ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پایان یک رویای ارمنی آسیا

پایان یک رویای ارمنی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش به معنای تاییدش نیست
دولت خودخوانده قره‌باغ روز پنج‌شنبه اعلام کرد که دیگر وجود خارجی نخواهد داشت و به‌طور رسمی به بیش از 30سال حکومت خودخوانده خود پایان می‌دهد؛ آن هم یک هفته پس از حمله سریع آذربایجان که این منطقه کوهستانی را به حاکمیت آذربایجان بازگرداند. «ایوان نچپورنکو» در گزارش 28سپتامبر در نیویورک‌تایمز نوشت، در فرمانی که توسط سرویس خبری رسمی جمهوری آرتساخ - نام ارمنی قره‌باغ- منتشر شد، ساموئل شاخرامانیان، رهبر این منطقه گفت که تمام نهادهای دولتی در این منطقه تا پایان سال منحل خواهند شد. در این فرمان آمده است که ساکنان ارمنی قومی این قلمرو باید درباره اینکه آیا می‌خواهند تحت حاکمیت آذربایجان زندگی کنند یا آنجا را ترک کنند، تصمیم بگیرند.
این اعلامیه به معنای تسلیم رسمی قلمرو دولت خودخوانده در منطقه‌ای محوری در تقاطع منافع قدرت‌های بزرگ در قفقاز بود و به یک درگیری طولانی و خونین پایان داد که طی آن ده‌ها هزار نفر در دو جنگ تمام‌عیار که حدود یک میلیون آواره بر جا گذاشت، جان خود را از دست دادند. مقامات آذربایجان روز پنج‌شنبه گفتند که اداره مهاجرت این کشور روند ثبت‌نام شهروندان ارمنی منطقه قره‌باغ این کشور را از طریق یک وب‌سایت ویژه آغاز خواهد کرد. دولت ارمنستان روز پنج‌شنبه اعلام کرد که 76هزار نفر از «آوارگان اجباری» این کشور را ترک کرده‌اند تا به دنبال امنیت در ارمنستان باشند.
انتظار می‌رود تعداد بیشتری در روزهای آینده به راه بیفتند و این منطقه را ترک کنند. تعداد زیادی از پناه‌جویان گفتند که انتظار دارند بیشتر ارمنی‌های قومی منطقه قره‌باغ را ترک کنند. این مهاجرت برای بسیاری از ارامنه که قره‌باغ را سرزمین اجدادی و باستانی خود می‌دانند، تکان‌دهنده بود. از روز یکشنبه، روستاها و شهرهای ارامنه نزدیک مرز قره‌باغ به اردوگاه موقت پناهندگان تبدیل شده است. درحالی‌که بسیاری از پناه‌جویان گفتند که پس از عبور از ایست بازرسی آذربایجان و ورود به بخش ارمنی احساس آرامش کردند؛ اما آنها همچنین درباره آنچه در انتظارشان است، دچار آسیب روحی و سردرگمی هستند.
برخی از آنها فقط چند دقیقه فرصت داشتند تا وسایل خود را جمع و جور و بسته بندی کنند. آنها از ماشین‌های شخصی، اتوبوس‌ها، کامیون‌های ساختمانی و حتی تراکتور برای حمل هر چیزی که می‌توانستند با خود ببرند (از لحاف و لباس گرفته تا یخچال و مرغ) استفاده می‌کردند. کاروانی طولانی از مینی‌بوس‌ها که بسیاری از آنها مملو از کیسه‌های طناب‌دار در بالای خود بودند، بزرگراه‌هایی را از مرز تا پایتخت ارمنستان، ایروان، پر کردند. اما برای بسیاری از مردم، دارایی‌های مادی در درجه دوم اهمیت قرار داشت. گایان میلونیان، 36ساله که روز دوشنبه از خانکندی گریخت، گفت: «اولویت ما حفظ جان خود و عزیزانمان بود. اگر زنده بمانید، می‌توانید هر چیزی بخرید.»
