ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پس از معامله معدنی اوکراین، آیا آسیای مرکزی گزینه بعدی است؟ ایالات متحده آمریکا

پس از معامله معدنی اوکراین، آیا آسیای مرکزی گزینه بعدی است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - پس از چندین ماه مذاکره، ایالات متحده آمریکا و اوکراین سرانجام یک معامله معدنی عناصر خاکی کمیاب را امضا کردند. در این توافق‌نامه آمده است که ایالات متحده آمریکا توسعه مواد معدنی، هیدروکربن‌ها و زیرساخت‌های مرتبط را به طور مشترک تأمین مالی خواهد کرد. این توافق‌نامه از اوکراین نمی‌خواهد که کمک‌های دریافتی ایالات متحده در طی جنگ با روسیه را بازپرداخت کند و همچنین مالکیت منابع، خاک‌های زیرزمینی و زیرساخت‌های اوکراین را به ایالات متحده آمریکا نمی‌دهد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
علاوه بر این، این همکاری جدید مانع از آرمان‌های اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا نخواهد شد. در عوض این توافق‌نامه یک صندوق سرمایه‌گذاری مشترک ایجاد کرده است که در آن سود حاصل از منابع طبیعی اوکراین «به طور کامل در اوکراین سرمایه‌گذاری می‌شود». ایالات متحده آمریکا و اوکراین این صندوق را به طور مشترک مدیریت خواهند کرد. در نهایت، دولت اوکراین تلاش زیادی کرد تا اطمینان حاصل کند که این توافق صرفاً برای بهره‌برداری از منابع آن نیست.
مقامات ارشد هر دو کشور از توافق نهایی استقبال کردند. «یولیا سویریدنکو»، معاون اول نخست وزیر اوکراین در بیانیه‌ای رسمی گفت که توافق مواد معدنی شرایط سودمند متقابلی را برای هر دو کشور فراهم می‌کند. در همین حال «اسکات بسنت»، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا اظهار داشت که توافق معدنی تازه امضا شده، «مشارکت اقتصادی تاریخی» برای ایالات متحده آمریکا و اوکراین ایجاد خواهد کرد. بسنت افزود که این توافق نشان می‌دهد که آمریکا به یک فرآیند صلح با محوریت یک اوکراین آزاد، مستقل و مرفه در درازمدت متعهد است.
ترامپ پس از روی کار آمدن، گسترش دسترسی ایالات متحده آمریکا به مواد معدنی کمیاب و کاهش وابستگی آن به چین را در اولویت قرار داده است
بر کسی پوشیده نیست که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا می‌خواست از تکمیل این توافق اطمینان حاصل کند. ترامپ پس از روی کار آمدن در ژانویه امسال، گسترش دسترسی ایالات متحده به مواد معدنی کمیاب و کاهش وابستگی آن به چین را در اولویت قرار داده است.
تا به امروز، چین انحصار مواد معدنی کمیاب را حفظ کرده است. معادن چین تقریباً دو سوم سنگ معدن عناصر کمیاب جهان را تشکیل می‌دهند. ایالات متحده با اختلاف زیاد در جایگاه دوم قرار دارد و 12 درصد از تولید جهانی عناصر خاکی کمیاب را به خود اختصاص داده است. با توجه به این تفاوت فاحش، ایالات متحده در تلاش است تا این شکاف را پر کند.
توافق اوکراین تنها گام اول است. به گفته دولت اوکراین، این کشور اروپای شرقی ذخایر 22 مورد از 50 ماده معدنی که توسط ایالات متحده به عنوان مواد حیاتی فهرست شده‌اند را در اختیار دارد. علاوه بر این، اوکراین تنها می‌تواند به طور تقریبی 5 درصد از ذخایر جهانی عناصر خاکی کمیاب را در اختیار داشته باشد. در نتیجه ایالات متحده آمریکا باید گزینه‌های بیشتری را برای سبد معدنی خود بررسی کند. یکی از این مناطق می‌تواند آسیای مرکزی باشد.
طبق گزارش‌های منتشر شده توسط مرکز سیاست خزر و مرکز بین‌المللی مالیات و سرمایه‌گذاری، آسیای مرکزی بخش قابل توجهی از مواد معدنی خاکی کمیاب جهان را در اختیار دارد. از آنجایی که ایالات متحده آمریکا امیدوار است دسترسی خود را به عناصر خاکی کمیاب بهبود بخشد، ایجاد روابط نزدیک‌تر با قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان بسیار مهم است.
