ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ تسلیم بزرگ خواندنی ها

سرمقاله شرق/ تسلیم بزرگ
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / «تسلیم بزرگ» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم حمزه نوذری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تسلیم بزرگ نه نظامی است و نه ربطی به جنگ و کنارگذاشتن اسلحه و مهمات دارد. ممکن است بدون جنگ و جدال بسیاری از افراد جامعه تسلیم شده باشند. در نمایش‌نامه ننه دلاور و فرزندان او نوشته برتولت برشت، تسلیم بزرگ یعنی ازدست‌دادن بلندپروازی‌ها، تخیل‌ها و شور و نشاط. تسلیم بزرگ یعنی آرزوها فراموش شده است. ننه دلاور وقتی شعر تسلیم بزرگ را می‌خواند، آن را به معنی وابستگی به دیگران، کنارگذاشتن عزت نفس و ازدست‌دادن اتکا به خود می‌داند.
مسئله برتولت برشت در شعر تسلیم بزرگ، ساز‍و‌کارهایی است که یک فرد مجبور به پذیرش الگوهای همنوایی و همسازی و در نتیجه وابستگی به دیگران می‌شود. ننه دلاور تصور می‌کند افراد به نام همنوایی، تمایز و عدم تقلید نیاز دارند اما اجبارها و الزام‌های زندگی افراد را مجبور به همنوایی و سر فروآوردن در مقابل دیگران می‌کند و این همان تسلیم بزرگ است. از نظر ننه دلاور اتکا به نفس، بلندپروازی و تخیل چیزهای مثبتی هستند که باید دنبال شوند و زیان‌آور نیستند اما وقتی از دست می‌روند، زیان‌آورند. تسلیم بزرگ یعنی ازدست‌رفتن شور و شوق و بی‌انگیزگی در دنبال‌کردن رؤیاها، زمانی که یکی می‌شوی مثل همه، به قول مارکس همه مثل یک گونی سیب‌زمینی.
بازار
چرا تسلیم می‌شویم، چرا آرزوهای بزرگ و رؤیاها را فراموش می‌کنیم؟ آیا یکی آنها را دزدیده است؟ جواب غم نان است، درگیر معیشت بودن و نیازهای اقتصادی ما را تسلیم می‌کند. دزد رؤیاها کسانی هستند که زندگی را پرهزینه و مشقت‌بار کرده‌اند. ننه دلاور می‌گوید بتر از کوه کندن، نگه دارِ کلاه خویش بودن.
در جامعه‌ای که تأمین معیشت و تلاش برای بخور و نمیر همه زمان و تمرکز افراد را می‌گیرد، اغلب تسلیم می‌شوند. الزام‌های اقتصادی و معیشتی همه را همنوا و شبیه به هم می‌کند. همنوایی اجباری یعنی ازدست‌رفتن فردیت، شور و شوق، رؤیاها و تخیلات. در تنگناهای همیشگی معیشتی، استعدادها تباه می‌شوند.
دوگانه فردگرایی و همنوایی (همانندسازی اجباری) یکی از مهم‌ترین دوگانه‌های جامعه‌شناسی است. برخی متفکران از فردگرایی وحشت دارند و آن را منفی و تباه‌کننده همبستگی اجتماعی می‌دانند. از نظر آنها فردگرایی رشد سرطانی دارد و خیر عمومی را نابود می‌کند. برخی متفکران دیگر در آثارشان نوشته‌اند؛ فردگرایی ترس ندارد، فردگرایی یعنی آزادی، حق انتخاب و خودشکوفایی. دورکیم، یکی از بنیان‌گذاران جامعه‌شناسی، تلاش کرده است تعادلی بین فردگرایی و همبستگی ایجاد کند. از نظر دورکیم، فردگرایی و تمایز اساس جامعه مدرن است اما افراد تمایزیافته به دلیل تخصصی‌شدن امور به هم وابسته می‌شوند که این وابستگی مثل گذشته به معنی حل و هضم شدن نیست.
به نظر می‌رسد برتولت برشت با طرح مسئله تسلیم بزرگ و نوع نگاهی که به آن دارد، متأثر از دیدگاه مارکس است. مارکس معتقد بود افراد نیاز به خودشکوفایی و خودفعلیت‌بخشی و بیان خود دارند. تجلی خود در قالب کار آزادانه و مستقل، نه تحت سلطه و وابسته به سرمایه‌داران محقق می‌شود. در دنیای سرمایه‌داری، کارگرانی که باید آزادانه استعداد و توانایی خود را در قالب آفریدن اشیا و کالاها متجلی کنند، اسیر معیشت و کار یکنواخت و استثمار شده‌اند. وقتی فرد به قول بلا، جامعه‌شناس آمریکایی، نتواند خودبیانی داشته باشد و خود را شکوفا کند، گویی تسلیم شده است.
برخی جامعه‌شناسان مانند مرتون نگران نا‌همنوایی افراد هستند. از نظر او ناهمنوایی یعنی آنومی، یعنی از‌دست‌رفتن زبان و علایق مشترک اما ننه دلاور قصه برتولت برشت تصور می‌کند ناهمنوایی یعنی امکان تجلی خود.
گروهی نگران جداشدن فرد از جامعه هستند و گروهی دیگر نگران ازدست‌رفتن فردگرایی، همنواشدن و سر تسلیم فرودآوردن. در تسلیم بزرگ، گویی آرزوها، تخیلات و استعدادهای افراد در خطر است.
ساختاری که غم نان ایجاد می‌کند، از نظر برتولت برشت نامناسب است و آرزوها را می‌کشد و همه را تسلیم معیشت می‌کند. وقتی بیشتر افراد جامعه در حال ... دو زدن هستند، تخیل و آرزویی وجود ندارد. اما ساختار مناسب، اقتصاد و معیشت را سامان می‌دهد و فضای آرامی ایجاد می‌کند تا افراد با آسودگی بیشتری آرزوها و استعدادهای خود را دنبال کنند. جامعه‌شناسان مکتب فرانکفورت مسئله تسلیم بزرگ را به شکل متفاوتی مطرح می‌کنند.
از‌دست‌رفتن استقلال فردی، آرزوها و تخیلات نه به دلیل غم نان بلکه غرق‌شدن در مصرف‌گرایی و نیازهای کاذب است. پس افزایش سطح زندگی و گسترش وسایل مصرفی و رفاهی هم لزوما به معنای شرایط مناسب برای تحقق فردگرایی، شکوفایی استعدادها و دنبال‌کردن رؤیاها نیست. مصرف‌گرایی همراه با گسترش رسانه‌های جمعی همه را یک‌شکل و یکدست می‌کند و مانع از تمایز و فردگرایی می‌شود. هم برتولت برشت و هم فرانکفورتی‌ها دل‌نگران ازدست‌رفتن آرزوها و رؤیاهای افراد (تسلیم بزرگ) هستند اما یکی فقر و دیگری مصرف‌گرایی و رسانه‌های جمعی را مسبب آن می‌داند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1440772/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زخمی شدن 2 لبنانی به ضرب گلوله نیروهای صهیونیست

لاپید: اکنون زمان سقوط حکومت نتانیاهو است

پاکستان به سمت هند، موشک شلیک کرد؟

تصاویری تکان‌دهنده از حمله اسرائیل به یک مدرسه در غزه

معاون ترامپ با پاپ جدید دیدار کرد

اظهارات تند لاپید: پایان کار نتانیاهو فرا رسیده است

توجیه عجیب همسر رئیس‌جمهور لبنان برای خوش و بش کردن با خاخام صهیونیست!

عقد قرارداد رایگان مسکن برای مستاجران؛ آورده سامانه خودنویس

رایزنی کشورهای اروپایی با ترامپ درباره اوکراین

دختر باراک اوباما به سرقت هنری متهم شد

هشدار سازمان جهانی بهداشت: دو میلیون فلسطینی در آستانه فاجعه

جبهه دمکراتیک: ورود کمک‌ها بدون آتش‌بس نیرنگ نتانیاهو است

افسر صهیونیست: معلوم نیست از کدام پیروزی در غزه حرف می‌زنیم!

رخنه نظامیان صهیونیست به جنوب سوریه

سیاست هسته‌‌ای آلمان تغییر کرد

چرا معاون ترامپ سفرش به اسراییل را لغو کرد؟

سیاستمدار اسرائیلی از دست نتانیاهو شاکی شد

خودرو‌های تحویل 1403 مشمول افزایش هزینه دیون دولتی نمی شوند

چگونه شی جهان را به کشورش وابسته کرد؟

حمله قسام با «تاندوم» به نظامیان رژیم صهیونیستی در غزه

جزئیات عملیات ویژه اسرائیل در خان یونس

ادامه سرکوب‌ و دستگیری‌ فلسطینیان در «کرانه باختری» فلسطین

خشم مردم موریتانیا از حمایت بی‌قید و شرط آمریکا از اسرائیل

آتش‌بس شورشیان و کُردهای سوریه نقض شد

«ارابه‌های گدعون» و آغاز مرحله جدیدی از توحش رژیم صهیونیستی در غزه

پکن، میزبان مذاکرات دیپلماتیک کابل و اسلام‌آباد

اعتراض الحشد الشعبی به سانسور هدفمند «متا»

ترامپ خواستار تحقیق درباره پرداخت‌های هریس به سلبریتی‌ها شد

آمریکا و ترکیه درباره سوریه مذاکره خواهند کرد

تاکید پزشکیان برای حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی

نرخ ارز کالاهای اساسی به 28500 تومان برگشت

ممنوعیت افزایش قیمت برای خودروهای تحویل 1403

سرمقاله اطلاعات/ مگر خودمان مهربانی کنیم

تظاهرات ده‌ها هزار نفری در هلند علیه جنگ نسل کشی در غزه

انتخابات لهستان به دور دوم کشیده شد

قفل آهنین یمن بر آسمان اسرائیل

هشدار رژیم صهیونیستی به مردم برای تخلیه شهر خان‌یونس

استقرار یک ناوشکن پیشرفته آمریکا در پایگاه دریایی اسپانیا

چرا اسرائیل به ورود جزئی کمک‌ها به غزه تن داد؟

دشمنان حزب‌الله در انتخابات شهرداری‌های لبنان نقره‌داغ شدند

بلومبرگ: پوتین از دست برتر روسیه در جنگ اوکراین اطمینان دارد

اعمال محدودیت 280 مگاواتی برق در شهرک‌های صنعتی از اردیبهشت‌

سخنگوی صنف جایگاه‌داران: برای جایگزینی کارت سوخت با کارت بانکی فعلا منتظر باشید

کاهش قیمت بیت کوین در معاملات امروز

گزارش تحلیلی فکر اقتصادی/ بیمه دی حامی سرمایه گذاری برای تولید با کمترین ریسک در سال 1404

شهید رئیسی سراسر خدمت و اخلاص بود

سرمقاله وطن امروز/ لفاظی در صحرای عربی

پاول دوروف: فرانسه خواستار ممنوعیت صدای محافظه کاران رومانی در تلگرام بود

المنار فاش کرد: جزئیات تحقیقات از جاسوس اسرائیل در حزب الله لبنان

لاپید: کابینه نتانیاهو جز خون و کشتار چیزی نمی‌خواهد