ایرانیان جهان

آخرين مطالب

حماسه واقعی خواندنی ها

حماسه واقعی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
جشن و شادی، سجده شکر، صلوات و همهمه مردم و نظامیانی که در مسجد جامع خرمشهر حضور داشتند در کنار جشن مردم در شهرهای مختلف کشور تصاویری است که از روز سوم خرداد 1361، روز آزادسازی خرمشهر در رسانه های مختلف منتشر شد و پس از آن تا به امروز به یادگار مانده است؛ خرمشهر 578 روز به اشغال نیروهای بعث عراق درآمد و طی آن مقاومت مردم و نیروهای نظامی ایران مانع از پیشروی بیشتر شد.
سمیه متقی، فرهاد فخرآبادی| از مقاومت و مردم و تلاش‎های نیروهای ایرانی برای آزادسازی خرمشهر و فرستادن نیروهای بعثی به پشت مرزهای بین المللی فیلم‎ها و سریال‎های بسیار ساخته شده است؛ از «بلمی به سوی ساحل» رسول ملاقلی‌پور و «کیمیا» و «دوئل» و «سرزمین خورشید» احمدرضا درویش تا «روز سوم» محمدحسین لطیفی و «کودک و فرشته» مسعودنقاش‌زاده و سریال «کیمیا». مردمی که در این فیلم‌ها به تصویر کشیده‎ شده‌اند چه آنجا که در کنار نظامیان ارتشی و سپاهی در «عملیات بیت‎المقدس» به آزادی خرمشهر کمک کردند و چه آنجا که در همه این روزها در خانه هایشان دست به مقاومت زدند و شاید هیچ‌گاه همه این حماسه‌آفرینان و حماسه‌آفرینی‎ها به تصویر کشیده نشود.
جایگاه مردم در خلق این حماسه بزرگ و نگاه امام خمینی و مسئولان به نقش‌آفرینی آنها موضوعی است که در ادامه به آن می‎پردازیم.
اشغال خرمشهر
بهنام از این پشت بام به آن پشت بام می‎دوید، از این دیوار بالا می‎رفت و خودش را پشت این ستون و آن ستون مخفی می‎کرد تا نیروهای عراقی متوجه حضورش نشوند، گاهی هم که متوجه حضورش در کوچه‌های بی‌رفت و آمد خرمشهر می‎شدند، گریه می‎کرد که دنبال مادرش است و یک‌جوری خودش را از دست آنها نجات می‎داد و خود را به نیروهای مقاومت می‎رساند و موقعیت عراقی‎ها را برای آنها تشریح می‎کرد.
بهنام محمدی فقط 13 سال داشت که عراق به قصد تصرف خرمشهر و خاک وطنش به کشور وارد شد و او در کنار بسیاری از مردم شهرش با کمترین امکانات در مقابل نیروهای مسلح و قدر ایستاد و تلاش کرد خرمشهر دست عراقی‎ها نیفتد. طی همه این روزها مردم در خانه هایشان با هر چه در اختیار داشتند مقاومت کردند اما در نهایت جمعیت زیادی شهید شدند و بسیاری هم از خانه‌هایشان آواره شدند و شهر را رها کردند.
نیمه شب سوم آبان بود که نیروهای بعث عراق با سازماندهی و تجهیز لشکرهای مستقر در جبهه خرمشهر و فراخوانی نیروهای تازه‌نفس هجومی وسیع را رقم زدند و مردم در اطراف پل خرمشهر تلاش بسیار کردند که از پیشروی بیشتر نیروهای بعثی جلوگیری کنند اما به غروب 4 آبان که رسید مقاومت شکست خورد. به‌عبارتی خرمشهر پس از 34 روز مقاومت مردم در کنار تکاوران دریایی ارتش به فرماندهی ناخداهوشنگ صمدی، گردان دژ خرمشهر به فرماندهی علی قمری و دانشجویان دانشگاه افسری امام علی به فرماندهی حسین حسنی‌سعدی و جمعی از نیروهای سپاه خرمشهر به فرماندهی محمد جهان‌آرا، در چهارم آبان 1359 سقوط کرد. خرمشهر از این زمان تا 19 ماه بعد به دست عراقی‎ها افتاد و در همه این روزها خرمشهر را دیگر خونین‌شهر می‎خواندند.
عملیات بیت‌المقدس و مردم
