ایرانیان جهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بازخوانی پرونده فساد چای دبش؛ مفاسدی اینچنین چرا و چگونه پدید میآیند؟
سعید خوشبین| رئیس قوه قضائیه جزئیات تازهای از تخلفات پرونده چای دبش فاش کرد؛ ازجمله از تفهیم اتهام 45 نفر با اتهامات مختلف خبر داد که سه نفر از آنها جزو «وزرای سابق» به شمار میروند. یکی از این وزرای سابق، سیدجواد ساداتینژاد است که از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم، سکان وزارت جهادکشاورزی را در دست داشت اما به دلیل تخلفات متعدد که چای دبش یکی از آنهاست از کار برکنار شد. عدد اعلام شده در پرونده چای دبش به قدری بزرگ است که روزنامهنگاران آن را «بزرگترین فساد تاریخ جمهوری اسلامی» میدانند و اقتصاددانان آن را با بزرگترین پروژههای عمرانی جهان مقایسه میکنند.
دیروز رئیس قوه قضائیه گفت: «در قضیه چای دبش دولت و قوه قضائیه بودند که موضوع را کشف و پیگیری و اطلاعرسانی کردند. در این موضوع در ابتدای امر، موضوع به معاون اول رئیسجمهور گزارش شد و آقای مخبر این موضوع را پیگیری کردند و اقدامات مقتضی را در قبال عناصر دخیل در قضیه مزبور اعمال کردند. همچنین بازرسی ویژه دفتر رئیسجمهور و واجا نیز موضوع را پیگیری کردند و سازمان بازرسی کل کشور به عنوان زیر مجموعه قوه قضائیه نیز به موضوع ورود پیدا کرد».
وی افزود: «در این پرونده عدد بزرگی بالغ بر 3 میلیارد و 700 میلیون دلار مطرح است و تاکنون 45 نفر در این زمینه تفهیم اتهام شدهاند و از تعداد بیشتری نیز تحقیقات به عمل آمده است؛ همچنین در روز گذشته در رابطه با پرونده مزبور دو وزیر سابق احضار شدند. علیایحال پیرامون این پرونده، دهها و صدها استعلام و بازرسی صورت گرفته و جزبهجز این موارد بررسی شده است؛ همچنین این پرونده در مرحله صدور قرار نهایی بود که اسناد جدیدی درخصوص آن اعم از مهرهای جعلی کشف شد که باید پیرامون آنها نیز بررسیهایی دقیق به عمل آید». شاید خیلیها فکر میکردند که پرونده چای دبش در قوه قضائیه، دم نکشیده بایگانی میشود اما آنگونه که رئیس دستگاه قضا خبر داده، وزیری که این چای را آماده کرده به همراه دیگر امربران پرونده به زودی روانه زندان شد.
بدونشک به سرانجام رساندن این پرونده میتواند بر اعتبار نهاد قضایی بیفزاید بهخصوص اگر همراه با محکومیت و دستگیری مقاماتی باشد که چنین فسادی را رقم زدهاند. در ماجرای چای دبش علاوه بر جواد ساداتینژاد درباره علی صالحآبادی-رئیسکل پیشین بانکمرکزی- نیز حرفوحدیثها زیاد بود که هنوز درباره احضار یا تفهیم اتهام به او خبری در دست نیست. مجوز تخصیص ارز به مدیران چای دبش در زمان آقای صالحآبادی امضا شده و هنوز کسی نمیداند قوه قضائیه با او چه برخوردی داشته است.
ماجرا از کجا آغاز شد؟
نخستین بار ذبیحالله خداییان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ماه آذر سال گذشته سرنخ این پرونده را دست مردم داد. آقای خداییان گفت: «میز