ایرانیان جهان

آخرين مطالب

درگذشت «اُندَر» و سرنوشت مذاکرات ترکیه – پ.ک.ک خواندنی ها

درگذشت «اُندَر» و سرنوشت مذاکرات ترکیه – پ.ک.ک
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم / سری ثریا اُندر به عنوان چهره اصلی هیات اعزامی به جزیره‌ ایمرالی در حالی از دنیا رفت که مذاکره و خلع سلاح پ.ک.ک هنوز به ایستگاه اصلی نرسیده و ابهام بالایی در مورد انحلال این گروه وجود دارد.
بعدازظهر امروز یکی از سیاستمداران مشهور ترکیه به نام سری ثریا اُندر در بیمارستان فلورانس نایتینگل، جان خود را از دست داد. او نماینده پارلمان ترکیه و نایب رییس حزب دموکراسی و برابری خلق‌ها (دمپارتی) بود و به عنوان چهره اصلی مذاکرات صلح بین ترکیه و پ.ک.ک شناخته می‌شد.
دولت باغچلی رهبر حزب حرکت ملی گرا و شریک اصلی اردوغان، مرگ این نماینده را ضایعه‌ای بزرگ برای ترکیه دانست و آرزومند آن شد که میراث معنوی او یعنی تلاش برای حفظ وحدت و صلح بین کردها و ترک‌ها، به نتیجه برسد. 
باغچلی گفت: «متأسفانه، ما مردی را از دست دادیم، که هنر و سیاست را در وجود خود گردهم آورده بود و با زندگی ساده و عقل سلیم خود، شایسته احترام و عشق مردم بود». 
عمر چلیک سخنگوی حزب حاکم نیز گفت: « ما دوست و رفیقمان سری ثریا اوندر، نایب رئیس مجلس ملی کبیر ترکیه و نماینده استانبول در مجلس را از دست دادیم. او مرد ارزشمندی در هنر و سیاست بود که رنج تمام داستان‌ها درباره تمام مشکلات مردم ما را به دوش می‌کشید. او آخرین لحظات زندگی‌اش را برای هدف ترکیه بدون تروریسم خرج کرد. خدا او را رحمت کند. این ضایعه را به خانواده محترم ایشان، حزب دموکرات، مجلس کبیر و ملت عزیزمان تسلیت می‌گویم».
همچنین گولجان کیش، از مقامات نماینده حزب جمهوری‌خلق نوشت: «با نهایت تاسف از درگذشت سری ثریا اوندر مطلع شدم. او شخصی بود که زیر سقف پارلمان به کشورش خدمت کرد و با سخنان و مواضع خود تأثیر مثبتی بر جای گذاشت. او هنوز حرف‌های زیادی برای گفتن داشت، راه درازی در پیش بود... او چیزهای زیادی درباره صلح، برادری و امید از خود به جا گذاشت. برای خانواده، عزیزان و همه همراهانش صبر و شکیبایی آرزومندم». 
علی ماهر باشارر معاون رهبر حزب جمهوری خلق نیز اعلام کرد: «ما او را به خاطر صدای وجدان بودن، شوخ‌طبعی‌اش و توانایی‌اش در تأثیرگذاری بر قلب‌ها و مبارزه خستگی‌ناپذیرش برای صلح به یاد خواهیم داشت. خداوند او را رحمت کند. این ضایعه را به خانواده، بازماندگان و مردم عزیزمان تسلیت می‌گویم».

