ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترمز رشد اقتصادی کشیده شد؛ زنگ خطر برای اقتصاد ایران اخبار ایران

ترمز رشد اقتصادی کشیده شد؛ زنگ خطر برای اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران / بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال گذشته رشد اقتصادی کشور نسبت به سه سال ابتدایی دهه 1400 پایین‌تر برآورد شده است.
برآوردهای مرکز پژوهش‌های مجلس حاکی از آن است که رشد اقتصادی کل کشور در سال گذشته 2.8 درصد بوده و بدون احتساب نفت این شاخص برابر با 2.7 درصد اعلام شده است. بنابراین میزان رشد اقتصادی در سال 1403 حدودا 2 واحد درصد در مقایسه با سه سال قبل‌تر پایین‌تر آمده است.
براین اساس سرعت رشد اقتصادی کشور از نگاه این نهاد نسبت به سال‌های 1400، 1401 و 1402 کاهش پیدا کرده است؛ چراکه در سال‌های مذکور رشد اقتصادی از نظر مرکز آمار و بانک مرکزی بالاتر از سال گذشته محاسبه شده است. این امر می‌تواند دارای عواقب منفی برای مردم و رفاه عمومی جامعه باشد.
در سال گذشته بخش نفت در مقایسه با سایر بخش‌های اقتصادی رشد بالاتری را تجربه کرده و از همین‌رو اثرگذاری بیشتری در رشد اقتصادی داشته است.
وقتی از رشد اقتصادی صحبت می‌شود یعنی حجم اقتصاد کشور در یک مدت معین نسبت به مدت مشابه در گذشته چقدر افزایش یا کاهش یافته است.
بازار



چرا رشد اقتصادی اهمیت دارد؟
براساس علم اقتصاد راه رسیدن مردم به یک زندگی مرفه و با کیفیت تنها از طریق افزایش اندازه کیک اقتصاد امکان‌پذیر است. در واقع افزایش حجم اقتصاد موجب می‌شود تا ثروت و سود بنگاه‌های اقتصادی افزایش پیدا کرده و این بنگاه‌ها در نتیجه به سمت استخدام تعداد بیشتری نیروی کار حرکت کنند. بنابراین فرصت‌های شغلی در بازار کار زیادتر شده و افراد بیشتری مشغول به کار می‌شوند.
به همین دلیل درآمد مردم افزایش پیدا کرده و شرایط زندگی عموم جامعه بهبود می‌یابد. همچنین افزایش درآمد مردم موجب می‌شود تا منابع مالیاتی دولت نیز رشد کرده و وضعیت مالی این نهاد بهتر از گذشته شود که در نتیجه این امر دولت می‌تواند مخارج بیشتری جهت افزایش رفاه و امنیت کشور اختصاص دهد. بنابراین می‌توان گفت رشد اقتصادی مهمترین متغیر اقتصادی است. هدف سیاستگذار در ایران نیز باید معطوف به افزایش نرخ رشد اقتصادی باشد. در غیاب رشد اقتصادی تمام وعده‌های مسئولان و سیاستگذاران به مردم قابلیت تحقق نخواهد داشت.
البته باید مهم‌ترین نکته در رابطه با رشد اقتصادی و اثرگذاری آن، روند این شاخص است. در واقع رشد اقتصادی باثبات، ادامه‌دار و پایدار می‌تواند موجب ایجاد رفاه و ثروت در جوامع شود. در غیراین‌صورت با رشدهای اقتصادی مقطعی و کوتاه مدت که نوسانات زیادی داشته باشد نمی‌توان اثر رشد این شاخص را در وضعیت زندگی مردم مشاهده کرد.
روند رشد اقتصادی در اواخر دهه 90
داده‌ها و آمار رشد اقتصادی از دو نهاد مرکز آمار و بانک مرکزی حاکی از این امر است که در سال 96 رشد اقتصادی کشور مثبت و نسبتا بالا بوده است. به طوری که براساس ارقام مرکز آمار ، رشد اقتصادی کشور در سال 1396 ، معادل 6.1 درصد و از نظر بانک مرکزی 2.9 درصد برآورد شده است. علت این رخداد در رفع تحریم‌های اقتصادی به دلیل توافق برجام نهفته است.
با این‌وجود پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال 97 ، رشد اقتصادی از نگاه مرکز آمار و بانک مرکزی در دو سال 97 و 98 منفی شد.
در سال 1399 نیز رشد اقتصادی مرکز آمار منفی 0.9 درصد اعلام شده درحالی که این شاخص از نگاه بانک مرکزی مثبت و رقم عجیب 5.1 درصد برآورد شده که این اختلاف در گزارش‌های مربوط به رشد اقتصادی میان دو نهاد آماری کشور بسیار عجیب است.
دهه 1400 و بهبود اوضاع اقتصادی
ورود بایدن به کاخ سفید در اواخر سال 1399 موجب شد تا تحریم‌های اقتصادی و علی الخصوص فروش نفت ایران تسهیل شود. از طرف دیگر رشدهای اقتصادی منفی در سال‌های 97، 98 و 99 منجر به ایجاد ظرفیت‌های خالی بسیاری در محیط اقتصادی کشور شده بود. از همین‌رو برای مدت سه سال رشد اقتصادی کشور مثبت شده و روند رو به رشدی را تجربه کرد.
به بیان دقیق‌تر براساس ارقام مرکز آمار رشد اقتصادی ایران در سال 1400 برابر با 3.7 درصد محاسبه شد و در سال 1402 به 4.6 درصد نیز رسید. از طرف دیگر همین روند صعودی رشد اقتصادی در اعداد بانک مرکزی نیز مشاهده می‌شود. به طوری که رشد اقتصادی از 4 درصد در سال 1400 به 5 درصد در سال 1402 افزایش یافت.

