ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ریاض، شیرینی صلح را چشیده است خاورمیانه‌

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش قدس آنلاین، اگرچه حوالی یک سالی از آتش‌بس در این کشور مظلوم می‌گذرد، اما حالا گویا عربستان هم طعم امنیت را چشیده و تصمیم گرفته آتش‌بس دائمی برقرار شود.
در همین حال ارتباطات عربستان با ایران هم در حال برگشت به پیش از همه این ماجراهاست. هرچند شیب این بازگشت خیلی خیلی آرام است و شاید باید تا انتهای سال آینده میلادی منتظر به نتیجه رسیدن برخی از قراردادهای همکاری باشیم.
پیشنهاد عربستان برای گسترش همکاری‌های اقتصادی با ایران نه تنها متأثر از احیای روابط سیاسی دو کشور است، بلکه تاحدود زیادی از شرایط و تحولات کنونی خاورمیانه ناشی می‌شود. میزان جدیت و اثربخشی تصمیمات طرفین برای گسترش همکاری‌ها را می‌توان براساس شرایط منطقه‌ای و عوامل بیرونی همچون معادلات جنگ غزه و اقدامات قدرت‌های بیرونی همانند آمریکا دانست. فرشید باقریان در گفت‌وگو با قدس به بررسی امکان‌سنجی تحقق همکاری‌ها و آینده روابط دو کشور پرداخته است. او معتقد است روابط اقتصادی می‌تواند صلح ایجاد کند ولی تنها عامل مورد نیاز نیست.
فوکویاما اعتقاد دارد دولت‌های دموکراتیک با هم نمی‌جنگند، اما دولت‌هایی که با هم روابط اقتصادی دارند به سمت صلح می‌روند. همچنین اسپینوزا بر اساس نظریه عقل‌گرایی بر این باور است عقل‌گرایی درنهایت منتج به صلح می‌شود. برهمین اساس، می‌توان گفت آمریکا به دنبال گسترش جنگ در منطقه نیست و ایران با عقل‌گرایی و خویشتنداری فعلی به برقراری صلح در منطقه کمک می‌کند. البته پویایی صلح نیازمند برخی موارد است.
روابط اقتصادی یکی از مواردی است که در ساخت صلح از آن بهره برده می‌شود. ایران نیازمند صلح است تا به تقویت تجارت و اقتصاد بپردازد. در مقابل، عربستان هم به دنبال صلح پایدار منطقه‌ای است تا بتواند امنیت برقرار کند. سعودی‌ها به خوبی می‌دانند لازمه امنیت و تمامیت ارضی کشور، برقراری صلح در منطقه است، در غیر این صورت عربستان می‌تواند یکی از اهداف تجزیه توسط قدرت‌های غربی باشد. به همین دلیل در حال حاضر عربستان بیشتر از ایران به دنبال صلح منطقه‌ای است. عربستان طعم شیرین صلح را به واسطه خویشتنداری ایران و حوثی‌ها در منطقه دیده است، درنتیجه به دنبال اموری خواهد بود که به برقراری ارتباط با ایران منتهی شود.
حدس من بر این است ایران و عربستان سایر کشورهای دنیا را چندان در جریان همکاری‌ها قرار نخواهند داد. ایران و عربستان به سمت صلح می‌روند ولی جزئیات آن را جهانی نمی‌کنند و درنتیجه صلح میان دو کشور برقرار خواهد شد. حتی ممکن است همانند قرارداد ایران با چین یا روسیه که مفاد آن چندان برای دنیا فاش نشده، این توافق برای سایران منتشر نشود.
به نظر می‌رسد قراردادهای صلح تجاری که مبتنی بر اقتصاد و تجارت و همکاری‌های مشترک است میان ایران و عربستان به صورت غیر علنی صورت بگیرد؛ زیرا اسرائیل به صورت بنیادی درصدد ریشه‌کن ساختن قراردادهای همکاری ایران و عربستان است.
مورد دیگر اینکه، همان‌طور که عربستان توانست مجوز فروش 10 درصد سهام آرامکو به چین را از آمریکا بگیرد و فروش نفت را از طریق یوان چین انجام دهد و دلار را دور بزند؛ امکان و توانایی گرفتن مجوز از آمریکا برای برقراری روابط با ایران را هم دارد.
از سوی دیگر، باتوجه به اینکه آمریکا به دنبال گسترش جنگ در منطقه نیست، از دستیابی به توسعه و صلح پایدار در منطقه به واسطه عربستان استقبال می‌کند. در این میان، تنها رژیم صهیونیستی به دنبال شیطنت و تنش‌آفرینی در منطقه است. به نظرم در حال حاضر باید اسرائیل را در حد یک پروژه و نه یک رژیم سیاسی دانست.
آمریکایی‌ها به دنبال گوشمالی سیاسی اسرائیل هستند، چنان‌که شاهدیم مخالفت‌های بسیاری در رابطه با نتانیاهو و حمله زمینی غزه انجام می‌شود و همچنان مخالفت‌ها در جریان است. به هر حال آمریکا درصدد برقراری رژیمی متناسب با اهداف منطقه‌ای خود و در تضاد با انگلستان است؛ چرا که، انگلیس و اسرائیل به دنبال گسترش جنگ در منطقه هستند. نزدیکی روابط ایران و عربستان به خویشتنداری کشورمان و دور ماندن عربستان از آتش جنگ کمک می‌کند.
مسئله نسل کشی در غزه و مخابره آن در دنیا موجب التهاب در جامعه آمریکا و مخالفت گسترده با جنگ شده است. آمریکایی‌ها که روزگاری طبق طرح ابراهام به حمایت تمام قد از اسرائیل می‌پرداختند، اکنون همراهی خود با نسل‌کشی این رژیم را انکار می‌کنند.
معادلات در حال تغییر بوده و شاهد مقابله آمریکا و انگلیس در منطقه هستیم. همین موضوع موجب می‌شود آمریکا به هر طرح صلح پایدار منطقه‌ای تا پایان سال 2024 کمک کند. ایران تا پایان سال 2024 مهلت دارد هرگونه قرارداد صلح و همکاری با عربستان را به نتیجه برساند، البته مشروط به اینکه قرارداد چندان رسانه‌ای و عمومی نشود.
افزایش حجم و میزان سرمایه‌گذاری‌های خارجی می‌تواند اعتبار و جایگاه ایران را ارتقا دهد. عربستان با هر میزان سرمایه‌گذاری که وارد ایران شود، اعتبار ایران را بالا خواهد برد. همچنین عربستان به دنبال این خواهد بود سرمایه‌گذاری‌هایش دچار مخاطره نشود.
بنابراین عربستانی‌ها رأساً به دنبال حداکثرسازی دستاوردهای اقتصادی خواهند بود. از سوی دیگر ایران هم متمایل به سرمایه‌گذاری و روابط اقتصادی در عربستان خواهد بود.
همین مراودات موجب می‌شود دولت‌ها در راستای برخی مصلحت‌ها از تنش و مسائل تنش‌زا چشم‌پوشی کنند تا اختلافات زمینه نابودی توافقات نشود. بدین ترتیب عملاً نوعی عقل‌گرایی حاکم خواهد شد. عربستانی‌ها با سرمایه‌گذاری در ایران به دنبال صلح منطقه‌ای خواهند بود.
در مرحله بعدی احتمال دارد بر اثر تأثیر دومینووار همکاری و توافق ایران و عربستان، شاهد باشیم امارات، قطر و بحرین هم به برقراری روابط اقتصادی با ایران اقدام کنند.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1092180/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جام جم/ تجربه برجام و لزوم عدم اعتماد به آمریکا

