ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرنوشت حقِ آب ایران از آب‌های مرزی افغانستان

سرنوشت حقِ آب ایران از آب‌های مرزی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - یک کارشناس حوزه آب گفت: در حال حاضر به همان نسبت که افغانستان توسعه پیدا می‌کند ما نیز کم‌کم انتظارمان را از این حقابه از دست …

ایرانیان جهان

یک کارشناس حوزه آب گفت: در حال حاضر به همان نسبت که افغانستان توسعه پیدا می‌کند ما نیز کم‌کم انتظارمان را از این حقابه از دست می‌دهیم.
داریوش مختاری در گفت‌وگو با ایلنا، درباره موضوع چالش آب‌های مرزی اظهار داشت: از دیدگاه مبانی باید بین تامین آب شیرین از دریا، رودهای مرزی و داخل کشور به لحاظ حقوقی شرایط متفاوتی قائل شد، مثلا بعضا در انتقال آب از دریا ما حریم و مرزهایی داریم و در آب‌های همجوار و شیرین‌سازی آب هیچگونه تعارض منافع وجود دارد اما بستگی دارد که هر کشوری چه میزان بخواهد مباحث زیست محیطی را رعایت کند.
وی افزود: ما در حال حاضر از لحاظ شیرین‌سازی آب دریا و تامین آب از آب‌های شور با سایر کشورها تعارض منافع نداریم و درواقع از این ناحیه جنگ آبی رخ نخواهد داد و بعبارت دیگر در حوزه خلیج فارس که جزء پرچالش‌ترین مناطق آبی دنیا است به لحاظ تامین و برداشت آب مشکلی وجود نداشته و ناسازگاری نداریم.
این کارشناس حوزه آب گفت: یکی از چالش‌های ما در حوزه آب‌های مرزی حقابه هیرمند است طبق قرارداد 1953 ایران حدود 820 میلیون متر مکعب حقابه دارد که البته در سال‌های خشک این میزان کمتر می‌شود و اکنون ریشه اختلاف با افغانستان بر سر این حقابه به اشغال هرات در زمان ناصرالدین شاه برمی‌گردد زمانی که افغانستان بخشی از ایران بود.
وی ادامه داد: در سال 1340 خشکسالی سیستان اتفاق افتاد که امکان تامین آب این منطقه را نداشتیم آن زمان با مشورت ژاپنی‌ها گودال‌های زیادی در سیستان و در ورودی هیرمند حفر شد و با ایجاد انحراف حجم قابل توجهی از آب را ذخیره کردیم و اکنون تامین آب شیرین سیستان و بخشی از زاهدان را به عهده دارند اما این چاه‌نیمه‌ها گاهی خشک و کم‌آب می‌شوند و ما در محدودیت زیادی در پاسخ به تقاضای آبی سیستان داریم، طالبان به قرارداد پاینبد نیستند و باورشان این است که خودشان مشکل دارند، در پی این مشکلات بسیاری از سیستانی‌ها به به شمال کشور مهاجرت کرده‌اند.
مختاری بیان کرد: در حال حاضر به همان نسبت که افغانستان توسعه پیدا می‌کند ما نیز کم‌کم انتظارمان را از این حقابه از دست می‌دهیم چندین روش حقوقی برای آب‌های مرزی وجود دارد در دعاوی بین‌المللی هر کشوری از یکی از روش‌ها استفاده می‌کند مثلا افغانستان از این بند که آب به جایی تعلق می‌گیرد که سرچشمه در آنجا قرار دارد؛ استناد می‌کند و روز بروز بدنبال توسعه است توسعه‌ای که ما را به این بن‌بست می‌رساند که تکلیف سیستان چه می‌شود.
وی تصریح کرد: افغانستان در دهه 50 با همکاری امریکایی‌ها سد کجکی را احداث و بخشی از آب را کنترل کرد، در دهه اخیر نیز سد جدیدی ساختند و آب را منحرف کردند و شبکه‌های کشاورزی آبی را گسترش دادند شاید به این دلیل که افغانستان به آب‌های آزاد دسترسی ندارد این حق را برای خود قائل شده است.
این کارشناس حوزه آب با بیان اینکه در حوضه آب‌های مرزی حق توسعه متوازن منطقه‌ای باید رعایت شود، گفت: افغانستان به آب‌های آزاد دسترسی ندارد و به موضوع آب‌های و رودخانه‌هایی که در کشورش جاری است به عنوان گنج نگاه می‌کند اما باید این اصل را بپیذیرند که این آب متعلق به کشور خاصی نیست و باید به قوانین و عهدنامه‌ها پایبند باشند، باید به درک متقابل برسیم این شرایط باید به گونه‌ای پیش برود که توسعه در بالادست منجر به این نشود که حق آب ایران دچار انحراف شود باید قواعد عرضه و تقاضای آب را رعایت و توافق کنیم و معاهدات نقض نشوند.
وی با بیان اینکه حوزه دجله و فرات و همچنین ارس را نیز ترکیه دچار چالش کرده است، گفت: تمام اقدامات ترکیه زنجیره‌وار بحران زیست محیطی بوجود آورده ترکیه اکنون 20 میلیارد متر مکعب آب را ذخیره می‌کند که عوارض آن را هم در جنگ داعش و سوریه شاهد بودیم هرچند ماجرا مستقیم بر سر آب نبود، اما این آوارگان آب مستعد مهاجرت و جذب شدن از سوی داعش بودند، گاهی آب که مسائلی را به شکل مهاجرت و بحران اجتماعی نشان می‌دهد و اکنون ما با همکاری کشورهای منطقه باید از ابزار احقاق این حق و دیپلماسی آب در راستای دریافت حقابه خود استفاده کنیم. دیپلماسی آب فقط مذاکره مستقیم نیست دیپلماسی آب درازمدت و چند وجهی است.
مختاری یادآور شد: با شدت گرفتن تغییرات اقلیمی و گسترش خشکسالی، ارزش آب روز به روز بیشتر می‌شود و اهمیت دادن به موضوع آب‌های مشترک و مرزی از ارزش بالایی برخوردار است و اکنون ما باید برای تحقق دیپلماسی آب برنامه‌ریزی دقیق‌تری داشته باشیم.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
چالش های آبرو داری از ایران و ایرانی در واتیکان آیا بابک زنجانی می‌تواند یک الگو باشد؟ گردشگری پایتخت ؛ خسته در دود و ترافیک تغییر مداوم قانون ساعت رسمی؛ بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری و بی‌توجهی به کارشناسی «دبلنا» بازی مبتنی بر شانس، قمار با چاشنی توهین به شعور مخاطب!

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1426078/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بالا آمدن آب سد سیمره باعث قطع راه های ارتباطی روستاهای رودبار عرب شد

اولین برد والیبال ایران در 2025 مقابل ژاپن

ردپای بزرگ سرمایه‌گذاران آمریکایی؛ نگاهی به مالکان تمامی باشگاه‌های 5 لیگ بزرگ اروپا

سوپر سیو ژولیو سزار مقابل لیونل مسی و بارسلونا در نیمه نهایی فصل 10-2009 لیگ قهرمانان اروپا

رکوردشکنی اینزاگی در لیگ قهرمانان اروپا | اخبار ورزشی

هواوی با تراشه هوش مصنوعی جدید خود جای خالی انویدیا را در چین پر می‌کند

حسن بهشتی‌پور: اولویت اول اسراییل این است که توافقی بین ایران و امریکا نشود/ رژیم صهیونیستی بدون حمایت آمریکا نمی‌تواند در منطقه جنایت انجام دهد

آمریکا تحریم‌های تازه علیه ایران اعمال کرد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران به فاصله یک روز

تحریم‌های نفتی جدید آمریکا علیه ایران

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

روسیه، فرانسه را مسخره کرد؛ بازدارندگی‌تان مثل چترهای کاغذی است

افزایش 80درصدی سوء تغذیه در میان کودکان غزه

انفجار موتورسیکلت‌ بمب‌گذاری شده در تل‌آویو

افزایش 60 تا 160 درصدی قیمت سیب‌زمینی و حبوبات

واردات مونتاژکاران در سال 1403 به 5 میلیارد دلار رسید

دلار آمریکا در حساس‌ترین دوره تاریخی خود؟

واردات گوشت قرمز رکورد زد

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

پوشش گسترده مسیرهای پروازی به عراق با یوتراوز

افت سود بانک‌های بزرگ چین تحت فشار رکود اقتصادی و جنگ تجاری

مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مشمول قانون اجرای اصل 44 می‌شوند

زمان واریز کسورات معوق بازنشستگان اعلام شد

پیشرفت‌های امروز کشور در سایه نظام اسلامی و تلاش مدیران دلسوز محقق شده است

درس‌های چین برای صنعت خودرو ایران

سیاست خارجه آمریکا دربست در اختیار نتانیاهو + فیلم

سقوط قیمت طلا در بازار جهانی؛ اونس طلا به 3309 دلار رسید (10 اردیبهشت 1404)

استاد دانشگاه تهران: نهادهای موازی در حال از بین بردن قدرت دولت هستند

ابهامات انفجار بندر

سفرای ایران در پکن و مسکو روی استیج

اردوغان: اسرائیل آتش جنگ را به سوریه می‌کشاند؛ پاسخ ما قاطع خواهد بود

مخالفت ده‌ها نماینده پارلمان عراق با حضور جولانی در بغداد

سفیر روسیه، توان فرانسه برای ایجاد بازدارندگی هسته‌ای در اروپا را مسخره‌کرد

نگرانی رئیس رژیم صهیونیستی از تشدید تنش‌ها و اختلافات اجتماعی و سیاسی

آیا سود معاملات رمزارز مشمول قابل مالیات‌ستانی می‌شود؟

چرا مردم دائم دنبال خرید سکه و دلار هستند؟

حکمرانی روند کاهشی در بازار طلا؛ دلار ثابت ماند

چرا دلار کمتر از 70 هزار تومان نمی‌شود؟

پیش‌بینی «سالی خیره کننده برای طلا»

افتتاح 18 هزار واحد مسکونی و ده‌ها پروژه عمرانی در 5 استان تا پایان 1404

45 درصد از جمعیت ایران در فقر و زیر خط فقر!

اهمیت مطالبه گری از سازمان‌ها در عرصه مبارزه با قاچاق

اهمیت شیشه‌ محافظ در خرید گوشی‌های اقتصادی: مهمترین نکاتی که باید بدانید

تردد مجدد مسافران ایران و جمهوری آذربایجان از مرز بیله سوار

جذب 36 سرمایه‌گذار برای فعالیت در منطقه ویژه اقتصادی انرژی‌بر پارسیان

قیمت نهایی بنزین وارداتی پس از اعمال سایر هزینه‌های مرتبط اعلام خواهد شد

خراسان جنوبی بهشت گوهرسنگ‌ها؛ چالش تبدیل سنگ‌های خام به گنجینه اقتصادی

کاهش رضایت شهروندان آمریکا از مدیریت اقتصادی ترامپ