ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گروکشی ژئوپلیتیکی؛ ترکش‌های بازی اقتصادی آمریکا به آسیا رسید/ آماده‌باش جهان برای تنش‌های تازه در اقیانوس آرام اخبار ایران

گروکشی ژئوپلیتیکی؛ ترکش‌های بازی اقتصادی آمریکا به آسیا رسید/ آماده‌باش جهان برای تنش‌های تازه در اقیانوس آرام
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، موسسه مطالعاتی ispionline با انتشار یادداشتی نوشت، با اولویت قرار دادن اصل اول آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ، گزاره هایی چون جداسازی اقتصادی، نوسازی نظامی و تقسیم بار مسئولیت بین متحدان در منطقه اقیانوس هند و اقیانوس آرام در اولویت قرار گرفت. تنش‌های فزاینده بین ایالات متحده و چین در دوران ترامپ می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر جنوب شرق آسیا داشته باشد، به‌ویژه با توجه به موقعیت استراتژیک این منطقه بین دو ابرقدرت و روابط اقتصادی نزدیک این جغرافیا با هر دو کشور.
علیرغم نگرانی‌ها از سیاست "آمریکا اول" و رویکرد قوی‌تر ترامپ در مقابل چین، کشورهای آسیای جنوب شرقی عمدتاً رویکردی واقع‌بینانه اتخاذ کرده‌اند و در جایی که منافع مشترک وجود دارد، به تعامل با آمریکا ادامه داده‌اند. با این حال، سیاست‌های اقتصادی حمایت‌گرایانه دولت ترامپ می‌تواند بر چشم‌انداز اقتصادی کشورهای جنوب شرق آسیا تأثیر منفی بگذارد، به‌ویژه که رشد و شکوفایی این کشورها عمدتاً به یک سیستم تجاری جهانی مبتنی بر قوانین وابسته است. با رویکرد جدید تراکنشی ترامپ، سوالاتی برای کشورهای آسه‌آن مطرح می‌شود در مورد ارزش واقعی تلاش برای آشتی با آمریکا، که هزینه‌های همکاری‌های دفاعی را افزایش می‌دهد و منافع اقتصادی داخلی را بر روابط سیاسی با منطقه ترجیح می‌دهد.اقتصادنیوز یادداشت این موسسه مطالعاتی را در دو بخش ترجمه کرده که بخش نخست با عنوان «سایه بازگشت ترامپ بر جنوب شرق آسیا؛ ترکش های اول آمریکا بر یکه تازی های اقتصادی-امنیتی و سیاسی واشنگتن در حیاط خلوت چین/ آزمون آسه آن؛ طناب کشی چین و امریکا روی گسل های جبهه شرقی» منتشر شد و در ادامه بخش دوم و نهایی آمده است. سایه تنش بر روابط آمریکا با ژاپن با بازگشت ترامپ به کاخ سفید برای دوره دوم ریاست‌جمهوری، ژاپن ممکن است به‌دنبال توافقی تازه ای باشد بالاخص آن که جو بایدن تصمیم بحث‌برانگیزی اتخاذ کرد و بدین طریق روابط ایالات متحده و ژاپن را تیره کرد. 3 ژانویه، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده تصمیم خود مبنی بر مسدود کردن پیشنهاد 14.9 میلیارد دلاری شرکت نیپون استیل ژاپن برای خرید شرکت یو اس استیل اعلام کرد و این اقدام را با توسل به دلایل امنیت ملی ایالات متحده توجیه کرد. این تصمیم بی‌سابقه بود، زیرا برای اولین بار است که خرید ژاپنی در این کشور ممنوع می‌شود. از آن زمان، شرکت‌های نیپون استیل و یو اس استیل دو شکایت قضائی ثبت کرده‌اند. آنچه که رهبری کسب‌وکار ژاپن را متحیر کرده، انگیزه «امنیت ملی» است، با توجه به رابطه استراتژیک نزدیک که توسط یک ائتلاف دفاعی مشترک پایه‌گذاری شده و همچنین موقعیت ژاپن به‌عنوان بزرگ‌ترین سرمایه‌گذار در ایالات متحده اتخاذ چنین تصمیمی با این بهانه قابل تامل است. حالا با بازگشت ترامپ به دفتر بیضی، فرصت سیاسی جدید ممکن است ایجاد شود. علیرغم مخالفت ظاهری ترامپ با این خرید، او اعلام کرد که از سرمایه‌گذاری سنگین شرکت ژاپنی استقبال می‌کند، به شرطی که سهم اکثریتی نباشد. دبیر کابینه ژاپن، یوشیماسا هایاشی، بعداً فاش کرد که نیپون استیل در حال بررسی یک «پیشنهاد جسورانه» است و ممکن است ترامپ به دنبال یک توافق خبری بزرگ باشد، در حالی که تعرفه‌های فولاد وارداتی افزایش یافته است. اجزای یک توافق بزرگ آماده است و دیگر شرکای ایالات متحده در منطقه هند-آرام در حال نظارت بر این موضوع هستند: آیا ترامپ آماده است که برنامه حمایت‌گرایانه خود را با نیاز به حفظ نزدیکی متحدان ایالات متحده برای مقابله جمعی با چین وفق دهد؟

ایرانیان جهان

گروگشی ترامپ؟ با افزایش تنش‌های ژئوپولتیکی زیر سایه دولت جدید رئیس‌جمهور ترامپ، اندونزی و آسه‌آن باید در یک نظم جهانی فزاینده‌تر تراکنشی و قطبی‌شده حرکت کنند. بازگشت ترامپ نشانه‌ای از بازگشت یک‌جانبه‌گرایی و جداسازی اقتصادی از چین است - نتیجه‌ای که منطقه نمی‌تواند آن را تحمل کند. اندونزی، تحت رهبری رئیس‌جمهور پرابوو سوبیانتو، به‌دنبال حفظ سیاست خارجی مستقل و فعال چندجانبه خود در حالی که منافع اقتصادی و امنیتی خود را پیش می‌برد، است. پیوستن اخیر این بازیگر به گروه بریکس، که به‌عنوان همکاری جنوب-جنوب معرفی شده، همچنین به‌عنوان اهرم فشار با غرب عمل می‌کند. با این حال، افزایش تنش‌ها میان ایالات متحده، چین و روسیه می‌تواند روابط این کشور با واشنگتن را تحت فشار قرار دهد. تهدیدات ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه‌های سنگین بر اعضای بریکس، به‌ویژه در رابطه با تلاش‌های دلاریزه کردن، نگرانی‌هایی در مورد محدود شدن دسترسی به بازار و کاهش حمایت نظامی ایجاد می‌کند و از اندونزی می‌خواهد تا موقعیت خود را بازنگری کند. برای آسه‌آن، رقابت‌های قدرت‌های بزرگ تهدیدی برای همبستگی منطقه‌ای محسوب می‌شود. با توجه به کنار گذاشتن چندجانبه‌گرایی توسط ترامپ به نفع ترتیبات دوجانبه، آسه‌آن با خطر تفرقه روبرو است که ممکن است برخی کشورها را به سمت گروه‌های مینی‌لیترال مانند فیلیپین با متحدان ایالات متحده همچون ژاپن و هند از طریق گروه SQUAD سوق دهد، زیرا فیلیپین به حمایت برای مقابله با رفتار تهاجمی چین در دریای چین جنوبی نیاز دارد. بنابراین، حفظ استقلال استراتژیک بسیار حیاتی خواهد بود.
هم صدایی با چین؟ بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید واجرای رویکرد تراکنشی «آمریکا اول» در سیاست خارجی، دوباره احساس عمیقی از عدم قطعیت برای آسه‌آن و کشورهای عضو آن به‌وجود آورده است. تجربه قبلی از دوره اول ریاست‌جمهوری رئیس جمهوری آمریکا نشان می‌دهد که احتمالاً آسه‌آن در این دوره کنار گذاشته خواهد شد، زیرا دولت به رویکرد دوجانبه «هنر توافق» باز خواهد گشت. تصاحب ریاست آسه‌آن توسط مالزی در سال 2025 و اعلامیه آتی این اتحادیه که پیشنهاد ترامپ برای اخراج فلسطینی‌ها از غزه به کشورهای همسایه را محکوم می‌کند—همراه با انتقادات شدید کوالالامپور از واشنگتن به‌دلیل همدستی در آنچه که به‌عنوان نسل‌کشی توصیف می‌کند—احتمالاً جایگاه آسه‌آن را در نظر کاخ سفید بهبود نمی‌بخشد. جنگ تعرفه‌ها و ضدتعرفه‌ها میان ایالات متحده و چین به‌عنوان بخشی از رقابت استراتژیک میان دو قدرت، هم فرصت‌ها و هم تهدیدهایی برای منطقه ایجاد می‌کند. تعرفه‌هایی که در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ وضع شد و تحت دولت بایدن ادامه یافت، منجر به ورود سرمایه و ظرفیت تولید چین به منطقه شد، زیرا شرکت‌ها برای اجتناب از مالیات‌های اضافی کارخانه‌های خود را به این منطقه منتقل کردند؛ این روند احتمالاً با اجرای تدابیر حمایتی بیشتر در آینده شدت خواهد یافت. اما در عین حال، احتمال وضع تعرفه‌های ترامپ علیه کشورهای جنوب شرق آسیا و آسه‌آن—با توجه به اینکه او حتی با متحد نزدیک خود، کانادا، نیز چنین کاری کرد—تهدیدی برای منطقه‌ای است که هنوز به شدت به صادرات به ایالات متحده وابسته است. کامبوج، لائوس و میانمار قبلاً روابط نزدیک خود با جمهوری خلق چین را روشن کرده‌اند. در مقابل، برونئی، مالزی، سنگاپور، اندونزی، تایلند، فیلیپین، ویتنام (که بسیاری از آن‌ها هنوز درگیر اختلافات با چین در مورد ادعاهای خط ده‌گانه این کشور در دریای چین جنوبی هستند) احتمالاً به ادامه فرآیند تنوع اقتصادی و امنیتی با شرکای خود مانند استرالیا، ژاپن و کره جنوبی ادامه خواهند داد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1383533/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

ترامپ: چین بازارهایش را به روی آمریکا بگشاید

کره شمالی رزمایش موشکی ضدهسته‌ای برگزار کرد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

اسلام‌آباد: هند منبع تأمین مالی ترورها در پاکستان است

شمار شهدای نوار غزه به 52 هزار و 787 نفر رسید

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند