ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله همشهری/ زمزمه‌ای در بیات اصفهان خواندنی ها

سرمقاله همشهری/ زمزمه‌ای در بیات اصفهان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - همشهری / «زمزمه‌ای در بیات اصفهان» عنوان یادداشت روز در روزنامه همشهری به قلم علیرضا محمودی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
علیرضا افتخاری از معدود خوانندگان ایرانی است که صدایش اوج و فرودی همچون تاریخ 4دهه پیش داشته است. فروردین امسال او با مهر شاگردی تاج، کسایی و شهناز در کارنامه‌اش 67ساله شد، اما دوران کاری‌اش همچون روزگار زاینده‌رود از شور تا دشتی نشیب و فراز داشت؛ از قرین شدن صدایش با لحظاتی عجیب از تاریخ سینما و تلویزیون ایران تا پرکاری و آلبوم‌های پی‌درپی تا امروز که دیگر تک‌ترانه‌ها حرف اول را در بازار می‌زنند. صاحب صدایی که با پخش و باند رادیو‌ها و رهگذرها وقتی مطمئن می‌شویم صدا از حنجره اوست، مشتاق می‌شویم که چه می‌خواند؛ مشتاق و شاید نگران؛ دلواپسی‌ای که محصول انتخاب‌های اوست. او که همیشه ما را در دوست داشتن و دوست نداشتن خودش غافلگیر کرده است.
در دهه‌های 1360و 1370رسانه‌های تصویری مهم‌ترین مکان آشنایی با صاحبان صدا بودند. سریال‌ها و فیلم‌ها در ابتدا و انتهای خود همیشه خوانندگان بزرگی را به ما معرفی کرده‌اند، اما اتفاقی که برای افتخاری افتاد همزمانی چند رویداد بود که بعید است تا سال‌ها برای خواننده‌ای تا این میزان جفت و جور و به قول اهل فن سینک باشد.
صدای علیرضا افتخاری با لحظات عجیبی از تصاویر مثالی جدایی‌های بزرگ آن سال‌ها، آمیخته است؛ اتفاقی که خواننده‌ها را با حافظه مردم پیوند می‌دهد و از فراموشی محفوظ نگه می‌دارد.
در سال 1364وقتی موشک‌های دشمن از دور دیوار خانه‌ها را در تهران و شهرستان‌ها آوار می‌کردند، آواز افتخاری که شعر حافظ را می‌خواند روی صحنه رگ‌زنی امیرکبیر در سریال «امیرکبیر» (سعید نیکپور) به گوش رسید: «دوش در حلقه ما صحبت گیسوی تو بود.» زهی‌ها به رهبری کامبیز روشن‌روان بیداد می‌کردند تا افتخاری بیت دیگری را با قطرات خون صدراعظم شهید تقدیم مخاطبان کند و از دلی بگوید که از ناوک مژگان او در خون می‌گشت. در شب‌های پناهگاه و آژیر و نگرانی از تجاوز موشک به حریم خانه‌ها، ترکیب صدای افتخاری و حمام فین و موی سفید نیکپور چیزی فراتر از اتفاق بود؛ انگار شعر حافظ برای چنین زمانی از قرن هشتم رسیده بود تا تحویل مردم پای گیرنده‌ها شود. در همین دوران قطعه «غم‌نامه» از آلبوم «دریغا» به عنوان ترنمی دریغ آلود، در یادها ماند و بخشی از خاطرات جمعی مردمی شد که سوگوار رحلت بنیانگذار انقلاب بودند‌.
بازار
اما این همه اتفاق برای علیرضا افتخاری نبود. صدای افتخاری در میان آن سال‌ها با غزل‌های حافظ و دوبیتی‌های باباطاهر خوش نشسته بود، اما حادثه از شعر معاصر برخاست. وقتی یک‌دهه بعد با شعر قیصر «نیلوفرانه» (1374) همه‌جا پیچید. این تصویری روزانه در میدان بزرگ شهر بود. نوارفروشی کوچه پشت سینما قدس مانند نان لواش دست مردم صدای افتخاری می‌داد؛ مردمی که از تماشای «لیلا» ی داریوش مهرجویی فارغ می‌شدند می‌خواستند بهت لیلا حاتمی در لحظه تردید در عشق رضا را با خود اینگونه تکرار کنند: «تو با منی اما... ». این از عجایب سینما بود که معنایی دیگر به ترانه‌ها می‌دهد. ترانه قیصر و شعر افتخاری و آهنگ عباس خوشدل با صورت حاتمی معجون غریبی ساخته بود. افتخاری با چنین لحظاتی مفتخر شده است. با چنین احوالاتی از روزگاری که خوانندگی تعریف همراهی با لحظاتی سهمگین‌ را داشت، ما خواهان صدای افتخاری شدیم.
 اما همه کارنامه خواننده شعر‌های نیلوفرانه در مهتابی شب‌ها نماند. او در پرکاری خودخواسته و ناخواسته برای ما خاطره‌های بیشتری از ابهت لحظه‌های بزرگ نساخت. او رفت در میان پرکاران و رفت در میان پلی‌لیست‌ها و نامی شد در میان نام‌ها و صدایی شد در میان صدا‌ها. دیگر دست تاریخ مانند آن شب‌ها و آن روزها خلق نکرد که صاحبان گوش‌های فراوانی دلشان اندوه و تردید خود را با صدای او خاطره کردند. برخی به او تاختند و برخی او را دیگر به‌خاطر نیاوردند. اما او ماند و ادامه داد. خواند و خواند و خواند؛ مانند روزگار که بی‌‌خوشایند ما می‌آید و می‌آید و می‌آید.
علیرضا افتخاری بخش مهمی از حافظه صوتی ماست؛ از روزگار ما، از عشق‌ها و زخم‌هایی که از دست داده‌ایم و به‌دست آورده‌ایم. به قول یک اصفهانی که دیگر در میان ما نیست، زخم‌های آدمی ثروت اوست و ما این ثروت را جاهایی با صدای یک خواننده اصفهانی برای خود نگه ‌داشته‌ایم. همچون خوانندگان گمنامی که در گرگ و میش غمگین یک غروب زیر پل خواجو فقط برای دل خودشان می‌خوانند: چگونه فریادت نزنم/ چرا دم از یادت نزنم/ در اوج تنهایی.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1427973/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صبح جمعه با جولانی

