ایرانیان جهان

آخرين مطالب

زمستان‌ سخت‌ خاورمیانه در راه است؟ خاورمیانه‌

زمستان‌ سخت‌ خاورمیانه در راه است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پس لرزه های جنگ اسرائیل و حماس، بخش انرژی بالاخص منابع شرق مدیترانه را درگیر کرده، در شرایط کنونی گروهی از ناظران می گویند که صادرات انرژی از اسرائیل به مصر یا حتی اردن درگیر وقفه خواهد شد، اما گروهی دیگر چنین وضعیتی را منوط به تشدید درگیری ها یا تغییرات در داخل سیاست اسرائیل می دانند.
جنگ جاری بین اسرائیل و حماس در غزه عملیات انرژی در شرق دریای مدیترانه را درگیر طیف وسیعی از خطرات امنیتی کرده است.از منظری دیگر این درگیری چشم انداز ادغام بخش های گاز طبیعی در اسرائیل، مصر و قبرس با هدف صادرات فراتر از منطقه را در هاله ای از ابهام قرار داده، حال اگر ترس از تشدید جنگ در خارج از غزه به واقعیت تبدیل شود، این وضعیت بدتر خواهد شد.
پس لرزه جنگ غزه بر بخش انرژی
به نوشته اقتصادنیوز، تشدید تنش میان اسرائیل و حماس در حال حاضر بعید به نظر می رسد. با این حال، سیگنال های کم رنگی که تاکنون ظاهر شده اند، حاکی از تغییر گسترده تر پویایی منطقه ای است که بر عملیات بخش انرژی از زاویه سیاسی یا تجاری تأثیر می گذارد. آنگونه که گروهی از تحلیلگران می گویند، خطرات امنیتی برای دارایی های گازی فراساحلی در اسرائیل به خوبی ثابت شده و وضعیت کمبود انرژی مصر را بدتر کرده است. آنگونه که موسسه مطالعات خاورمیانه نوشته، بارزترین نمونه تاثیر کوتاه مدت درگیری بر صنعت گاز، دستور وزارت انرژی اسرائیل مبنی بر توقف فعالیت سکوی گازی تامار تحت کنترل شورون بود، هرچند که از آن زمان وضعیت اندکی تغییر کرده است.
تامار با داشتن 10 تریلیون فوت مکعب گاز، دومین میدان تولیدکننده بزرگ اسرائیل و منبع اصلی تامین بازار داخلی و صادرات به کشورهای همسایه است. این میدان همچنین نقطه ترانزیت گاز از بزرگترین میدان اسرائیل، یعنی لویاتان به مصر است. تعطیلی قبلی که به واسطه درگیری سال 2021 انجام شد، تنها 11 روز به طول انجامید و تأثیر عمده ای بر عرضه منطقه ای نداشت.این بار با توجه به اینکه توقف عملیات بیش از یک ماه به طول انجامید، تاثیرات حاصل از آن بیشتر بوده است. مصر از طریق خط لوله گاز مدیترانه شرقی، که به نام خط لوله اشکلون-آریش نیز شناخته می شود، گاز وارد می کرد، اما پس از رسیدن به سطح رکورد 900 میلیون فوت مکعب در روز در اوایل سال جاری، جریان گاز متوقف شد.
چرایی هراس مصر و اردن
جنگ اسرائیل و حماس کسری گاز مصر را تشدید کرده است. چشم انداز مبهم صادرات گاز طبیعی از مصر به بازارهای اروپایی در آستانه زمستان، خبر خوبی نیست، اما بازگشت کمبود گاز و برق به مصر قبل از جنگ، سایه ای طولانی بر چشم انداز صادرات انداخته بود.شرایط جنگی ممکن است صادرات گاز اسرائیل به مصر و اردن را نیز به شکلی منفی تحت تاثیر قرار دهد، بالاخص آن که خشم عمومی در هر دو کشور زمینه ساز حملات متعدد به زیرساخت‌های خط لوله در منطقه سینا شده بود. با این همه آنگونه که گروهی از تحلیلگران مدعی اند، فارغ از تلفات غیرنظامی غزه که خشم بین‌المللی را برانگیخته، قاهره و امان هر دو احتمالا در برابر فشار جهت توقف واردات اسرائیل مقاومت می‌کنند.