اما چالش‌هایی وجود دارد. چینی‌ها در حال حاضر به این منطقه دسترسی دارند و به دنبال ایجاد انحصار خود بر این منابع هستند. علاوه بر این، چین نسبت به ایالات متحده آمریکا از مزیت بیشتری برخوردار است زیرا چینی‌ها از نظر جغرافیایی با کشورهای آسیای مرکزی همسایه هستند و این امر دسترسی به این منابع را از نظر لجستیکی آسان‌تر می‌کند. علاوه بر این، چین در حال حاضر رابطه تجاری قابل توجهی با کشورهای آسیای مرکزی دارد، جایی که مصرف‌کننده بزرگی از کالاها و خدمات آسیای مرکزی است. روسیه نیز رابطه اقتصادی و تجاری قوی با آسیای مرکزی دارد.
از آنجایی که ایالات متحده آمریکا امیدوار است دسترسی خود را به عناصر خاکی کمیاب بهبود بخشد، ایجاد روابط نزدیک‌تر با قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان بسیار مهم است
با وجود این نکات، پویایی سیاسی در حال تغییر است. در طول چند سال گذشته، کشورهای آسیای مرکزی به دنبال کاهش وابستگی اقتصادی و انرژی خود به چین و روسیه بوده‌اند. در عوض، مقامات ارشد کشورهای آسیای مرکزی دیدار با همتایان خود از ایالات متحده، انگلستان و اتحادیه اروپا را در اولویت قرار داده‌اند. ایجاد این روابط به کشورهای آسیای مرکزی اجازه می‌دهد تا بازارهای اقتصادی و انرژی خود را متنوع کنند. علاوه بر این، کاهش وابستگی آنها به یک نهاد واحد به آنها کمک می‌کند تا امنیت ملی، مالی و انرژی خود را تقویت کنند.
ایالات متحده آمریکا باید از این رابطه رو به رشد بهره ببرد. در برخی موارد، زمینه از قبل وجود دارد. در سپتامبر 2023، «جو بایدن»، رئیس جمهور سابق امریکا با رهبران کشورهای آسیای مرکزی دیدار کرد تا در مورد روابط رو به رشد بین ایالات متحده و منطقه بحث و گفتگو کند. در طول بحث‌های آنها، این گروه بر اهمیت مواد معدنی حیاتی تأکید کرد. در این بیانیه آمده است که می‌توان از آنها برای کمک به آسیای مرکزی در تقویت امنیت انرژی خود استفاده کرد.
این بحث‌ها همچنین رهبران کشورهای آسیای مرکزی را مجبور کرد تا در مورد اهمیت مواد معدنی کمیاب تجدید نظر کنند. سپس، در جریان شورای چارچوب سرمایه‌گذاری تجاری ایالات متحده و آسیای مرکزی در ژوئن 2024، نمایندگان ایالات متحده و آسیای مرکزی بر لزوم «بهبود تجارت و ادغام» تأکید کردند. آسیای مرکزی مانند اوکراین فرصتی برای پذیرش سرمایه‌گذاری‌های بیشتر از ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای غربی دارد.
چینی‌ها و روس‌ها در حال حاضر با توجه به نزدیکی و روابط اقتصادی و انرژی خوبشان با آسیای مرکزی، از مزیت برخوردارند
سرمایه‌گذاری آمریکا می‌تواند به این کشورها کمک کند تا زیرساخت‌های انرژی خود را بهبود بخشند و به سایر نیازهای توسعه‌ای خود رسیدگی کنند. علاوه بر این، مانند اوکراین سود حاصل از این مواد معدنی کمیاب باید برای سرمایه‌گذاری در منطقه نیز استفاده شود. کشورهای آسیای مرکزی نباید به خاطر منابعشان مورد سوءاستفاده قرار گیرند. در نهایت دسترسی به این مواد معدنی کمیاب، ایالات متحده آمریکا و موقعیت آن را در رقابت برای مواد معدنی کمیاب تقویت می‌کند.
دسترسی به منابع عظیم مواد معدنی کمیاب آسیای مرکزی به زمان و تلاش قابل توجهی نیاز دارد. چینی‌ها و روس‌ها در حال حاضر با توجه به نزدیکی و روابط اقتصادی و انرژی خوبشان با آسیای مرکزی، از مزیت برخوردارند. با این حال این بدان معنا نیست که ایالات متحده باید چنین فرصتی را از دست بدهد. در حالی که کشورهای آسیای مرکزی به دنبال تنوع بخشیدن به بازارهای خود و ایجاد روابط قوی‌تر با غرب هستند، واشنگتن باید به دنبال فرصت‌های جدید برای همکاری با آستانه، تاشکند و سایر پایتخت‌های منطقه‌ای باشد.
دسترسی به مواد معدنی کمیاب منطقه منجر به فرصت‌های اقتصادی بیشتر و افزایش امنیت انرژی برای کشورهای آسیای مرکزی خواهد شد. همچنین ممکن است به ایالات متحده در رقابت برای مواد معدنی کمیاب، قدرت بسیار مورد نیاز را بدهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1431834/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این‌جا خلیج مکزیک نیست

