ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رمزگشایی از پیام میهمان عراقی در تهران عراق

رمزگشایی از پیام میهمان عراقی در تهران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خبرآنلاین /متن پیش رو در خبرآنلاین منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مدیرکل اسبق میز خاورمیانه در وزارت خارجه به خبرآنلاین گفت:کانون مناقشات ایران و آمریکا و ایران و عربستان است. در بغداد می خواهند با متوازن کردن روابط بین این کشور ها، عراق را از وضعیت فعلی خارج کنند تا به جایی برسند که هیچ کدام از این کشورها از ابزار عراق برای پیشبرد اهدافشان استفاده نکنند.
مهسا مژدهی: وزیر خارجه عراق روز سه شنبه راهی تهران شد تا با مقامات کشورمان دیدار کند. او که پیش از این به ریاض و آنکارا هم سفر کرده بود با پیام دعوتی از سوی نخست وزیر، برای ابراهیم رییسی رییس جمهور ایران مهمان ایران شد. اجلاسی که قرار است اخر ماه میلادی در بغداد برگزار شود نظر بسیاری را به خود جلب کرده است. این اتفاق در حالی روی می دهد که کشورهای خاورمیانه که با سیاست های جدید بایدن روبه رو شده اند، هر یک به دنبال ایجاد اتحادهای تازه ای برای خود هستند و حضور مقامات رده بالای آنها در یک نشست می تواند فرصت های تازه ای را پدید بیاورد.
در خبرآنلاین با قاسم محبعلی، کارشناس خاورمیانه در این زمینه به گفتگو نشسته ایم:
وزیرخارجه عراق در شرایطی به ایران آمده که این کشور خودش کشمکش هایی در مورد ماندن یا نماندن امریکایی ها دارد. از سوی دیگر عربستان و ایران هم اخیرا گفتگوهایی با یکدیگر در بغداد داشته اند. برخی گمانه زنی می کنند که سفر فواد حسین با این دو مساله در ارتباط است. چنین تحلیلی تا چه اندازه درست است؟
این سفر اینطور که اعلام شده هدفش دعوت ایران به اجلاسی هست که قرار است در بغداد با حضور کشورهای منطقه برگزار شود. از جمله کشورهایی که دعوت شده یا دعوت می شوند ایران و عربستان و مصر و اردن و.. هستند. این تلاشی است برای بازگرداندن عراق به سطح منطقه و بازسازی موقعیت این کشور که بعد از سقوط صدام به شدت لطمه خورده بود و قدرت منطقه ای خود را از دست داده بود. حالا بغداد به رهبری مصطفی الکاظمی تلاش می شود تا روابط متوازنی در منطقه ایجاد شود و عراق با همه کشورهای خاورمیانه چه عربی و چه غیر عربی روابط داشته باشد و خودش را به عنوان قدرت منطقه ای اثبات کند.
آنها باید سعی کنند تا بین کشورهای منطقه نقش سازنده اجرا کنند. کاهش تنش بین ایران و عربستان و نقشی که عراق در این زمینه برای خودش در نظر گرفته هم در همین مسیر تعریف می شود. تا ارامش بیشتری بین کشورهای نزدیک به عربستان و نزدیک به ایران حکمفرما باشد.
اقای رییسی از سوی فوادحسین دعوت شده تا در اجلاس بغداد شرکت کند. در این اجلاس برخی دیگر از مهمترین کشورهای خاورمیانه حضور خواهند داشت. اهمیت این نشست در شرایط فعلی چیست؟
