پنجشنبه ۹ مرداد ۱۴۰۴
اخبار ایران

تیرماه؛ داغ‌ترین ماه تورمی در سال جاری

تیرماه؛ داغ‌ترین ماه تورمی در سال جاری
ایرانیان جهان - مهر /با وجود این که طی سه‌ماه اخیر، هم تورم نقطه‌ای و هم تورم ماهانه در مسیر صعودی قرار داشته اما به نظر می‌رسد تورم گروه خوراکی‌ها در این میان بیش از سایر ...
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مهر /با وجود این که طی سه‌ماه اخیر، هم تورم نقطه‌ای و هم تورم ماهانه در مسیر صعودی قرار داشته اما به نظر می‌رسد تورم گروه خوراکی‌ها در این میان بیش از سایر گروه‌های کالایی تحت‌تأثیر جنگ بوده است.
مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود، شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور در تیرماه امسال را منتشر کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در این ماه، اقتصاد ایران شاهد یک روند دوگانه در قیمت‌ها بوده است؛ از یک سو، افزایش قیمت برخی اقلام اساسی مانند نان و غلات، را شاهد بودیم و از سوی دیگر، کاهش نسبی قیمت برخی کالاهای دیگر، به وقوع پیوسته است.

ایرانیان جهان


بر اساس اعلام مرکز آمار ایران و داده‌های منتشر شده، نان و غلات بیشترین افزایش قیمت را در تیرماه داشته‌اند؛ به طوری که تورم ماهانه آنها به 16.6 درصد رسیده است.
همچنین روغن‌ها و چربی‌ها (7.3 درصد)، گوشت قرمز و گوشت ماکیان (5.8 درصد)، نوشیدنی‌های غیر الکلی (5.7 درصد) و گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آنها (5.5 درصد) افزایش قیمت داشته است.
پس از آن دخانیات (6.3 درصد) و آب، برق و سوخت (4.9 درصد) در تیرماه افزایش قیمت داشته‌اند و در مقابل، بررسی داده‌ها نشان می‌دهد کمترین افزایش قیمت مربوط به سه گروه قند، شکر و شیرینی‌ها (4.5- درصد)، میوه و خشکبار (2.8- درصد) و آموزش (1.6 درصد) است.
تفاوت نرخ تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها بین دو ماه خرداد و تیر بسیار چشم‌گیرتر از تفاوت تورم کل است. در سومین ماه بهار نرخ تورم نقطه‌ای کالاهای خوراکی 42.3 درصد ثبت شده بود که این رقم در تیر ماه با 5 واحد درصد افزایش به 47.3 درصد رسیده است. نرخ تورم ماهانه نیز در اولین ماه تابستان معادل 3.5 درصد ثبت شده که نسبت به خرداد ماه افزایش 0.2 واحد درصدی داشته است. نرخ تورم ماهانه خوراکی‌ها در خرداد ماه 4.9 درصد ثبت شده بود که در تیر ماه به 5.1 درصد رسید. بر این اساس در مورد تورم ماهانه هر دو ماه خرداد و تیر می‌توان به فاصله 1.6 واحد درصدی تورم ماهانه خوراکی‌ها با تورم ماهانه کل اشاره کرد.
با وجود اینکه طی سه‌ماه اخیر (اردیبهشت، خرداد و تیر)، هم تورم نقطه‌ای و هم تورم ماهانه در مسیر صعودی قرار داشتند، به نظر می‌رسد تورم گروه خوراکی‌ها بیش از سایر گروه‌های کالایی تحت‌تأثیر جنگ قرار گرفته است. این موضوع منعکس کننده افزایش تمایل خانوارها به خرید خوراکی‌های اساسی در شرایط بحرانی است.
تورم نقطه‌ای نان و غلات
رشد تقاضای خوراکی‌ها در دوران جنگ، در آمارهای تورمی تیر ماه به روشنی دیده می‌شود به طوری که تورم ماهانه تیر ماه برای گروه کالایی نان و غلات 16.6 درصد ثبت شده است. همچنین تورم نقطه به نقطه این گروه کالایی در تیر ماه به حدود 82 درصد رسیده است. گروه نان و غلات دارای ضریب اهمیت 6.4 در سبد مصرفی خانوار است که رقم بزرگی در اقلام خوراکی محسوب می‌شود. به عبارت دیگر اگر اقلام مصرفی یک خانوار ایرانی در ماه، 100 واحد در نظر گرفته شود، به طور متوسط 6.4 واحد از کل مصرف به نان و غلات اختصاص دارد. ضریب اهمیت کالاهای خوراکی برای دهک‌های مختلف درآمدی متفاوت است به طوری که این ضریب برای دهک یک بیش از 42 درصد و برای دهک ده کمتر از 22 درصد برآورد شده است. همچنین محاسبات «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد حدود یک‌سوم تورم ماهانه کل، در تیر ماه به افزایش قیمت‌های گروه نان و غلات مربوط است.
در کنار تورم نقطه به نقطه و ماهانه ثبت شده برای اقلام خوراکی، در تیر ماه تورم گروه‌های کالایی بهداشت و درمان و مبلمان و لوازم خانگی نیز در صدر قرار داشتند. تورم ماهانه تیرماه برای گروه کالایی مبلمان و لوازم خانگی 4.3 درصد ثبت شده که به صورت نسبی تورم ماهانه بالایی محسوب می‌شود. تورم نقطه به نقطه برای این گروه کالایی 43.5 درصد بوده است. در تیر ماه تورم ماهانه و نقطه‌ای گروه بهداشت و درمان نیز 2.9 و 45 درصد گزارش شده است.
در نتیجه اینکه، طبق اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه تیر ماه از 41 درصد گذشت که از خرداد ماه 1402 تاکنون بی‌سابقه است. نرخ تورم ماهانه تیر ماه نیز با 0.2 واحد درصد افزایش نسبت به ماه قبل، 3.5 درصد ثبت شد. همچون خرداد ماه، گروه خوراکی‌ها بیشترین اثرگذاری را در نرخ تورم تیر ماه داشته است. تورم تیر ماه و به‌خصوص تورم اقلام خوراکی گویای اثر جنگ تحمیلی 12 روزه بر اقتصاد است


نظرات شما