ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تورم در اقتصاد ایران پدیده‏‏‌ای پولی است یا ارزی؟ خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تورم در اقتصاد ایران پدیده‏‏‌ای پولی است یا ارزی؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / «تورم در اقتصاد ایران پدیده‏‏‌ای پولی است یا ارزی؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم هادی حیدری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
فراز و فرود اقتصاد ایران در دهه اخیر در مقایسه با دهه‌‌‌های گذشته نشان از تغییرات ساختاری مشهود متغیرهای بخش واقعی و اسمی اقتصاد دارد. نوسانات متغیرهای اسمی مانند نرخ ارز، رشد نقدینگی و شاخص قیمت مصرف‌کننده به گونه‌‌‌ای بوده که شدت آنها در دهه اخیر در مقایسه با دوره‌‌‌های مشابه بیشتر بوده است. نکته قابل تامل، علاوه بر نوسانات شدید این متغیرها تواتر تکرار آنهاست. همان‌طور که در نمودار نیز نشان داده شده است، جهش‌‌‌های شدید در نرخ ارز که حدود 50درصد یا بیشتر بوده‌اند، در سال‌های اخیر سه‌بار تکرار شده است.
شواهد آماری تایید می‌کند که میانگین 10ساله نرخ تورم سالانه در دو دوره متفاوت و متوالی یعنی دوره اول، 1393-1383 و دوره دوم، 1403-1393 به ترتیب حدود 19‌درصد و 28‌درصد بوده است. همچنین در مورد رشد نقدینگی سالانه، میانگین 10ساله رشد این متغیر در دو بازه زمانی مذکور به ترتیب حدود 28‌درصد و 29‌درصد بوده است. در نهایت مقایسه میانگین نرخ رشد ارز در دو بازه 10ساله در دوره مشابه مذکور برای رشد سالانه نرخ دلار به ترتیب در بازه‌های مشابه زمانی فوق حدود 17‌درصد و 41‌درصد بوده است.
بازار


سوالی که همواره در اقتصاد ایران مطرح بوده است، این است که آیا تورم در اقتصاد ایران یک پدیده پولی است یا ناشی از جهش‌‌‌های ارزی نیز است؟ به عبارت دیگر پاسخ این سوال در نهایت منتج به بررسی جنبه‌‌‌هایی دیگر از گزاره میلتون فریدمن است که در آن عنوان شده است: «تورم همیشه و در همه جا یک پدیده پولی است.»
البته این سوال صرفا مختص اقتصاد کشور ما نیست و در ادبیات اقتصاد کلان در این حوزه سوال عمومی محسوب می‌شود که همواره برای کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور بررسی شده است.
در این راستا مطالعات اخیر صورت‌گرفته توسط نهادهای مهم بین‌المللی نشان از تغییر نگاه در نوع سیاستگذاری پولی برای کنترل تورم دارد. به عبارت دیگر صندوق بین‌المللی پول در کتاب «شوک‌‌‌ها و جریان حساب سرمایه: واکنش‌‌‌های سیاستی در دنیای ناپایدار» که در سال 2023 منتشر شده است، با ارائه یک رویکرد نسبتا متفاوت از گذشته به تحلیلی سیستماتیک برای تعیین نقش سیاست‌‌‌های پولی، ارزی، سیاست‌‌‌های احتیاطی کلان و مدیریت حساب سرمایه در کنترل و کاهش تورم در اقتصادهای توسعه‌یافته، در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور می‌‌‌پردازد. این تغییر نگاه پس از 11سال، از رویکرد دیدگاه نهادی (Institutional View) در سال 2012 به چارچوب سیاستگذاری یکپارچه (Integrated Policy Framework) در سال 2023، نشان از تغییر در نحوه تجزیه، تحلیل و ارائه پیشنهادهای سیاستی برای اقتصادهای متفاوت دارد.
به عبارت دیگر نسخه‌‌‌های پیشنهادی برای کنترل و کاهش تورم وابسته به ساختارهای اقتصادی مانند کشورهای در حال توسعه شده است.اگر بخواهیم اساس پاسخ به سوال فوق را بررسی تجربیات کشورهای متفاوت در مستند ذکرشده قرار دهیم، تفکیک اثر شوک ارزی و رشد نقدینگی در تورم کشور، وابسته به تخمین گذر نرخ ارز به سطح اسمی قیمت‌های داخلی و نحوه کنترل انتظارات تورمی توسط سیاستگذار می‌شود. 