مشقت کار در تونل های زیرزمینی

پاکستان: به‌دنبال درگیری با هند نیستیم، اما پاسخ ما فراموش‌نشدنی است

صدای پیامک ها بلندتر از قانون

انصارالله: آمریکا افسار اسرائیل را در سوریه باز گذاشته است

رونمایی از پشت پرده زندگی شخصی پوتین

چشمان بسته گمرک

ماجرای آتش‌سوزی تاریخی در اسرائیل

زندگی یا نمایش زندگی!؟

سفر نتانیاهو به آذربایجان به تعویق افتاد

چین و روسیه در آسمان به جنگ آمریکا می‌روند

کارشناس انرژی دلایل ناترازی بنزین را شرح داد

اعطای تسهیلات تا سقف 4 میلیارد تومان به مشاغل خانگی

از فشار تا گفت‌وگو

مصوباتی که در دولت رئیسی، پوچ از آب در آمد!

ادامه حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

کشته شدن 2 نظامی صهیونیست در رفح

تدارک رژیم صهیونیستی برای حمله گسترده به سوریه

رد درخواست متقاضیان پروانه کسب بدون اعلام دلیل، جرم است

حراج شمش طلای مرکز مبادله فردا برگزار می‌شود

تعویق در پرداخت وام ودیعه مسکن؛ تا شنبه امکان ثبت‌نام وجود ندارد

نان گران می‌شود؟

مهمترین موارد اختلافی ایران و آمریکا برای رسیدن به توافق چیست؟

بابک زنجانی در راه جاده مخصوص

حمله هوایی اسرائیل به منطقه شیخ الزاید در شمال نوار غزه

ترامپ هزینه‌های دفاعی را بالا برد، اما بهداشت را کاهش داد

بانک‌هایی که چوب لای چرخ پرداخت تسهیلات قانونی می‌گذارند؛ دادگاهی می‌شوند

دو سناریوی تعویق مذاکرات

تدارکات تندروها برای حذف دومین وزیر

سفیر روسیه: ارمنستان نباید به‌عنوان جبهه دومی علیه ما استفاده شود

حمله آمریکا به مناطق مختلف استان‌های مارب و الحدیده یمن

بلگراد: وضعیت سلامتی رئیس‌جمهور صربستان رضایت‌بخش است

سیاست‌مدار صهیونیست: عملاً دیگر دولتی در اسرائیل وجود ندارد

گفت‌وگوی تلفنی لاوروف با همتای هندی درباره پاکستان

چین: هرگونه گفت‌وگوی تجاری منوط به صداقت طرف آمریکایی است

تداوم اقدامات جنجالی اردوغان در جزیره قبرس

بازی چهارم!

تعویق مبهم، تغییر مهم

مدودف خطاب به زلنسکی: تضمینی وجود ندارد که کی‌یف دهم مه را ببیند

درگذشت «اُندَر» و سرنوشت مذاکرات ترکیه – پ.ک.ک

دلار دوباره افسار پاره کرد؛ مسئول بالا و پایین رفتن دلار و طلا کیست؟

موفق‌ترین استان کشور در ایجاد فرصت‌های شغلی

مشاعل غیر رسمی حدود 57 درصد بازار کار ایران را تشکیل می‌دهد

میلیاردها دلار ثروت ملی هر سال در پارس جنوبی دود می‌شود!

موافقت اوپک‌پلاس با افزایش تولید نفت برای دومین ماه متوالی

اخراج از کاخ سفید

زخم باز پوست شهر

نماینده سابق: ایران و آمریکا به زودی به میز مذاکرات باز می‌گردند

نکاتی درباره حملات گسترده اسرائیل به سوریه؛ مزد سرسپردگی

سوخو 57 با موشک‌های جدید و مرگبار از راه رسید