فعلا نمی توانیم از این نشست ارزیابی روشنی کنیم. معمولا در خاورمیانه این گونه اجلاس ها لزوما منجر به نتیجه مثبت نشده و حتی ممکن است اختلافات را بین طرفین افزایش دهد. اما همانطورکه اشاره کردم عراقی ها می خواهند در منطقه از موقعیت بهتری برخوردار شوند و از این طریق این حد از تشنج در خاورمیانه را کاهش دهند تا به وضعیت منطقه و خودشان کمک کنند. امریکایی ها هم ممکن است با این موضوع همراه باشند تا کمک کنند به اینکه سیاست کاهش درگیری های ایالات متحده در خاورمیانه ، راحت تر دنبال شود.
برخی می گویند که عراق قصد دارد که بین ایران و عربستان گفتگویی در حاشیه این اجلاس ایجاد کند. حضور ولیعهد عربستان و اقای رییسی در بغداد تا چه اندازه کمک کند تا دو کشور به سمت بهبود روابط بروند؟
اگر این اتفاق بیفتد، با توجه به تجربه ای که وجود دارد وقتی مناسبات ایران و عربستان بهبود پیدا می کند که گفتگو در سطوح بالا صورت بگیرد. وگرنه گفتگو در سطح های پایین فقط بین دو کشور جنبه ارزیابی دارد که اگر برداشت ها مثبت باشد، سطوح بالا به میان می آیند. اگر چنین چیزی اتفاق بیفتد و تهران و ریاض در سطوح بالا با هم گفتگو کنند، حداقلش این است که فاصله شان را کاهش می دهد و هم در مورد کشورهای یمن و لبنان و عراق هم اوضاع بهبود یابد. چون اگر دو کشور بخواهند روابط خود را بهتر کنند نیازمند این هستند که رفتارهایشان را مقداری تغییر دهند.
برگردیم به پیامی که فواد حسین می تواند برای ایران بیاورد. دو دیدگاه وجود دارد. یکی اینکه این از طرف ایالات متحده پیامی به سمت ایران بیاید و دیگری مربوط به ریاض است که می گویند بعید نیست که فواد حسین از سوی مقامات عربستان پیام آور باشد. کدام یک از این دو دیگاه می تواند به واقعیت نزدیک تر باشد؟
این بخشی به نیاز عراقی ها بر می گردد. اینکه بگوییم عراق می تواند یک میانجی باشد به ویژه در مورد امریکا و ایران نمی توان چنین شانی را برای بغداد قائل شد. اما در مورد ایران و عربستان ممکن است که پایتخت این کشور جایی باشد تا دو طرف بتوانند مذاکره با یکدیگر داشته باشند. اما نه عراق در آن موقعیت است و ابزارش را دارد تا ایران و عربستان را مجاب کند تا اختلافاتشان را کاهش دهند و نه ریاض و تهران چنین تمایلی خواهند داشت. بلکه فعلا و با توجه به شرایط ممکن است از موقعیت به وجود آمده از سوی عراق استفاده کنند.
یعنی عراق از چشم عربستان و ایران نمی تواند جایگزینی برای عمان به عنوان میانجیگر منطقه باشد؟ تا زمان زنده بودن سلطان پیشین این کشور معمولا این گونه ماموریت ها به مسقط داده می شد. اما حالا که آنها کمی عقب نشسته اند به نظر می رسد که بغداد سعی دارد خود را در این نقش جا بدهد.
عراقی ها دارند چنین تلاشی را می کنند. عمان میانجی محسوب نمی شد ولی پیام ها را منتقل می کرد تا زمینه ای به وجود بیاید تا طرفین گفتگو کنند. وزن عراق و عمان متفاوت است . این کشور شرایط ویژه ای هم دارد و کانون مناقشات ایران و آمریکا و ایران و عربستان است. در بغداد می خواهند با متوازن کردن روابط بین این کشور ها، عراق را از وضعیت فعلی خارج کنند تا به جایی برسند که هیچ کدام از این کشورها از ابزار عراق برای پیشبرد اهدافشان استفاده نکنند. 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/266386/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تدابیر امنیتی جدید فرودگاه پاریس برای بازی‌های المپیک 2024