ایرانیان جهان

شبکه‌های تلویزویونی ترکیه برنامه‌های عادی خود را قطع کردند و در مقابل بیمارستان محل مرگ اُندر، شروع به پوشش خبری این واقعه کردند. اغلب روزنامه‌ها و سایت‌های خبری نیز این خبر را در صدر اخبار خود گذاشتند. 
روزنامه جمهوریت چاپ آنکارا از قول ممیش اوغلو وزیر بهداشت ترکیه اعلام کرد: «از سه روز پیش، علایم نگران‌کننده در مورد وضعیت قلب اُندر افزایش یافته بود و با وجود تلاش شبانه روزی تیم پزشکی، او جان خود را از دست داد».
اُندر، علاوه بر فعالیت سیاسی و حزبی، در وادی هنر نیز فعال بود و چند فیلم بلند را کارگردانی کرده بود و دستی هم بر آتش شعر و داستان داشت. 
او اصالتاً از ترکمن‌های آدیامان ترکیه بود، اما به عنوان یکی از رهبران دم پارتی یعنی مهمترین نهاد اقماری پ.ک.ک در ترکیه شناخته می‌شد.
18 روز قبل، اُندر بر اثر سکته قلبی روانه بیمارستان شد و پس از عمل جراحی 12 ساعته به کما رفت. 
ابراهیم کالن رییس سرویس اطلاعاتی میت، اوزگور اوزل رهبر حزب جمهوری خلق و بسیاری از رهبران احزاب سیاسی ترکیه برای ابراز همدردی با خانواده اُندر در این مدت بارها به بیمارستان رفتند و وزیر بهداشت کابینه اردوغان اعلام کرده بود که به دستور رییس جمهور ترکیه، یک تیم از متخصصین، پیگیر روند درمان این سیاستمدار مشهور است. 
اما او پس از 18 روز مبارزه با مرگ، امروز درگذشت و بسیاری از فعالان صلح و طرفداران روند دموکراسی و پایان خشونت مسلحانه در ترکیه را نگران کرد. 
سری ثریا اُندر به عنوان چهره اصلی هیات اعزامی به جزیره‌ ایمرالی در حالی از دنیا رفت که مذاکره و خلع سلاح پ.ک.ک هنوز به ایستگاه اصلی نرسیده و ابهام بالایی در مورد انحلال این گروه وجود دارد.
اُندر که بود؟
او در ژوئیه 1962 در آدی یامان به دنیا آمد. پس از اتمام تحصیلات دبیرستان خود در دبیرستان آدی یامان، در سنین جوانی به عکاسی علاقه‌مند شد. اگرچه برای تحصیلات دانشگاهی وارد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آنکارا شد، اما به دلایل سیاسی مجبور به ترک تحصیل شد. او پس از کودتای ژنرال کنعان اورن در سال 1980 میلادی به دلیل عقاید سیاسی‌اش سال‌ها زندانی بود و این تجربیات عمیقاً بر زندگی بعدی و موضع سیاسی او تأثیر گذاشت.
سری ثریا اُندر در طول زندگی‌اش به عنوان سیاستمداری با دیدگاه‌های چپ‌گرایانه، سوسیالیستی و آزادی‌خواهانه شناخته می‌شد که از راه‌حل دموکراتیک و مسالمت‌آمیز برای مسئله کردها حمایت می‌کرد و مورد علاقه جناح تندرو هواداران اوجالان نبود.
اُندر چند فیلم بلند ساخته و در جلساتی که به عنوان نایب رییس، پارلمان ترکیه را اداره می‌کرد، نکات طنز و شوخی‌های او، دست به دست در فضای مجازی می‌چرخید و علاوه بر مذاکرات سال 2013 میلادی، در سال 2025 میلادی نیز، به عنوان سیاستمداری شناخته شد که هم از سوی عبدالله اوجالان و هم از طرف اردوغان، مورد اعتماد کامل بود.
اما به محض آغاز مجدد جنگ بین ترکیه و پ.ک.ک، اُندر نیز مانند صلاح الدین دمیرتاش و دیگر نمایندگان به زندان فرستاده شد. پس از آزادی هم دوباره در انتخابات شرکت کرد و باز هم به پارلمان راه یافت.

ایرانیان جهان

مذاکرات صلح چه خواهد شد؟
یکی از امتیازات اُندر در مقایسه با دیگر سیاستمداران نزدیک به پ.ک.ک، این بود که به عنوان یک ترکمن چپ، تعلق خاطری به جناح تندرو پ.ک.ک نداشت و نزد اوجالان نیز از اعتبار و نفوذ کلام بالایی برخوردار بود. 
او بارها از ترکیه به کوهستان قندیل رفته و با سران پ.ک.ک صحبت کرده بود. این بار نیز او در گفتگو با مقامات پ.ک.ک، از آنها خواست، از دستور اوجالان پیروی کرده و سلاح بر زمین بگذارند و حزب خود را منحل کنند. 
اما مصطفی کاراسو عضو شورای رهبری پ.ک.ک دیروز اعلام کرد: «موضوع انحلال حزب، یک موضوع حساس است و حتماً باید رهبر ما در کنگره حضور داشته باشد تا بتوانیم چنین تصمیمی بگیریم». 
برخی از تحلیلگران ترکیه بر این باورند که این سخن کاراسو به معنی چوب لای چرخ صلح گذاستن است و حالا مشخص نیست که ایا مرگ اُندر هم می‌تواند در این زمینه وقفه و تعلل ایجاد کند یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1428273/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله شرق/ فعالیت سیاستی استادان دانشگاه