عملیات بیت‌المقدس یا «الی بیت‌المقدس» با اسم رمز «یا علی ابن ابی طالب» در نیمه‌شب دهم اردیبهشت سال 61 در پی همکاری همه‌جانبه نیروهای نظامی و امنیتی ایران در راستای آزادساری خرمشهر در 4 مرحله آغاز شد. مرحله اول با اسم رمز «بسم ‎الله قاسم‌الجبارین» همان روز از نیمه‌شب آغاز شد.
فردای آن روز روزنامه‌ها از شروع چنین عملیاتی خبر دادند. مثلاً روزنامه اطلاعات در گزارشی با عنوان «رزمندگان اسلام در آستانه ورود به خرمشهر» از رسیدن نیروهای ایران به 7 کیلومتری خرمشهر خبر داد و اعلام کرد که «نیروهای ارتش، سپاه، بسیج و دیگر رزمندگان اسلام به تثبیت مواضع بازپس‌گرفته‌شده و تخلیه اُسرا و غنائم جنگی به پشت جبهه مشغولند.»
در روزهای بعد اخباری مبنی بر آزادسازی هویزه و پادگان حمید(17 اردیبهشت 61)، جفیر، نورد، طراح، فرسیه و سید جابر(18 اردیبهشت 61) و شلمچه(19 اردیبهشت 61) در مرحله دوم عملیات منتشر شد و 27 اردیبهشت خبر از شکست سنگین نیروهای بعثی در منطقه مرزی کوشک در مرحله سوم عملیات که از آن در روزنامه‌های فردایش به «حماسه‌آفرینی» یاد می‌کردند، انتشار یافت.
آزادی خونین‌شهر
«الله‌اکبر، الله‌اکبر، الله‌اکبر. بازگشت خاک مقدس خونین‌شهر به سرزمین ایران را به امام امت، امت قهرمان و شهیدپرور ایران، رزمندگان پرتوان و سلحشور اسلام و شهیدان بزرگ راه ایثار و قرآن شادباش می‎گوییم. سلام بر تو ای خرمشهر، سلام بر تربت مقدس تو»؛ ابتدای گزارش اطلاعات در 4 خرداد 61 بود که میزان هیجانی که در پی این اتفاق در ایران رقم خورد را نشان می‎دهد و البته موفقیت در مرحله چهارم این عملیات را نشان می‎داد.
در تشریح این مرحله از عملیات بیت‎المقدس چنین آمده است که در ساعت 12 قوای ایران متشکل از نیروهای ارتش و سپاه در کنار بسیج که بخش عمده آنها را نیروهای مردمی تشکیل می‎داد، از سمت شمال و شرق وارد شهر شدند و نیروهای عراقی که طی ادامه عملیات گذشته 24 ساعت در محاصره کامل قرار گرفته‎بودند، راهی جز تسلیم و اسارت یا کشته شدن نداشتند.
بر همین اساس جمع کثیری از این نیروها کمتر از 2 ساعت بعد به اسارت نیروهای ایرانی درآمدند و در ساعت 2 بعدازظهر، خرمشهر به‌طور کامل آزاد شد و پرچم جمهوری اسلامی ایران بر فراز «مسجد جامع» و پل تخریب‌شده خرمشهر برافراشته شد. تصاویر این اتفاق در رسانه های آن زمان منتشر شد. در همان زمان نیروهای ایران و مردمی که همپای آنها وارد خرمشهر شده بودند خوشحال از این آزادسازی نماز شکر در مسجد جامع خواندند و این اتفاق در بحبوحه حوادث جنگ و سختی‌های آن شادی و شادکامی را برای مردم کشور به ارمغان آورد.
خاطره این اتفاق با صدای«محمود کریمی‌علویجه» گوینده اعلام خبر آزادسازی خرمشهر در خاطره‌ها ماندگار شد؛ آنجا که می‎گوید:«شنوندگان عزیز توجه فرمایید، شنوندگان عزیز توجه فرمایید، خرمشهر، شهر خون، آزاد شد.»
در پی انتشار این خبر همه رسانه‎های داخلی و بسیاری از رسانه های خارجی به واکنش درباره این عملکرد نیروی نظامی و مردم ایران پرداختند. از جمله اینکه روزنامه گاردین نیز در ویژه‌نامه خود درباره عملیات بیت المقدس بیان کرد که «سقوط خرمشهر یعنی سقوط آخرین و مهم‌ترین افتخار جنگی عراق که ایرانی‌ها با بازپس گرفتن آن، این برگ برنده را که به‌وسیله آن عراق می‌کوشید ایران را به پای میز مذاکره بکشاند، از دست بغداد ربودند.»