پاشینیان: ارمنستان قصد بازگشت نظامی به منطقه قره باغ ندارد

ورود پلیس ضد تروریسم به تجمعات دانشجویان آمریکایی در حمایت از فلسطین

حماس: غزه همچنان درحال تاریخ‌سازی است

نانسی پلوسی: نتانیاهو باید استعفا دهد

خاندوزی: عزم دولت برای خصوصی سازی جدی است

زارع‌پور: به زودی ماهواره‌های جدید رونمایی می‌کنیم

طلا و سکه همچنان در سرازیری قیمت‌ها؛ دلار کاهش یافت؟

برگزاری دوره آموزش مبانی انقلاب اسلامی مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران

تجدید میثاق مدیران و کارکنان بانک رفاه کارگران با آرمان‌های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی

گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم‌گیران اقتصادی قرار گرفت

عکس| خریدارهای استقلال و پرسپولیس را ببینید

کنایه مجری به خریداران استقلال و پرسپولیس

روایت «فارن پالیسی» از بده‌بستان ابوظبی-تل‌آویو

200 روز جنایات صهیونیست ها در نوار غزه

8 پهپاد اوکراینی در آسمان روسیه منهدم شدند

علت افزایش قیمت پیاز در بازار

تشکیل982 پرونده تخلف صنفی در استان اردبیل

ارتباط با دنیا درصورت تعطیلی پنجشنبه تنها 3 روز می‌شود/ نظر بخش خصوصی هم جویا شوید!

ارتباط با دنیا در صورت تعطیلی پنجشنبه تنها 3 روز می‌شود/ نظر بخش خصوصی را هم جویا شوید!

هدفگذاری تهران_اسلام آباد برای رشد 5 برابری تبادلات تجاری

زنگ «کار و کارگر» در مدارس شاهرود نواخته شد

انعقاد تفاهم نامه سرمایه گذاری خارجی به ارزش 8 میلیون دلار در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی​

مصوبه کمیسیون اصل 90 برای اقتصادی شدن پخت نان کامل

زارعی: دغدغه ما برای مالکیت استقلال و پرسپولیس برطرف شد

سایه روشن ورود توصیه‌ای بانک‌ها به واگذاری سرخابی‌ها

روزنامه اصولگرا: تعطیلی شنبه یا پنجشنبه، کشور را با خطر فضای دوقطبی جدید روبه‌رو کرده

عکس| حذف ستاره های استقلال و پرسپولیس از روی لوگو

حذف کسب وکارهای غیرقانونی از گردونه رقابت با مجوز الکترونیکی

رقیب سرسخت ایران در عراق

حملۀ اوکراین به تأسیسات نفتی روسیه

رمضان قدیروف خود را سرحال در باشگاه نشان داد

وحشت صهیونیست‌ها از حمله حزب‌الله به فرماندهی تیپ گولانی

نماینده کارگران در شورای عالی کار: تولید، دلاری محاسبه می شود حقوق کارگران ریالی!

سرخآبی‌ها رسماً واگذار شدند

فقرزدایی نیازمند تغییر ریل

کشف هزار کیلوگرم کودشیمیایی قاچاق در قصرشیرین

هیات اقتصادی کره شمالی عازم ایران می‌شود

فروش نوکیای تقلبی حرام است!

برگزاری آیین واگذاری مالکیت دو باشگاه استقلال و پرسپولیس

بهار روابط تجاری ایران - تاجیکستان/سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار

خاندوزی: امروز دومین جلسه همگرایی سیاست‌های ارزی برگزار خواهد شد + فیلم

سیر تا پیاز بند بورسی

محوطه تاریخی نوشیجان در فهرست موقت یونسکو ثبت می‌شود

پاس کروزها را گل کنید

داعش خراسان؛ پیمانکاران ارزان قیمت تروریسم

حمله موشکی حزب‌الله لبنان به شمال اراضی اشغالی

قیمت عینک شنا هم نجومی شد؛ حدود 10 میلیون کنار بگذارید!

دلیل کاهشی شدن قیمت سکه

مصوبات کمیسیون اصل نود برای افزایش کیفیت نان