محور شرارت در اطراف ترامپ؟

خوش‌رقصی ترامپ برای کشورهای عربی

وزارت دفاع روسیه: اوکراین 488 بار آتش بس را نقض کرده است

حماس: به حاکمیت و امنیت لبنان پایبندیم

ساعت کاری بانک‌ها در سال جدید اعلام شد

زیر سایه‌ دیجیتالی شدن

کارخانه‌ای که با حضور شهید رئیسی زنده شد، حالا در غم نبودنش عزادار است

هوش مصنوعی ابزار جدید صنعت پالایش نفت

بنزین در سال 1404 گران نمی‌شود؛ افزایش قیمت‌ها قانونی است

وزیر دفاع پاکستان: آمریکا مانع از کاهش تنش بین هند و پاکستان می‌شود

پارلمان اوکراین توافق معدنی با آمریکا را بدون رای مخالف تصویب کرد

رهبر انصارالله: مسئولیت جنایت قرن در غزه بر عهده کشورهای عربی است

رسانه عبری: ترامپ از نتانیاهو ناامید شده است

جزئیاتِ تله‌ای که ارتش اسرائیل را در رفح غافلگیر کرد

تغییر نام بحث‌برانگیز «خلیج مکزیک» در پارلمان آمریکا به رای گذاشته میشود

هشدار پاکستان به هند؛ خطر جنگ هسته ای نزدیک است

رئیس دیوان محاسبات: به دنبال مچ‌گیری نیستیم

نخستین پالایشگاه دیجیتال کشور تا سال 1405 در قشم به بهره برداری می رسد

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

دیدار مدیرعامل صندوق اشتغال و کارآفرینی ایثارگران با مادران شهدای محله جوادیه

نماینده روس ها در سازمان ملل: آمریکا تمایل به یافتن راه‌حل جنگ روسیه با اوکراین دارد

ترامپ: به توافقی تجاری با بریتانیا دست یافتیم

اثر جنگ هند و پاکستان بر اقتصاد ایران

دیدار معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با جانبازان نخاعی

ابراز نگرانی شدید فرانسه از افزایش تنش ها میان هند و پاکستان

محافل عبری: گسترش حملات اسرائیل در غزه یعنی مرگ اسرا

هشدار پاکستان نسبت به احتمال درگیری بزرگ با هند

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم محبوبه بلباسی، همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

هند خط قرمزها را رد کرد

یک شهید و 8 مجروح در حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

رسانه ترکیه ای: ترامپ از اردوغان خواست در اوکراین میانجیگری کند

بانک‌ها مجاز به خرید شمش طلا شدند

سرمقاله وطن امروز/ قلق‌گیری صبورانه، نقطه‌زنی دردناک

ابراز نگرانی شدید مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از تنش میان هند و پاکستان

خروج دوباره دود سیاه از دودکش کلیسا؛ پاپ جدید انتخاب نشد

ویدئوهای منتشر شده از حملات پهپادی امروز هند به پاکستان

احتمال جدایی یک استان از کانادا

نماینده لهستان پرچم اتحادیه اروپا را به آتش کشید

گفتگو با سخنگوی کمیسیون انرژی: ثابت کردن فساد دشوار است؛ در برخوردها مصلحت وجود دارد؟

رئیس اتحادیه خواربار: حبوبات را دپو کردند و قطره‌چکانی به بازار فرستادند تا قیمت بالا برود

وزیر نیرو: قطعی های برق خانگی از شنبه حداکثر دو ساعت است

کرباسچی: مخالفان داخلی مذاکرات محدوداند/ دولت آمریکا هم به اسرائیل و براندازان وقعی ننهاده

ترامپ: هنوز در مورد تغییر نام خلیج فارس تصمیمی نگرفته‌ام

تاکید افغانستان و ترکمنستان بر پروژه تاپی

دستورالعمل محدودیت ارائه خدمات بانکی برای عدم ایفای تعهد ارزی صادرکنندگان ابلاغ شد

تیم منتخب نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا از دید هواسکورد؛ با حضور مثلث تهاجمی بارسلونا / عکس

تیم منتخب نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا از دید هواسکورد؛ با حضور مثلث تهاجمی بارسلونا

چین: آمریکا باید آماده لغو تعرفه‌های یکجانبه باشد

کیهان: ترامپ، به گور پدرش می‌خندد که اسم جعلی برای خلیج فارس تعیین کند / چرا او را به تیمارستان نمی‌برند؟