ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آوار زلزله بر سر مردمی فراموش‌شده افغانستان

آوار زلزله بر سر مردمی فراموش‌شده
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
منیژه مؤذن| آنها که این روزها در هرات، در شمال غرب افغانستان شاهد آنچه بر مردم زلزله‌زده می‌گذرد، هستند، می‌گویند آنچه می‌بینند، از تصور و بیان خارج است. به کلمه در‌نمی‌آید آنچه بر این مردم می‌رود؛ مردمی که سال‌ها جنگ و ویرانی چیزی از حداقل‌های زندگی هم برای‌شان باقی نگذاشته و با بازگشت دوباره طالبان حمایت‌های بین‌المللی را هم از دست داده‌اند، روز 14 مهر با زلزله‌ای 6.2 ریشتری آنچه را که مانده بود هم از دست دادند.
میزان ویرانی به حدی است که در بسیاری مناطق حتی امکان امدادرسانی نیست. در بسیاری روستاها تقریبا کسی زنده نمانده که امدادگرانی را که می‌رسند، راهنمایی کند تا بدانند کجا خانه بوده و کجا خانواده‌ای.
به گفته یکی از ساکنان هرات، در سمت زنده‌جان که یکی از ولسوالی‌های هرات است «قریه‌جات بسیار زیادی است که کلا ویران شده است. ما قریه‌جاتی را مشاهده کردیم که از 320 خانواده فقط یکی که ارباب آن منطقه است، زنده مانده است. باقی همه زیر آوار رفته است. متأسفانه امکانات در افغانستان کلا کم است و از کشورهای همسایه هم تا حالا کمکی نرسیده است. از کشورهای دیگر هم کمکی نرسیده است. کلا نیروی مردمی فقط حضور دارد. تمام مردم هرات بسیج شده‌اند به سمت ولسوالی‌ها، به سمت زلزله‌زدگان. در بسیاری از قریه‌جات وضعیت به گونه‌ای که مثلا اگر 400 یا 300 خانه وجود داشته، به طور کلی ویران شده است و افرادی که آنجا زندگی می‌کردند، همه کشته شده‌اند؛ یعنی شاید یک یا دو نفر زنده مانده باشند. جاهایی برای کمک رفتیم و وقتی آنجا رسیدیم، کسی نبوده که خانه‌ها را به ما نشان دهد و بگوید اینجا چه کسی زندگی می‌کرده. وضعیت اصلا قابل درک نیست».
پس از زلزله روز شنبه، افغانستان درحال‌حاضر در چنگال یک بحران انسانی است. با خروج گسترده کمک‌های خارجی پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال 2021 که تأثیر شدیدی بر سیستم مراقبت‌های بهداشتی این کشور داشته، دسترسی به کمک‌های بین‌المللی تقریبا از دست رفته است. این گروه همچنین پس از ممنوعیت کار زنان در سازمان ملل و سازمان‌های غیردولتی، روابط دوستانه‌ای با سازمان‌های امداد بین‌المللی ندارد. با حضور کم‌رنگ امدادرسان‌های بین‌المللی روند آواربرداری و کمک به آسیب‌دیدگان کُند و در برخی مناطق غیرممکن است.
یکی از مقامات طالبان اعلام کرد که روز دوشنبه برای اولین‌بار پس از زمین‌لرزه به برخی از روستاها رسیده‌اند. روز یکشنبه طالبان تعداد کشته‌شدگان زلزله هرات را دوهزارو 445 نفر اعلام کردند؛ اما در پایان روز دوشنبه این عدد براساس گزارش برخی رسانه‌ها به سه هزار نفر رسید.
قدوس خطیبی، استاد دانشگاه و فعال مدنی که در منطقه حضور دارد، شرایط زلزله‌زدگان را بسیار وخیم توصیف می‌کند.
«مردمی که در زلزله آسیب دیده بودند، اسکان داده نشده بودند. دیروز (یکشنبه) که منطقه را از نزدیک دیدیم، هیچ اسکان موقتی برای آسیب‌دیدگان برپا نشده بود، مگر چند خیمه که داشتند برپا می‌کردند. امکاناتی هم برای‌شان فراهم نکرده بودند. با توجه به اینکه زندگی آنها کاملا ویران شده است، فقط بسته‌های غذایی و آب آشامیدنی دیروز (یکشنبه) به دست مردم رسید. غیر‌ازاین امکانات دیگری از طرف نهادهای حکومتی یا بین‌المللی نرسیده است».
به گفته پزشکان ظرفیت برخی شفاخانه‌ها پر شده است. ون‌های پر از اجساد هر دقیقه به شفاخانه‌ها می‌رسند و سردخانه‌ها دیگر جا ندارند.
دکتر برات معین، رئیس شفاخانه حوزوی در ولایت هرات، درباره شرایط این شفاخانه در مصاحبه با «شرق» می‌گوید: «تعداد فوتی‌های ما که به شفاخانه حوزوی آورده شدند، بیش از هزار نفر بودند و فی‌الحال 600 نفر زخمی تحت درمان قرار دارند و هزارو 500 نفر هم به صورت سرپایی مداوا شدند و تیم‌های ما تقریبا 54 تیم به منطقه رفتند و آنها هم مشغول به خدمت هستند. در‌حال‌حاضر وضعیت دارو خوب است و وجود دارد؛ اما اگر این حادثه به صورت طولانی‌مدت ادامه پیدا کند، برای دوا و دارو کمبود احساس می‌شود». برات معین می‌گوید که نیاز به ارسال دارو از مناطق و کشورهای دیگر وجود دارد.
قدوس خطیبی درباره شرایط کلی بیمارستان‌ها می‌گوید: «پزشکان هرات همیشه در روزهای بد در کنار مردمان خود بودند و تجربه حضور چنین بیمارانی با این وسعت را داشتند و وقتی که این وضعیت اعلام شد، بیمارستان‌ها لبیک گفتند و آنچه را که در توان داشتند، انجام دادند. احتمال اینکه ما با کمبود دارو مواجه باشیم، هست؛ چون اخباری مبنی بر کمبود دارو از دوستان پزشک شنیدیم؛ اما از نظر خدمات پزشکی پزشکان ما سنگ تمام گذاشتند».
او در ادامه می‌گوید «تا به حال کمک بین‌المللی به دست مردم نرسیده. اصلا کسی کمکی نکرده که به دست مردم رسیده باشد. ما هیچ کمکی ندیدیم، جز اینکه سازمان ملل و صلیب سرخ چند خیمه برده بودند و چند دکتر و پرستار خودم آنجا دیدم؛ اما متأسفانه یک پزشک خانم یا پرستار خانم که نیاز اساسی بود، در منطقه نبود. چیزی که من دیروز دیدم، این بود. اگر امروز (دوشنبه) برده باشند، من اطلاعی ندارم. جامعه جهانی هیچ کمکی تا به حال به مردم افغانستان نکرده است و به مردم بیچاره هم هر آنچه رسیده، از سوی مردم بوده است». افغانستان به‌ویژه در رشته‌کوه هندوکش بارها تحت تأثیر زمین‌لرزه‌ها قرار گرفته اما طالبان که دو سال پیش کشور را تصرف کردند، تجربه کافی در رسیدگی به بلایای طبیعی ندارند.
کمیته بین‌المللی نجات هشدار داده است که کمبود تجهیزات نجات می‌تواند باعث افزایش تلفات در مناطق زلزله‌زده شود. سازمان ملل نیز می‌گوید که روستاییان همچنان از بیل و دست خالی برای جست‌وجوی بیش از 500 مفقود‌شده استفاده می‌کنند. به گفته خطیبی میزان خسارات و ویرانی زلزله بسیار زیاد و بیش از آنچه تا به حال اعلام شده، است.
«در یک منطقه حداقل 10 روستا کاملا ویران شده است. زیربنای آن کاملا ویران شده است. هیچ‌چیزی باقی نمانده، جز تل‌هایی از خاک. خودتان حساب کنید میزان خسارات چقدر است. اگر از یک تا صد بخواهیم حساب کنیم، صد‌در صد است. برای اینکه خانه کاملا از بنیاد ویران شده. انسانش متأسفانه کشته شده و وسایل و ابزارهایی که داخل آن خانه بوده، کاملا از بین رفته است».
کمک‌ها که به دلیل مسدود‌شدن مسیرها و قطع‌شدن خطوط ارتباطی به تأخیر افتاده بودند، تنها از روز دوشنبه شروع به سرازیر‌شدن کردند.
به گفته دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، این زمین‌لرزه زنده‌جان را که یک ولسوالی روستایی در حدود 40 کیلومتری شهر هرات است، لرزانده و در این منطقه «تقریبا صد‌درصد خانه‌ها به طور کامل ویران شده‌اند».
دولت طالبان و آژانس‌های امدادی در ابتدا برای تخمین تعداد کشته‌شدگان یا ناپدید‌شدگان تلاش کردند؛ اما بعید است که مقامات سوابق جمعیتی برای چنین روستاهای دور‌افتاده‌ای داشته باشند.
این منطقه همچنین محل زندگی مردمی است که به دلیل جنگ و خشک‌سالی آواره شده‌اند و به‌همین‌دلیل برای اداره‌های محلی دشوار است که بدانند دقیقا چند نفر در آنجا زندگی می‌کرده‌اند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1072453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ علوم‌انسانی در حوزۀ سرآمد و پیشرو

توافقی که به سود آمریکا بود اما برای اسرائیل نه

وزارت خارجه مصر: پایان جنگ علیه غزه ضروری است

جنایات اسرائیل اروپایی هارا وادار به واکنش کرد

حماس منتظر تضمین‌هایی از دولت ترامپ برای پایان جنگ در غزه

انگلیس ماکت‌های تسلیحاتی به اوکراین فرستاد

نتانیاهو: تشکیل کشور فلسطین تنها یک بازی سیاسی است

تعداد شهدای غزه به 52 هزار و 862 نفر رسید

هشدار یک سازمان امدادرسانی از وضعیت غزه؛ کودکانی که از فرط گرسنگی نای گریه کردن ندارند

توافق هسته‌ای روسیه و ویتنام برای ساخت نیروگاه‌

گوترش نقش صلح‌سازی عمان را ستود

آغاز انتقال سهمیه سوخت به کارت های بانکی از مردادماه

قیمت 4 قلم کالای اساسی تعیین شد

سرمقاله شرق/ سرمایه‌گذاری فقط مالی نیست

سرمقاله جوان/ رژیم صهیونی و تازیانه سخت سنت الهی

یهودیان حریدی: زندان می‌رویم اما به خدمت نظامی نه

بیانیه کمیته خانواده های اسرا؛ کابینه نتانیاهو در آزادی اسرا شکست خورد

اشک‌های پزشک اطفال از فاجعه‌ غزه؛ روایتی دردناک از یک نسل‌کشی خاموش

بزرگترین صندوق سرمایه‌گذاری جهان از رژیم صهیونیستی فاصله گرفت

تعطیلی سرکنسولگری روسیه در لهستان

دعوت از 150 کشور برای شرکت در نشست امنیتی مسکو

جزئیات جدید از آزادی اسیرآمریکایی؛ نتانیاهو ومعمای «روزهای سرنوشت ساز»

انگلیس سیاست های مهاجرتی خود را سختگیرانه‌تر کرد

یارانه گوشت حذف شد؛ هشدار وزارت جهاد به تصمیم سازمان برنامه

سرمقاله جام جم/ رویدادی تاریخی که مبدأ تحول‌ شد

اخراج 2 عنصر امنیتی فرانسه از الجزایر

نتانیاهو تمایل دارد از کمک های امنیتی آمریکا دست بکشد

احتمال تحریم‌های بیشتر روسیه قوت گرفت

الهندی: توقف دائمی جنگ شرط آزادی همه اسرای اسرائیلی است

ورود ویتکاف به تل‌آویو برای آزادی زندانی دو تابعیتی در غزه

ویتکاف با نتانیاهو دیدار کرد

ژاپن: گفتگوهای روسیه و اوکراین باید به صلح ختم شود

پرواز جنگنده‌های رژیم صهیونیستی در قلب سوریه

جولانی با ولیعهد سعودی و رئیس امارات تلفنی گفتگو کرد

عقب‌نشینی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

رشد 79 هزار واحدی شاخص بورس

علت محکوم شدن اسنپ فود در شکایت تپسی فود از آن چه بود؟

در حاشیه بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش ایران؛ امضای تفاهم‌نامه همکاری میان پتروشیمی جم و شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی

دیگه ماشینو کارواش نبر ... اونم با 228 تومن

دیدار مدیرکل آموزش با دانش‌آموزان، دانشجویان، معلمان و اساتید مدارس و دانشگاه‌های استان سیستان و بلوچستان

سرمقاله کیهان/ سرمایه امید و تاجران یأس و ترس

سرمقاله همشهری/ فناوری هسته‌ای؛ مرز اقتدار و انقیاد

ازسرگیری مذاکرات صلح اوکراین، موضوع نشست امروز کابینه ترکیه

رسانه‌های عبری: تل‌آویو پس از آزادی نظامی 2 تابعیتی، اجازه ورود کمک‌ها به غزه را می‌دهد

برگزاری تظاهرات سراسری ضد اسلام‌هراسی در فرانسه

هیچ خط قرمزی برای یمن وجود ندارد؛ مناطق صنعتی اسرائیل در تیررس موشک‌ها

ویتکاف: اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو ساخته رسانه‌هاست

واشنگتن‌پست: ترامپ در سفر به عربستان فقط دنبال پول است

سازمان‌ ملل: گرسنگی جان 2 میلیون نفر را در غزه تهدید می‌کند

فرزین: امسال حذف 4 صفر از پول ملی را دنبال می‌کنیم