ایرانیان جهان

آخرين مطالب

در اجلاس اضطراری اتحادیه عرب چه گذشت؟ خاورمیانه‌

در اجلاس اضطراری اتحادیه عرب چه گذشت؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش بازار، به نقل از فرهیختگان: اتحادیه عرب از بدو تأسیس خود تاکنون اجلاس‌ها و سخنرانی‌هایی تاریخی را به خود دیده است. این‌بار اما اجلاس اضطراری اتحادیه عرب در اتفاقی نادر در ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود که این خود نشان‌دهنده اهمیت و اضطرار رویداد است. در تاریخ 4 مارس 2025، اتحادیه عرب نشست اضطراری‌اش را در پایتخت جدید اداری مصر (در شرق قاهره) برگزار کرد.
این نشست به پیشنهاد و میزبانی رئیس‌جمهور مصر و با حضور 22 کشور عضو برگزار شد. هدف کلی از این رویداد، رونمایی مصر از طرح جامعش برای بازسازی غزه است؛ طرحی با بودجه 53 میلیارد دلاری و البته با تأکید بر عدم کوچ اجباری فلسطینیان.
این طرح و کلیه مباحثی که در این نشست مطرح شد، پاسخ مستقیمی به طرح پیشنهادی ترامپ مبنی بر کوچ اجباری 2 میلیون فلسطینی ساکن غزه بود؛ کوچ اجباری که ترامپ صراحتاً اعلام کرد مقصد اصلی‌اش کشورهای اردن و مصر است. ترامپ در اوایل ماه فوریه پیشنهاد داده بود جمعیت 2.3 میلیون فلسطینی غزه جابه‌جا شوند و این منطقه به یک «ریویرای لوکس خاورمیانه» تغییر کاربری دهد. در مقابل این پس‌زمینه، این نشست تقلای رهبران عربی است برای اتحاد حول طرح مصر و جلوگیری از ایجاد یک بحران عربی- منطقه‌ای دیگر. در شرایطی که مصر و اردن از مهم‌ترین متحدان منطقه‌ای ایالات متحده هستند و سالانه رقم قابل توجهی کمک مالی و نظامی دریافت می‌کنند. باید دید که این اتحاد نادر کشورهای عربی حول این طرح چقدر امکان واقعی شدن دارد؟
اجلاس اضطراری و طرح مصری بازسازی
فوریت این اجلاس از اعلامیه 4 فوریه ترامپ ریشه می‌گیرد که در آن ترامپ پیشنهاد داده بود که ایالات متحده کنترل غزه را به دست بگیرد، جمعیت آن را به کشورهای همسایه مانند مصر و اردن منتقل کرده و این نوار ساحلی را به یک مقصد گردشگری لوکس تبدیل کند. طرح به سرعت توسط مردم غزه و کل منطقه غرب آسیا محکوم شد؛ اما از سوی دیگر ترس اردن و مصر را بر انگیخت؛ کوچ اجباری 2.3 میلیون انسان از غزه به کشورهایی که خود درگیر بحران‌های اقتصادی و محیط زیستی هستند، می‌تواند سلسله‌ای از بحران‌های اجتماعی و معیشتی را در این کشورها رقم بزند. مصر که سال‌هاست نقش میانجی در درگیری رژیم‌صهیونیستی و فلسطین را ایفا کرده، حالا در یک اقدام تقریباً پیشدستانه این طرح را تدوین کرده است و مشارکت کشورهای عربی را برای اعتبار بخشی به این طرح جلب کرده است.
طرح پیشنهادی مصر که در پیش‌نویس 112 صفحه‌ای قبل از اجلاس منتشر شده و توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش شده است، شامل یک برنامه بازسازی 53 میلیارد دلاری طی سه تا هفت سال می‌شود. این طرح با همکاری بانک جهانی و سازمان ملل متحد که در فوریه 2025 خسارات جنگی غزه را 52.8 میلیارد دلار برآورد کرده‌اند، تدوین شده است. این طرح شامل سه مرحله است و ادعا می‌کند که می‌تواند همه خرابی‌های ناشی از نسل‌کشی 15 ماهه در غزه را بازسازی کند:
1. بازیابی اولیه (6 ماه): این مرحله اولیه بر پاکسازی بیش از 50 میلیون تن آوار و نخاله، حذف مهمات منفجرنشده و ساخت واحدهای مسکونی موقت تمرکز دارد. مصر برآورد کرده است که این مرحله 3 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت، با استفاده مجدد از آوارها برای گسترش ساحل مدیترانه‌ای غزه.
2. بازسازی (2 سال): مرحله دوم که بودجه‌ای معادل 20 میلیارد دلار دارد، اولویت را به بازسازی زیرساخت‌های حیاتی می‌دهد؛ بیمارستان‌ها، مدارس، خدمات عمومی و مسکن دائم. این مرحله غزه‌ای «پایدار، سبز و قابل پیاده‌روی» را پیش‌بینی می‌کند، با تصاویری از محله‌های پر از درخت و مراکز جامعه مدرن که در پیشنهاد مصر به نمایش گذاشته شده‌اند.
3. توسعه بلندمدت (3 الی 5 سال): مرحله نهایی به ارزش 30 میلیارد دلار قصد دارد تا غزه را به یک مرکز اقتصادی با یک بندر تجاری، مرکز فناوری، استراحتگاه‌های ساحلی و فرودگاه تبدیل کند. این چشم‌انداز، اگرچه بلندپروازانه است، به دنبال مقابله با طرح متمرکز بر گردشگری ترامپ است و توسعه را بر مبنای خودگردانی فلسطینی‌ها و نه جابه‌جایی بنا می‌کند.
این طرح علی‌رغم آنکه جامع و کامل به نظر می‌رسد شامل خلأ‌هایی است که به نظر می‌رسد آگاهانه در جریان تدوین طرح نادیده گرفته شده است؛ برای مثال این طرح مسئله حساس زرادخانه حماس را نادیده می‌گیرد و پیشنهاد می‌دهد که خلع سلاح پس از «پروسه معتبر سیاسی» به سمت استقلال فلسطینی‌ها دنبال شود بدون آنکه به طور واضح فرایند سیاسی معتبر را توضیح دهد. همچنین درخواست می‌کند که شورای امنیت سازمان ملل نیروی حافظ صلح بین‌المللی را به غزه و کرانه باختری اشغالی اعزام کند تا امنیت را برای فلسطینی‌ها و صهیونیست‌ها تأمین کند.
رهبران عرب، از جمله رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین محمود عباس، امیر قطر شیخ تمیم بن حمد آل ثانی و وزیر امور خارجه عربستان سعودی، شاهزاده فیصل بن فرحان، از این طرح حمایت کرده و در بیانیه‌ای مشترک تأکید کردند که از «دولت مستقل فلسطین» حمایت کرده و هرگونه طرح جابه‌جایی فلسطینیان را رد می‌کنند. با این حال علی‌رغم این حمایت‌ها، غیبت برخی مقامات کشورهای عربی نظیر پادشاه اردن عبدالله دوم که در اجلاس شرکت نکرد و تنها یک نماینده فرستاد و نبود یک بیانیه نهایی جامع، مشکلات لجستیکی و بحران‌های درونی و عدم انسجام در داخل اتحادیه عرب را نمایان کرد.
مسئله حاکمیت غزه
چالش اصلی طرح مصری اتحادیه عرب که حمایت رؤسای عرب را جلب کرده، پرسش درباره حاکمیت بر غزه است. طرح مصر پیشنهاد می‌کند یک «کمیته مدیریت غزه» متشکل از تکنوکرات‌های فلسطینی «مستقل» تشکیل شود که زیر نظر تشکیلات خودگردان فلسطین به مدت شش ماه بر کمک‌های بشردوستانه و بازسازی نظارت کنند. این نهاد تأسیسی پیشنهادی قرار است شامل حماس و دیگر گروه‌های مقاومت مسلح نباشد. در نهایت این طرح، قدرت در غزه را به تشکیلات خودگردان تحت رهبری محمود عباس واگذارد خواهد کرد. محمود عباس در این اجلاس از این طرح استقبال کرد.