ایرانیان جهان

برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس از رشد اقتصادی در سال 1403
محاسبات و پیش‌بینی مرکز پژوهش‌های مجلس از رشد اقتصادی در سال 1403 حاکی از آن است که کیک اقتصاد ایران در سال گذشته 2.8 درصد نسبت به سال 1402 بزرگتر شده است. رشد اقتصادی کشور در سال گذشته بدون احتساب نفت نیز برابر با 2.7 درصد بوده است.
با این‌حال سرعت رشد اقتصادی در مقایسه با سال‌های 1400، 1401 و 1402 کاهش یافته است. این اتفاق از نگاه بال پژوهشی مجلس هشداری به سیاست‌گذاران اقتصادی کشور محسوب می‌شود؛ چراکه کاهش سرعت رشد اقتصادی دارای عواقبی منفی برای رفاه و معیشت مردم خواهد بود.
بررسی دقیق‎‌تر برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس از ارقام رشد اقتصادی در سال گذشته نشان از این امر دارد که مطابق معمول بخش نفت اثرگذاری بیشتری در رشد اقتصادی نسبت به سایر بخش‌ها داشته است. رشد این بخش در سال گذشته 4.8 درصد برآورد شده است. در این مدت رشد بخش کشاورزی معادل 3.8 درصد، رشد خدمات 3.2 درصد و رشد بخش صنایع و معادن 1.5 درصد اعلام شده است.
لازم به ذکر است اگر هدف سیاست‌گذار رشد اقتصادی باثبات و پایدار است، نیاز است تا توجه بیشتری به بخش صنایع و معادن شود چرا که رشد این بخش است که اثرات ماندگاری بر زندگی و معیشت مردم خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1434437/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طغیان دوباره کرونا؛ ارمغان نوروزی مسافران برگشته از آمریکا، کانادا و استرالیا

دیپلماسی در راه ناهموار

گردنه غنی‌سازی

گانتس: کابینه نتانیاهو شایستگی باقی ماندن در قدرت را ندارد

ادعای ادعای ترامپ:جنگ هسته‌ای بین هند و پاکستان را متوقف کردیم؛ سفر به خاورمیانه تاریخی خواهد بود