از منظر مصر، این واقعیت که بهبود واردات موجب قطع برق شد، بر شکنندگی موازنه گاز این کشور و نقشی که روابط انرژی با اسرائیل ایفا می کند، تاکید دارد. در اردن، تولید گاز داخلی ناچیز است. پایان دادن به واردات گاز اسرائیل در هر دو کشور مستلزم پاسخگویی به تقاضا با واردات گران ال ان جی است که درد اقتصادی را بر عموم مردم تحمیل می کند و ذخایر ارز خارجی را در زمانی که قاهره و امان هم اکنون با مشکلات اقتصادی بزرگی روبرو هستند، از بین می برد. در مصر، چنین اقدامی تردیدهای بیشتری را در مورد آرزوهای این کشور برای تبدیل شدن به یک صادرکننده مهم گاز طبیعی ایجاد می کند. در نتیجه، هم رهبری اردن و هم رهبری مصر احتمالا تلاش خواهند کرد تا موضوع تجارت انرژی را جدا از خشم مردمشان از جنگ در غزه تعریف کنند.
چالش های اسرائیل
خطرات بالقوه برای ادامه صادرات انرژی از اسرائیل به مصر، هر چند در شکل فعلی کوچک است، اما وجود دارد. این درگیری تاکنون نتوانسته ابهاماتی را که سال‌ها در مورد مسیرهای صادراتی بالقوه فراتر از مصر و اردن و صادرات پرسودتر گاز طبیعی وجود داشت را افزایش دهد. خطرات فیزیکی برای دارایی‌های گازی در اسرائیل، اگرچه در بالاترین حد خود بود، اما مدت‌ها قبل از شروع درگیری برای هر اپراتور مشخص بود. سال گذشته حزب‌الله لبنان دارایی‌های موجود در میدان کاریش اسرائیل را تهدید کرد تا اینکه توافقی با میانجیگری ایالات متحده حاصل شد و بدین طریق مرزهای دریایی اسرائیل و لبنان را مشخص کرد.
نکته قابل تامل این است که وضعیت صادرات انرژی پیش از آغاز جنگ بی ثبات بود و دلیلیش وضعیت بنیامین است. به این معنی که صنعت گاز نسبتا جوان اسرائیل به طور کامل تحت فرآیند نظارتی کابینه نتانیاهو توسعه یافته است. این پویایی با توجه به این که عضر پسا نتانیاهو به احتمال زیاد نزدیک تر از هر زمان دیگری است، صنعت انرژی را درگیر عدم اطمینان نظارتی کرده است.ظهور کابینه ای جدید در اسرائیل که مخالف وضعیت صنعت گاز باشد، بعید به نظر می رسد. اوایل سال جاری که کابینه اسرائیل کاهش سهمیه‌های صادراتی را تصویب کرد، مخالفت خوانی ها افزایش یافت. این موضع گیری نشان می‌دهد که تنها بازیگران منطقه که از عملیات غزه خمشگین هستند، برای رشد صادرات اسرائیل تهدید نخواهند بود. بلکه مسائل سیاسی داخلی این بازیگر بالاخص بعد از تزلزل ساختارهای امنیتی اش می تواند چالش ساز باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1088790/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جام جم/ تجربه برجام و لزوم عدم اعتماد به آمریکا

