ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رازگشایی از بائوباب، درخت وارونه‌ای که از آفریقا تا استرالیا شنا کرد / عکس قاره آفریقا

رازگشایی از بائوباب، درخت وارونه‌ای که از آفریقا تا استرالیا شنا کرد / عکس
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - درخت‌های بائوباب یکی از جذاب‌ترین گونه‌های درختی روی زمین هستند که بخشی از این جذابیت به خاطر ظاهر غیرمعمول‌شان است.
تنه‌های ضخیم این درختان نسبت به تاج‌هایشان بزرگ‌تر است و به همین خاطر به آن‌ها لقب "درخت‌های وارونه" داده شده است. این درختان زیبا و استثنایی می‌توانند هزاران سال زندگی کنند و جایگاه برجسته‌ای در سنت‌های فرهنگی و آثار هنری دارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این میان و با وجود روایت و ابهامات متعدد، منشأ پیدایش این درختان همچنان مبهم است. سال‌هاست که دانشمندان به این موضوع می‌پردازند که چگونه بائوباب‌ها در مکان‌هایی که ریشه می‌دوانند، رشد می‌کنند. هشت گونه از این درخت در سراسر جهان وجود دارد و نحوه پراکندگی آن‌ها نیز مانند ظاهر خود درختان، غیرعادی است: یک‌گونه در بخش عمده‌ای از سرزمین اصلی آفریقا وجود دارد، 6 گونه در ماداگاسکار یافت می‌شود و یک‌گونه دیگر هم هزاران کیلومتر دورتر، در شمال غربی استرالیا وجود دارد.

ایرانیان جهان

منشأ درختان بائوباب کجاست؟ اصلی‌ترین فرضیه مطرح‌شده آن است که منشأ این درختان از سرزمین اصلی آفریقاست؛ اما نتایج یافته‌های منتشرشده در مجله نیچر داستان متفاوتی را بیان می‌کند. در این مقاله به این نکته اشاره شده است که به‌احتمال قریب‌به‌یقین، درختان بائوباب ابتدا در ماداگاسکار فرگشت یافته‌اند، در همان‌جا گونه‌های متفاوتی از این درخت پرورش یافته و تدریجاً دو گونه متفاوت، سفرهای اقیانوسی طولانی را به سمت مقاصد دوردست آغاز کرده‌اند.
تائو وان، گیاه‌شناس باغ گیاه‌شناسی ووهان در آکادمی علوم چین و نویسنده این مطالعه گفته: «ماداگاسکار، آزمایشگاه طبیعی شگفت‌انگیزی است. برخی از داستان‌های جغرافیایی بسیار خاص در این جزیره به تنوع گونه‌های بائوباب کمک کرده است.»

ایرانیان جهان

دکتر وان و همکارانش توالی ژنوم هر هشت گونه درختان بائوباب را استخراج کردند و با بهره‌گیری از داده‌های به‌دست‌آمده برای درک نحوه فرگشت آن‌ها به بررسی عوامل اکولوژیکی پرداختند که بر توزیع بائوباب‌ها در اطراف ماداگاسکار تأثیرگذار بود.
نتایج این بررسی حکایت از آن دارد که به‌احتمال‌زیاد، جد مشترک بائوباب‌ها حدود 21 میلیون سال پیش در ماداگاسکار پدید آمده و رقابت با سایر گیاهان و عواملی مانند ارتفاع، دما، بارندگی و فعالیت‌های آتش‌فشانی باعث شده است تا گونه‌های جدید بائوباب در سراسر ماداگاسکار ظهور کنند؛ چراکه در طول دوره‌های مختلف یخبندان، شاهد نوسان سطح دریاها بوده‌ایم.
گرده‌افشانی توسط حیوانات دراین ‌بین، احتمالاً ارتباط متقابلی بین این درختان با جانورانی به نام لمورها که به‌عنوان گرده‌افشان عمل می‌کردند، وجود داشته است؛ حیوانات نسبتاً بزرگ‌تری مثل خفاش‌های میوه‌خوار و گالاگوها هم در آفریقا برای بهره‌گیری از شهد گل‌های بائوباب، به سراغ این درختان می‌رفتند.
اندرو لیچ، متخصص ژنتیک گیاهی دانشگاه کوئین مری لندن و نویسنده این مطالعه گفت: «یکی از نوآوری‌های تکاملی بائوباب‌ها، استفاده از حیوانات بزرگ قندخوار بود که کار غیرمعمولی به نظر می‌رسد.»
حدود 12 میلیون سال پیش، دو گونه از بائوباب‌های ماداگاسکار به سرزمین اصلی آفریقا و استرالیا رسیدند و در آن‌ها به درختان منحصربه‌فردی تبدیل شدند که هنوز هم در این مناطق رشد می‌کنند.

