ایرانیان جهان

آخرين مطالب

قفل پرونده FATF شکست خواندنی ها

قفل پرونده FATF شکست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روز گذشته «پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو» به صورت مشروط در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد. این موضوع می‌تواند مسیر بازگشت ایران به نظام مالی بین‌المللی و حضور موثر در بازارهای جهانی را هموار سازد. این تحول مهم، در حالی رخ داده که نشانه‌هایی از پیشرفت در مذاکرات ایران و آمریکا نیز به چشم می‌خورد و خوش‌بینی‌ها نسبت به آینده اقتصاد ایران افزایش یافته است. کنوانسیون پالرمو یکی از چهار کنوانسیون بین‌المللی مورد تاکید FATF است که ایران تا پیش از این تنها به دو مورد آن پیوسته بود. تصویب مشروط این کنوانسیون که مبارزه با جرایم سازمان‌یافته، پول‌شویی و فساد را هدف قرار داده، گامی مهم برای کاهش ریسک‌های اقتصادی و اعتباری ایران در عرصه بین‌المللی به شمار می‌رود. کارشناسان معتقدند پذیرش CFT به‌عنوان کنوانسیون مکمل پالرمو می‌تواند گام موثر دیگری در راستای اعتمادسازی ایران برای شفافیت مالی در سطح جهانی باشد. در صورت کامل شدن ضلع چهارم کنوانسیون‌های FATF مسیر برای تعامل بیشتر اقتصاد ایران با دنیا، هموارتر خواهد شد.
کارشناسان تاکید کردند که تصویب کنوانسیون پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌تواند یک گام مثبت در جهت خروج ایران از لیست سیاه FATF و آمادگی ایران برای حضور در بازارهای جهانی باشد. این روند علاوه بر اخبار مثبت مذاکرات میان ایران و آمریکا می‌تواند شرایط با ثبات اقتصاد را نیز در ماه‌های آتی تضمین کند. روز گذشته سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام از پذیرش مشروط پیوستن به کنوانسیون پالرمو از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. سی‌اف‌تی و پالرمو 2 مورد از 4 کنوانسیونی هستند که FATF پیوستن به آنها را الزامی کرده اما ایران تا کنون به این دو نپیوسته بود که با پذیرش مشروط پالرمو به ‌نظر می‌رسد این مشکل تا حدودی رفع شده است. 
در همین رابطه باید گفت این کنوانسیون سال 2000 تصویب شده و از سال 2003 اجرایی شده است. مبنای این کنوانسیون همکاری‌های بین‌المللی بوده و راجع به جرائمی است که هم سازمان‌یافته و هم فراملی باشند. هرکدام از این جرائم به‌تفکیک در قوانین این کنوانسیون تعریف شده است. به گفته کارشناسان، سه نوع مقررات‌گذاری در این کنوانسیون تعریف شده است که شامل جرائم سازمان‌یافته، قوانین پول‌شویی و مبارزه با فساد می‌شود. همچنین مطالبی درباره استرداد، مصادره اموال مجرمان و برگرداندن آنها مطرح شده است. در ایران براساس قول‌های شفاهی پیوستن به این کنوانسیون از سال 1384 مطرح بوده است که در آن زمان حتی صحبتی از FATF نبود و دلیل آن نفع بردن از منافع بین‌المللی بود. 
پس از تصویب در مجلس، شورای نگهبان ایراداتی به این موضوع وارد کرد. البته این ایرادات رفع شد و پس از آن هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به دلیل تناقضاتی که معتقد بود این موضوع با اصول اقتصاد مقاومتی دارد آن را رد کرد. این 2 لایحه از 4 کنوانسیونی هستند که FATF از کشورها خواسته به آنها بپیوندند. پیش از این ایران، به دو مورد قبلی پیوسته بود و اکنون با پذیرش مشروط مجمع تشخیص به سومی نیز پیوست. همچنین باید تاکید کرد از کشورهای منطقه سوریه، یمن، عراق و لبنان عضو این کنوانسیون هستند. علاوه بر این، ایران به عنوان کشور همسایه افغانستان که در مرز قاچاق مواد مخدر است، می‌تواند از منافع پیوستن به این کنوانسیون استفاده کند. در صورت پیوستن به کنوانسیون CFT می‌توان امیدوار بود که در نهایت ایران از لیست سیاه FATF خارج شود. دولت چهاردهم تلاش قابل‌توجهی برای برطرف کردن موانع حضور ایران در اقتصاد جهانی کرده است. 
رئیس مرکز اطلاعات مالی و دبیر شورای عالی پیشگیری و مقابله با پول‌شویی وتامین مالی تروریسم از تصویب کنوانسیون پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. هادی خانی، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، عصر چهارشنبه اعلام کرد: بعد از ماه‌ها بحث‌های کارشناسی در مجمع تشخیص مصلحت نظام، کنوانسیون پالرمو عصر امروز در جلسه مجمع تشخیص مصلحت تصویب شد. او پیش‌تر در گفت‌وگویی با «دنیای‌اقتصاد» با عنوان خوان اول گسست تحریم، چالش‌های حضور ایران در لیست سیاه FATF را تشریح کرده بود. 