سرمقاله جوان/ لزوم هوشمندی مضاعف

مقام انصارالله: هیچ خط‌قرمزی برای حمله به اسرائیل نداریم

وحشت صهیونیست‌ها از موشک های یمن

‌تظاهرات گسترده در تل‌آویو برای پایان جنگ در غزه و امضای توافق تبادل اسرا

محل سقوط موشک یمنی که حفره بزرگی ایجاد کرد

آغاز آزمایشی اصلاح نظام بانکی در یک بانک از فروردین

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار درجا زد

رد درخواست متقاضیان پروانه کسب، بدون اعلام دلیل، جُرم است

بانک‌مرکزی: مطالبه بیش از کسری چک تخلف است

سرمقاله همشهری/ آشفتگی در راهبرد واشنگتن

برجای ماندن حفره‌ای به عمق 25 متر در بن گوریون؛ علت موج مهیب انفجارها

شلیک یمن به قلب تل‌آویو؛ فرودگاه بن‌گوریون هدف قرار گرفت

صنعتگر سیمان: از فروردین ماه هم هشدار قطع برق را دریافت کردیم و هم قطع گاز!

آیت‌الله مکارم‌شیرازی: مردم از نظر مسکن در رنج هستند

مجلس در مدار استیضاح

سرمقاله جام جم/ چند صدایی در آمریکا عامل اخلال در مذاکرات

زخمی شدن چندین صهیونیست در حمله موشکی یمن

7 سد کمتر از 10 درصد آب دارند؛ کاهش 33 درصدی بارش‌ها

رویداد ملی استارتاپی «نوآفرین» با محوریت ترویج و ارتقای نوآوری‌های اجتماعی برگزار می‌شود/ مهلت ارسال ایده تا 31 خردادماه

سرمقاله کیهان/ لیبی، سوریه، اوکراین؛ سه صحنه، یک کارگردان

حامیان انتخاباتی دولت، نگران بی‌برنامگی و بی‌تحرکی دولت

زخمی شدن کودکان در حمله هوایی به خان‌یونس

مبادلات پستی هند و پاکستان به حالت تعلیق درآمد

مقایسه قیمت بلیط هواپیما عمان در پروازهای مستقیم با غیرمستقیم

بازار مصرف گوشت منقبض شد

عضو اتاق بازرگانی: ارزش دلار بیش از 75 هزار تومان نیست

سرمقاله اعتماد/ سرسختی یا اصلاح؟ کیفیت حفظ خطوط قرمز

دولت غیر از مذاکره چه برنامه‌ای برای اداره کشور دارد؟

واکنش قطر به لفاظی‌های گستاخانه نتانیاهو

هلاکت 2 نظامی دیگر اسرائیلی در رفح

بیش از 8 هزار تن برنج در حادثه بندر شهید رجایی دچار آسیب شد

تاکید بر فراگیر کردن آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در مدارس شاهد

انتصاب سرپرست اداره کل اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید و امور ایثارگران

سرمقاله هم میهن/ آنان که موش می‌دوانند

یادداشت دلاری شریعتمداری: چرا دست روی دست گذاشته‌اید؟!

بازداشت خشونت‌آمیز به‌دلیل بالا بردن پرچم فلسطین

مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ؛ فعلا خبری از اجرای مرحله سوم کالابرگ نیست

روایت رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از اقدام عجیب برخی فروشگاه‌ها برای فروش برنج

اقلام مشمول نرخ محاسباتی 28500 مشخص شدند

محدودیت‌های فروش برای خودروهای وارداتی برداشته شد

سرمقاله سازندگی/ تیغ در دست زنگی مست

سرمقاله فرهیختگان/ هوشیاری تیم ایران در برابرِ «فهرست مطالبات» آمریکا

ارتش رژیم اسرائیل ده‌ها هزار نفر از نیروهای ذخیره را فراخواند

سرمقاله دنیای اقتصاد/ زیان‏‏‌دیدگان چالش‏‏‌های موجود در بازار داروی ایران

تعیین نخست‌وزیر جدید برای دولت وابسته به ریاض در یمن

کیم جونگ اون: انقلاب دوم زرهی در راه است

افزایش مزد کارگران کمتر از تورم در 7 سال اخیر

تعرفه‌های جدید آب اعلام شد؛ رشد 28 درصدی برای بدمصرف‌ها

سرمقاله خراسان/ کمک یمن به امنیت ملی ایران