مردم حماسه‌ساز و نگاه مسئولان
در همه روایاتی که از سقوط خرمشهر و آن 19 ماه حضور نیروهای بعثی در مناطق مرزی ایران و عملیات بیت‌المقدس مطرح می‎شود؛ در کنار همه برنامه‌ریزی‌ها و عملکرد نیروهای نظامی و مسئولان حکومتی آنچه به روشنی و وضوح مطرح است؛ نقش مردم در همه این دوران است. نه‌فقط مردمی که خانه و کاشانه خود را در چنگ دشمنان می‎دیدند و نه‌فقط آن مردمی که در پوشش نظامی برای حفظ مرزهای کشور جنگیده‌اند بلکه همه مردمی که با غم این اتفاق غصه خوردند و از شادی این آزادی به خیابان‌ها آمدند و شیرینی پخش کردند، شاد شدند و اشک شوق ریختند.
پس از آن هم در سخنرانی‎ها و واکنش‎هایی که مسئولان طراز اول نظام و البته فرماندهان و سرداران نظامی داشتند، همه از حضور مردم و همراهی آنها در خلق این حماسه سخن گفته‎اند و عملاً این اتفاق با حضور این مردم و همراهی آنها به حماسه بدل شد. به‌عبارتی نقش مردم و درک و قدردانی مسئولان درباره جایگاه مردم خالق آن به شمار می‎رود.
آنجا که امام خمینی از همراهی مردم تقدیر می‎کند یا آیت‎الله خامنه‎ای، رئیس‌جمهور وقت به نقش مردم در بازپس‌گیری خرمشهر اشاره دارد و اکبر هاشمی‌رفسنجانی، رئیس مجلس وقت این پیروزی را به همت نیروهای نظامی و بسیج مردمی عنوان می‎کند؛ در کنار بسیاری موارد دیگر نمونه همین درک نقش مردم و ارزش نهادن برای آن است.
به‌عبارتی آن حماسه واقعی در پی آن شکل گرفت که مردم در کنار نیروهای نظامی و سربازان کشور سنگر به سنگر مبارزه و مقاومت کردند که مهمترین دستاورد نیروهای بعثی را از آنها بگیرند.
بسیج مردمی چه در خط مقدم و چه در پشت خط و در تدارکات جنگ به نحوی بود که روز سوم خرداد با همه خون‌های ریخته‌شده و آوارگی‌هایی که رخ داده بود، به جشن ملی بدل شد و در کنار تسلیت به خانواده شهدا شادی و تبریک هم مطرح بود؛ حماسه‌ای که مردم و مسئولان با هم رقم زدند.
در حال حاضر اگر نگاهی به وضع این روزهایمان بکنیم. معمولاً مسئولان و جمعی از تحلیلگران ما از لفظ «حماسه» در موارد بسیاری استفاده می‎کنند؛ بی‌توجه به عظمت مفهوم آن، زمانی آزادسازی خرمشهر را که حضور مردم در آن موج می‎زد حماسه خواندیم، یا انتخاباتی با مشارکت بالا مثل دوم خرداد و به دور از انتظار را حماسه می‎خواندیم و حالا همین لفظ را در مواردی که کمرن‌گترین حضور و همراهی مردم به چشم می آید استفاده می‎کنیم مثلا انتخابات‌ها با مشارکت حداقلی که اولین پیامش قهر مردم و ناامیدی از تعیین سرنوشت‌شان است و احتمالاً قصدی برای حماسه‌آفرینی هم در کار نیست.
اگرچه امید است که هیچ‌وقت خاک‌مان به دست بیگانگان به یغما نرود و دست‌اندازی صورت نگیرد، اما اگر چنین شد قطعاً مردم بار دیگر از مرزها دفاع می‎کنند و خون می‎دهند؛ چیزی که بار دیگر بتوان از آن با عنوان «حماسه» نام برد اما این دلیلی نیست که در مواقعی که مردم حضوری ندارند و اکثریت مردم در شادی آن هم نمی‎شود شریک باشند در جایگاه حماسه ببینیم و بخواهیم از قِبَل استفاده از این لفظ برای آن ارج و قرب بسازیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1136654/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیروزی ثانیه های آخری انگلیس مقابل ولز در دور گروهی جام ملت های اروپا (16 ژوئن، 2016)

