ایرانیان جهان

آخرين مطالب

3 چالش بزرگ ریاضت اقتصادی در ترکیه ترکیه

3 چالش بزرگ ریاضت اقتصادی در ترکیه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - سکاندار اقتصاد ترکیه وعده داده بود که برنامه موسوم به صرفه جویی و ریاضت اقتصادی، تمام بخش‌های دولت و کشور را در بر می‌‌گیرد اما حالا مشخص شده که این برنامه، 3 مانع و چالش بزرگ دارد. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، همزمان با تداوم بحران اقتصادی در ترکیه، الاکلنگ قیمت دلار بین 32 لیره و 33 لیره همه را نگران کرده است.
پیش‌بینی‌‌های داخلی و خارجی درباره مقایسه نرخ دلار و لیره ترکیه، حاکی از این است که برخلاف وعده‌ها، خبری از افزایش ارزش پول ملی ترکیه نخواهد بود.
موسسه مالی JPMorgan معتقد است که تا پایان سال جاری میلادی، دلار در ترکیه از 35 لیره نیز خواهد گذشت، اما بانک آمریکا و همچنین HSBC می‌گویند، نرخ جدید بین 38 تا 40 لیره خواهد بود.
حالا اندکی بیش از یک سال از عمر کابینه اردوغان گذشته و او که قول داده بود دلار را از 20 لیره زمان انتخابات پایین‌تر بیاورد، حتی قادر به حفظ آن نرخ نبود و رسیدن دلار به قیمت باور نکردنی 33 لیره، تورم و فشار روانی را بر بازار و جامعه ترکیه بیشتر کرد.
در چنین شرایطی بود که مهمت شیمشک نخبه اقتصاددان ترکیه و متخصص بازارهای مالی وال استریت نیویورک، لندن و دوحه، به شرطی حاضر شد وزیر کابینه اردوغان شود که رئیس جمهور در هیچکدام از تصمیمات او دخالت نکند.
اردوغان به قول خودش عمل کرد و شیمشک نیز برای سامان دادن به اقتصاد بحران زده کشورش، این دو راهکار را در پیش گرفته است:
الف) جذب سرمایه گذاران خارجی.
ب) کاستن از هزینه‌های جاری دولت و پایبندی به یک بسته دستورالعمل هزینه کردهای کلان به نام بسته ریاضت اقتصادی.
مهمت شیمشک در مقام یک اقتصاددان ارتدوکس سختگیر، ابایی ندارد که او را یک وزیر خسیس و ناخن خشک بنامند که حتی به هزینه خرید روزنامه برای مقامات سیاسی و اداری کشور گیر می‌دهد و بخش قابل توجهی از خرج و مخارج لوازم التحریر، میز و صندلی و پول بنزین سازمانها را قفل کرده است.
با این همه او در جذب سرمایه خارجی توفیق چندانی نداشته و بیشتر بر روی کاستن از هزینه‌ها حساب باز کرده است. ولی اقتصاددانان ترکیه معتقدند که صرفه جویی مورد نظر وزیر، کمکی به حل بحران نخواهد کرد و با توجه به حجم سنگین بدهی و مشکلات ساختاری دیگر، با این چند قوروش و چند لیره، نمی‌توان مشکلات بزرگ میلیاردی را حل کرد.
چالش اول: نهاد ریاست جمهوری
نهاد ریاست جمهوری ترکیه در کاخ عظیمی به نام بش تپه در آنکارای پایتخت واقع شده است. این کاخ، هزار و دویست اتاق دارد و هزینه‌های کلان آن، مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است.
روزنامه پرتیراژ سوزجو چاپ آنکارا در یک گزارش ویژه اعلام کرده که حتی در روزهایی که ریاضت اقتصادی بر کشور حکمفرما شده، خبری از صرفه جویی و ریاضت در کاخ ریاست جمهوری نیست.
هنوز هم صدها دستگاه خودرو لوکس و گرانقیمت خارجی در تردد هستند، اردوغان ده‌ها مشاور با حقوق نجومی دارد، سفرهای خارجی و داخلی با اسکادران مجلل هوایی و کاروان‌های ضدگلوله زمینی، میلیون‌ها لیره هزینه دارد و دولت معتقد است که کاهش هزینه های نهاد ریاست جمهوری، ممکن است به اعتبار و شکوه کشور لطمه بزند!

