ایرانیان جهان

آخرين مطالب

منع تعقیب سیف و عراقچی؟ خواندنی ها

منع تعقیب سیف و عراقچی؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حسام‌الدین آشنا، مشاور حسن روحانی در دوران ریاست‌جمهوری، صبح دیروز در توئیتر از پایان پرونده ولی‌الله سیف رئیس کل و سیداحمد عراقچی معاون ارزی سابق بانک مرکزی خبر داد. آشنا نوشت: «پس از سال‌ها اتهام‌زنی از یک طرف و تجدیدنظرخواهی و پی‌گیری مظلومانه از طرف دیگر، برای دکتر ولی‌الله سیف و دکتر احمد عراقچی حکم منع تعقیب صادر شده‌است. امان از کسانی که با اتهام‌زنان همراه می‌شوند اما پس از اثبات بی‌گناهی حتی یادشان نمی‌آید که چگونه با آبروی مومنان بازی کرده‌اند.» 
احمد عراقچی 13 مرداد 1397 توسط عبدالناصر همتی رئیس کل جدید بانک مرکزی، از کار خود به عنوان معاون ارزی برکنار و یک روز بعد با حکم دادستانی بازداشت شد. 8 مهر 1397 غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، سخنگوی وقت قوه قضائیه از آزادی او به قید وثیقه خبر داد. دادگاه این پرونده از تابستان سال 1398 آغاز و حکم بدوی سیف و عراقچی، مهر 1400 صادر شد.
به موجب این حکم، رئیس کل و معاون ارزی سابق بانک مرکزی، به ترتیب 10 و 8 سال حبس تعزیری گرفتند. آن‌ها با اتهام‌های برهم زدن نظم و آرامش بازار ارزی کشور و زمینه‌‌سازی برای خرید و فروش غیرقانونی ارز به میزان 159 میلیون و 800 هزار دلار و 20 میلیون و 500 هزار یورو و همچنین اهمال و سوءمدیریت در دوران مسئولیت خود پای میز محاکمه رفتند. این پرونده در مجموع 10 متهم داشت.
آغاز روند تجدیدنظر
30 آذر 1400 بود که دیوان عالی کشور از موافقت با اعاده دادرسی پرونده سیف و عراقچی خبر داد. با موافقت دیوان عالی کشور، این پرونده به شعبه هم‌عرض ارجاع شد و بار دیگر مورد بررسی قرار گرفت. سال 1401 بار دیگر متهمان پرونده موسوم به فساد ارزی پای میز محاکمه رفتند و در نهایت 16 اردیبهشت 1402 رای دیگری صادر شد. تیر 1402 احکام این پرونده در دیوان عالی کشور نقض شد.
اکوایران، 29 تیر 1402 نوشت: «پس از صدور حکم دادگاه علیه سیف و عراقچی - رئیس و معاون وقت بانک مرکزی - به همراه چند نفر دیگر در پرونده اخلال ارزی و مداخله در بازار فردایی ارز، درخواست اعاده دادرسی ارائه شد و در نهایت مورد پذیرش قرار گرفت. بدین ترتیب احکام صادره در این پرونده نقض و رای صادره در این پرونده عملاً شکسته شد.
پیش‌تر شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی شهر تهران رای دادگاه قبلی که اقدامات بانک مرکزی در بازار ارز را در حکم اخلال در نظام ارزی و اقتصادی دانسته بود، رد کرده و آنها را از آن اتهامات تبرئه کرده بود؛ اما در ادامه تشخیص داده بود که ورود بانک مرکزی به بازار فردایی با وجود اینکه هیچ پولی از بین نرفته و سوءاستفاده‌ای هم رخ نداده، بدون اختیار قانونی بوده و با مصادیق قاچاق ارز انطباق دارد.
بر این اساس، با توجه به اینکه حجم مداخله در بازار فردایی‌معادل 159 میلیون دلار و 20 میلیون و 500 هزار یورو بوده، رئیس کل پیشین بانک مرکزی و معاون ارزی وقت او به همراه عامل ارزی این بانک، بابت مداخله در بازار فردایی معادل ریالی 318 میلیون دلار و 41 میلیون یورو به ارزش زمان مداخله، محکوم به پرداخت جریمه شدند.
پس از درخواست اعاده دادرسی در این پرونده، دیوان عالی کشور با پذیرش اعاده، حکم اخیر را نقض و پرونده را به شعبه هم‌عرض دادگاه صادرکننده حکم ارجاع داد. در حکم دیوان به صراحت قید شده که موضوع اتهامی، مصداق قاچاق ارز محسوب نمی‌شود و با هماهنگی و دستور و تأیید مقامات بالادستی از جمله رئیس‌جمهور و شورای عالی امنیت ملی به منظور کنترل بازار ارز بوده است.»
رسیدگی به این پرونده ادامه پیدا کرد و جست‌وجو در آرشیو اخبار خبرگزاری میزان نشان می‌دهد که آخرین بار سخنگوی قوه قضائیه 1 آبان 1403 درباره این پرونده صحبت کرده است.
در خبر میزان به نقل از اصغر جهانگیر، سخنگوی دستگاه قضایی آمده است: «ولی‌الله سیف و احمد عراقچی رئیس و معاون اسبق بانک مرکزی، به همراه 8 متهم دیگر، به اتهام مشارکت در اخلال در نظام ارزی و پولی کشور محکوم شدند. پس از اینکه اعاده دادرسی آن‌ها در دیوان عالی کشور پذیرفته شد، پرونده به شعبه هم‌عرض یعنی شعبه 5 دادگاه انقلاب اسلامی ویژه جرایم اقتصادی ارجاع شده است. در حال حاضر یک جلسه دادگاه برگزار شده و روند رسیدگی ادامه دارد.»
در نهایت حسام‌الدین آشنا صبح دیروز این خبر را منتشر کرد که برای سیف و عراقچی قرار منع تعقیب صادر شده است. 
علیه روحانی
سیف اولین رئیس کل بانک مرکزی در دولت حسن روحانی بود. او سال 1392 به این سمت منصوب شد و تا سال 1397 در ساختمان میرداماد مستقر بود. از نیمه دوم سال 1396 التهابات ارزی کم و بیش شروع شده بود اما زمانی که دونالد ترامپ به قول خود برجام را آتش و فاز اول سیاست فشار حداکثری را کلید زد و تحریم‌ها را تشدید کرد، کشور درگیر وضعیت اقتصادی نابسامانی شد که ملموس‌ترین بخش آن به افزایش روزانه قیمت ارز برمی‌گشت. سیف نیز مانند تمام مدیران دولتی در دوران مسئولیت خود اشتباهات و خدماتی داشت اما به شدت زیر ضربه مخالفان دولت بود.
خبرگزاری ایرنا، در گزارشی که 19 اردیبهشت 1402 نوشت: «روز شنبه (16 اردیبهشت‌ماه 1402) شعبه اول دادگاه انقلاب تهران ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی، پس از شنیدن اظهارات نماینده دادستان، متهمان و وکلای آن‌ها و بررسی محتویات و مستندات پرونده، رفتار ارتکابی، ولی‌الله سیف، احمد عراقچی و سالار آقاخانی دایر بر مداخله ارزی در بازار غیررسمی ارز را منطبق با بزه قاچاق ارز تشخیص داد و رأی به محکومیت نامبردگان داد. مطابق این حکم ولی‌الله سیف و احمد عراقچی به‌عنوان مدیران پیشین بانک مرکزی به پرداخت یک هزار و 630 میلیارد تومان جریمه محکوم شده‌اند.
«ولی‌الله سیف» در دولت‌های یازدهم و دوازدهم و در فاصله سال‌های 1392 تا 1397 رئیس کل بانک مرکزی بود. در دوران تصدی وی اتفاقات مهمی در بانک مرکزی رخ داد و یکی از اقدامات مهم و قابل بحث در دوره ریاست سیف در بانک مرکزی، موضوع ساماندهی موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز، پیش‌فروش سکه در بازار و دلار 4200 تومانی بود که هر کدام بحران جدی برای اقتصاد کشور به دنبال داشت.» 
سال 1396 حکم انفصال از خدمت سیف توسط دیوان محاسبات صادر شد. این حکم با اعتراض سیف مواجه شد و به دادگاه تجدیدنظر رفت و در نهایت سال 1397 مورد تائید قرار گرفت. عادل آذر، رئیس وقت دیوان محاسبات در مهر همین سال در گفت‌وگوی ویژه خبری با اشاره به اینکه هیئت مستشاری و دادستان دیوان محاسبات کشور در بهمن سال 1396 تخلفات بانک مرکزی را محرز دید و بر انفصال رئیس کل بانک مرکزی و معاونان وی رأی داد، گفت: در سال 1396، 22میلیارد دلار ارز مداخله‌ای به بازار تزریق شد.» حکم انفصال از خدمت شباهت و ارتباطی با اتهاماتی مانند خیانت که رسانه‌های اصولگرا در دوران مدیریت سیف می‌زدند ندارد.
جنجال بر سر بازار فردایی
اتهامات سیف و عراقچی به این موضوع برمی‌گشت که با سوءمدیریت و ورود به بازار معروف به فردایی، مرتکب جرم شدند. در نهایت احمد عراقچی در مصاحبه‌ای که سال 1400 با خبرگزاری فارس داشت، توضیحات مفصلی درباره این مداخلات ارزی مطرح کرد. عراقچی گفت: «یکی از ایده‌هایی که در سامانه نیما دنبال می‌کردیم این بود که بتوانیم یک بازار متشکل ارزی به مفهوم کامل آن داشته باشیم. در واقع بورس ارز راه بیاندازیم. خیلی هم روی آن کار کردیم اما به ثمر نشستن این اقدامات نیازمند طی کردن فرآیند‌های طولانی تصمیم‌گیری در سطوح مختلف است که حتماً در آن شرایط و محدودیت‌های زمانی ممکن نبود.
