ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روابط ایران و ترکیه به کدام سمت می‌رود؟ ترکیه

روابط ایران و ترکیه به کدام سمت می‌رود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آفتاب‌‌نیوز :
ترکیه و ایران، دو همسایه با پیشینه‏‏ مشترک طولانی و تاریخی برای همکاری در طیف وسیعی از حوزه‏‏‌های اقتصادی نیازمند روابط قوی هستند. با این حال امروز این منافع مشترک به یک رویکرد مشترک در سیاست خارجی تبدیل نشده است. امید شکری، تحلیلگر در مجمع بین‌المللی خلیج فارس در واشنگتن نوشت: در واقع، آنکارا و تهران در مقاطعی اهداف کاملا متضادی را دنبال کرده‏‏‌اند.
با در نظر داشتن این پیشینه روابط است که ابراهیم رئیسی، رئیس‏‏‌جمهور ایران در 24 ژانویه از ترکیه بازدید کرد.
دو رئیس جمهور دوباره بر تعهد و تقویت روابط خود مبتنی بر اعتماد و منافع مشترک تاکید و در مورد طیف وسیعی از موضوعات دوجانبه از جمله امنیت، انرژی و تجارت گفتگو کردند. در جریان سفر رئیس‌جمهور، طرفین 10 سند همکاری را که موجب ارتقای همکاری‌های اقتصادی و دوجانبه می‌شود، به امضا رساندند. این توافق‌نامه‌ها شامل انرژی، مناطق آزاد تجاری، فرهنگ، رسانه و ارتباطات و همچنین در حوزه حمل‌ونقل برق و ریلی می‌شود. بدیهی است که تمایل زیادی برای تقویت روابط دوجانبه و هموار کردن راه برای مراحل جدید همکاری وجود دارد. طی این سفر همچنین ابراهیم رئیسی و رجب طیب اردوغان بر لزوم همکاری هر دو کشور برای مبارزه با تروریسم، پس از مرگبارترین حمله تروریستی در ایران پس از انقلاب در 3 ژانویه 2024 تاکید کرد.
همکاری فرامرزی
بهبود همکاری‌ها در حوزه انرژی بین ایران و ترکیه برای آنکارا که به انرژی‌های متنوعی برای بازیابی اقتصادش پس از همه‌گیری نیاز دارد، یک موهبت خواهد بود. قرارداد 200 میلیون دلاری بین شرکت مدیریت شبکه ایران و شرکت انتقال برق ترکیه (TEIAS) برای عملیاتی کردن خط شبکه خوی - وان که خط 400 کیلوولت BtB HVDC را بین خوی ایران و وان ترکیه متصل می‌کند، منعقد شده است. با پتانسیل گسترش به کشور‌های اروپایی، این اولین اتصال شبکه فرامرزی ایران با استفاده از فناوری HVDC است و تبادل برق بین ایران و ترکیه را تسهیل می‌کند. خط برق 600 مگاواتی و 400 کیلو‌ولت امکان تجارت برق را فراهم می‌کند که می‌تواند اقتصاد را در هر دو طرف مرز تسریع کند.
این جدیدترین تحولات در فهرست طولانی از توافقات دوجانبه مهم است که از مرز‌های این دو همسایه فراتر می‌رود. در نیم دهه گذشته، آنکارا و تهران مجموعه‌ای از موافقت‌نامه‌های مهم را امضا کرده اند که با بسیاری از بخش‌های اقتصادی از جمله تجارت در محصولات کشاورزی، سرمایه‌گذاری در ذخایر نفت و گاز و صادرات گاز سروکار دارد. همسایگان همچنین «مناطق آزاد تجاری» را در امتداد مرز خود برای ارتقای رشد اقتصادی ایجاد کرده اند. این مناطق مانند آنچه در شهر خوی ایجاد شده، به دنبال ترویج توسعه سالانه کسب‌وکار، تضمین تجارت بیشتر مناطق مرزی و احیای بخش حمل‌ونقل پرچمدار منطقه با هدف تزریق سرمایه به اقتصاد محلی هستند. صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، معادن، صنعت و کشاورزی ایران در دیدار تجار ترکیه و ایران بر همکاری بیشتر بخش خصوصی ترکیه و ایران تاکید کرد، به امید اینکه دو کشور به این مهم یعنی هدف تجاری دوجانبه 30 میلیارد دلاری دست یابند؛ هدفی که در چنین مناطقی در دسترس هستند.
کریدور حمل‌ونقل جاده‌ای اسلام‌آباد-تهران-استانبول که در سال 2021 آغاز به کار کرد، نمونه دیگری از تلاش‌ها برای تقویت تجارت فرامرزی است. وزارت بازرگانی ترکیه و همتایان آن در ایران و پاکستان، زیر نظر سازمان همکاری اقتصادی، این طرح سه‌جانبه را با هدف تقویت روابط و تسهیل تجارت و حمل‌ونقل ایجاد کردند. همچنین یک توافق‌نامه حمل‌ونقل بین قطر، ایران و ترکیه منعقد شد و ایران به عنوان کشور ترانزیت بین قطر و ترکیه عمل کرد. این مشارکت‌ها بخشی از طرح‌های بزرگ‌تر برای افزایش تجارت و ساده سازی عرضه کالا بین کشورهاست. خط لوله گاز بین ترکیه و ایران و ابتکارات مشترک حمل‌ونقل جاده‌ای عوامل مهمی در تقویت روابط انرژی و اقتصادی ایران و ترکیه است.
مسائل امنیتی باقی مانده است
روابط اقتصادی ایران و ترکیه به دلیل پویایی پیچیده امنیتی منطقه که بر همکاری‌های منطقه‌ای و اقتصادی تاثیر می‌گذارد، همواره پیچیده بوده است. صادرات گاز ایران به ترکیه در دهه گذشته با مشکل مواجه بوده است؛ از جمله اختلالات گسترده و کاهش قابل‌توجه آن در سال 2023 به دنبال کمبود گاز در ایران. قرارداد صادرات 25 ساله دو کشور در سال 2026 منقضی می‌شود و نگرانی‌هایی را در مورد عدم‌تمدید این توافق در بحبوحه نگرانی‌های قیمت‌گذاری و تحریم‌ها ایجاد می‌کند. اکتشاف ترکیه برای تامین‌کنندگان جایگزین - به‌ویژه آذربایجان غنی از گاز، که ایران روابط دشواری با آن دارد - ابهام بیشتری را به واردات آتی اضافه می‌کند. آینده به مذاکرات، ژئوپلیتیک و چشم‌انداز انرژی در حال تحول منطقه بستگی دارد. تغییر چشم انداز ژئوپلیتیک خاورمیانه، تغییر الگو‌های انرژی در سراسر جهان و احتمال تشدید رقابت اقتصادی جهانی، همگی ممکن است بر روابط تجاری آینده ایران و ترکیه تاثیر بگذارد.
حتی پس از سفر موفقیت آمیز رئیس جمهور رئیسی، تعدادی از مسائل سیاست خارجی دوجانبه باقی مانده است: مهم‌ترین آن‌ها نگرش متفاوت دو کشور نسبت به حزب کارگران کردستان (پ ک ک) است که آنکارا آن را یک گروه تروریستی می‌داند، اما تهران گاهی اوقات از آن استفاده می‌کند. وضعیت امنیتی عراق نیز یک نگرانی دوجانبه است و به دلیل ارتباط تهران با سلیمانیه و همکاری محدودش با آنکارا در مورد مسائل پ ک ک پیچیده‌تر می‌شود. این پیچیدگی در سال‌های اخیر با استقرار مجدد پ ک ک در سمت ایران کوه قندیل بیشتر شده است.