به گفته هادی خانی، باید درک کنیم که وقتی می‌گوییم قصد داریم پرونده ما با FATF عادی‌سازی شود، از گام اول یعنی پذیرش، الحاق به پالرمو و خروج از اقدامات تقابلی شروع می‌کنیم؛ هدف ما در این راستا عادی‌سازی روابط با کشورهای دنیاست. ما موجودیتی به نام FATF در داخل کشور نداریم؛ بلکه با توصیه‌های کشورها طرف هستیم، کشورهایی از جمله اعضای شانگهای و بریکس که در قوانین و مقررات خود توصیه‌های FATF را پذیرفته و جاری کرده‌اند. این موضوع یکی از موانعی است که تکلیف پرونده ما در FATF را برای کشورهای همسایه تعیین می‌کند. بسیاری از کشورها، به‌ویژه کشورهای دوست ما، در شرایط عدم همراهی با تحریم‌های ظالمانه آمریکا و شرایط موجود، حاضر به همکاری هستند، ولی نمی‌توانند در موضع FATF عمل کنند، زیرا توصیه‌های FATF جهان‌شمول بوده و مورد تایید قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفته است. سازمان ملل اهمیت زیادی قائل است که این چارچوب‌ها رعایت شوند. علاوه بر این کشورها استدلال می‌کنند که ما توصیه‌های FATF را به تصویب رسانده و آن را قانون کرده‌ایم؛ طبق قانون نیز با شما رفتار می‌کنیم. 
قانون مقرر کرده است که من باید این کار را انجام دهم و به دلیل تعهدی که داشته‌ام، عضو یکی از گروه‌های منطقه‌ای شده‌ام. یا به عبارت دیگر، طبق تعهد داده‌شده، شما در کشور «پرخطر» این گروه محسوب می‌شوید و من مجبورم اقدامات تقابلی را برای شما اجرا کنم؛ در غیر این صورت نمی‌توانم عمل کنم. علاوه بر هزینه‌های اقتصادی، حضور ایران در لیست سیاه FATF ریسک شهرت و اعتبار را نیز به همراه دارد. خانی در این باره توضیح داد: «وقتی می‌گوییم در لیست کشورهای پرخطر هستیم، یعنی تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی از نظر تمام کشورهایی که توصیه‌های FATF را در چارچوب قوانین خود اجرا می‌کنند، پرخطر محسوب می‌شوند.» او در نهایت افزود: «متاسفانه ما که الان در لیست سیاه هستیم، داریم می‌بینیم که تبدیل به سیبل خیلی از کشورها، حتی کشورهای دوستمان شده‌ایم. برای اینکه به FATF ثابت کنند که در ارزیابی کیفیتی که انجام می‌دهند، خوب کار می‌کنند، می‌گویند: ببینید ما این کارها را با ایرانی‌ها کردیم چون در لیست سیاه بودند.»
16 سال پرتلاطم
از سال 2009 میلادی که اقدامات اولیه ایران برای پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) آغاز شد، اقتصاد ایران 16 سال پرتلاطم را پشت‌سر گذاشته‌ است و حتی در اوج اعمال تحریم‌های نفتی و بانکی به دلیل نپیوستن به این گروه هزینه‌های بالایی را در مراودات مالی، بانکی و بازرگانی پرداخته است. 
جمهوری اسلامی ایران از سال 2007 میلادی در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار گرفت و از سال 2009 به طور رسمی در بیانیه‌های آن اعلام و مقررات اقدام‌های متقابل علیه تهران وضع شد تا کشورها در مراودات مالی و بانکی با ایران احتیاط کنند. از همان زمان، موضوع خروج ایران از فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف در دستور کار دولت وقت قرار گرفت که موضوع در شورای عالی امنیت ملی مطرح شد و به تصویب رسید و از سال 1389 با تصویب «نقشه راه شورای عالی مبارزه با پول‌شویی» برنامه‌های اصلاحی در دستور کار دولت است. 
ایران در سال 1394 و در دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی با راهبری وزارت امور اقتصاد و دارایی برای الحاق به گروه FATF اعلام آمادگی کرد؛ از مجموع توصیه‌های گروه ویژه اقدام مالی به عنوان استانداردهای این گروه، 9 توصیه برای مبارزه با تروریسم و 40 توصیه برای شفافیت مالی ارائه شد که در دستور کار قرار گرفت. از چهار لایحه‌ای که دولت روحانی برای تکمیل برنامه الحاق ایران به FATF به مجلس فرستاد، دو لایحه «اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم» و «اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی» به تصویب رسید و اجرایی شد و لوایح «الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم مالی سازمان‌یافته (پالرمو)» و «الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (سی‌اف.‌تی)» به دلیل مخالفت شورای نگهبان و اصرار مجلس، به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.
اگرچه در همان زمان جلسات متعددی در مجمع برای بررسی این دو لایحه با حضور دولتمردان و مسوولان مرتبط تشکیل شد، اما در نهایت مجمع به جمع‌بندی نهایی نرسید و لوایح در مجمع مسکوت ماند تا سرانجام مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری که در ایام انتخابات یکی از برنامه‌های خود را رفع محدودیت از فضای اقتصاد ایران عنوان کرده بود، موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی را برای بررسی مجدد این لوایح اخذ کرد که در 11 دی‌ماه سال قبل از سوی وزیر وقت اقتصاد رسانه‌ای شد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1437592/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از کدام پنجره به انحلال «پ‌ک‌ک» بنگریم؟ ‌