ایرانیان جهان

مراد یتکین از تحلیلگران سیاسی مشهور ترکیه در تازه‌ترین یادداشت خود درباره ریاضت اقتصادی نوشته است: «مهمت شیمشک وزیر خزانه داری و دارایی، به اتفاق جودت یلماز معاون رئیس جمهور، در تاریخ 13 مه، اقدامات ریاضتی عمومی را اعلام کردند. هر دو‌ی آنها به ویژه تاکید کردند که این اقدامات را با دستور و تایید رئیس جمهور طیب اردوغان تهیه کرده‌اند. اما حالا مشخص شده که اتفاقاً این خود اردوغان است که به اصول ریاضتی پایبند نیست! نه شیمشک و نه ییلماز، نتوانستند بگویند که دقیقاً چند لیره و چند قوروش از مخارج چند میلیاردی نهاد ریاست جمهوری کاسته شده است! ظاهراً این ریاضت اقتصادی، تنها برای مردم عادی و ادارات بی‌اهمیت ترکیه است و شامل زندگی افسانه‌ای و تجملی در نهاد ریاست جمهوری نمی‌شود».
چالش دوم: شهرداری های حزب حاکم
یکی از چالش های بزرگ در ساختار سیاسی – اجرایی ترکیه، وضعیت شهرداری ها است. معمولاً یک شهرداری، به طور کامل تحت نظارت و هدایت حزبی است که شهردار با حمایت آن حزب بر سر قدرت آمده است.
در این میان، در سال 2024 میلادی، بسیاری از شهرداران حزب اردوغان نتوانستند از مردم رای بگیرند و کرسی آنها به احزاب مخالف واگذار شد. ولی خیلی زود آشکار شد که اولاً این شهرداری ها بدهی های کلانی به بار آورده اند. دوم این که تجملات عجیبی مشاهده شد که هیچ ارتباطی با وظایف شهرداری ندارد.
به عنوان مثال، همان خانم شهردار محافظه کار طرفدار دوآتشه اردوغان که وعده داده بود در صورت پیروزی مجدد، هر ماه نیم گرم طلا به زنان خانه دار هدیه بدهد، در انتخابات شکست خورد و شهردار جدید سنجاق تپه، زمانی که دفتر را تحویل گرفت، متوجه شد که خانم شهردار، در ساختمان کوچک شهرداری، برای خودش هم استخر ساخته بود، هم حمام ترکی و جکوزی. او آن قدر از پیروزی مجدد خود مطمئن بود که این امکانات را تخریب نکرده بود و انتشار گزارش تصویری این امکانات و نمونه های مشابه آن، حواشی بزرگی برای اردوغان و حزب او به دنبال آورد.

ایرانیان جهان

هزینه کلان شهرداری های تحت امر حزب عدالت و توسعه به منظور راضی نگه داشتن مردم و انجام پروژه های پوپولیستی و غیرضروری، یکی دیگر از چالش های ریاضت اقتصادی است. 
مراد صابونجی از تحلیلگران پایگاه خبری تحلیلی تی 24 ترکیه نوشته است: «موضوع ریاضت اقتصادی، مانند نوشاندن یک داروی تلخ به مردم ترکیه است. اما متاسفانه این دارو شفا نیاورده است. چرا؟ واضح است به این دلیل که نه در کاخ ریاست جمهوری و نه در شهرداریهای تابع حزب عدالت و توسعه، کسی به صرفه جویی باور ندارد و هنوز هم به اسراف و ریخت و پاش ادامه می دهند». 
پروفسور سلوا دمیرالپ استاد دانشگاه کوچ نیز می گوید: «با نوشیدن داروی تلخ مشکلی نداریم. ولی لطفاً عادلانه رفتار کنید و خودتان هم یک جرعه بنوشید!»
مهمت کایا تحلیلگر روزنامه اکونومی چاپ آنکارا نیز نوشته است: «امکان صرفه جویی 1 تریلیون لیره در بخش دولتی در سال 2024 با اصلاحات مالیاتی و ریاضت اقتصادی، تنها به معنای جبران 6 درصدی کاهش کسری بودجه است و نمی تواند مشکل چندانی را حل کند».
چالش سوم: سیاست حزب عدالت و توسعه
روزنامه اکونومی در یک گزارش ویژه آورده «اگر رئیس جمهور رجب طیب اردوغان در سال 2018 داماد خود برات آلبایراک را وزیر خزانه نمی کرد، نیازی به این نسخه تلخ نبود. مشکل ما این است که حزب عدالت و توسعه، هم با ولخرجی و لوکس گرایی و هم با تحمیل آدم های کارنابلد بر ساختار اقتصادی کشور، هزینه ها را برایمان بالا برده است».
تداوم درآمدها و رانت کلان اقتصادی برای شرکت های عمرانی نزدیک به حزب عدالت و توسعه، یکی دیگر از ابعاد سیاست چالش ساز این حزب برای برنامه ریاضت اقتصادی ترکیه است.
حال باید دید با توجه به اذعان اردوغان به این که حزب او در انتخابات اخیر، با چیزی بالاتر از شکست و با از دست دادن خون و جان مواجه شده، ریاضت اقتصادی تا کجا ادامه خواهد داشت و دولت برای موفقیت این برنامه چه تدبیری اتخاذ خواهد کرد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1141550/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هدیه جالب یک رسانه عربستانی به سفیر ایران/عکس