امنیت مناطق امن ترکیه در سوریه به دلیل همکاری ایران با YPG کرد و به نوبه خود، حملات هماهنگ YPG به نیرو‌های ترکیه و گروه‌های شورشی سوری در ادلب بیشتر به خطر می‌افتد. ظهور شبه نظامیان شیعه در سراسر عراق و سوریه به تغییرات جمعیتی در جنوب ترکیه در خارج از کشور کمک کرده است. در واقع، ایران بر تعدیل نیرو‌های روسیه در این صحنه، سرمایه‌گذاری کرده است، زیرا نیرو‌های خارجی خارج شده و در اوکراین مستقر شده‌اند. انعطاف پذیری استراتژیک از سمت هر دو طرف برای رسیدگی به مسائل امنیتی مشترک و هموار کردن مسیر با هدف همکاری‌های اقتصادی بیشتر موردنیاز است.
اینکه هر دو طرف به تلاش برای نفوذ در قفقاز ادامه دهند، نگرانی‌های ژئوپلیتیک را کاهش نمی‌دهد. ترکیه و ایران سیاست‌های متفاوتی را در قبال ارمنستان و آذربایجان اتخاذ کرده اند که به تضاد در قره باغ دامن می‌زند. ایجاد کریدور زنگزور که آذربایجان را از طریق مسیری در امتداد مرز ایران به منطقه غربی آن متصل می‌کند، ممکن است باعث تشدید نگرانی تهران شود.
به نوبه خود، ایران با همکاری با روسیه برای تسریع برنامه هسته‌ای خود، بر برخی اختلال‌ها در منطقه دامن زده است - سیاستی که پیامد‌هایی نه‌تن‌ها برای قفقاز جنوبی، بلکه برای کل خاورمیانه دارد. ترکیه به شدت با ایران مجهز به سلاح هسته‌ای مخالف است و به ایران در آستانه هسته‌ای شدن به عنوان نقطه‌ای بالقوه برای تشدید تنش‌های منطقه‌ای یا مسابقه تسلیحاتی می‌نگرد. در حالی که ترکیه هرگز علاقه‌ای به توسعه توان هسته‌ای خود نشان نداده است، یک ایران مجهز به سلاح هسته‌ای می‌تواند منجر به تغییر محاسبات شود.
توافقات اخیر رؤسای جمهور رئیسی و اردوغان به نفع هر دو کشور است. با این حال، تحریم‌ها و غیرقابل پیش‌بینی بودن ژئوپلیتیک همچنان موانع جدی برای اجرای موفقیت‌آمیز این توافق‌نامه‌ها هستند که باعث بهبود امنیت انرژی و تجارت دوجانبه می‌شود. به‌ویژه، اتصال شبکه خوی - وان این پتانسیل را دارد که انتقال برق برون‌مرزی را به طور کامل متحول کند و دوره جدیدی را برای همکاری ایران و ترکیه رقم بزند.
اگرچه توافق‌نامه‌ها اولین گام دلگرم کننده هستند، اما با اشکالاتی بالقوه همراه هستند. تورم بالا در هر دو کشور نگرانی‌های جدی در خصوص بروز یک بحران مالی تمام‌عیار را ایجاد کرده و رژیم تحریم‌های بین‌المللی موجود، تعامل ترکیه با بازار ایران را دشوار می‌کند.
حفظ روابط خوب همچنان مستلزم رسیدگی ماهرانه به اختلافات ناشی از مشکلات منطقه‌ای است؛ مانند مسائل سوریه، عراق و جنگ اسرائیل و فلسطین. برای دستیابی به هدف اعلام‌شده روسای جمهور دو کشور مبنی بر 30 میلیارد دلار تجارت سالانه، هر دو طرف باید مسائل مهم امنیتی منطقه‌ای را با دقت فراوان حل و فصل کنند. تنها در این صورت است که دو کشور می‌توانند به اهداف عالی تعیین‌شده در سفر دولتی 24 ژانویه برسند.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1113197/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پوتین: نیروهای راهبردی روسیه در حالت آماده‌باش هستند

