پیگیری تبعات اقتصادی جنگ غزه بر رژیم صهیونیستی/ هر روز برای تل آویو 250 میلیون دلار آب می خورد
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - رژیم صهیونیستی پس از عملیات طوفان الاقصی در ( 7 ) اکتبر برای جبران حیثیت از دست رفته خود اقدامات وحشیانه ای را علیه مردم غزه انجام داد . رژیم صهیونیستی با بمباران مردم غزه تا قبل از آتش بس چهار روزه با بمب های چند هزار دلاری همچون بمب های مارک 84 خسارات به شدت فراوانی را برای ساکنان غزه برجای گذاشت .
همچنین فراخواندن بیش از 300 هزار نیروی احتیاط ذخیره ، حمله زمینی به غزه و سایر اقدامات مشابه ، باعث فشار اقتصادی شدیدی به صهیونیست ها شد . به همین دلیل عده ای از تحلیلگران وکارشناسان سیاسی – اقتصادی بر این باورند که اقتصاد و امنیت اسراییل هیچ گاه پس از عملیات طوفان الاقصی حماس ، بهبود نمی یابد .
مشکلات اقتصادی به اندازه ای بود که وزارت دارایی این رژیم اواخر ماه اکتبر اعلام کرد که هزینه روزانه جنگ بین 260 تا 270 میلیون دلار است که ماهانه 8 میلیارد دلار می شود . این درحالی است که بودجه اعلامی سالانه وزارت جنگ اسراییل ، حدود 24 میلیارد دلار است . به همین دلیل باعث شد ، بودجه سال 2023 اصلاح شود ؛ موضوعی که تبدیل به مسئله ای اختلافی بین مقامات حکومتی رژیم صهیونیستی شده است . اخبار و حواشی این موضوع به دلیل ادامه جنگ آنقدر که باید در رسانه های داخلی این رژیم شنیده نشده است .
روزنامه یدیعوت آحارانوت در چند روز گذشته نوشت : اسراییل روزانه 246 میلیون دلار متحمل هزینه ( این جنگ ) است . همچنین روزنامه انگلیسی فاینشنال تایمز که تحقیقاتی گسترده را درباره پیامد های جنگ غزه بر اقتصاد این رژیم انجام داده است نیز ، گزارش داد : اسراییل در سال آینده (2024 ) با افزایش کسری بودجه سه برابری مواجه خواهد شد و تولید ناخالص داخلی این رژیم به رقم 5 تا 8 درصد می رسد ؛ همچنین ادامه جنگ باعث انقباض شدید تورمی خواهد شد .
این روزنلمه مشهور انگلیسی نوشت : در حالی که اسراییل همچنان از تبعات حمله غافلگیر کننده 7 اکتبر (عملیات طوفان الاقصی ) نیروهای فلسطینی در شوک بزرگ فرو رفته ، روابط مالی بسیاری از موسسه های تجاری در سرزمین های اشغالی تعطیل شده ، و خیابان ها ( بازار ها ) از رونق افتاده و نیمه خالی شده اند ؛ چرا که جنگ به اقتصاد اسراییل ضربه ( شدیدی ) زده است .
همچنین این روزنامه در ادامه نوشت : شوک اولیه عملیات غافلگیر کننده هجومی حماس چنان وسیع بود که تعداد زیادی از بار ها ( مشروب فروشی ها ) ، فروشگاه ها و صد ها چارت پروازی در اسراییل به دلیل این حمله تعطیل شده است .
جنگ باعث بحران بی سابقه ای در تمامی صنایع رژیم صهیونیستی شده ، تا آنجا که هزاران شرکت را تحت تاثیر منفی خودش قرار داده است که بسیاری از آنها تعطیل و یا در آستانه ورشکستگی می باشند . همچنین این بحران بر امور مالی شخصی و مشاغل ، بازار و تجارت این رژیم تاثیر گذاری منفی داشته است ؛ به طور مثال نیمی از شرکت های تجاری فقط 50 درصد درآمد را کسب کرده اند . ضمن اینکه آمار های اداره مرکزی اسرائیل نشان می دهد ، بعد از عملیات طوفان الاقصی از هر سه کسب و کار یکی یا تعطیل شده است یا با 20 درصد ظرفیت کار می کند .
طبق اعلام وزارت کار اسراییل ، 764000 نفر از شهروندان ( نزدیک به یک پنجم نیروی کار اسراییل ) به دلیل تخلیه شهرک های صهیونیست نشین یا خدمت اجباری بیکار هستند .این موضوع باعث شده است دولت نتانیاهو وعده کمک های مالی زیادی را به کسب وکار های آسیب دیده از جنگ را بدهد ؛ حتی به خانواده های آسیب دیده از جنگ نیز چنین وعده هایی داده شده ، که به همین دلیل دولت اسراییل با افزایش نارضایتی های مردمی روبرو شده است . این موضوع باعث ایجاد وضعیتی ، شبیه ایام شیوع ویروس کرونا ( در اراضی اشغالی ) شده است .
