ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رابطه روسیه با غرب بیشتر از ایران است اخبار ایران

رابطه روسیه با غرب بیشتر از ایران است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آرمان ملی /متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علیرضا پورحسین/ تقابل ایران، آمریکا و روسیه مشخصا یکی از پرتنش‌ترین مثلـــــث‌های سال‌های اخیر در عرصــــه بین‌الملل بوده و به همین علت تنظیم روابط بین هر کدام از این کشورها می‌تواند تاثیر زیادی بر معادلات بین‌المللی داشته باشد. امری که در سال‌های اخیر همواره از سوی ایران با چالش‌هایی مواجه بوده و در این برهه از زمان که رئیس‌جمهوری ایران به روسیه سفر کرده است، همچنان با اما و اگرهایی مواجه است و شاید حتی مسیر عبور سختی در تغییر رویه در این زمینه باشد. در راستای بررسی این مساله «آرمان‌ملی» گفت‌وگویی با امیرعلی ابوالفتح ، تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل داشته است که در ادامه می‌خوانید. 
اساسا با توجه به تقابل‌های آمریکا و روسیه در عرصه بین‌الملل، ایران سیاست خارجی خود در قبال این دو کشور را به درستی ترسیم کرده است؟
سیاست ایران در سال‌های اخیر گسترش روابط با تمام کشورها بوده و صرفا در این زمینه رژیم صهیونیستی را مستثنی کرده است. وقتی گفته می‌شود که همه کشورها یعنی ایالات متحده نیز می‌تواند جزو آن باشد. باید توجه داشت که مشکلاتی که در سال‌های اخیر میان ایران و ایالات‌متحده وجود داشته است بیشتر منشا آن‌ها آمریکا بوده و دشمنی‌ها و کارشکنی‌ها مشخصا از طرف تهران نیست. فارغ از جنگ لفظی مسئولین دو کشور در سال‌های اخیر که تحت عنوان شیطان بزرگ و حامی تروریست مطرح می‌شود، ایران بارها حسن‌نیت خود را نشان داده و قدم‌هایی برای کاهش تنش‌ها برداشته اما به آن اندازه که انتظار داشته است، پاسخی دریافت نکرده است. به صورت مشخص پس از سقوط طالبان در افغانستان در اوایل قرن بیست و یکم، بوش ایران را محور شرارت خواند و خصومت با ایران را بیشتر کرد. در ادامه نیز شاهد بودیم که پس از مذاکرات فراوان و امضای برجام، دونالد ترامپ از برجام خارج شد و دولت کنونی نیز با وجود اینکه ایران عنوان می‌کند به تعهدات هسته‌ای خود پایبند خواهد بود، هنوز به برجام برنگشته است. بنابراین اختلافات میان ایران و آمریکا بیشتر ناشی از رفتار آمریکاست. به همین علت ایران سعی می‌کند به‌واسطه این دشمنی یک توازن در سیاست خارجی خود ایجاد کند و به همین علت همکاری‌های خود با روسیه را بیشتر کرده است. در ابتدای انقلاب اسلامی شعار نه شرقی و نه غربی مطرح شد اما این به آن معنا نیست که نباید با کشورها مراوده داشت. اینکه امروز روابط ایران و غرب با چالش‌هایی مواجه شده است مشخصا علت آن آمریکاست. به این دلیل که ما شاهد بودیم که اروپا همکاری خوبی را با ایران آغاز کرده بود و سرمایه‌گذاری‌ها و مراودات به خوبی پیش می‌رفت. حتی شرکت‌های آمریکایی از طریق دفاتر بین‌المللی خود نیز از بازار ایران منتفع می‌شدند اما این دولت آمریکا بود که این وضعیت را برهم زد. باید توجه داشت که روابط ایران و روسیه خیلی هم گرم نیست. 
گرم نبودن روابط ایران و روسیه به چه معناست؟
زمانی که به مراودات روسیه با کشورهای اروپایی و آمریکا نگاه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که ارتباط روسیه با اروپا و آمریکا بسیار بالاست. متحدین آمریکا امروز از جمله دوستان مهم روسیه هستند. روابط تجاری روسیه با آلمان، بریتانیا و فرانسه قابل قیاس با روابط ایران و روسیه نیست. این امر در سطوح سیاسی نیز صدق می‌کند. روسای جمهور ایران و روسیه اگر هر 5 سال یک بار با یکدیگر دیدار می‌کنند، روسای جمهوری روسیه و آمریکا به صورت مرتب دیدار و گفت‌وگو دارند و به مراتب مراوده سیاسی آن‌ها بیشتر است. قراردادهای روسیه با غرب پرتعداد است و همکاری‌های زیادی با یکدیگر دارند در صورتی که ایران این گونه نیست و به تازگی صحبت از قرارداد 20 ساله شده است. اینکه گفته می‌شود ایران به دامن روسیه و یا چین رفته است اصلا نمی‌تواند در واقعیت معنا داشته باشد زیرا حجم مراودات روسیه و چین با غرب چندین برابر مراوده با ایران است. به همین علت ایران ضرورت دارد تا توازن با شرق و غرب را ایجاد کند. توازن به این معنی نیست که ایران مطیع شرق و یا غرب باشد. امروز رفتار کشورها برای ایران مهم است. اینکه ایران بیشتر با روسیه مراوده دارد به این علت است که به ایران احترام می‌گذارند و منافع ایران را در زمینه‌های مختلف در نظر می‌گیرند و در تلاش برای ضربه زدن به منافع ایران نیستند. ایران این موارد را از سوی آمریکا مشاهده نمی‌کند و به همین علت نمی‌تواند رابطه خوبی با آمریکا داشته باشد. اگر آمریکا مانند روسیه با ایران رفتار کند، قطعا رویه تغییر پیدا می‌کند و می‌توان به کاهش تنش‌ها امیدوار بود. آمریکا یک فرصت خوب به اسم برجام را از دست داد و مشخصا بازگرداندن اعتماد بسیار سخت شده است. 
همزمان با سفر رئیس‌جمهوری ایران به روسیه خبر تغییر در تیم مذاکره کننده آمریکا منتشر شد، آیا اتفاق خاصی در این زمینه رخ داده است؟
باید توجه داشت که خبر هنوز از سوی مقامات آمریکا تایید نشده است اما با این وجود، بود و نبود ریچارد نفیو خیلی مهم نیست زیرا او یک مقام رده میانی وزارت خارجه آمریکاست. با این وجود او معمار تحریم‌ها علیه ایران در زمان اوباما بود. جهت‌گیری ایالات متحده آمریکا همچون ایران در سطوح بالای سیاسی اتخاذ می‌شود. رئیس‌جمهوری آمریکا، تیم امنیت ملی آمریکا، وزیرخارجه و وزیر خزانه‌داری هستند که تصمیم‌های مهم را اتخاذ می‌کنند. در ایران نیز این گونه است. یک زمان تیم مذاکره کننده را آقای عراقچی مدیریت می‌کند و یک زمان هم آقای باقری اما تصمیمات در سطوح عالی گرفته می‌شود. مشخصا شکل مذاکره این افراد فرق می‌کند اما راهبردها را مقامات ارشد کشور مشخص می‌کنند. رفتن ریچارد نفیو به معنی این نیست که آمریکا می‌خواهد تمام شرط و شروط ایران را قبول کند. در قبال ریچارد نفیو رسانه‌های آمریکایی قهرمان‌پروری کرده‌اند و او را مغز متفکر تحریم‌ها علیه ایران معرفی می‌کردند در حالی که او بیشتر یک مجری راهبردهای آمریکا بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/299982/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