اپل و متا با اتهامات اتحادیه اروپا روبه‌رو می‌شوند

ملونی: اسرائیل با جنگ غزه در تله حماس گرفتار شد

هنگ‌کنگ: بازی قدرت بین کشورها بزرگترین چالش ماست

دستیابی خورشید مصنوعی چینی به میدان مغناطیسی

امضای تفاهمنامه همکاری میان کشتیرانی کاسکو چین و اتحاد ریل امارات

به حضور در المپیک خیلی خوشبین و امیدوارم

قیمت افغانی به تومان امروز یکشنبه 27 خرداد 1403

طالبان در نشست دوحه شرکت می‌کند

فشار بر حماس برای قبول مرحله اول توافق غزه بدون اصلاحات

پای آمریکا به جنگی دیگر باز می‌شود؟

10 زخمی در تیراندازی پارک آبی دیترویت آمریکا

سی‌ان‌ان خود را برای برگزاری اولین مناظره انتخاباتی 2024 آمریکا آماده می‌کند

سفر ناگهانی فرستاده آمریکا به اراضی اشغالی و بیروت

جنگ نفتی قالیباف و جلیلی بالا گرفت

لاپید: زمان ساقط کردن نتانیاهو فرا رسیده است

توسعه گردشگری ورزشی هدف بازدید مدیرکل گردشگری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد از مجموعه المپیک کیش

همزمانی مسلمیه و عملیات مرصاد | دعای عزاداران در حرم سیدالکریم چه بود؟

توسعه همکاری‌های علمی و فناوری با اقلیم کردستان از اولویت‌های وزارت علوم است

فاصله 134 ساله تا برابری شکاف جنسیتی

نشست پورمحمدی با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق ایران آغاز شد

طعنه‌های چوبدار به مردم چوب‌خورده!/ چرا باید بر اساس کارآمدی اقتصادی رأی داد؟

یک جهان، بدون ایران

کشف انبار 25 میلیاردی لوازم آرایشی قاچاق در بازار تهران

اوجی: در دولت سیزدهم 5 میلیارد دلار قرارداد نفتی با روس‌ها امضا شد

اتفاق سیاسی ناگوار برای انرژی پاک در اروپا

ساعت بازی انگلیس و صربستان امروز یک‌شنبه 27 خرداد 1403 + ترکیب احتمالی

سرمایه‌گذاری سه میلیاردی شرکت اماراتی در آفریقا

مردم از نظام کنونی حمایت کنند

اختلافات در سازمان ملل؛ دستورکار دوحه هنوز نهایی نشده است

9 زخمی در پی تیراندازی در یک پارک آبی در «میشیگان» آمریکا

نگرانی آمریکا از امکان حمایت علنی چین از روسیه

ناتو؛ امپراتوری توهم

رسمی: رونمایی از 12 مسافر قطعی المپیک پاریس

حجاج ایرانی در سرزمین حج شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل سر دادند

شعار جالب بازیکنان تیم ملی آرژانتین: «قهرمانی در یک کوپای دیگر با مسی» +فیلم

فؤاد ایزدی؛ کارشناس میزگرد سیاسی تلویزیون کیست؟ /از ادعای جنجالی درباره رستوران های آمریکا تا مشروب خوردن اساتید آمریکایی

پیش‌بینی یک کارشناس از کف مشارکت در انتخابات

هشدار سازمان ملل درباره احتمال درگیری بین حزب‌الله و رژیم صهیونیستی

سرکوب خشن حامیان فلسطین توسط پلیس منچستر

معاون وزیر نفت خبر داد: امضای 22.5 میلیارد دلار قرارداد توسعه میادین نفتی در دولت سیزدهم

سیستم ترمز از چه بخش‌هایی تشکیل شده‌است؟

نرخ کرایه «تاکسی‌های برقی» اعلام شد

وزیر صمت: قیمت گذاری دستوری باید ساماندهی شود

قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 27 خرداد 1403

مشکلات اقتصادی و معیشت مردم، چالش بزرگ رییس جمهور آینده

تعریف و اجرای 130 میلیارد دلار پروژه نفتی در دولت سیزدهم/ رشد 20درصدی بخش نفت در سال 1402

فرار مالیاتی 8 میلیاردی درچهارمحال و بختیاری

لطفا آمارها را مخدوش نکنید

افزایش 57 درصدی تجارت بدون نفت ایران