایر علیه فرانسه

مردم سوریه بسته‌های نظامیان صهیونیست را به آتش کشیدند

پ.ک.ک منحل شد

چرا صف وام ازدواج کم نمی‌شود؟

فرزین: بانک‌ها تخصصی می شوند

طلای جهانی کاهش یافت

چراغ قوه 8 کاره، پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

نرم‌افزار «بُشری» در کافه بازار منتشر شد

سرمقاله هم میهن/ دستاورد‌های نامتوازن

حق غنی‌سازی حداکثری ایران و بحث انحرافی 3/67 درصد

اولین شب بدون تنش بین هند و پاکستان

هدیه 400 میلیون دلاری قطر به ترامپ: «کاخ پرنده»

نتانیاهو: به آتش‌بس یا آزادی اسرای فلسطینی متعهد نیستیم

انتقاد «ویتکاف» از «نتانیاهو»؛ اسرائیل برای پایان جنگ غزه آماده نیست

سرمقاله سازندگی/ گامی به سوی عدالت واقعی

ترامپ جنگ غزه را «وحشیانه» خواند

تداوم رکود شدید در بازار مسکن 1404؛ نه خریدار هست، نه فروشنده

سرمقاله دنیای اقتصاد/ معضل قوانین زائد در اقتصاد ملی

جنایت هولناک دیگر از رژیم صهیونیستی؛ شهادت 15 فلسطینی در بمباران یک مدرسه

خشم مقامات هندی از اقدام «ترامپ»

تراژدی نوزادان ناقص‌الخلقه در غزه؛ کودکی که بدون مغز متولد شد

پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خردادماه آغاز شد

تغییر ساعت کاری مراکز شماره‌گذاری در کشور

سرمقاله خراسان/ غلبه منطق ایرانی بر نمایش آمریکایی!

شهادت 15 فلسطینی در حمله اسرائیل به یک مدرسه

رای شورای رقابت علیه اسنپ فود

ترامپ از بمب خبری خود رونمایی کرد

ادعایی درباره هدیه عراقچی به ویتکاف

بازی انتحاری «شی»

ماجرای پیشنهاد متفاوت آمریکا به حماس

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست

بازخوانی سیاست‌ مسکو در هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی