ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چه کسی لیبی را به حضیض رساند؟ خواندنی ها

چه کسی لیبی را به حضیض رساند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
آرمین منتظری| این روزها مسئله‌ای در رسانه‌های غربی و ایرانی مدام تکرار می‌شود. غربی‌ها می‌گویند که دولت دونالد ترامپ به دنبال معامله‌ای هسته‌ای شبیه به معامله‌ای است که دولت‌ باراک اوباما با لیبی صورت داد. برخی نیز در داخل با اشاره به این نکته، دولت مسعود پزشکیان را از مذاکره با آمریکا برحذر می‌دارند و مدام هشدار می‌دهند که آنچه که آمریکا در مذاکرات از ایران می‌خواهد، همان لیبی‌شدن است. اما چرا این قیاس مع‌الفارق است.
لیبی کشوری بود که معمر قذافی به مدت 42 سال بر آن حکومت کرد. قذافی در مدت این سه دهه، هیچ ساختار دموکراتیک و مدنی در لیبی ایجاد نکرد و بلکه به سرکوب هر صدای مخالفی برخاست. معمر قذافی سیاست‌های منطقه‌ای‌اش را بر مبنای دشمنی و کینه‌ورزی، حتی با حاکمان عرب، بنا کرده بود. مَثَلی در خصوص لیبی وجود دارد که می‌گوید «هیچ رهبر جهان عربی نبوده که قذافی نقشه‌ای برای ترور او نکشیده باشد.»
معمر قذافی، زبان درازی در انتقاد از ساختارهای بین‌المللی داشت و نظم جهانی را به دور از انصاف و عدالت می‌دانست. سخنرانی‌های طولانی‌اش در سازمان ملل متحد و اقدامش در پاره کردن منشور ملل متحد در پشت تریبون مجمع عمومی سازمان ملل از یاد کسی نرفته است. اما در داخل، حکومتی دیکتاتوری و سرکوب‌گر شکل داده بود. لیبیِ قذافی، یک پارلمان به معنای واقعی کلمه نداشت.
اساساً در این ساختار قوه قضائیه‌ای وجود نداشت. تنها چیزی که داشت نفت بود و درآمد این کشور از فروش نفت تامین می‌شد. قذافی با اقدامات خودش کار را به جایی رساند که مجبور شد بر سر میز مذاکره‌ای بنشیند که سال‌ها از آن گریخته بود و زمانی که در موضع ضعف قرار گرفت، مجبور شد به دادن امتیازات حداکثری تن دهد. بنابراین، این عملکرد خود قذافی بود که لیبی را به آنجا کشاند و البته آمریکایی‌ها نیز از این ضعف حداکثر استفاده را بردند. 
لیبی کشوری قبیله‌ای است. لیبی کشوری جعلی و مصنوعی است که ایتالیایی‌ها آن را ایجاد کردند. مجموعه‌ای از قبایل مسلح که همه با هم تضاد منافع داشتند. البته معمر قذافی با زور اسلحه این قبایل را کنترل می‌کرد. از او نقل است که تنها راه حفظ ثبات چنین کشور قبیله‌ای استفاده از مشت آهنین است. این قبایل فقط زبان زور را می‌فهمند. قذافی خود نیز با کودتا به قدرت رسید نه انقلاب. برخی او را پدر انقلاب لیبی می‌دانند اما قذافی در سال 1969 با کمک عبدالسلام جلود، کودتایی علیه افسران آزاد رقم می‌زند و حکومت 42 ساله خود بر لیبی را آغاز می‌کند.
در بخشی از این کتاب «در خیمه قذافی» با ترجمه حسین جابری‌انصاری، سفیر اسبق ایران در لیبی، آمده است:«قذافی پس از آنکه یکی از اعضای خانواده او تلاش می‌کند او را ترور کند به عبدالسلام جلود پیام داده و با او ملاقات می‌کند. جلود می‌گوید تصور من این بود که این حادثه به قذافی شوک وارد کرده و او اصلاح شده و الان لحظه‌ای است که گفت‌وگو با او جواب خواهد داد. وقتی وارد شدم قذافی گریه کرد و گفت: دیدی می‌خواستند من را بکشند. به او گفتم شما همه راه‌حل‌های امنیتی را برای حل بحران لحاظ و پیگیری کردی اما بحران لیبی راه‌حل امنیتی و نظامی ندارد بلکه راه‌حل سیاسی دارد. قذافی باز به سخنان جلود گوش نمی‌دهد تا تاریخ 2011 می‌رسد.»
البته ظاهراً خودش معتقد بود که لیبی تنها دموکراسی واقعی در جهان است. او براساس «کتاب سبز» که خودش نوشته بود، معتقد بود که دموکراسی‌های موجود در دنیا همه دروغین هستند و تنها دموکراسی در جماهیری لیبی است. اولین و آخرین جماهیری دنیا هم همین جماهیری لیبی بود که قذافی تاسیس کرد و سرنگون شد.
قذافی دولت و بوروکراسی دولتی لیبی را از بین برد چراکه ساختار دولتی را مزاحم خود می‌دید. در لیبی انتخابات معنایی نداشت. کنگره عمومی خلق برای کشور تصمیم می‌گرفت. حزب‌سیاسی در لیبی وجود خارجی نداشت چون قذافی تشکیل حزب را خیانت می‌دانست. قذافی مخالفانش را «سگ‌های ولگرد» خطاب می‌کرد. برای خود رسالتی جهانی تعیین کرده بود درحالی‌که در رتق و فتق امور کشور خودش ناتوان بود.
در کتاب «در خیمه قذافی» یکی از وزرای‌خارجه لیبی، نحوه حکمرانی او را اینگونه توصیف می‌کند:«نحوه حکمرانی او مانند کیسه بزرگی است که تعدادی موش در آن است و برای آنکه این موش‌ها نتوانند دیواره این گونی بزرگ را بجوند و بیرون بیایند در کیسه را بسته و آن را در هوا می‌چرخاند.» با این تفاصیل باید دوباره به این سوال فکر کرد که چه کسی لیبی را به این حال و روز انداخت؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1407996/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترکیب رویایی انگلیس در یورو 2004؛ وقتی بکام، جرارد، لمپارد و رونی کنار هم بودند

لوتار ماتئوس: انتظار قهرمانی بایرن مونیخ در لیگ قهرمانان اروپا را نداشته باشید؛ برتری اینتر به‌خاطر حضور 4 ساله‌ی مربی‌اش بود

ایجاد نخستین پیوند ماهواره‌ای کوانتومی در نیمکره جنوبی

نام طالبان از فهرست گروه‌های تروریستی روسیه حذف شد

19 پهپاد آمریکایی را سرنگون کردیم | می خواهند ملت‌های عربی به گوسفندانی بدل شوند که... | اسرائیل می‌خواهد از شرّ اسرای خود راحت شود | هشدار به مصر

19 پهپاد آمریکایی را سرنگون کردیم | می خواهند ملت‌های عربی به گوسفندانی بدل شوند که… | اسرائیل می‌خواهد از شرّ اسرای خود راحت شود | هشدار به مصر

توضیح سخنگوی دولت درباره موضوع مذاکره با آمریکا

اسرائیل می‌خواهد از شرّ اسرای خود راحت شود

شکست بزرگ برای گوگل / غول دنیای جستجو محکوم شد

انفجار سهمگین در سایت آزمایش موشکی آمریکا

رهبر انصارالله یمن: آمریکا در هفته جاری بیش از 220 حمله به مناطق مختلف یمن انجام داده است

تحریم بانک بین المللی یمن توسط آمریکا

انفجار در یک مرکز آزمایش موشک در یوتا آمریکا

خنده‌های دیپلماتیک و شوخی‌های جدی

دو پست با یک نفر!

ترسیدن با صدای بلند!

لبنان می‌گوید اسرائیل بیش‌از 2500 بار آتش‌بس را نقض کرده است

زلنسکی: اطلاعاتی داریم که نشان می‌دهد چین به روسیه تسلیحات می‌فرستد

کشف تجهیزات جدید جاسوسی ارتش اسرائیل در جنوب لبنان

تیراندازی در دانشگاه فلوریدا آمریکا

نرخ سود بین‌بانکی افزایش یافت

مادر شهیدان والامقام «پسندی» به فرزندان شهیدیش پیوست

درآمد معادن؛ صرف هزینه جاری یا سرمایه‌گذاری برای آینده؟

اعتراض مسکو به توکیو به دلیل برگزاری رزمایش نظامی در نزدیکی مرزهای روسیه

واکنش بازار خودرو به مذاکرات ایران و آمریکا + جدول قیمت

بررسی مذاکرات ایران و آمریکا توسط شورای روابط خارجی/ دو پرونده منطقه‌ای و موشکی روی میز قرار ندارند

ترامپ از نخست‌وزیر ایتالیا استقبال کرد

ادعای نیویورک تایمز درباره مخالفت ترامپ با اقدام نظامی علیه ایران

چرا «اخبار خاص» مذاکرات توسط این خبرنگار اسرائیلی مخابره می‌شود؟

رئیس‌جمهور لبنان اظهارات خود علیه الحشد الشعبی را پس گرفت

تلاش ترامپ برای عقب‌نشینی از جنگ تعرفه‌ای با چین

الحوثی: صهیونیستها به دنبال تخریب قدس و برپایی معبد خیالی خودشان هستند

سردرگمی اروپا در مواجهه با پادشاه ترامپ

زمان برگزاری حراج جدید شمش طلا

ایران و عراق در مسیر معامله‌ای برد- برد؛ تهران تحریم‌های واشنگتن را دور می‌زند/ پایان بحران برق بغداد در سایه هم‌صدایی ایران و ترکمنستان

حذف یارانه نقدی 18 میلیون نفر قطعی شد

آشنایی با مانفرد هوبرل، قوی‌ترین مرد اروپا در سال‌های 1993 و 1994؛ همشهری آرنولد با بازویی 60 سانتی‌متری

خیز بارسا برای رکوردشکنی | lahzeh tv

تیم منتخب رسمی دور برگشت یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا؛ بدون نماینده‌ای از رئال مادرید و بارسلونا / عکس

روسیه طالبان را از فهرست گروه‌های تروریستی حذف کرد

درباره موضوع هسته‌ای با آمریکا فقط مذاکره می‌کنیم

مهاجرانی: تحریم‌های جدید بی‌اعتمادی ایران نسبت به آمریکا راتشدید می‌کند

فقط درباره موضوع هسته‌ای با آمریکا مذاکره می‌کنیم

رهبر انصارالله یمن: آمریکا نمی‌تواند جلوی حملات ما به کشتی‌های اسرائیل را بگیرد

برنامه های فوق سری ارتش آمریکا برای شکست دشمن

پایان راه ظریف با دولت

نقش مساعد منطقه در مذاکرات

خط و نشان وزرای کابینه نتانیاهو برای رئیس شاباک

ادعای ارتش اسرائیل در مورد ترور یکی از فرماندهان گردان‌های قسام

احتمال امضای توافق معدنی میان آمریکا و اوکراین