ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تهران آماده است، قم چطور؟ ایالات متحده آمریکا

تهران آماده است، قم چطور؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به ظاهر، هنوز هم تکلیف توافق هسته‌ای بین ایران و آمریکا روشن نیست.
به ظاهر، هر چه بیشتر پیش می‌روند، دهانه‌ی کوچه تنگ‌تر می‌شود.
مسیری که دو عابر و دو خودرو و یک فرغون به راحتی می‌توانستند با فراغت بال از کنار هم بگذرند، رفته رفته شباهت پیدا می‌کند به کوچه‌ی آشتی کنان. هنوز هم در برخی شهرهای ایران و جهان می‌توان چنین کوچه‌هایی را دید.
طوری ساخته شده‌اند که یا باید مهربانانه به همدیگر راه داد یا گریزی از تنه زدن و گلاویزشدن نیست. آمریکای دونالد ترامپ، خود را در موقعیتی می‌بیند که با بیشترین میزان امتیازطلبی و سخت‌گیری پای میز مذاکره آمده و می‌خواهد وانمود کند که هیچ جوره زیر بار آن نمی‌رود که ایران، امکان غنی‌سازی داشته باشد. در سوی دیگرِ میز، ایران با طرح موضوع به سامان نرسیده‌ی کنسرسیوم غنی‌سازی مشترک با عربستان و امارات، نشان داده که حداقل‌ها را نیز امتیاز می‌داند. اما حالا کار به جایی رسیده که همان مقدار حداقلی هم با اما و اگر روبرو شده و اینجاست که می‌توان فهمید، طرفین در موقعیت ویژه‌ای قرار دارند و حساسیت تصمیم‌گیری در این شرایط، بالا رفته است.
حالا بیایید فرض کنیم که کل این سناریو و بازی درآوردنهای تیم ترامپ در مورد مخالفت با غنی‌سازی، فقط یک بازارگرمی و چانه زنی باشد که اصلی‌ترین مشوق آن، اسراییل است. یعنی فرض را بر این بگیریم که آمریکا در شرایط عادی و طبیعی، میزان حداقلی غنی‌سازی را برای ایران، یک امتیاز طلایی تلقی نمی‌کند اما مداوما از تل آویو و شاید برخی کنشگران دیگر، چنین سیگنالی دریافت می‌کند: الان بهترین موقعیت برای اعمال فشار و امتیازگیری است. نباید در برابر ایران وا داد!
اگر سناریوی فرضی بالا درست باشد، قاعدتا در پشت پرده‌ی مذاکرات، آمریکا شرط و شروط دیگری پیش کشیده و یحتمل، مواردی مانند ضرورت عدم حمایت ایران از حوثی‌های یمن را به عنوان یک گزینه‌ی مهم روی میز گذاشته است.
در نظر داشته باشیم؛ ما از ادبیات آمرانه و قلدرانه‌ی دوران پمپئو که از ایران می‌خواست «عادی» رفتار کند، رسیده‌ایم به موقعیت جدیدی که ترتیبات امنیتی خاورمیانه، چنان متحول شده که اساسا نیازی به طرح مجدد مفهوم رفتار عادی و غیرعادی نیست و در ظاهر، تنها نقطه‌ای که حالا می‌تواند آمریکا، اسراییل و کنشگران منطقه‌ای را نگران کند، تحرکات حوثی‌های یمن است.
حالا سوال اینجاست: آیا پذیرش چنین شرطی دشوار است؟
خیر.
به جرات می‌توان گفت؛ موضوع حمایت تهران از حوثی‌های یمن، در مقایسه با مسائل راهبردی و کلانی همچون حماس، حزب الله لبنان، دولت بعثی بشار در سوریه و حشد شعبی عراق، موضوع چندان مهمی نیست و می‌توان درباره‌ی چند و چون حمایت از یمنی‌های نزدیک به ایران تجدیدنظر کرد. به عبارتی دیگر، چیزی که ادامه‌ی راه را دشوار می‌کند، ربط چندانی به موضوعات منطقه‌ای و سیاست خارجی ندارد و اتفاقا فلز یا متال آن، کاملا داخلی است.
مساله اینجاست: رسیدن به یک توافق جدید با آمریکا و اروپا، علاوه بر آن که برخی از ابعاد فنی قدرت هسته‌ای و کنش جمهوری اسلامی در منطقه را در بر می‌گیرد، علاوه بر آن که الزامات حقوقی – بین‌المللی جدیدی در مورد پالرمو و اف.ای.تی.اف پیش می‌کشد، با مبانی گفتمان داخلی جمهوری اسلامی و دالّ مهمی به نام «آمریکاستیزی» و «غرب ستیزی» نیز ارتباط پیدا می‌کند. آیا موضوع به همین جا ختم می‌شود؟
خیر.
مساله فراتر از تغییر ادبیات و گفتمان است و قطعا با مفهوم مهم دیگری به نام مهندسی مسیر اصلاحات ساختاری نیز ربط پیدا می‌کند.
اساسا نمی‌توان به توافق هسته‌ای و هموارسازی مسیر اف.ای.تی.اف و بازگشت ایران به معادلات منطقه و جهان اندیشید، ولی تامل در برخی اصلاحات ساختاری را نادیده گرفت. به عنوان مثال، عاقلانه نیست که نظام حکمرانی ایران، در فردای توافق هسته‌ای، منطق بودجه‌ریزی خود را تغییر ندهد و بودجه‌ی سال 1405 را هم با همان فلسفه و معرفت شناسی سال 1404 ببندد. چرا؟ به این دلیل که ورود ایران به مسیر گذار از فرسایش زیرساختی طولانی مدت و قدم نهادن در راه توسعه‌ی اقتصادی، ناگزیر، پای برخی الزامات توسعه‌ی سیاسی را نیز به میان می‌آورد، میزان نقش آفرینی نهادها و جریان‌ها دچار تحول می‌شود و در نتیجه مدیریت تغییراتِ آتی، الگوهای سیاسی و اجرایی جدیدی را طلب خواهد کرد. آیا این به معنی تغییر موازنه‌ی قدرت بین جریانات سیاسی جمهوری اسلامی و ضعیف شدن جریانِ راست و طلوع مجدد خورشید اصلاح طلبان خواهد بود؟ به گمانم خیر! بسیار خوشبینانه و غیرمنطقی است اگر تصور کنیم قرار است در مسیر اصلاحات ساختاری، حاکمیت، به مغضوبان دیروز فرصت دهد که به میدان بیایند و بگویند: «حق با ما بود». این مساله برای حاکمیت جمهوری اسلامی، از چنان اهمیتی برخوردار است که در این وادی، به جرات می‌توان گفت، اختلاف نظری بین تهران و قم وجود ندارد و علاوه بر ساختار رسمی هسته‌ی قدرت حاکمیت، جریان سنتی حوزه‌ی علمیه قم و نهادهای روحانیتی پشتیبان جریان راست، تمایل دارند که اصلاح طلبان مارک دارِ به گوشه رانده شده، همچنان در پارکینگ بمانند. پس خیالبافی و خوشبینانه است اگر تصور کنیم که در مقطع پساتوافق و آغاز اصلاحات تدریجی در ایران، چهره‌هایی مانند خاتمی، میرحسین موسوی، کروبی، تاجزاده و حتی روحانی، در کانون تصمیمات قرار بگیرند. در چنین شرایطی، این شاکله‌ی سنتی قم است که باید در جستجوی راهی باشد تا با به کارگیری بخشی از میانه روها و تغییر لباس و ظاهر برخی از نیروهای قبلی، میدان داری کند. خودمانیم؛ حرکت در مسیر چنین تحول بزرگی برای «قم» آسان نیست. باید دید آیا در هفته‌های آتی، زمزمه‌هایی از تغییر روایت یا روایت‌سازی و گفتمان‌سازی خواهیم شنید، یا مسیر پیش رو توام با کُندی و تردید خواهد بود.
311311
کد خبر 2068390

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1445227/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلمان به دادِ اوکراین رسید

نتانیاهو آشوب به پا کرد

الجولانی دوباره با اردوغان دیدار کرد

متاسفم، هواپیمایی برای هدیه ندارم!

بانک مرکزی: بانک مرکزی مرجع سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری رمزارزهاست؛ نه وزارت ارتباطات

اکونومیست: آیا ترامپ معامله‌گر خوبی است؟

سرمقاله اطلاعات/ آیا اسرائیل جسارت حمله به ایران را دارد؟

آفریقای جنوبی ادعای ترامپ مبنی بر نسل‌کشی سفید پوستان را رد کرد

سفیر مستعفی آمریکا در کی‌یف: ما در حال بازی به نفع پوتین هستیم

روابط پرتنش دمشق و قسد در آستانه دو راهی ادغام یا درگیری

خسارت 300 همتی ناشی از قطع گاز و برق در سال 1403

نقش تتر در پایداری بازار ارزهای دیجیتال

سرمقاله صبح نو/ چگونه توافق در دسترس است

هاآرتص: ترامپ اسرائیل را به آرامی به سمت خودکشی سوق می‌دهد

تظاهرات مقابل منزل رئیس رژیم صهیونیستی

ضرب الاجل 24 ساعته معترضان لیبیایی برای اجرای خواسته‌هایشان

واکنش اتحادیه اروپا به تهدیدهای تعرفه‌ای اخیر ترامپ

شهادت شماری دیگر از فلسطینی‌ها بر اثر حملات رژیم صهیونیستی به غزه

تلاش دولت ترامپ برای اقناع اتحادیه اروپا به اعمال تعرفه بر واردات کالاهای چینی

شکایت از نظامی صهیونیست در کشور پرو

محدودیت‌های جدید وزیر دفاع آمریکا برای مطبوعات در پنتاگون

انتشار تصاویر محرمانه از تمرینات جهنمی سربازان روس

واکنش وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به حمله به سفارت این رژیم در واشنگتن

تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

سرمقاله وطن امروز/ شما بگویید، ما می‌سازیم

درگیری لفظی بین نماینده پارلمان رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ بر سر غزه

سفیر آمریکا در ترکیه، نماینده ویژه ترامپ در امور سوریه شد

ادعای فنلاند در مورد نقض حریم هوایی خود توسط روسیه

11 پناهنده سودانی در صحرای لیبی بر اثر کم‌آبی جان باختند

مقام سابق صهیونیست: نتانیاهو عمدا در توافق با حماس کارشکنی می‌کند

پاداش سوت‌زنی استخراج غیرمجاز رمزارز چهار برابر شد

رئیس جمهور: باید به سمت انرژی خورشیدی حرکت کنیم

قطار باری چین به آپرین رسید

سرمقاله فرهیختگان/ شورای سران؛ ایده‌ای که پرورش نیافت

گزارش اطلاعاتی آمریکا: کره شمالی در قوی‌ترین موضع استراتژیک خودش است

سقوط هواپیما در سن‌دیگو؛ تمام 6 سرنشین جان باختند

معاون رئیس‌جمهور آمریکا: دوران تسلط بلامنازع ما به پایان رسیده است

ادعای سفیر اسرائیل: سوریه و لبنان از عربستان جلو می‌زنند

افتتاح هم‌زمان 59 هزار و 264 پروژه شهرسازی با حضور رئیس جمهور

ورود کمیسیون اصل نود مجلس به فعالیت‌های اقتصادی بابک زنجانی

انتقادات یک صنعتگر؛ سه بار صادر کننده نمونه شدم، ولی نه می‌توانم چک بگیریم و نه ضمانتنامه بانکی!

اجتماع بزرگ مردم سمنان در اولین سالگرد شهادت شهید جمهور آیت الله رئیسی و دیگر شهدای خدمت

نگاه شهدا باور مندی، عمل به تعالیم اسلامی و نفی لذت گرایی بود

سرمقاله ابتکار/ دیوانسالاری سی درصدی!

سرمقاله جوان/ چرا غنی‌سازی خط قرمز است؟

دیدار وزیر خارجه سوریه با فرستاده ویژه سازمان

مرحله پایانی انتخابات شهرداری‌ها در لبنان

بروکسل عقب‌نشینی کرد؛ امتیازهای تجاری اوکراین حذف می‌شود

اعتراض خاص لبنانی‌ها به نخست‌وزیرشان؛ لبیک یا نصرالله

قیمت‌ طلا و سکه دوباره افزایشی شد؛ دلار در کانال 83 هزار تومان