ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا چهارشنبه سوری تغییر کرد؟ خاورمیانه‌

چرا چهارشنبه سوری تغییر کرد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - چهارشنبه سوری هم قربانی می‌گیرد، هم خودش قربانی یک دوگانه شده است؛ دوگانه‌ی ایرانی اسلامی شکل و شمایل برگزاری یک جشن را تغییر داد، آتش و سوروسات به‌فراموشی رفت، و جایش را ترقه و بمب و نارنجک گرفت. برخی کارشناس‌ها معتقدند یکی از دلایل این تغییر اعمال محدودیت‌ها قبل و بعد از انقلاب سال 57 است، قبل‌تر گروهی تلاش می‌کردند که زمینه‌های اسلامی بودن جامعه را نفی کنند و بعدتر گروهی دیگر در پاسخ به آنها زمینه‌های ایرانی بودن آئیین و مراسم‌ها را کمرنگ جلوه دادند، تلاشی که سرانجامِ آن چیزی نبود جز مرگ، آن‌هم با آمار‌های نگران کننده، مثلاً در حوادث چهارشنبه‌سوری چهار سال گذشته (1399 تا 1402) 78 نفر در کشور جان خود را از دست دادند، همین امسال و تا لحظه تنظیم این گزارش مرگ 6 نفر ثبت شده و مصدومان حوادث چهارشنبه‌سوری 17 درصد افزایش داشته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سعید معدنی، جامعه‌شناس به دلایل تغییر شکل و شمایل برگزاری مراسم چهارشنبه‌سورری می‌پردازد، او با بیان این‌که تنها سه جشن نوروز، یلدا و چهارشنبه‌سوری از میان جشن‌های باستانی برای کشور باقی مانده معتقد است برخی سختگیری‌های دهه 60 سبب شد مردم راه دیگری برای برگزاری چهارشنبه‌سوری پیدا کنند، روشی که از آن روز‌ها باقی مانده و تا همین امروز هم ادامه دارد.
متن کامل گفت‌و‌گو در ادامه امده است.
ایرانی‌ها مسلمان شدند، اما عرب نشدند آقای دکتر چهارشنبه‌سوری جزو معدود جشن‌های باستانی هست که تا امروز برگزار می‌شود، این‌طور نیست؟
بله، چهارشنبه‌سوری در کنار یلدا و نوروز سه جشن باستانی هستند که همچنان برگزار می‌شوند، باید به خاطر داشته باشیم از زمانی‌که اعراب به ایران آمدند تلاش داشتند که ما را عرب کنند، اما در نهایت ما مسلمان شدیم ولی عرب نشدیم. درحالی‌که بسیاری از کشور‌های دیگر مثل مصر و مراکش که هیچ‌کدام عرب نبودند بعد‌ها عرب شدند.
برخورد‌های ایدئولوژیک دهه 60 خیلی تلخ تمام شد وقتی چهارشنبه‌سوری را از زبان بزرگتر‌ها می‌شنویم متوجه تغییرات آن می‌شویم، تغییراتی که مربوط به صد‌ها سال قبل نیست همین پدر مادر‌ها یا پدر و مادربزرگ‌ها به خاطر دارند، الان بیشتر ترقه و نارنجک است که به‌صدا درمی‌آید، اما قبل‌تر آتش روشن کردن و برگزاری مهمانی بود، درست است؟
بله، به اصطلاح در این‌جا یک انقطاع تاریخی وجود دارد، قبل از انقلاب برخی مذهبی‌ها مخالف چهارشنبه‌سوری بودند، گروهی که بعد از انقلاب به قدرت رسیدند و این جشن به‌طور کامل ممنوع شد؛ کسانی‌که می‌خواستند سنت‌ها را ادامه دهند اذیت می‌شدند، آن زمان می‌گفتند این جشن نوعی احیای آتش‌پرستی است، به‌همین خاطر در دهه 60، کسانی که بساط آتش‌افروزی راه می‌انداختند با برخورد‌های شدیدی مواجه می‌شدند، بسیاری از مردم مجبور بودند این کار را مخفیانه انجام دهند، در نهایت برخورد‌های ایدئولوژیک دهه 60 خیلی تلخ تمام شد و جوانان به شیوه‌های جدیدی برای جشن گرفتن روی آوردند.
بیشتر بخوانید:اینفوگرافی/ نکاتی برای پیش‌گیری از حوادث چهارشنبه سوری
شیوه جدیدی که با پرتاب ترقه و نارنجک دستی همراه است و البته تلفات جانی هم دارد، چرا برخی علی‌رغم اطلاع از عواقب این روش باز هم بر اجرای آن تاکید دارند؟
این به هیجانات نوجوانی و جوانی برمی‌گردد. جوانان فکر می‌کنند حوادث برای دیگران است نه برای آنها، به‌همین دلیل جشن‌هایی مانند چهارشنبه‌سوری گاهی قربانی هم می‌گیرد. در کنار این موضوع، بخش تجاری ماجرا هم وجود دارد. بسیاری از کسانی‌که مواد آتش‌زا تولید و توزیع می‌کنند از این طریق درآمد زیادی دارند، به‌همین دلیل این مسئله به راحتی کنترل نمی‌شود، زیرا انگیزه‌های اقتصادی زیادی پشت آن است.
می‌شود روش برگزاری چهارشنبه‌سوری را به خاستگاه اصلی آن برگرداند؟
اگر حکومت و جامعه همدل شوند، می‌توانند چهارشنبه‌سوری را به خاستگاه اصلی خود بازگردانند، اما متأسفانه اینطور نیست. اگر همدلی و همراهی وجود داشته باشد، شاید بشود سر و صدا‌های ترقه‌ها را کم کرد
ابزار این همدلی چیست؟
باید گفت که ما یک کشور ایرانی اسلامی هستیم. این ترکیب همیشه وجود داشته است. پهلوی در دوره خود تلاش می‌کرد ایرانیت و باستان‌گرایی را احیا کند ولی به مذهب به نوعی بی‌مهری نشان می‌داد، اصلاً یکی از دلایل انقلاب 57 همین بی‌توجهی شاه به مذهب بود. اما بعد از انقلاب روند برعکس شد، با تقویت اسلامیت تقویت ایرانیت کمرنگ‌تر شد، این تغییرات باعث شد که جامعه واکنش نشان دهد، درحالی‌که باید هر دوی ایرانیت و اسلامیت مورد توجه قرار بگیرد.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1378493/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار اعلام شد

طلای جهانی افزایشی ماند

چشم‌پوشی آمریکا از پیش‌شرط عادی‌سازی روابط عربستان با تل‌آویو

رهگیری موشک‌ها و پهپادهای پاکستان توسط هند

گفتگوی زلنسکی و ترامپ درباره آتش‌بس 30 روزه در جنگ اوکراین

رشد 12 درصدی ارزش سهام در بورس تهران

کشته شدن 5 پاکستانی درپی درگیری‌های مرزی با هند

وعده یک و نیم ساله برای تکمیل راه‌آهن چابهار ـ زاهدان

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد

افشای تجارت مقامات اوکراینی با پیکر سربازان کشته‌شده

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است