این طرح اگرچه روی کاغذ یک فرایند انتقال قدرت بی‌دردسر را پیشنهاد می‌دهد، با چالش‌های متعددی در عرصه اجرا روبه‌رو است. اول آنکه نتانیاهو طرح ترامپ را «آینده‌نگرانه» خوانده است، بر کنترل دائمی رژیم‌صهیونیستی بر اراضی فلسطینی تأکید دارد؛ موضعی که از سوی هم‌پیمانان دست‌راستی او نیز تکرار می‌شود. ایالات متحده، در حالی که از لفاظی‌های افراطی ترامپ فاصله گرفته است (سخنگوی کاخ سفید، کارولین لوویت، تصریح کرد که جابه‌جایی «موقت» خواهد بود)، همچنان از هر طرحی که نتواند تأثیر حماس را به طور کامل از بین ببرد، ابراز نگرانی می‌کند. سخنگوی شورای امنیت ملی، برایان هیوز، تأکید کرد که «رئیس‌جمهور ترامپ به طور واضح گفته است که حماس نمی‌تواند همچنان بر غزه حکومت کند.»
علی‌رغم این لفاظی‌ها حماس همچنان به عنوان یک نیروی تعیین‌کننده در غزه حضور دارد. رژه گردان‌های القسام در غزه پس از آتش‌بس و نمایش مقتدرانه آزادی اسرا همه ادعاها مبنی بر نابودی حماس در این نسل‌کشی 15 ماهه را باطل کرد. چندی پیش آکسیوس از عضویت 15 هزار سرباز جدید به گردان‌های القسام خبرداد و طی فرایند بازگشت مردم غزه از جنوب به شمال، کنشگری پلیس غزه نشان داد که حماس نه تنها نابود نشده است بلکه دستگاه بروکراسی آن نیز هنوز از بین نرفته است.
علاوه بر این واقعیت‌ها، همچنان بخش مهمی از مردم غزه بر اساس نظرسنجی‌ها از حماس حمایت می‌کنند و این تشکل را به عنوان نماینده خود معتبر می‌دانند. این در حالی است که تشکیلات خودگردان از نازل‌ترین سطح مشروعیت در داخل کرانه‌ باختری برخوردار است و 80 درصد مردم کرانه باختری بر اساس نظرسنجی‌های مؤسسه مطالعات فلسطین، محمود عباس را قبول ندارند.
این واقعیت‌های روی زمین، بین طرح مصری و لفاظی‌های ترامپ و حقیقت آنچه در غزه می‌گذرد، شکاف بزرگی ایجاد می‌کند.
مسائل مالی و لجستیکی
در طرح مصری بازسازی غزه، رقم کلی بازسازی 53 میلیارد دلار برآورد شده که این برآورد با پیمایش‌ها و گزارش‌های بانک جهانی مطابقت دارد. مصر برای تأمین مالی این طرح به‌طور خاص به کشورهای نفتی شورای همکاری خلیج فارس مانند عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی امیدوار است تا بخش عمده‌ای از این هزینه‌ها را تأمین کنند، همچنین این طرح چشمی به کمک‌های مالی غربی و نهادهای مالی جهانی دارد. در این اجلاس، رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس حمایت محتاطانه‌ای از این طرح ابراز کردند، در حالی که عربستان سعودی و امارات متحده عربی در گزارش‌هایی اشاره کرده‌اند که پشتیبانی آن‌ها مشروط به اخراج کامل حماس است. شرطی که همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد احتمال به وقوع پیوستنش در آینده نزدیک دور از دسترس است.