آمریکا از پاسخ به استفاده از پایگاه نظامی پاکستان طفره رفت

حماس و فتح وتوی ضد فلسطینی آمریکا را محکوم کردند

تاکید بر انجام 53 طرح اقتصادی هدف در خراسان رضوی تا پایان دولت

پیام تسلیت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی درگذشت پرویز داوودی

واکنش ها به درگذشت معاون دولت احمدی نژاد /قالیباف پیام داد

دو رویکرد برای مقابله با چالش قیمت و شکستن انحصار زمین چیست؟

اجتماع یمنی‌ها در محکومیت جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه

الجزایر: پرونده عضویت کامل فلسطین را بار دیگر به شورای امنیت ارائه خواهیم کرد

مسلمانان روهینگیایی در میانمار قربانی سربازگیری اجباری!

خشم مردم انگلیس از تداوم ارسال سلاح به رژیم صهیونیستی

آمریکا برای کمک نظامی به آرژانتین بودجه اختصاص داد

پکن: با هر رفتاری که تنش را در خاورمیانه زیاد کند مخالفیم

حملات توپخانه‌ای ارتش رژیم صهیونیستی به رفح

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

وزارتخانه‌های اقتصادی جذب ایده فناورانه را در دستور کار قرار دهند

پیکر مرحوم پرویز داودی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد

دانش‌بنیان‌های نفتی نقش موثری در دستیابی به رشد اقتصادی 5.4 درصدی سال گذشته داشتند

چگونگی تصمیم‌گیری مالی در سال‌های اول ازدواج

چالش‌های تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

‏مسئول مدرسه جهادی طالبان ترور شد

سقوط بمب‌افکن استراتژیک ارتش روسیه در استاوروپل

ترک جلسه شورای امنیت توسط هیات الجزایری هنگام شروع سخنرانی نماینده رژیم صهیونیستی

فراخوان حماس برای حضور گسترده فلسطینیان در مسجد الاقصی

حزب الله تجمع نظامیان صهیونیست را در مجاورت پایگاه راهب هدف قرار داد

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران

همکاری اقتصادی و فرهنگی کره شمالی و بلاروس

امضای توافق‌نامه اقتصادی و فرهنگی میان کره شمالی و بلاروس

حمله حزب‌الله لبنان به چند پایگاه صهیونیستی

نتانیاهو از ترس بازداشت دست به دامن انگلیس و آلمان شد

تجاوز رژیم صهیونیستی به اهدافی در جنوب سوریه

حمله انتحاری نافرجام به خودروی اتباع خارجی در کراچی پاکستان

سقوط قیمت بیت کوین

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره در سال 1403؛ اجاره‌بها از تورم پیشی می‌گیرد؟

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

پیش بینی چشم انداز منفی اقتصادی تل آویو بدلیل تنش با ایران

پیام تسلیت آیت‌الله مدرسی یزدی به مناسبت درگذشت «پرویز داودی»

مجلس در تعطیلی پنج ‌شنبه‌ها توجهی به بخش خصوصی ندارد

چین: امیدواریم آمریکا خودبرتربینی را کنار بگذارد

باید از ظرفیت «بخش خصوصی» برای تحقق شعار سال بهره گرفت

راهکارهای توسعه کیفی بخش تعاون در اقتصاد ایران چیست؟

پایان یکه تازی اردوغان؟

شروع طولانی‌ترین انتخابات جهان در هند

نتانیاهو: اگر اختلافات را کنار نگذاریم از درون فرو می‌پاشیم