ایرانیان جهان

سفر دریایی طولانی این‌طور به نظر می‌رسد که چندین دانه درخت بائوباب به‌احتمال زیاد، به نحوی عازم سفری طولانی شده‌اند و همراه با جریانی در چرخاب اقیانوس هند که بین استرالیا و جنوب آسیا و سواحل شرقی آفریقا پادساعتگرد می‌چرخد، به این مناطق رسیده‌اند. به گفته دکتر لیچ، این الگوی شگفت‌انگیزی به نظر می‌رسد.
پاملا سولتیس، گیاه‌شناس دانشگاه فلوریدا دراین‌باره گفت: «بائوباب‌ها درختان شگفت‌انگیزی هستند؛ من از خواندن این مقاله هیجان‌زده شدم. این تحقیق، دیدگاه‌های جدیدی را در مورد روند تکامل درختان بائوباب ارائه می‌دهد.»

ایرانیان جهان

نگرانی‌های موجود
در این مقاله، علاوه بر تکمیل تکه‌های گمشده پازل فرگشتی درختان بائوباب، نگرانی‌هایی درباره حفاظت از آن‌ها نیز بیان شده است. طبق تحقیقات انجام‌شده، دو گونه از گونه‌های بائوباب ماداگاسکار، تنوع ژنتیکی نگران‌کننده‌ای دارند و به نظر می‌رسد که احتمالاً انعطاف‌پذیری لازم برای سازگاری با تغییرات آب‌وهوایی را ندارند. گونه سوم هم به دلیل آمیختگی با گونه‌ای گسترده‌تر، درخطر انقراض قرار گرفته است.
این سه گونه قبل‌تر هم در فهرست قرمز اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت، به‌عنوان گونه‌های در معرض خطر انقراض قرار گرفته‌ بودند.
ایلیا لیچ، متخصص ژنتیک گیاهی در باغ گیاه‌شناسی سلطنتی کیو و یکی از نویسندگان این مقاله گفت: «یافته‌های ژنتیکی جدید حکایت از آن دارد که وضعیت حفاظت از این گونه‌ها باید مجدداً مورد ارزیابی قرار بگیرد و حتی شاید لازم باشد که درباره سطح تهدیداتی که این گونه‌ها را تهدید می‌کنند تجدیدنظر شود.»
هر شش گونه بائوباب ماداگاسکار تحت تأثیر موج انقراض مداومی هستند که در 2500 سال گذشته در این کشور آغاز شده است. به گفته محققان، بائوباب‌ها اکثراً با فعالیت‌های انسانی تهدید می‌شوند.

ایرانیان جهان

از سوی دیگر، شکار بی‌رویه چندین گونه از لمورهای غول‌پیکر که ابعاد برخی از آن‌ها به‌اندازه گوریل می‌رسیده و تا پیش از این در تکثیر این درختان نقش مؤثری داشته و دانه‌های آن‌ها را پخش می‌کردند، در طول هزار سال اخیر، نسل این موجودات را تا آستانه انقراض پیش برده و از سوی دیگر، تقریباً تمام زمین‌های جنگلی که زیستگاه بائوباب‌های ماداگاسکار بودند، در دهه‌های اخیر به دلیل توسعه شهری، از بین رفته‌اند.
دکتر لیچ در ادامه به این نکته اشاره کرد که هرچند بسیاری از گونه‌ها در طول تاریخ به شکلی طبیعی ظهور کرده و سپس منقرض می‌شوند؛ اما این روند با مداخله انسان تشدید می‌شود.
منبع: nytimes
54321
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1908002

