ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بازی اسرائیل در سوریه خاورمیانه‌

بازی اسرائیل در سوریه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اوضاع سوریه پیچیده‌تر از آن است که در ظاهر به نظر می‌رسد. این سرزمین عملاً به صحنۀ رقابت بین سازمان‌های امنیتی ترکیه و اسرائیل درآمده است. درحالی‌که هدف اصلی ترکیه تثبیت دولت هیئت تحریرالشام در سوریه است، اسرائیل دامن زدن به منازعات قومی و مذهبی در آن کشور و تبدیل سوریه به چند واحد مجزا را به سود خود می‌داند.
 احمد زیدآبادی| درگیری‌های خونین در شهرهای ساحلی سوریه تلفات سنگینی در بین غیرنظامیان به جا گذاشته است. قربانیان عمدتاً از فرقۀ مذهبی علوی‌ها هستند. علوی‌ها پایگاه اصلی دولت بعثی سوریه به رهبری خاندان اسد بودند.
با سقوط دولت بشار اسد، علوی‌ها اینک نه‌فقط قدرت و نفوذ خود را در سطح ملی از دست داده‌اند بلکه به صورت هدفی برای حمله و تهاجم شبه‌نظامیان وابسته به دولت هیئت تحریرالشام به رهبری احمد الشرع درآمده‌اند.
پس از کشتار بیش از هزار نفر در شهرهای طرطوس و لاذقیه که حدود 700 تن از آنان غیرنظامی بوده‌اند، احمد الشرع حاکم جدید سوریه از تشکیل کمیسیونی برای تحقیق در این باره خبر داده و در عین حال آنچه را که «بقایای رژیم پیشین» نامیده به مجازات تهدید کرده است.
آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی «شبه‌نظامیان اسلامگرای خارجی» را مسئول قتل‌عام غیرنظامیان علوی در منطقۀ ساحلی دانسته‌اند و دولت احمد الشرع را به کنترل و مجازات آنها فرا خوانده‌اند.
گفته می‌شود که حدود 30 درصد از شبه‌نظامیان وابسته به هیئت تحریرالشام «جنگجویان جهادی خارجی» هستند که از قفقاز و آسیای میانه و حتی افغانستان و پاکستان به سوریه رفته‌اند و پیش از این با جبهه النصره، نیای تشکیلاتی هیئت تحریرالشام و سازمان القاعده همکاری داشته‌اند.
این جنگجویان تعصبات فرقه‌ای خشونت‌آمیزی دارند و علوی‌ها را نیز به دلیل اعتقادات غلوآمیزشان خارج از دایرۀ مسلمانان تلقی می‌کنند. اشارۀ کشورهای غربی به این جنگجویان جهادی خارجی به‌عنوان عامل کشتار علوی‌ها در منطقۀ ساحل، در حقیقت از علاقۀ آنان برای ایجاد حد فاصلی بین دولت احمد الشرع و جنایت انجام شده پرده برمی‌دارد.
کشورهای غربی تاکنون رفتار بسیار احتیاط‌آمیزی با دولت تحریرالشام داشته‌اند و امیدوارند که این دولت با فاصله گرفتن از گرایش‌های مذهبی و سیاسی افراطی خود، دولتی فراگیر و معتدل در سوریه تأسیس کند و با حذف جنگجویان جهادی از پیکر نظامی خود، ثبات و نظم را به سوریه برگرداند.
دولت تحت رهبری احمد الشرع به طور مشخص مورد حمایت قاطع ترکیه و شماری از کشورهای عرب است. دولت رجب طیب اردوغان از احتمال بی‌ثباتی سوریۀ تحت کنترل و ادارۀ هیئت تحریرالشام به شدت اظهار نگرانی می‌کند و ظاهراً بر این باور است که جمهوری اسلامی و گروه‌های متحدش در عراق و لبنان، از طریق حمایت از کردها و علوی‌های سوریه در صدد متزلزل کردن دولت احمد الشرع هستند.