با این حال، وعده‌های مالی هنوز مبهم است. الجزیره از قول یک مقام سابق مصری که خواسته است نامش فاش نشود هشدار داد که کشورهای حاشیه خلیج فارس از تعهد مالی بدون ضمانت‌هایی مبنی بر اینکه منابع به درستی مورد استفاده قرار خواهند گرفت و از سوی حماس یا تشکیلات خودگردان مصادره نمی‌شوند، خودداری می‌کنند. مصر قصد دارد ماه آینده کنفرانس اهداکنندگان را برای تأمین تعهدات مالی واقعی برگزار کند، اما آتش‌بس شکننده که با توقف اخیر رژیم‌صهیونیستی در کمک‌های بشردوستانه و آزادی اسرا تهدید می‌شود و مرحله دومش در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، شک و تردید سرمایه‌گذاران را افزایش داده است. یکی از اعضای گروه یوراسیا در این رابطه گفت: «هیچ‌کس میلیاردها دلار را به غزه نخواهد فرستاد اگر احتمال بمباران دوباره آن وجود داشته باشد.»
آتش‌بس غزه که پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید در سه مرحله طراحی شده بود. مرحله اول، که به مدت 42 روز ادامه داشت و در 1 مارس به پایان رسید، آرامش نسبی ایجاد کرد؛ در این مدت، حماس 33 اسیر صهیونیستی از جمله زنان، کودکان و سالمندان را در ازای آزادی صدها زندانی فلسطینی آزاد کرد. کمک‌های بشردوستانه وارد غزه شد؛ هرچند بسیار کمتر از سطح پیش از جنگ.
مرحله دوم که قرار بود از 2 مارس آغاز شود، شامل آزادی باقی‌مانده اسرا (از جمله نظامیان)، خروج کامل نیروهای صهیونیستی و مذاکرات برای رسیدن به «آرامش پایدار» بود. اما این مرحله تا به امروز اجرا نشده است.
از نظر لجستیکی، وابستگی این طرح به نیروهای حافظ صلح بین‌المللی پرسش‌هایی را درباره قابلیت اجرایی آن مطرح می‌کند. کدام کشورها آماده‌اند نیرو اعزام کنند؟ کشورهای عربی مانند مصر و اردن پیشنهاد داده‌اند که نیروی پلیس فلسطینی را آموزش دهند، اما یک مأموریت گسترده‌تر تحت رهبری سازمان ملل نیاز به تصویب شورای امنیت دارد که ممکن است توسط ایالات متحده وتو شود یا با مخالفت رژیم‌صهیونیستی مواجه گردد. درخواست اجلاس برای نیروهای حافظ صلح نمایانگر تمایل به تثبیت خارجی است، اما فقدان جزئیات دقیق، این عنصر را غیرقابل پیش‌بینی می‌کند. به طور کلی این طرح مصری و حمایت ضمنی سران عرب از آن، اقدامی واکنشی به طرح ترامپ است. با این حال با توجه به کارشکنی‌های تل‌آویو در مسیر آتش‌بس و امکان‌های محدود کشورهای عربی در برابر آمریکا باید گفت آنچه که غزه در حال حاضر به آن نیاز دارد طرح و برنامه نیست، بلکه تضمین برای عدم اشغالگری و پایبندی به آتش‌بس از سوی رژیم تل‌آویو است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1373870/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار اعلام شد

طلای جهانی افزایشی ماند

چشم‌پوشی آمریکا از پیش‌شرط عادی‌سازی روابط عربستان با تل‌آویو

رهگیری موشک‌ها و پهپادهای پاکستان توسط هند

گفتگوی زلنسکی و ترامپ درباره آتش‌بس 30 روزه در جنگ اوکراین

رشد 12 درصدی ارزش سهام در بورس تهران

کشته شدن 5 پاکستانی درپی درگیری‌های مرزی با هند

وعده یک و نیم ساله برای تکمیل راه‌آهن چابهار ـ زاهدان

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد

افشای تجارت مقامات اوکراینی با پیکر سربازان کشته‌شده

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

بیل گیتس تمام ثروت خود را به فقرا می‌بخشد