ایرانیان جهان

آخرين مطالب

قمار بزرگ ترامپ و زلزله ژئوپلیتیکی خاورمیانه خواندنی ها

قمار بزرگ ترامپ و زلزله ژئوپلیتیکی خاورمیانه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه فراتر از قراردادهای میلیارددلاری، رژه شترها، و جنجال داخلی درباره پیشنهاد قطر برای اهدای یک هواپیمای جدید «ایر فورس وان» به رئیس‌جمهور است.
تمرکز بر اسطوره‌سازی از ترامپ و در هم ریختن پازل ژئوپلیتیکی منطقه
این سفر که کاخ سفید آن را به به‌عنوان فرصتی برای نمایش مهارت ترامپ در معامله‌گری معرفی کرده، پازل ژئوپلیتیکی منطقه را به هم ریخته است.
به گزارش سی‌ان‌ان، هر جا که ترامپ می‌رود، با خود بی‌ثباتی می‌برد، بی‌ثباتی‌ای که می‌تواند امکان‌های تازه‌ای خلق کند. او همچنین ریسک می‌کند؛ برای مثال، تصمیمش در این سفر برای برداشتن تحریم‌ها از سوریه به‌منظور دادن فرصتی دوباره به کشوری که در جنگ ویران شده است.
اما این اقدام، یک سؤال همیشگی را درباره کل سیاست خارجی و تجاری ترامپ زنده می‌کند: آیا او توانایی تمرکز کافی برای رسیدن به دستاوردهای واقعی از فرصت‌هایی که خودش خلق می‌کند را دارد؟
تمرکز افراطی کاخ سفید بر اسطوره‌سازی از ترامپ باعث می‌شود مهم‌ترین ابتکاراتش زیر هیاهو گم شوند. به‌عنوان نمونه، توافقی برای خرید هواپیماهای بوئینگ از سوی قطر به ارزش ده‌ها میلیارد دلار، چهارشنبه گذشته در داخل آمریکا توجه بیشتری جلب کرد تا دیدار ترامپ در ریاض با احمد الشرع، رهبر سوریه.
این دیدار تاریخی، که نخستین ملاقات میان رهبران آمریکا و سوریه در 25 سال گذشته بود، می‌تواند ابتکار برجسته‌ سفر ترامپ باشد.
قبل از آنکه احمد الشرع بشار اسد را سرنگون کند، او یک رهبر شورشی بود که با القاعده بیعت کرده و جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای دستگیری‌اش تعیین شده بود. با این حال، ترامپ با او نشست و تحریم‌های آمریکا را از کشور جنگ‌زده‌اش برداشت، به امید آنکه بتواند فرصتی برای اتحاد و نجات غیرنظامیانی که با گرسنگی شدید مواجه‌اند فراهم کند.
جاه‌طلبی‌های دیپلماتیک رو به گسترش در منطقه و شکاف بزرگ با بی‌بی
جاه‌طلبی‌های دیپلماتیک ترامپ در منطقه در حال گسترش است.
زلزله ژئوپلیتیکی ترامپ تنها به سوریه ختم نمی‌شود. او از این سفر برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی ایران نیز استفاده کرده تا با هشدار درباره اقدام نظامی در صورت امتناع، اما با هدف آشکار جلوگیری از سناریوی فاجعه‌بار جنگی جدید در خاورمیانه، این کشور را به پذیرش محدودیت‌هایی در برنامه هسته‌ای‌اش وادارد.
این سفر همچنین شکاف رو‌به‌رشد با نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو را برجسته کرده، کسی که زمانی به‌عنوان هم‌فکر ایدئولوژیک رئیس‌جمهور چهل‌وهفتم آمریکا شناخته می‌شد، اما اکنون به یکی از دلایل اصلی ناامیدی ترامپ تبدیل شده است.
در پشت صحنه، تیم ترامپ با مقامات قطری و سعودی درباره راه‌هایی برای کاهش بحران انسانی در غزه که ناشی از محاصره اسرائیل و حملات نظامی‌ای است که ده‌ها هزار غیرنظامی را کشته، گفت‌وگو کرده‌اند. پاسخ نتانیاهو این بوده که «چاره‌ای جز ادامه جنگ ندارد» و با حمله‌ای به یک بیمارستان، رهبر حماس را که برای هرگونه مذاکرات صلح ضروری است، هدف قرار داده است.
هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که اتحاد آمریکا و اسرائیل در معرض خطر باشد، اما شکاف‌هایی میان ترامپ و نتانیاهو، از جمله بر سر توافق آمریکا برای توقف حملات موشکی شورشیان حوثی در یمن که اسرائیل در آن نقشی نداشت، بر سر توافق اخیر ترامپ برای آزادی آخرین گروگان آمریکایی زنده در غزه که بدون هماهنگی با اسرائیل انجام شد، و تصمیم بحث‌برانگیز او درباره برداشتن تحریم‌های سوریه، شکل گرفته است.
ترامپ در روزهای اخیر فقط بر خاورمیانه تمرکز نداشت. او همچنین امیدوار بود که برای گرفتن یک عکس تاریخی به ترکیه پرواز کند، عکسی با حضور ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، که می‌توانست تلاشی ناموفق اما نمادین برای پایان دادن به جنگ‌شان را مشروعیت ببخشد.
اما هیچ‌کدام از این دو رهبر رقیب در گفت‌و‌گوهای روز پنج‌شنبه حاضر نخواهند شد، موضوعی که ترامپ را مجبور به لغو برنامه سفر جانبی‌اش کرده و تردیدهای بیشتری را نسبت به ابتکار صلح او ایجاد کرده است.
قمار بزرگ ترامپ در سوریه
تصمیم دونالد ترامپ برای لغو تحریم‌ها علیه سوریه، یکی از بزرگ‌ترین قمارهای سیاست خارجی او تا اینجای دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش محسوب می‌شود.
جزئیات دیپلماسی پیچیده‌ای که احتمالاً به این تصمیم منتهی شده، هنوز فاش نشده‌اند. اما این اقدام نشان‌دهنده درکی است از اینکه سوریه، کشوری ویران‌شده از سال‌ها جنگ داخلی، اکنون در نقطه‌ای بحرانی قرار دارد، جایگاهی حیاتی در نقشه منطقه دارد و اگر شرایطش بدتر شود، می‌تواند منطقه را به آشوبی بزرگ‌تر سوق دهد.
رئیس‌جمهور ایالات متحده به خبرنگاران گفت که باور دارد احمد الشرع «فرصت واقعی‌ای برای حفظ ثبات» در کشورش دارد. مقام‌ها بعداً گفتند که ترامپ امیدوار است سوریه در نهایت اسرائیل را به رسمیت بشناسد. اتفاقی که اگر رخ دهد، تحولی شگفت‌انگیز در منطقه‌ای خواهد بود که با نفرت و جنگ دست‌وپنجه نرم می‌کند.
فراس مقصد، مدیر بخش ارتباطات مؤسسه خاورمیانه، به بکی اندرسون از سی‌ان‌ان گفت که این تصمیم درباره سوریه، موفقیتی چشمگیر برای ترامپ در سفری بوده که عمدتاً حول مسائل اقتصادی می‌چرخیده است. او گفت: «فکر می‌کنم ترامپ بسیار محتاط، و در عین حال مشتاق بوده تا درهای موفقیت ژئوپلیتیکی را هم باز کند. هر اتفاقی که در سوریه بیفتد، فقط در سوریه نمی‌ماند.»
اقدام ترامپ بازتاب‌دهنده تمایل برخی از رهبران اروپایی و خاورمیانه‌ای نیز هست که با وجود گذشته بحث‌برانگیز الشرع، ترجیح داده‌اند با امید به توقف بازگشت جنگ داخلی، گذشته را کنار بگذارند.
در اتفاقی نادر، این تصمیم ترامپ حتی در میان برخی از منتقدان دیرینه‌اش هم تحسین برانگیخته است.
لئون پانتا، رئیس سابق سیا و وزیر دفاع پیشین آمریکا، روز چهارشنبه در گفت‌و‌گو با سی‌ان‌ان گفت: «فکر می‌کنم این تصمیم خوبی‌ست. چون این فرد (الشرع) توانست شورش را رهبری کند، اسد را سرنگون کند، و تا جایی که من می‌بینم، در تلاش برای تثبیت وضعیت چالش‌برانگیز سوریه است.»
تصمیم ترامپ برای برداشتن تحریم‌ها، به درخواست عربستان سعودی و قطر صورت گرفته، دو کشوری که نمی‌خواهند بی‌ثباتی سوریه به دیگر نقاط منطقه سرایت کند.
همچنین، در ریاض، واشنگتن و دوحه، تمایلی مشترک برای جلوگیری از بازگشت قدرت‌های خارجی به سوریه وجود دارد، کشوری که دهه‌ها هدف مداخلات بازیگران خارجی مختلف بوده است.
ریسک بزرگ
اما ترامپ دارد ریسک می‌کند.
در حالی‌که احمد الشرع در خارج از سوریه به‌عنوان بهترین امید این کشور برای ثبات دیده می‌شود، نگرانی‌ها درباره عدم حمایت دولت او از اقلیت‌های دینی و قومی در حال افزایش است.
در واشنگتن نیز، اعضای ارشد کنگره خواهان تضمین‌هایی هستند مبنی بر اینکه او در حال پاک‌سازی عناصر داعش از سوریه است، پیش از آنکه با لغو تحریم‌هایی که در قالب قانون تثبیت شده و رئیس‌جمهور نمی‌تواند به‌تنهایی آنها را لغو کند، موافقت کنند.
سناتورها جیم ریش (جمهوری‌خواه، رئیس کمیته روابط خارجی سنا) و جین شاهین (دموکرات ارشد در همین کمیته) در بیانیه‌ای اعلام کردند: «برای استفاده از این فرصت، مهم است که تصمیم رئیس‌جمهور به‌سرعت اجرا شود و دولت سوریه نیز به‌سرعت برای پاسخ به نگرانی‌های امنیت ملی آمریکا اقدام کند. این به سوریه کمک می‌کند که در مسیر رهایی از نفوذ بازیگران خارجی، جلوگیری از تلاش چین برای تثبیت جایگاه اقتصادی در خاورمیانه، و مقابله با بازگشت داعش باقی بماند.»
سناتور لیندسی گراهام از کارولینای جنوبی و متحد قدیمی ترامپ لحن محتاطانه‌تری داشت. او در بیانیه‌ای از ترکیه گفت: «من مایلم در شرایط مناسب از لغو تحریم‌ها علیه سوریه حمایت کنم. اما باید به یاد داشته باشیم که رهبری فعلی سوریه نه با اراده مردم، بلکه از طریق زور نظامی به قدرت رسیده است.»گراهام همچنین خاطرنشان کرد که اسرائیل از تصمیم برای لغو تحریم‌ها علیه سوریه نگران است و تأکید کرد که آمریکا باید این گشایش جدید را با همکاری متحدان خود هماهنگ کند. او افزود: «این دولت تازه در سوریه ممکن است سرمایه‌گذاری خوبی باشد و بتواند راهی برای اتحاد سوریه و تبدیل آن به بخشی باثبات از منطقه باشد. اما باید قبل از هر نتیجه‌گیری، چیزهای زیادی روشن شود. سوریه‌ای باثبات می‌تواند معادلات منطقه را تغییر دهد، اما با توجه به گذشته‌اش، روند پیشرفتش باید با دقت بررسی شود.»
«موفق باشی، سوریه»
اگر ترامپ بخواهد سوریه را به‌سوی مسیر دلخواهش هدایت کند، ناگزیر خواهد بود از قدرت ایالات متحده برای گرد هم آوردن کشورهایی با دیدگاه مشابه استفاده کند. اما چنین همکاری با متحدان، مشخصه‌ای برای این کاخ سفید نبوده است.
این موضوع همچنین چالشی دیگر برای تیم سیاست خارجی پراکنده ترامپ است، تیمی که از تصمیمات پرآشوب در زمینه انتصابات و بی‌تجربگی برخی از اعضای کلیدی، مانند استیو ویتکاف (فرستاده همه‌کاره ترامپ)، آسیب دیده است.
ترامپ از همین حالا در حال زمینه‌سازی برای مقصر جلوه دادن دیگران، در صورتی که تصمیمش نتیجه معکوس دهد، است. او چندین بار تأکید کرد که یکی از دلایل لغو تحریم‌ها، پیشنهاد و حمایت محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، بوده است. ترامپ با لحنی طعنه‌آمیز گفت: «اوه، ببینید من برای ولیعهد چه کارهایی می‌کنم.»
برخی از «پیروزی‌های» اخیر ترامپ چندان نشان نمی‌دهند که او آمادگی کار سخت دیپلماتیک را دارد. او ادعا کرده که با بریتانیا و چین توافق‌های تجاری بزرگی بسته است، در حالی‌که این موارد بیشتر شبیه اعلام نیت برای توافق‌ هستند، نه توافق واقعی.
اگر اقدام روز سه‌شنبه برای لغو تحریم‌ها نیز از همین جنس باشد، دیپلماسی سوریه ترامپ هرگز به اهدافش نخواهد رسید.
دلیل دیگری هم برای نگرانی وجود دارد: به‌نظر می‌رسد الشرع ضعف ترامپ در برابر مردان قدرتمند خودکامه را درک کرده است.
ترامپ این تروریست سابق را «مردی جوان، جذاب و عالی» و یک «مبارز» توصیف کرده. و به شکلی تکان‌دهنده ، با توجه به ارتباط‌ الشرع با القاعده، رئیس‌جمهور گفت که او «گذشته‌ای بسیار قوی» دارد.
تاریخ پر از نمونه‌هایی‌ست که در آن، واشنگتن به رهبران خشن خاورمیانه برای حفظ کشورهایی که از شکاف‌های مذهبی و قبیله‌ای رنج می‌برند اعتماد کرده و این اعتماد در مواردی مانند عراق، به هزینه جان هزاران سرباز آمریکایی منجر شده است.
اما ترامپ خوش‌بین‌تر است. او گفت: «این زمان درخشش آن‌هاست. موفق باشید سوریه. چیزی واقعاً خاص را نشان دهید.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1438216/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله رژیم صهیونیستی به الحدیده یمن

باراک: ترامپ هیچ ارزشی برای نتانیاهو قائل نیست

روسیه: از نتیجه مذاکرات با اوکراین راضی هستیم

پیام پوتین به رئیس‌جمهور عراق درباره نشست سران عربی در بغداد

واردات عجیب 650 هزار کیلو محافظ صفحه و قاب موبایل در 1403

نشانه‌ای از کاهش نفوذ اسرائیل در واشنگتن

ترامپ: اعراب تشنه محبت بودند

توافق هیئت‌های روسیه و اوکراین برای مبادله هزار اسیر

بیانیه تظاهرات باشکوه مردم یمن در همبستگی با ملت فلسطین

تدریس خصوصی شیمی

بررسی تاثیر کارت گرافیک در قیمت لپ تاپ

چرخش‌ها در سیاست خارجی لبنان و سوریه در دوره عون و الشرع

واکنش حماس به جنایت صهیونیست‌ها در شمال غزه

اردوغان: نتانیاهو به تکبر خود در منطقه ادامه می‌دهد

شهادت 109 فلسطینی طی 24 ساعت اخیر

ماینینگ غیرمجاز؛ برق دزدی در فصل ناترازی

سهم 99.9 درصدی اشخاص حقوقی در معاملات اوراق بدهی در بازار سرمایه

پایان مذاکرات هیئت‌های روسیه و اوکراین

زلنسکی: درصوتی نمایشی بودن تلاش‌های صلح روسیه، مسکو را تحریم کنید!

هشدار خانواده‌های زندانیان صهیونیست درباره «غرق شدن در باتلاق غزه»

افزایش ظرفیت ذخیره‌ گاز در میدان سراجه به 1.5 میلیاردمترمکعب

اژدهای چینی، پدیده نبرد هوایی هند و پاکستان

کمیسیون اروپا: روی تحریم‌های جدید علیه روسیه کار می‌کنیم

ارزش معاملات اوراق بدهی اشخاص حقوقی در بازار سرمایه به 2689 همت رسید

آمار فروش نمایشگاه کتاب به بیش از 524 میلیارد تومان رسید

تعرفه 87 درصد تجارت کالایی ایران و اورآسیا صفر شد

چرا دنیای ترامپ عاشق کشورهای عربی خلیج فارس است؟

لحظه هدف قرار دادن خانه ای در دیرالبلح

راهپیمایی گسترده یمنی ها در حمایت از غزه

دیدار پاشینیان و علی‌اف در آلبانی

سرانه مصرف گوشت ایرانی‌ها 14 کیلوگرم کم شد

دبیر انجمن قطعه‌سازان: واردات خودروی کارکرده حرام است

63 درصد معاملات کشورهای عضو بریکس با پول محلی آن کشورها انجام می‌شود

سقوط پهپاد اسرائیلی در لبنان

مخالفت روسیه با حضور آمریکا در مذاکرات مستقیم با اوکراین

پیشنهاد جدید اتحادیه اروپا برای کاهش بیشتر تحریم‌ها علیه سوریه

ورود «روبیو» به استانبول برای شرکت در مذاکرات اوکراین

امارات و آمریکا بزرگترین شهر هوش مصنوعی جهان را احداث می‌کنند

تعرفه 87 درصدی تجارت ایران و اورآسیا صفر شد

اختصاص 2.2 میلیارد دلار ارز برای واردات تلفن همراه

جنگ آمپول‏‌های لاغری

پلیس آلمان حامیان فلسطین را مورد ضرب و شتم قرار داد

«شهباز شریف» هند را به گفتگوی جامع دعوت کرد

عمل زیبایی وزیر دفاع شورشیان سوریه جنجال‌ساز شد

نرخ بیکاری زنان جوان به مرز 35 درصد رسید

کاخ سفید دیدار ترامپ و پوتین را قریب الوقوع دانست

حامیان فلسطین پل بروکلین را مسدود کردند

دادگاه آمریکا امروز ضارب «سلمان رشدی» را محاکمه می‌کند

پیام تایوان در آستانه برگزاری رزمایش جدید چین

گوسفند زنده کیلویی 300 هزار تومان شد