سرمقاله شرق/ از ریخت‌ افتادگان

تماس‌ اضطراری وزیر سعودی با هند و پاکستان

دولت مکزیک از گوگل به‌دلیل تغییر نام «خلیج مکزیک» شکایت کرد

ماکرون خواستار مذاکرات مستقیم بین اوکراین و روسیه شد

شرط ریاض برای شرکت در اجلاس سران؛ پای «الجولانی» در میان است

الجولانی به بحرین می‌رود

آشفتگی در پنتاگون؛ بی‌اعتمادی کاخ سفید نسبت به وزیر دفاع آمریکا

افتتاح قریب الوقوع سفارت رژیم صهیونیستی در دمشق

وزیر دفاع پاکستان تشکیل نشست فوق‌العاده هسته‌ای را رد کرد

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی‌رویه و عرضه‌های قطره‌چکانی

رفع تعهد ارزی صادرکنندگان فرش دستباف تسهیل شد

سهم 8 درصدی مالیات از تولید ناخالص داخلی

توافق با تهران بدون چراغ سبز اسرائیل

سرمقاله همشهری/ حرم رضوی؛ پیوند هویت ملی و مذهبی ایرانیان

پاپ آمریکایی

سخنگو ارتش پاکستان: به حمله موشکی هند پاسخ می‌دهیم

درخواست مجدد چین از هند و پاکستان برای خویشتنداری

وقوع 2 انفجار مهیب نزدیک فرودگاه و مقر ارتش هند

طی هشت ماه گذشته رخ داد؛ هلاکت هفت داعشی در صحرای عراق

صدراعظم آلمان: ظرف چند روز آینده، آتش‌بس یک ماهه در اوکراین شدنی است

غنیمت ده‌ها میلیون دلاری حماس از رژیم صهیونیستی

انتظار و بلاتکلیفی در واردات خودرو

صادرات تخم مرغ افزایش یافت

سرمقاله ایران/ سوغات همدان

پیام غول‌ها به «مذاکرات»

پایان سلطه بر دریا

سرمقاله کیهان/ رژه روی اعصاب دنیا؛ با ترامپ چگونه باید برخورد کرد؟

پرواز گسترده جنگنده‌های صهیونیست در آسمان پایتخت سوریه

حضور رهبران اروپایی متحد اوکراین در کی‌یف هم‌زمان با اوج تنش با روسیه

عملیات جدید مقاومت علیه نظامیان صهیونیست در غزه

کرملین: آمریکا شروع به درک مواضع روسیه کرده است

تماس تلفنی وزیر خارجه آمریکا با رئیس ستاد ارتش پاکستان

آیا ترامپ می‌خواهد در عربستان «کشور فلسطین» را به رسمیت بشناسد؟

شرکت هواپیمایی ایتالیا نیز از تل‌آویو گریزان شد

برقراری اولین ارتباط تلفنی بین هند و پاکستان

فرمانده عملیات پروازی هند: نیروهای پاکستانی به مناطق مرزی گسیل شدند

حریم هوایی پاکستان برای 24 ساعت دیگر بسته خواهد ماند

مصرف برق هر ماینر به اندازه یک کولرگازی؛ افزایش مخفیانه ماینرهای غیرمجاز

مقام صنفی: سیاست خودرویی کشور، رونق تولید چین است!

راز شناسایی بیماری‌های پنهان قبل از اینکه دیر شود!

وبینار آموزشی تازه‌های سلامت در ارولوژی و سالمندی برگزار شد

سرمقاله اعتماد/ ترامپ و تغییر نام خلیج‌فارس؟!

دو موضع متناقض؛ انتقاد «کیهان» از پزشکیان

روزنامه صهیونیستی: «ترامپ» قصد دارد کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد

تشدید درگیری‌ها در مرز هند و پاکستان

همزمان با تشدید تنش‌ها بین دهلی‌نو و اسلام‌آباد؛ زلزله شدید در پاکستان

شرایط معافیت مالیاتی کودکستان‌ها اعلام شد

پرداخت تسهیلات اشتغال و کارآفرینی به ایثارگران 124 درصد افزایش داشته است

ماست‌مالی خباثت‌های ترامپ در روزنامه‌های اصلاح طلب