نخست وزیر فرانسه تحت فشار رسوایی خشونت جنسی در یک مدرسه

وزیر خارجه آمریکا: نزاع روسیه و اوکراین راه‌حل نظامی ندارد

وزیر دفاع هند: زرادخانه هسته‌ای پاکستان باید تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد

ترامپ: خروج از افغانستان شرم‌آورترین لحظه در تاریخ ما است

سخنگوی وزارت خارجه روسیه: موضع روسیه در مذاکرات با اوکراین تغییر کرده است

تور خاورمیانه به ایستگاه بعدی رسید؛ «ترامپ» عازم امارات شد

اقدام بی‌سابقه اروپا علیه تل‌آویو؛ روابط 2 جانبه روی خط تنش

حرکت «ترامپ» مسئولان دولت آمریکا را شوکه کرد

ترامپ برای سربازان آمریکایی رقصید!

خوش‌وبش پزشکیان با کسبه بازار کرمانشاه

تشریح اقدامات دستگاه قضایی در راستای حمایت قضایی از تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی

غزه در مرگ و قحطی؛ فریاد مقامات سازمان ملل در شورای امنیت

وزارت خارجه روسیه: برای مذاکرات جدی با اوکراین آماده‌ایم

آمادگی روسیه برای گسترش خدمات هوایی به اعضای بریکس

درخواست حماس از فلسطینی‌ها برای عملیات ضد صهیونیست‌ها

طالبان: افغانستان در مسیر توسعه و بازسازی قرار دارد

حمایت آلمان از طرح ترامپ برای ناتو

حماس: جان اسرای صهیونیست برای نتانیاهو مهم نیست

دبیر کل ناتو: روسیه در صنعت تسلیحات و توسعه سیستم دفاعی بسیار موفق بوده است

ترامپ: به زودی یک جنگنده نسل ششم می‌سازیم

زلنسکی با اردوغان دیدار کرد

وزیر راه: به زودی سوت قطار رشت - آستارا به صدا در می‌آید

خبر خوش برای دارندگان سهام عدالت

ادای احترام رئیس جمهور به مقام والای شهیدان استان کرمانشاه

سرمقاله وطن امروز/ پتروپالایشگاه‌ها زودبازده‌ترین سرمایه‌گذاری برای تولید

با اعلام ناگهانی ترامپ، تحریم‌های سوریه به همان سرعت لغو می‌شود؟

«زلنسکی» برای مذاکرات صلح وارد آنکارا شد!

واگذاری رسمی میزبانی جام جهانی به آمریکا، کانادا و مکزیک با حضور امیر قطر، اینفانتینو و ترامپ

قطر: طرح انسانی آمریکا برای غزه غیرضروری است

دبیرکل ناتو توپ را در زمین روسیه انداخت

شهادت 82 فلسطینی در غزه از بامداد امروز؛ یک خبرنگار دیگر شهید شد

وزیر خارجه ترکیه: ارزش‌های اصلی ناتو در معرض تهدید است

ترامپ: آمریکا باید کنترل غزه را به دست بگیرد

شوک ناترازی به تولید مسکن

سرمقاله فرهیختگان/ در نقد ساده‌سازیِ وزیر نیرو

یک جاسوس دوجانبه عامل شکست اسرائیل در طوفان‌الاقصی؟

قطری‌ها هم با ساز و آواز عربی از ترامپ پذیرایی کردند

نخست وزیر اسپانیا: رژیم صهیونیستی یک حکومت نسل‌کش است

نابودی زیرساخت‌های بیمارستان اروپایی غزه در حمله اشغالگران

زوایای پنهان سفر ترامپ به خلیج‌ فارس

یارانه دهک‌های یک تا سوم واریز شد

کام گندمکاران شیرین شد؛ پرداخت مرحله اول طلب کشاورزان

پرداخت همزمان وجه با خرید تضمینی پیاز به دستور وزیر جهاد کشاورزی

سرمقاله شرق/ تعبیر خواب

سرمقاله جوان/ میراث مرجعیت در مواجهه با استعمار نوین

رژیم صهیونیستی سفیر اسپانیا را فراخواند

مدت زمان مذاکره با اوکراین به میزان پیشرفت آن بستگی دارد

لاپید: همه می‌دانند ترامپ از نتانیاهو خسته شده است

ترامپ: ممکن است در صورت نیاز به استانبول بروم