ارمنستان هم لزوما مقصد نهایی نبود. برخی از پناه‌جویان از ترس اینکه آذربایجان در قره‌باغ توقف نکند و به ارمنستان ورود کند گفتند که خویشاوندانی در جنوب روسیه دارند و به آنجا نقل مکان می‌کنند. آرمن باغداساریان که در دهه1990 در اولین جنگ قره‌باغ شرکت کرده بود و گفت که اکنون به فکر رفتن به روسیه است، افزود: «اگر چیزی برای دفاع از خود داشتیم، دفاع می‌کردیم؛ اما ما داخل یک بطری بودیم. هنوز نمی‌توانم باور کنم که شهرمان را ترک کرده‌ایم.» به گفته بازرس محلی، روز دوشنبه زمانی که انفجاری در یک انبار سوخت در نزدیکی خانکندی دست‌کم 68کشته برجای گذاشت، به نوعی بر وضعیت ناامیدکننده تاکید شد. همچنین 105نفر دیگر نیز در پی این انفجار هنوز ناپدید هستند. این انفجار در حالی رخ داد که تعداد زیادی از مردم برای دریافت سوخت جهت کمک فرار به خود صف کشیده بودند. علت این فاجعه روز پنج‌شنبه هنوز نامشخص بود. نیروهای حافظ صلح روسیه مستقر در منطقه با استفاده از هلی‌کوپترهای نظامی بیش از 200نفر از مجروحان شدید انفجار را به ارمنستان منتقل کردند و در آنجا به بیمارستان‌ها منتقل شدند.
به‌عنوان بخشی از این فعالیت، مرحله اول ثبت‌نام اولیه ساکنان ارمنی منطقه قره‌باغ، شامل آذربایجان می‌شود. پذیرش درخواست‌ها و فرآیند ثبت‌نام توسط اداره مهاجرت دولتی به‌صورت الکترونیکی از طریق پورتال ویژه ایجادشده برای این منظور انجام می‌شود تا حداکثر سهولت برای متقاضیان و دسترسی به اطلاعات تضمین شود. درحالی‌که مقامات آذربایجان به بسیاری از ارمنی‌های قومی اجازه داده‌اند که قره‌باغ کوهستانی را ترک کنند، آنها همچنین برخی از شخصیت‌های برجسته آن منطقه را دستگیر کرده‌اند. روز چهارشنبه، سرویس امنیتی آذربایجان، روبن واردانیان، یکی از رهبران سابق این منطقه جداشده را بازداشت کرد. واردانیان با تاسیس یک بانک سرمایه‌گذاری پیشرو در روسیه به شهرت رسید و در چندین پروژه بزرگ تجاری و بشردوستانه مشارکت داشته است. در سال2022، او تابعیت روسیه را رها کرد و وزیر دولتی جمهوری آرتساخ شد. او در ماه فوریه از سمت خود استعفا کرد. سرویس امنیت دولتی آذربایجان روز پنج‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که واردانیان به تامین مالی تروریسم، شرکت در گروه‌های مسلح غیرقانونی و عبور غیرقانونی از مرزهای دولتی متهم شده است. بازداشت وی نگرانی‌هایی را در این منطقه ایجاد کرد که مقامات آذربایجان دیگر رهبران دولت جدایی‌طلب را دستگیر کنند.
خبرگزاری اسپوتنیک هم گزارش داد که نازلی باغداساریان، سخنگوی کابینه ارمنستان گفت که حدود 85هزار ساکن قره‌باغ از 24سپتامبر به ارمنستان رفته‌اند. باغداساریان در صفحه کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «تا شش صبح [دیروز جمعه]، 84هزار و 770نفر از قره‌باغ به ارمنستان رسیده‌اند.» جمهوری آذربایجان منطقه قره‌باغ را که از نظر بین‌المللی در مرزهای این کشور قرار می‌گیرد، پس از جنگ 44روزه از ارمنستان باز پس گرفت. این منطقه در درگیری دو کشور در دهه 90میلادی به تصرف ارمنستان درآمده بود. قره‌باغ که بیشتر ساکنان آن ارمنی بودند، اکنون حدود دو ماه است که تحت محاصره نظامی جمهوری آذربایجان قرار دارد. طبق گزارش‌ها، کمبود مواد غذایی، مشکلاتی در تامین انرژی و قطع شدن راه‌های ارتباطی، از مشکلات جدی بیشتر ساکنان این منطقه است. تا پیش از تهاجم نظامی آذربایجان به قره‌باغ در 28شهریور، نزدیک به 120هزار ارمنی در قره‌باغ کوهستانی زندگی می‌کردند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1069569/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای اسیری فلسطینی که چند روز پیش زیر شکنجه اسرائیل شهید شد

