ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بازگشت ارتش به عرصه‌ی سیاست در پاکستان؟! آسیا

بازگشت ارتش به عرصه‌ی سیاست در پاکستان؟!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آفتاب یزد /متن پیش رو در آفتاب یزد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
یک کارشناس مسائل شبه قاره در گفتگو با آفتاب یزد ضمن اشاره به برخی تحولات گفت: «ارتش پاکستان به این نتیجه رسیده که از بودن در سایه‌ی قدرت به عرصه‌ی قدرت وارد شود و این موضوع می‌تواند توازن غرب و شرق در پاکستان را دچار تغییراتی کند از جمله این که، میل و گرایش ارتش به غرب بیشتر از احزاب این کشور است و این چرخش و گردش می‌تواند بسیاری از تحولات منطقه‌ای را دستخوش تغییراتی کند.»
پیرمحمدملازهی در ادامه ضمن اشاره به تمایل «عمران خان» به نزدیک شدن به شرق، موضوعی که برای اسلام آباد، بیشتر از آن که یک انتخاب باشد یک اجبار و ضرورت است (!) خاطرنشان می‌کند: «اگرچه آمریکایی‌ها عملاً با پاکستان میانه‌ی خوبی ندارند و از این کشور فاصله گرفته‌اند اما این گونه هم نیست که این کشور را دربست در اختیار چین و روسیه قرار دهند فلذا این احتمال که در روزها و ماه‌های آینده، برخی رویدادها، پاکستانی‌ها را مجاب کند تا بازهم به عنوان شریکی مطمئن برای کاخ سفید در منطقه محسوب شوند و از این بابت باید مطمئن باشیم که وضعیت نامعلوم سیاستگذاری‌های منطقه‌ای ایران و افغانستان نیز در کنار حرکت‌های رو به شرقِ اسلام‌آباد مد نظر مقامات کاخ سفید خواهد بود.»
> هند پرتاب «غیرعمدی» یک موشک به پاکستان را تائید کرد
وزارت دفاع هند اعلام کرد نظامیان این کشور ناخواسته یک موشک به خاک کشور همسایه، پاکستان شلیک کرده‌اند. ارتش هند می‌گوید این پیش‌آمد «عمیقاً تاسف‌برانگیز» است اما این که کسی در این حادثه قربانی نشده مایه آسودگی است. چند ساعت پیش از انتشار این بیانیه، وزارت خارجه پاکستان «نقض غیرموجه» حریم فضایی این کشور به وسیله یک موشک مافوق صوت از مبدا هند را به شدت محکوم کرد. پاکستان هند را متهم کرده که با این اقدام «عدم حساسیت» خود نسبت به صلح و ثبات در منطقه را اثبات کرده است. وزارت خارجه پاکستان درپی اصابت موشک به خاک این کشور سفیر هند در اسلام‌آباد را فراخواند و مراتب «اعتراض شدید» دولت پاکستان را به او ابلاغ کرد. دولت پاکستان می‌گوید پرتاب «غیرمحتاطانه» موشک هند خسارت‌هایی به‌بار آورده و جان شهروندان غیرنظامی و پرواز هواپیماها بر فراز آسمان این کشور را به خطر انداخته است. وزارت دفاع هند در باره نوع موشکی که تصادفی پرتاب شده اطلاعاتی منتشر نکرده و تقاضای خبرگزاری فرانسه برای ارائه جزئیات بیشتری از این حادثه را بی‌پاسخ گذاشته است. به گزارش منابع محلی موشک هندی فاقد کلاهک انفجاری بوده و شامگاه چهارشنبه به یک منطقه مسکونی در پنجاب اصابت و به دیوار یک عمارت خسارتی جزئی وارد کرده است.
> غیر عمدی اما به منزله‌ی یک هشدار
ملازهی، کارشناس مسائل شبه قاره با اشاره به پیچیدگی‌ها و حساسیت‌های ریشه دار در روابط این دو کشور به آفتاب یزد می‌گوید: «اگرچه روابط و اختلافات دهلی نو و اسلام آباد از پیچیدگی‌ها و حساسیت‌های بالایی برخوردار است اما می‌تواند این شلیک به زعم هندی ها؛ غیر عمدی (!) هشداری به پاکستان نیز طلقی شود تا مسئله‌ی کشمیر را تمام شده فرض کند زیرا هند از مدت‌ها قبل کشمیر را بر اساس قوانین و مقررات حاکم بر هندوستان اداره می‌کند ضمن آن که شلیک غیرعمدی، غیرمحتاطانه و از سر غفلت هرگز نمی‌تواند برای پاکستانی‌ها پذیرفته شود.»