پس حتماً به طراحی و راه‌اندازی این بازار‌ها فکر می‌کردیم، اما به صورت تدریجی و کارشناسی باید این کار انجام می‌شد. حتماً قبول دارید که ظرف دو سه ماه نمی‌شد این کار را انجام داد و در شرایطی که می‌بینید التهاب در حال افزایش بود.
بنابراین تا زمان راه‌اندازی آن سامانه‌ها و بازار‌ها باید کار‌های مقطعی هم انجام می‌شد. نمی‌شد بگوییم بازار ارز و نرخ ارز صبر کنند تا ما این کار‌های زیرساختی را انجام دهیم؛ بنابراین وقتی که از اوایل شهریورماه در جلسات مختلف این موارد را بیان می‌کردیم، یکی از عوامل مخرب بازار ارز که نه‌فقط ما بلکه دستگاه‌های امنیتی نسبت به آن ابراز نگرانی می‌کردند، همین بازار فردایی بود که در خصوص آن بحث می‌شد. به همین دلیل جمع‌بندی جلسات در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی منتهی به نامه‌ای شد که آقای شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی به آقای روحانی نوشت.
محتوای این نامه تحلیل بازار ارز و چند پیشنهاد بود. اتفاقاً بانک مرکزی کارش را درست انجام می‌داد و به همین دلیل به غیر از یک مورد همه پیشنهادات برای سایر دستگاه‌ها بود. تنها موردی که به بانک مرکزی مربوط می‌شد، این بود که بانک مرکزی در بازار فردایی مداخله کند. «مداخله در بازار فردایی به‌صورت پوششی» عین متن نامه است.
سه مولفه‌ای که الان مبنای رای دادگاه قرار گرفته، دقیقاً همین است. دادگاه می‌گوید چرا در بازار مداخله کردید؟ چرا در بازار فردایی مداخله کردید؟ و چرا به صورت پوششی؟ حتماً نیاز و ملاحظاتی بوده که بالاترین نهاد هماهنگ‌کننده امنیتی به صورت رسمی در نامه‌ای به رئیس‌جمهور این را پیشنهاد می‌دهد. چرا نگفتند یک نهاد تاسیس شود و در بازار فردایی مداخله شود؟
حتماً امکان‌پذیر نبوده است. باید برگردیم و فضای سال 1396 را مرور کنیم. یک لحظه برویم در فضای سال 1396. در آن سال در سبزه‌میدان و پاساژ افشار و بقیه جا‌ها همه دلالان، خرید و فروش ارز می‌کردند و هیچ محدودیتی وجود نداشت و معامله‌گران بازار فردایی در سبزه‌میدان و پاساژ افشار به راحتی معامله می‌کردند. در کانال‌های متعدد تلگرامی علاوه بر اعلام نرخ، معاملات فردایی صورت می‌گرفت. صحبت کردن درباره اقدامات بانک مرکزی در آن سال و دلیل ورود به بازار فردایی بدون در نظر داشتن شرایط آن روز‌ها درست نیست.» 
سه سال از طرح این صحبت‌ها توسط احمد عراقچی می‌گذرد و سیف نیز در این سال‌ها راجع به اتهامات مختلفی که به او زده شد، اظهارنظر نکرده است. در طول سال‌هایی که دادگاه جریان داشت، اظهارات زیادی با کلیدواژه خیانت مطرح می‌شد. اما تقریباً از سال 1402 این اظهارات کم شد تا در نهایت حسام‌الدین آشنا این خبر را داد. باید دید که اتهام‌زنندگان که سال‌ها با قطعیت صحبت می‌کردند، در حال حاضر چه خواهند کرد. آیا هیچ‌کدام از آن اقدامات کنترلی طی سال‌های گذشته در کشور انجام نشد؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1377482/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار اعلام شد

طلای جهانی افزایشی ماند

چشم‌پوشی آمریکا از پیش‌شرط عادی‌سازی روابط عربستان با تل‌آویو

رهگیری موشک‌ها و پهپادهای پاکستان توسط هند

گفتگوی زلنسکی و ترامپ درباره آتش‌بس 30 روزه در جنگ اوکراین

رشد 12 درصدی ارزش سهام در بورس تهران

کشته شدن 5 پاکستانی درپی درگیری‌های مرزی با هند

وعده یک و نیم ساله برای تکمیل راه‌آهن چابهار ـ زاهدان

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد

افشای تجارت مقامات اوکراینی با پیکر سربازان کشته‌شده

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است