سنگ تمام ایلان برای اسرائیل

پادشاه اردن: اشغال غزه را نمی‌پذیریم

حماس: آماده توافق جامع درباره اسرا هستیم

گفت‌وگوی اختصاصی شبکه افق با «ولاء طنجه»، اسیر آزاد شده فلسطینی

احتمال نافرجامی افزایش سن بازنشستگی

بزودی نخستین بانک ایرانی در سوریه آغاز بکار می‌کند/جایگزینی ارز‌های ملی در مبادلات اقتصادی

پوکو C65؛ سه دلیل برای نه گفتن به گوشی جدید شیائومی

چهارمین نمایشگاه ملی ستاره‌های صنعت غذا و گردشگری در مشهد گشایش یافت

افتتاح نخستین بانک ایرانی در سوریه | حذف دلار از مبادلات اقتصادی ـ تجاری

نمره مردودی مجلس

بدعهدی رژیم صهیونیستی حتی در آتش‌بس

رفتار دوگانه کمیته بین‌المللی المپیک با رژیم صهیونیستی

ایهود باراک: نتانیاهو در جنگ غزه شکست خورده و باید برکنار شود

ناتو: پیروزی «پوتین» بر اوکراین فاجعه است

شولتز: حمایت تسلیحاتی آلمان از اوکراین ادامه خواهد یافت

حماس: تلفات دشمن صهیونیستی در روزهای آینده افزایش می‌یابد

پوتین: جنگ غزه باعث رنج‌های ناگفته زیادی برای فلسطینی‌ها شده است

هشدار به متقاضیان نهضت ملی مسکن؛ 40 میلیون تومان واریز نکنید، حذف می‌شوید

افتتاح نخستین بانک ایرانی در سوریه بزودی

جزئیات رفع سوءاثر چک در بانک‌ها و موسسات اعتباری

مسکن آرام گرفت

پاسخگویی سرپرست بنیاد آذربایجان شرقی به 63 ایثارگر

56 هزار ایثارگر استان کرمان تحت پوشش بیمه و خدمات تکمیلی درمان قرار دارند

عدم وجود سالن مناسب جهت اجرای نمایش در کلانشهر تبریز

منصوری: باید بتوانیم از ظرفیت فوق‌العاده فرودگاه پیام استفاده کنیم

نامه تشکر اسیر آزاد شده اسرائیلی برای گردان‌های قسام

ائتلاف شاید؛ لیدری نه

تجمع مردم روسیه در روز جهانی همبستگی با فلسطین

پاسخ مقاومت به نقض آتش‌بس در غزه

گانتز: گزینه‌ای جز ادامه جنگ در غزه نداریم

تقلید عجیب آلمانی‌ها از روی دست ایرانی‌ها برای فرار از جریمه!

استقبال از مکرون با ماهیتابه و قابلمه!

توضیحات رئیس سازمان بورس درباره برگزاری مجامع شرکت‌های سهام عدالت

توضیحات رئیس سازمان بورس در مورد پرداخت سود سهام عدالت 1402

رسیدگی به مشکلات 155 تن از جامعه معزز ایثارگری مازندران در یک روز ملاقات عمومی

تورم در استان ایلام 13 پله بهبود پیدا کرده است

هدف‌گذاری تجارت 500 میلیون دلاری ایران و تاجیکستان

تحریم اقتصادی رویکرد مقابله با رژیم صهیونیستی

پیگیری تبعات اقتصادی جنگ غزه بر رژیم صهیونیستی/ هر روز برای تل آویو 250 میلیون دلار آب می خورد

مقاومت مردم فلسطین ثمره اشاعه تفکر بسیجی است

اتاق گاز یا اتاق سیاست‌گذاری؛ انتقاد تند «عبدی» از روند تصمیم‌گیری

قانون‌گذاری انقلابی؛ مصوباتی دور از شفافیت و با ابهامات و ایرادات متعدد

نوجوان فلسطینی: در زندان‌های اسرائیلی به قدری کتکم زدند که دستم شکست

بهداشت جهانی: ساکنان غزه به خاطر بیماری در معرض مرگ قرار دارند

هرتزی هالیوی: ارتش و دستگاه اطلاعاتی هفتم اکتبر شکست خوردند

جریان زندگی روی آوارهای غزه

به روزرسانی قانون بانک مرکزی، بعد از 50 سال

نوسان محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار در کانال 50 هزار تومان ماندگار شد

اپراتورهای تلفن همراه ملزم به ارائه بسته های اینترنتی متنوع شدند