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1136316/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نیمار در لیست فروش الهلال؛ 45 میلیون یورو برای بازگشت به اروپا؟

مجارستان آماده میانجیگری میان روسیه و اتحادیه اروپا است

بازگشت لژیونر فوتسال ایران به لیگ

دژاووی «رئیس» مائو در دوره زمامداری «عمو شی»

انتصاب مدیر جدید اتباع تهران

اخراج افغانستانی‌های مجرم از آلمان

انتصاب مدیر جدید اتباع خارجی استانداری تهران

باقری:ایران و افغانستان برای حفظ ثبات منطقه می‌کوشند

دستگیری 8 عضو طالبان در هرات

رسوایی اخلاقی در آستانه کوپا: سه ملی‌پوش آرژانتینی متهم به تجاوز جنسی!

تاکید مصر بر تکاپوی دیپلماتیک خود برای دستیابی به توافق آتش بس در غزه

گاف ترامپ هنگام تمسخر بایدن

روزنامه اصولگرا: اصلاح طلبان میخواهند پزشکیان را رادیکال کنند

نقد دولت فراموش نشود

افرادی دور پزشکیان حضور دارند که از مبانی انقلاب عبور کرده اند

هزینه‌‌های گزاف در کمین رانندگان متخلف؛ جریمه‌های رانندگی بازدارنده می‌شوند؟

خودزنی به سبک اصولگرایان

آتش‌بس 3 روزه طالبان پاکستانی به مناسبت عید قربان

حادثه امنیتی در نوار غزه؛ یک نظامی صهیونیست کشته شد

بایدن دوباره خشکش زد!

تداوم حملات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه همزمان با «عید قربان»

خبر جدید از مالیات طلا

فعال شدن جایگاه‌های عرضه دام در پایتخت

برای اولین بار در تاریخ؛ گلزنی دو بازیکن از اینتر با پیراهن ایتالیا در یک بازی از جام ملت‌های اروپا

حسین طیبی راهی به تیم فوتسال گهرزمین سیرجان پیوست

حسین طیبی به تیم فوتسال گهرزمین سیرجان پیوست

قضاوت داوران ایرانی برای اولین بار در هندبال ساحلی قهرمانی جهان

برخورد صاعقه به دو گردشگر در چین + فیلم

جلسه کمیته حل اختلاف مهاجرین خارجی استان مرکزی

رسوایی اخلاقی 3 آرژانتینی در آستانه کوپا آمریکا

نماینده دموکرات: زمان سخنرانی نتانیاهو در کنگره شرکت نمی‌کنم/ سخنرانی یک طرفه است

زمان پاسخگویی درباره کارنامه سه ساله

فتح پاستور با وعده‌های خیالی

اسرائیلی‌های معترض جاده‌های فلسطین اشغالی را مسدود کردند

حملات خمپاره‌ای مقاومت فلسطین به نظامیان صهیونیست

سعید جلیلی در جمع تولیدکنندگان برتر

افزایش 37 درصدی قیمت دام در آستانه عید قربان

فوری : فروش همستر کمبت در صرافی تبدیل با بهترین قیمت

پلیس گمرک در اصفهان راه‌اندازی می‌شود

13 هزار میلیارد ریال در حساب دستگاه های اجرایی خراسان جنوبی است

لامین یامال درخشش خود را در یورو آغاز کرد؛ گامی فراتر از مسی در 16 سالگی!

1100 روز پس از ایست قلبی؛ کریستین اریکسن هرگز تسلیم نمی‌شود / عکس

برنامه‌های فرهنگی سیستان و بلوچستان در هفته بازخوانی حقوق بشر آمریکایی

شی: آمریکا می‌خواهد چین به تایوان حمله کند

دیدار دبیر شورای امنیت ارمنستان با جیک سالیوان

سناریو‌های پیش روی ترامپ در پرونده محکومیت

شوک به آلبی‌سلسته/ رسوایی اخلاقی 3 آرژانتینی در آستانه کوپا آمریکا!

ضد رانت

عباس عبدی: مردم متدین بیش از دیگران از این اوضاع عصبانی‌اند

آیا مشارکت در انتخابات افزایش می‌یابد؟