سرمقاله شرق/ از ریخت‌ افتادگان

تماس‌ اضطراری وزیر سعودی با هند و پاکستان

دولت مکزیک از گوگل به‌دلیل تغییر نام «خلیج مکزیک» شکایت کرد

ماکرون خواستار مذاکرات مستقیم بین اوکراین و روسیه شد

شرط ریاض برای شرکت در اجلاس سران؛ پای «الجولانی» در میان است

الجولانی به بحرین می‌رود

آشفتگی در پنتاگون؛ بی‌اعتمادی کاخ سفید نسبت به وزیر دفاع آمریکا

افتتاح قریب الوقوع سفارت رژیم صهیونیستی در دمشق

وزیر دفاع پاکستان تشکیل نشست فوق‌العاده هسته‌ای را رد کرد

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی‌رویه و عرضه‌های قطره‌چکانی

رفع تعهد ارزی صادرکنندگان فرش دستباف تسهیل شد

سهم 8 درصدی مالیات از تولید ناخالص داخلی

توافق با تهران بدون چراغ سبز اسرائیل

سرمقاله همشهری/ حرم رضوی؛ پیوند هویت ملی و مذهبی ایرانیان

پاپ آمریکایی

سخنگو ارتش پاکستان: به حمله موشکی هند پاسخ می‌دهیم

درخواست مجدد چین از هند و پاکستان برای خویشتنداری

وقوع 2 انفجار مهیب نزدیک فرودگاه و مقر ارتش هند

طی هشت ماه گذشته رخ داد؛ هلاکت هفت داعشی در صحرای عراق

صدراعظم آلمان: ظرف چند روز آینده، آتش‌بس یک ماهه در اوکراین شدنی است

غنیمت ده‌ها میلیون دلاری حماس از رژیم صهیونیستی

انتظار و بلاتکلیفی در واردات خودرو

صادرات تخم مرغ افزایش یافت

سرمقاله ایران/ سوغات همدان

پیام غول‌ها به «مذاکرات»

پایان سلطه بر دریا

سرمقاله کیهان/ رژه روی اعصاب دنیا؛ با ترامپ چگونه باید برخورد کرد؟

پرواز گسترده جنگنده‌های صهیونیست در آسمان پایتخت سوریه

حضور رهبران اروپایی متحد اوکراین در کی‌یف هم‌زمان با اوج تنش با روسیه

عملیات جدید مقاومت علیه نظامیان صهیونیست در غزه

کرملین: آمریکا شروع به درک مواضع روسیه کرده است

تماس تلفنی وزیر خارجه آمریکا با رئیس ستاد ارتش پاکستان

آیا ترامپ می‌خواهد در عربستان «کشور فلسطین» را به رسمیت بشناسد؟

شرکت هواپیمایی ایتالیا نیز از تل‌آویو گریزان شد

برقراری اولین ارتباط تلفنی بین هند و پاکستان

فرمانده عملیات پروازی هند: نیروهای پاکستانی به مناطق مرزی گسیل شدند

حریم هوایی پاکستان برای 24 ساعت دیگر بسته خواهد ماند

مصرف برق هر ماینر به اندازه یک کولرگازی؛ افزایش مخفیانه ماینرهای غیرمجاز

مقام صنفی: سیاست خودرویی کشور، رونق تولید چین است!

راز شناسایی بیماری‌های پنهان قبل از اینکه دیر شود!

وبینار آموزشی تازه‌های سلامت در ارولوژی و سالمندی برگزار شد

سرمقاله اعتماد/ ترامپ و تغییر نام خلیج‌فارس؟!

دو موضع متناقض؛ انتقاد «کیهان» از پزشکیان

روزنامه صهیونیستی: «ترامپ» قصد دارد کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد

تشدید درگیری‌ها در مرز هند و پاکستان

همزمان با تشدید تنش‌ها بین دهلی‌نو و اسلام‌آباد؛ زلزله شدید در پاکستان

شرایط معافیت مالیاتی کودکستان‌ها اعلام شد

پرداخت تسهیلات اشتغال و کارآفرینی به ایثارگران 124 درصد افزایش داشته است

ماست‌مالی خباثت‌های ترامپ در روزنامه‌های اصلاح طلب