جبهه داخلی این رژیم نه تلفات انسانی بالا را تحمل می کند و نه طولانی شدن خسارتهای اقتصادی را ، زیرا که عامل اقتصادی یکی از مهم ترین عواملی است که سران رژیم صهیونیستی نمی توانند بدون معین کردن مدت زمان مشخص ، دنبال اهداف از پیش اعلام و تعیین شده خود باشند . هزینه های این جنگ برای اسراییل به شدت زیاد می باشد این موضوع به دو بخش موثر بر اقتصاد- امنیت و هزینه های موثر بر بازار وتجارت تقسیم می شود .
هزینه های موثر بر امنیت اسراییل شامل هزینه های سنگین جنگ می باشد که تامین آن بر عهده وزارت جنگ می باشد . همانطور که پیش تر اشاره شد بودجه این وزراتخانه حدود 24 میلیارد دلار در سال 2023 بوده است که با بروز جنگ مقامات این رژیم اقدام به کاهش رقم آن کرده اند .
"لیدر کپیتال مارکت " یک هلدینگ مشاوره اقتصادی -مالی مستقر در تل آویو طی هفته گذشته در گزارش خود اعلام کرد هزینه دولت اسراییل برای عملیات های نظامی در باریکه غزه احتمالا به 48 میلیارد دلار خواهد رسید . بنابر گزارش این شرکت تجاری ، به احتمال زیاد یک سوم این هزینه را ایالات متحده آمریکا و دوسوم این هزینه را اسراییلی ها می پردازند . رژیم صهیونیستی مدت ها است که سالانه 3.3 میلیارد دلار از آمریکا کمک دریافت می کند ؛ به علاوه 500 میلیون دلار نیز برای تقویت فناوری موشکی خود دریافت می کند .
اسراییل 360 هزار نیروی احتیاط ذخیره خود را برای کمک به 170 هزار نیروی فعال خود فراخواند که این موضوع هزینه بسیار زیادی را برای وزارت جنگ به همراه داشت . این فراخوان آنقدر هزینه بردار است که مسئولان این رژیم تصمیم گرفته اند فراخوان بخشی از این مقدار نیروی ذخیره را لغو کنند ؛ چرا که برآورد داخلی رژیم صهیونیستی ، نشان از هزینه 1 میلیارد و 300 میلیون دلاری برای هر ماه ( استفاده از نیروهای ذخیره ) می باشد . ناگفته نماند مقامات صهیونیست ، در این مدت مجبور به گرفتن وام 6 میلیارد دلاری با بهره بالا شده اند . از آنجایی که این فراخوان تا کنون سابقه نداشته ، فراخوان 360 هزار نیروی احتیاط ذخیره برای این رژیم یک رکورد بی سابقه ، شوک آور و منفی محسوب می شود .
دیگر هزینه موثر بر اقتصاد-امنیت اسراییل مرتبط به تخلیه شهرک های مرزهای جنوبی و شمالی می باشد . حدود 250 هزار نفر از ساکنان این شهرک ها در هتل ها و مراکز دولتی اسکان داده شده اند . هر روز که جنگ ادامه می یابد علاوه بر افزایش هزینه ها به تعداد شهرک نشینان آواره نیز افزوده خواهد شد .
لازم به ذکر است مقاومت فلسطین در جنوب و حزب الله لبنان در مناطق شمالی سرزمین های اشغالی با حملات خود باعث از بین بردن مفهوم امنیت داخلی رژیم صهیونسیتی شده اند . این موضوع باعث شده است تعداد زیادی از شهرک نشینان به ویژه آنهایی که در مرز با لبنان زندگی می کنند به خارج از سرزمین های اشغالی مهاجرت کنند ؛ به همین دلیل صهیونیست های دو تابعیتی زیادی ، برای دریافت ویزا در جلوی سفارتخانه های کشور های اروپایی وآمریکایی به خصوص انگلیس ، آلمان ، فرانسه ، آمریکا ، کانادا و حتی استرالیا صف کشیده اند .
این موضوع باعث نگرانی مقامات صهیونیست شده چرا که جمعیت یکی از مولفه های امنیت داخلی و خارجی یک حکومت می باشد ؛ عمده تاثیرات مهم این مهاجرت موجب کمبود نیروی انسانی برای صنایع و نیروهای مسلح حکومت ها می باشد. به همین دلیل ، مهاجرت شهرک نشینان نگرانی هایی را برای سران اسراییل در پی داشته است .
خبرنگار: حمید اسدی
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1088582/