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در جنوب لبنان؛ 4 نفر شهید شدند

آخر هفته آرام در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 61 هزار تومان تثبیت شد

دیدار مدیرکل مراجعات و پاسخگویی ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

تجلیل مدیرکل بنیاد کرمانشاه از خانواده شهید «کریمی»

جانبازان گرانقدر در صف اول ترویج فرهنگ متعالی ایثار و شهادت هستند

حدود 1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانباز معزز حمید گلچی در قم

پیش‌بینی جدید موسسه اقتصاد آلمان/ بزرگترین اقتصاد اروپا دچار رکود می شود

حضور دو هیئت تجاری چینی و پاکستانی در استان، رهاورد نمایشگاه اکسپو

سردبیر بخارا: خارج از حوزه تمدنی ایران نمی‌توانم زندگی کنم

تداوم «دستاوردسازی» با آمار؛ آیا تراز تجاری ایران واقعا مثبت است؟

ارزیابی سفری مهم؛ ترمیم رابطه؟

پنتاگون هم توقف ارسال تسلیحات به تل‌آویو را تایید کرد

لحظه بمباران دو برج مسکونی در شهر رفح

روس‌ها هفتاد و نهمین سالگرد پیروزی بر آلمان نازی را جشن گرفتند

افزایش اندک قیمت مرغ

قیمت نفت صعودی شد

ادای احترام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام شامخ شهدا در گلزار امامزاده ابراهیم قم

ستاد ارتباطات مردمی در مرکز توانبخشی ایثار قم برپا شد

دیدار نماینده تام ‌الاختیار بنیاد شهید و امور ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید کنسولگری ایران

آتش‌سوزی در انبار ضایعات منطقه ویژه اقتصادی خراسان جنوبی

به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال گازی در منطقه در جهت تحقق منافع ملی و توسعه درآمدهای ارزی

تاکید پوتین بر لزوم تعمیق همکاری‌ها در منطقه اوراسیا

دست‌های بسته نتانیاهو

راز حذف رابرت مالی

سرمقاله مردم سالاری/ سفر مثبت گروسی و پیام ویژه احیای برجام

ماجرای تعلیق ارسال تسلیحات آمریکایی به اسرائیل

بازداشت 86 دانشجو دانشگاه سوربن فرانسه

حمله هوایی اسرائیل به دفتر جنبش نجباء در دمشق

شلیک مستقیم تانک اسرائیلی به چادر آوارگان فلسطینی در رفح

طالبان فعالیت «افغانستان اینترنشنال» را ممنوع کرد

لاپید: تهدید بایدن درباره عدم ارسال سلاح، نتیجه عملکرد ناموفق نتانیاهو است

5 کشور اروپایی به زودی کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسند

سخنگوی نیروهای مسلح یمن: سه کشتی را هدف قرار دادیم

پیش‌بینی جدید درباره قیمت مسکن در بازار

طلای جهانی دوباره اوج گرفت

وزارت جهاد کشاورزی: امسال واردات گندم نخواهیم داشت

آتش سوزی در سایت مرزی ماهیرود

دیدار محسن رضایی با آیت‌الله اعرافی

اجرا طرح‌های پرورش ماهی در روستاهای ساحلی استان بوشهر

مذاکره پوتین و پاشینیان درباره روابط اقتصادی و امنیت منطقه

دهه «رکود، عبرت، تجربه»/رکود رکورد زد؛ رشد 1 دهه فقط 1درصد

اقلیم کردستان عراق می‌خواست با ایران تنش‌زدایی کند

حمله کیهان به «شرق»: باز هم که دروغ نوشتی

تصاویری از وحشی‌گری پلیس آمستردام علیه دانشجویان حامی فلسطین

بیل مکانیکی سلاح پلیس هلند برای مقابله با دانشجویان معترض!

بذرپاش: 2 میلیون و 560 هزار ‌واحد مسکن در حال ساخت دا‌ریم‌

رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران: شرکت‌های زیر مجموعه بانک‌ها در صف تخصیص ارز به دنبال رانت‌خواری هستند