از همین رو، هاکان فیدان، وزیر خارجۀ ترکیه که معمار اصلی تحولات پشت پردۀ سوریه در ماه‌های اخیر به شمار می‌رود، به صراحت ایران را به تلافی‌جویی تهدید کرده است. این در حالی است که ایران و حزب‌الله لبنان هرگونه دخالت خود را در ناآرامی‌های منطقۀ ساحل قویاً رد کرده‌اند و ادعاهای مطرح‌شده در این باره را بی‌پایه و اساس و دانسته‌اند.
آنچه اما در این میان معادله را سخت پیچیده می‌کند، موضع اسرائیل در برابر دولت تحت رهبری هیئت تحریرالشام است. اعضای دولت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل، در توصیف دولت احمد الشرع از واژه‌های بسیار تند و گزنده‌ای استفاده می‌کنند و آن را دولتی غیرمنتخب و تروریست و جنایتکار و تهدیدی علیه امنیت دولت عبری قلمداد می‌کنند.
همزمان اسرائیل از ابتدای به قدرت رسیدن هیئت تحریرالشام در سوریه، ضمن انهدام انبارهای تسلیحات استراتژیک و پایگاه‌های دریایی و هوایی آن کشور، به طور پیوسته دایرۀ حضور و نفوذ خود را در جنوب سوریه گسترش داده و علاوه بر اشغال منطقۀ حائل، قلۀ جبل‌الشیخ را هم به پایگاه دیده‌بانی ارتش خود تبدیل کرده است.
افزون بر این، دولت نتانیاهو در هیئت مدافع اقلیت‌های قومی و مذهبی سوریه ظاهر شده و با تأکید بر ضرورت رعایت حقوق دروزی‌ها و علوی‌ها و مسیحی‌ها و کردها، بر لزوم غیرنظامی شدن سه استان قنیطره، سویدا و درعا در بخش جنوبی سوریه اصرار می‌ورزد.
درحالی‌که دولت نتانیاهو هیچ حق و حقوقی برای مردم فلسطین در سرزمین مادری خود قائل نیست و در پی اخراج فلسطینی‌ها از نوارغزه و در صورت امکان از کرانۀ باختری است، دفاع قاطعانه و پرشور و حال آن از علوی‌ها و دروزی‌ها و کردها و مسیحی‌های سوریه از هر جهت ریاکارانه به نظر می‌رسد.
در واقع، دولت اسرائیل تأمین امنیت درازمدت خود را در سوریه مستلزم تبدیل این کشور به چند کانون سیاسی جدا از هم می‌بیند و دفاع از حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی را زمینه‌ای برای کمک به این منظور تصور می‌کند.
بر همین مبنا گیدئون سعار وزیر خارجۀ اسرائیل، در محکومیت کشتار علوی‌ها در منطقۀ ساحلی سوریه شدیدترین الفاظ را به کار گرفته و برخلاف دولت‌های غربی، گروه هیئت تحریرالشام را مسئول کشتار دانسته است. سعار در عین حال کشورهای اروپایی را به حمایت از اقلیت‌های مذهبی و قومی سوریه و محکوم کردن دولت احمد الشرع فرا خوانده است.
بدین ترتیب، اوضاع سوریه پیچیده‌تر از آن است که در ظاهر به نظر می‌رسد. این سرزمین عملاً به صحنۀ رقابت بین سازمان‌های امنیتی ترکیه و اسرائیل درآمده است. درحالی‌که هدف اصلی ترکیه تثبیت دولت هیئت تحریرالشام در سوریه است، اسرائیل دامن زدن به منازعات قومی و مذهبی در آن کشور و تبدیل سوریه به چند واحد مجزا را به سود خود می‌داند.
این وضعیت قاعدتاً احتیاط بیشتری از جانب دستگاه‌های تبلیغاتی جمهوری اسلامی را در برابر تحولات سوریه طلب می‌کند؛ به‌خصوص اینکه طرف‌های رقیب در آن کشور، میل خود را برای نسبت دادن هر اتفاق بی‌ثبات‌کننده‌ای در آنجا به ایران و گروه‌های همسویش در منطقه پنهان نمی‌کنند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1372759/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جام جم/ تجربه برجام و لزوم عدم اعتماد به آمریکا