«شمال تهران: برق بیشتر، جنوب تهران: قطعی بیشتر؟»

رئیس بانک مرکزی: تورم نقطه به نقطه پایان سال 1403 به 39.7 درصد رسید

بنیاد مستضعفان: ساخت و ساز را از 5 -6 سال به 2 سال کاهش می‌دهیم

پیشگیری از هیروشیمای دوم

افشا یا افترا؟ ادعای رشوه گرفتن نمایندگان از وزرای در حال استیضاح

ترامپ: حوثی‌ها به کشتی‌های آمریکایی حمله نخواهند کرد

نتانیاهو با ترامپ گفت‌وگو کرد

ترامپ: شاید این هفته با شی گفتگو کنم

مخالفت چین با امنیت‌زدگی و اجبار امنیتی

گفت‌وگوی فرماندهان نظامی هند و پاکستان در پی آتش‌بس

هشدار وزارت بهداشت غزه نسبت به فروپاشی کامل نظام درمانی

رقم عجیب دزدی برق در کشور، 3 هزار مگاوات انشعاب غیرمجاز

تنها اپلیکیشن ایرانی که هر روز 100 میلیون جایزه می‌دهد

چگونه از صندوق‌های طلا در بورس طلا بخریم؟

فرزین: هر ایرانی 10 حساب بانکی دارد

تداوم افت قیمت‌ سکه و طلا؛ دلار در جا زد

اختتامیه جلسات آموزه‌های تربیتی سوره لقمان با محوریت بزرگداشت «شهید حمیدرضا اسداللهی»

آیا کولر گازی موتور بزرگ گری از دیگر برندها بهتر است؟

تعرفه بسته‌های اینترنت تغییر می‌کند؟

غزه شاهد بدترین بحران‌ غذایی در جهان و رنجی غیرقابل توصیف

درخواست کمیسیون اروپا برای تقویت همکاری تسلیحاتی با اوکراین

آغاز مذاکرات حماس و رژیم صهیونیستی پس از آزادی اسیر آمریکایی صهیونیستی

هند: پاکستان غافلگیر شد، پاسخ آن نامنظم بود

مرغ‌های تخم‌گذار به بحران خوردند

لایحه «مبارزه با اخلالگران اقتصادی» تصویب شد

آماری عجیب از تعداد خانه‌های خالی در کشور

مرحله سوم کالابرگ الکترونیک میان زمین و هوا

سرمقاله اطلاعات/ مذاکرات در آن سوی خلیج تاریخی فارس

شیخ نعیم قاسم امشب سخنرانی می‌کند

ترامپ: چه خبرهای بزرگی؛ اسیری که تصور می شد مُرده آزاد خواهد شد

بن‌گویر: جنگ را نباید متوقف کنیم

دیدار نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با فرمانده مرکز مقاومت بسیج

سرمقاله وطن امروز/ در دنیای چمبرلین‌ها تو چرچیل باش

سرمقاله صبح نو/ تفاوت آمریکای پشت میز مذاکره

بارزانی: از تصمیم پ.ک.ک برای انحلال و گذاشتن سلاح‌ها بر روی زمین حمایت می‌کنیم

رئیس‌جمهور لبنان: سلاح باید فقط در اختیار دولت باشد

چین درباره مذاکرات اوکراین نظر داد

سنت‌شکنی الجزایر برای شرکت در نشست مهم سران عرب

کاهش ساعات ادارات در جبران ناترازی برق

رکورد 50 ساله تولید نیروگاه‌های حرارتی شکسته شد

نماینده مجلس: بانک مرکزی تسهیلات ساخت مسکن را متناسب با تورم افزایش دهد

سرمقاله فرهیختگان/ علوم‌انسانی در حوزۀ سرآمد و پیشرو

توافقی که به سود آمریکا بود اما برای اسرائیل نه

وزارت خارجه مصر: پایان جنگ علیه غزه ضروری است

جنایات اسرائیل اروپایی هارا وادار به واکنش کرد