تاکید می‌شود که اقتصاد ایران به نهاده‌‌‌های وارداتی وابسته است و گذر نرخ ارز بر سطح اسمی قیمت‌ها از طریق نهاده‌‌‌های وارداتی به قیمت‌های تولیدکننده منتقل و علاوه بر احتمال کاهش عرضه بنگاه موجب افزایش سطح عمومی قیمت‌ها می‌شود. مطالعات موجود در این زمینه نشان داده است که در اقتصاد ایران با توجه به دخالت حداکثری سیاستگذار، گذر ناقص نرخ ارز وجود دارد که به صورت نامتقارن نیز است؛ به عبارت دیگر، افزایش قیمت ارز تاثیر بیشتری بر تورم دارد تا کاهش آن.به همین دلیل است که توصیه‌‌‌های اخیر در حوزه سیاستگذاری پولی برای کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور براساس مطالعات صورت‌پذیرفته همواره بر هدف‌گذاری دوگانه و کنترل دو متغیر مهم یعنی رشد نقدینگی-رشد نرخ ارز تاکید دارد.
به عبارت دیگر، هدف‌گذاری نرخ ارز به‌عنوان لنگر اسمی برای کنترل انتظارات تورمی برای این نوع اقتصادها مورد تایید است. لازم به یادآوری است که منظور از هدف‌گذاری نرخ ارز تثبیت قیمت ارز نیست، بلکه استفاده از این ابزار به‌عنوان یک ابزار برتر سیاستی در مدیریت حساب سرمایه و کنترل انتظارات تورمی است.با توجه به موارد بالا و براساس شواهد آماری در نمودارهای آورده شده، اگر فرض کنیم دو عامل رشد نقدینگی و رشد نرخ ارز عوامل کلیدی و موثر بر تغییرات سطح عمومی قیمت‌ها بوده‌‌‌اند، مقایسه میانگین دوره‌های 10ساله نشان می‌دهد که افزایش میانگین تورم در دوره 10ساله اول که حدود 19درصد به حدود 28درصد در دوره 10ساله دوم، عمدتا ناشی از عدم‌کنترل انتظارات تورمی و گذر نرخ ارز به قیمت‌های داخلی بوده است، به عبارت دیگر مقایسه میانگین رشد نقدینگی در این دوره نشان از تغییرات بزرگ ندارد و احتمالا جهش‌‌‌های ارزی، به دلیل تحریم، موجب تغییر کانال نرخ تورم بوده‌‌‌اند.
همراستا‌سازی سیاست‌‌‌های پولی، ارزی، سیاست‌‌‌های احتیاطی کلان و پایش مناسب حساب سرمایه براساس پلتفرم جامع سیاستگذاری(IPF) می‌‌‌تواند در چنین شرایطی به عنوان ابزار کلیدی در شرایط تحریمی به‌منظور کاهش احتمال جهش‌‌‌های شدید ارزی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1372966/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دورتموند، وقتی فیگو پرچم بارسا را بالا برد!

مذاکره ایران و آمریکا، ترس به جان الجولانی انداخت

تصاویر؛ طوفان شن نفس عراق را گرفت

تصویری جالب از نخستین سفر اروپایی ناصرالدین شاه

وزیر خزانه‌داری آمریکا: تعرفه‌ها شوخی نیستند!