سرمقاله شرق/ از ریخت‌ افتادگان

تماس‌ اضطراری وزیر سعودی با هند و پاکستان

دولت مکزیک از گوگل به‌دلیل تغییر نام «خلیج مکزیک» شکایت کرد

ماکرون خواستار مذاکرات مستقیم بین اوکراین و روسیه شد

شرط ریاض برای شرکت در اجلاس سران؛ پای «الجولانی» در میان است

الجولانی به بحرین می‌رود

آشفتگی در پنتاگون؛ بی‌اعتمادی کاخ سفید نسبت به وزیر دفاع آمریکا

افتتاح قریب الوقوع سفارت رژیم صهیونیستی در دمشق

وزیر دفاع پاکستان تشکیل نشست فوق‌العاده هسته‌ای را رد کرد

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی‌رویه و عرضه‌های قطره‌چکانی

رفع تعهد ارزی صادرکنندگان فرش دستباف تسهیل شد

سهم 8 درصدی مالیات از تولید ناخالص داخلی

توافق با تهران بدون چراغ سبز اسرائیل

سرمقاله همشهری/ حرم رضوی؛ پیوند هویت ملی و مذهبی ایرانیان

پاپ آمریکایی

سخنگو ارتش پاکستان: به حمله موشکی هند پاسخ می‌دهیم

درخواست مجدد چین از هند و پاکستان برای خویشتنداری

وقوع 2 انفجار مهیب نزدیک فرودگاه و مقر ارتش هند

طی هشت ماه گذشته رخ داد؛ هلاکت هفت داعشی در صحرای عراق

صدراعظم آلمان: ظرف چند روز آینده، آتش‌بس یک ماهه در اوکراین شدنی است

غنیمت ده‌ها میلیون دلاری حماس از رژیم صهیونیستی

انتظار و بلاتکلیفی در واردات خودرو

صادرات تخم مرغ افزایش یافت

سرمقاله ایران/ سوغات همدان

پیام غول‌ها به «مذاکرات»

پایان سلطه بر دریا

سرمقاله کیهان/ رژه روی اعصاب دنیا؛ با ترامپ چگونه باید برخورد کرد؟

پرواز گسترده جنگنده‌های صهیونیست در آسمان پایتخت سوریه

حضور رهبران اروپایی متحد اوکراین در کی‌یف هم‌زمان با اوج تنش با روسیه

عملیات جدید مقاومت علیه نظامیان صهیونیست در غزه

کرملین: آمریکا شروع به درک مواضع روسیه کرده است

تماس تلفنی وزیر خارجه آمریکا با رئیس ستاد ارتش پاکستان

آیا ترامپ می‌خواهد در عربستان «کشور فلسطین» را به رسمیت بشناسد؟

شرکت هواپیمایی ایتالیا نیز از تل‌آویو گریزان شد

برقراری اولین ارتباط تلفنی بین هند و پاکستان

فرمانده عملیات پروازی هند: نیروهای پاکستانی به مناطق مرزی گسیل شدند

حریم هوایی پاکستان برای 24 ساعت دیگر بسته خواهد ماند

مصرف برق هر ماینر به اندازه یک کولرگازی؛ افزایش مخفیانه ماینرهای غیرمجاز

مقام صنفی: سیاست خودرویی کشور، رونق تولید چین است!

راز شناسایی بیماری‌های پنهان قبل از اینکه دیر شود!

وبینار آموزشی تازه‌های سلامت در ارولوژی و سالمندی برگزار شد

سرمقاله اعتماد/ ترامپ و تغییر نام خلیج‌فارس؟!

دو موضع متناقض؛ انتقاد «کیهان» از پزشکیان

روزنامه صهیونیستی: «ترامپ» قصد دارد کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد

تشدید درگیری‌ها در مرز هند و پاکستان

همزمان با تشدید تنش‌ها بین دهلی‌نو و اسلام‌آباد؛ زلزله شدید در پاکستان

شرایط معافیت مالیاتی کودکستان‌ها اعلام شد

پرداخت تسهیلات اشتغال و کارآفرینی به ایثارگران 124 درصد افزایش داشته است

ماست‌مالی خباثت‌های ترامپ در روزنامه‌های اصلاح طلب