رؤیای لاپورتا: بازی با رئال در فینال اروپا

بارسا- اینتر؛ بهترین حمله علیه بهترین دفاع | مسابقه‌ای به یاد دوران پپ - مورینیو

شانس‌های قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا پس از شکست آرسنال؛ پاری سن‌ژرمن بالاتر از بارسلونا

رد پیشنهادهای میلیاردی عربستان و چین از سوی حسن رنگرز

احتمال عقب‌نشینی «هری ترومن» | اطلاعات تازه از تحرکات ناو آمریکایی پس از عملیات سنگین یمنی‌ها

توصیف ویتکاف از دیدارهایش با عراقچی | احساسم این بود که... | برجام توافقی به نفع ایرانی‌ها بود و این باید اصلاح شود

چین فهرست کالاهای معاف از تعرفه‌های سنگین علیه آمریکا را منتشر کرد

قیمت نفت کاهش یافت

تحریم‌های آمریکا، پیام منفی در جریان مذاکرات خواهد داشت

امواج متلاطم اقتصاد جهانی

اولین روایت از مذاکرات ایران و آمریکا را چه کسانی ارائه می‌دهند؟/ رئیس شورای اطلاع رسانی دولت: درباره مذاکرات با رسانه‌ها هماهنگی کامل داریم

عراقچی: تحریم‌های آمریکا، پیام منفی در جریان مذاکرات خواهد داشت

سرمقاله شرق/ مدیریت بحران یا بحران‌ساز

استفاده از بمب سنگرشکن در حمله به غیرنظامیان در یمن

جزئیات افزایش 4 تا 14 میلیونی دریافتی کارمندان

ثبت نام طرح چکاپ رایگان سلامتی در منزل !

اوراق مرابحه ارزی؛ ابزاری غیرتورمی برای تأمین مالی پروژ‌های کشور

کارگران افسران خستگی‌ناپذیر در برابر جنگ اقتصادی دشمنان‌اند.

تمرکز در البرز بر جذب سرمایه‌گذاری و توسعه صادرات است

لزوم بهره‌گیری از ظرفیت‌های رویداد صنعت مالی برای تحقق شعار سال

بازدید سردار «مصطفی محمدنجار» رئیس قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع و دکتر «سیدمجید هدایت» مدیرعامل غدیر از غرفه سالکو در ایران اکسپو 2025

تأثیر انتظارات وام‌گیرندگان بر چرخه‌های بازار مسکن: از رونق تا رکود

روز ملی خلیج فارس چه روزی است؟ علت نامگذاری 10 اردیبهشت به نام روز خلیج فارس چیست؟

انگلیسی محو پی‌اس‌جی: استثنائی‌ترین تیم اروپا!

اروپا قادر به اعزام نیرو به اوکراین نیست

بازی MMA One Championship بر پایه بلاک‌چین SUI: تجربه‌ای جدید برای iOS و Android

خط تولید معیوب آمریکا

دیدار محرمانه وزیر خارجه سوریه با مقامات آمریکایی در نیویورک

پوتین به دنبال صلح است/ از فکر شکست چین خوابم نمی‌برد

ماموریت سخت سکاندار کانادا

آشفته بازار ترامپیسم

ترابیان به رییس فیفا: آقای اینفانتینو حتی آمریکا هم نمی‌گوید «خلیج عربی»+ فیلم

قیمت جهانی طلا امروز چهارشنبه 1404/2/10

پس از نوسانات ناشی از جنگ تجاری، طلا آرام گرفت

کارهایی که در 100 روز کردم، در 100 سال گذشته انجام نشده بود| برای شکست چین، شب‌ها بیدارم

این سلاح ناو هواپیمابر را با یک حمله غرق می‌کند / فقط 20 دقیقه تا نابودی کامل

عواملی که رشد قیمت نفت را محدود می‌کند؛ کاهش ماهانه بی‌سابقه قیمت نفت

معرفی «قاتلِ پاپ» در آمریکا غوغا به پا کرد

بیانیه وزارت خارجه آمریکا درباره تحریم‌های جدید علیه سپاه

کابوس تل‌آویو

سرمقاله کیهان/ دو خطا از یک تجربه تلخ

آمریکا: فعلا خبری از عادی سازی روابط میان واشنگتن و دمشق نیست

هرتزوگ: نزاع‌های داخلی وضعیت امنیتی اسرائیل را تضعیف می‌کند

قالیباف: مجلس ارزیابی عملکرد مدیران و نظارت را وظیفه خود می‌داند/ کارگران افسران خستگی ناپذیر جنگ اقتصادی دشمن هستند

بهبود بازار کار در ترکیه

تعرفه‌های ترامپ تولید چین را زمین‌گیر کرد

سرمایه‌گذاری 10 هزار میلیارد تومانی شهرداری کرمانشاه در پروژه‌های شهری

3 سیگنال آغازگر جهش بیت‌کوین

تعرفه های ترامپ اقتصاد جهان را به خطر انداخت