خواسته تازه ایران در مذاکرات فاش شد | ایران چه تضمینی می خواهد؟

قیمت کمپر ارسطو در پایتخت 7 چند میلیارد است؟

حمله جنگنده‌های آمریکایی به دو منطقه در یمن

روملو لوکاکو دومین بازیکن 5 لیگ برتر اروپا در فصل 25-2024 با آمار 10+ گل و 10+ پاس گل

ارتش اسراییل جنگ افزار‌های آمریکایی تحویل می‌گیرد

چین همچنان پای برانکو ماند

جنگنده‌های آمریکا 15 نوبت به یمن حمله کردند

یک روایت جالب از مواجهه عراقچی – ویتکاف | ترامپ به دوران اوباما بازگشته است؟

تجاوز مجدد آمریکا به مناطق مختلف یمن

حضور فغانی در جام باشگاه‌های فوتبال جهان

چین تا آخر خرداد با برانکو ایوانکوویچ! – خبرگزاری ورزش ایران – ایپنا

رم منتفی شد/ دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا باز در عمان برگزار می‌شود

رم منتفی شد/ دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا باز هم در عمان برگزار می‌شود

دلایلی برای عدم تمایل ترامپ به استفاده از گزینه نظامی علیه تهران؛ از سرمایه گذاری در معادن و نفت ایران تا تضعیف چین و نجات بوئینگ

موافقت آمریکا با فروش تجهیزات نظامی بیشتر به اسرائیل

محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد

چرا رم به عنوان میزبان مذاکرات انتخاب شد؟

به استقبال دور برگشت مرحله یک‌چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا؛ استراتژی تیم‌های بازنده برای جبران بازی رفت چیست؟ / انیمیشن فان

عکس/ نخستین سفر ناصرالدین شاه به اروپا

پی‌اس‌جی برای قهرمانی در سی‌ال باید صبر داشته باشد!

تعویق برنامه تولید خودروهای چینی در آمریکای لاتین

جدیدترین قیمت تومان به افغانی؛ امروز دوشنبه 25 فروردین ماه 1404

هفته پرهیاهوی بازار‌های مالی آمریکا چگونه رقم خورد؟

هشدار آذری جهرمی به مردم درباره وضعیت طلا و دلار در دوران مذاکرات

دور جدید حملات آمریکا به یمن

ترامپ و دکترین کیسینجر؛ آمریکا در مسیر رویارویی با چین/ چگونه واشنگتن از ابرچالش کرملین و پکن فرصت سازی می‌کند؟

حملات جدید جنگنده‌های آمریکا به خاک یمن

پیشنهاد دیدار ویتکاف با نمایندگان مجلس در تهران/ عراقچی هم به کنگره برود

ترامپ: مشکل با ایران را حل خواهم کرد/ حمله به ایران همچنان گزینه روی میز است!

عمان میزبان دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

اندیشکده کیتو به ترامپ: اشتباهات در خاورمیانه را تکرار نکن

خبرهای منتشرنشده درباره مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان

فوری| محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا رسما اعلام شد

ناگفته های جدید و شنیدنی از مذاکرات عمان

نجات یک موش توسط دروازه‌بان تیم آستین اف‌سی در جریان بازی با ونکوور در فوتبال آمریکا

بقائی: مسقط میزبان دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است

ترامپ: مسئله ایران را حل خواهم کرد!

خلاصه گزارش تهران‌تایمز درباره مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا

خبر مهم بقائی درباره دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

گزینه پیشنهادی وزارت اقتصاد باید برنامه عملیاتی برای جذب سرمایه‌گذار ارائه کند

شعبانی: تحقق عدالت از اهداف انقلاب اسلامی است

دادستان کل: حمایت از سرمایه‌گذاران در اولویت قوه قضائیه قرار دارد

پل جدید تجارت ایران و قطر در خلیج فارس معرفی شد

سرمایه‌گذاران در کرمانشاه بصورت ویژه حمایت می‌شوند

اقتصاد ما و سیاست خارجی