> قانع نشدن پاکستان از توضیح هند درباره شلیک تصادفی موشک
توضیح هند درباره تصادفی بودن شلیک موشک به خاک پاکستان، اسلام آباد را قانع نکرد. پس از آنکه دولت هند اعلام کرد پرتاب موشک از این کشور به داخل خاک پاکستان به‌صورت غیرعمدی انجام شده است، اسلام‌آباد قانع نشد و خواستار انجام تحقیقات بین‌المللی در این‌باره شد. وزارت دفاع هند در بیانیه‌ای اعلام کرد: «روز چهارشنبه عملیات متداول نگهداری و سرویس، موجب شلیک شدن تصادفی یک موشک شد. دولت هند به طور جدی درباره این اتفاق بازرسی انجام داد و دستور تشکیل یک دادگاه تحقیق در سطح بالا را صادر کرد.» این وزارتخانه افزود: در نتیجه تحقیقات، مشخص شد که «این موشک در ناحیه‌ای در پاکستان فرود آمده است.» در این بیانیه آمده است: «در حالی که این حادثه به‌شدت موجب تاسف عمیق است، همچنین مایه آسودگی است که در نتیجه این اتفاق تصادفی هیچ کس جانش را از دست نداده است.» با این حال مشاور امنیت ملی پاکستان اعلام کرد که توضیح دولت هند و اینکه پس از دو روز پذیرفته که به پاکستان موشک شلیک کرده است، قابل قبول نیست و تحقیقاتی بین‌المللی در این زمینه را خواستار شد.
> بازگشت ارتش به عرصه‌ی سیاست در پاکستان؟!
حمله‌ی نظامی روسیه به اوکراین، رویدادی که صدها تحلیل و واکنش را به دنبال داشته است باعث شد تا برخی از مفسران بین‌المللی مدعی شوند؛ این تنش در شرق اروپا قادر خواهد بود آتش جنگ در دیگر نقاط بحرانی جهان را شعله‌ور کند.
رخدادهای چند هفته‌ی اخیر در پاکستان، شلیک یک موشکِ اشتباهی و غیر عملیاتی از سوی هند به اسلام آباد و برخی اعتراضات به عمران خان در کنار هم می‌تواند به این نقطه منتهی شود که رویدادها و تحولات سیاسی در پاکستان در نهایت به کدام سمت حرکت خواهد کرد؟
پیرمحمد ملازهی در بخشی از گفتگوی خود با آفتاب یزد تاکید می‌کند: وضعیت این روزهای پاکستان با توجه به تحرکات شدید گروه‌های اسلامگرا به گونه‌ای است که هر لحظه باید شاهد بحران‌هایی در داخل و مرزهای پاکستان بود.
وی می‌افزاید: تا پیش از تحولات افغانستان، اسلامگراها در پاکستان به هسته‌ی اصلی قدرت کاری نداشتند یا به تعبیری ساده تر، حرفی از تغییر قدرت در این کشور نمی‌زدند اما با پدیدار شدن «تحریک طالبان پاکستان» حال حرف از اسلامی شدن دولت پاکستان به میان آمده؛ موضوعی که می‌تواند اسلام آباد را با چالشی عمیق مواجه کند.
ملازهی با اشاره به پیشینه‌ی دخالت‌های ارتش در حوزه‌ی قدرت و سیاست می‌گوید: پیشترها، ارتش پاکستان خود زمام امور را در دست داشت اما بعدها تصمیم بر این شد تا چهره‌هایی را حمایت کند و در سایه از مواهب قدرت استفاده کند اما با توجه به مجموعه‌ای از تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی احتمالاً ارتش بازهم خود را بر مسند قدرت سوار کند و مثل گذشته‌ای نه چندان دور، نه در خفا که علنی دولت پاکستان را در اختیار داشته باشد.
این کارشناس در بخش پایانی گفتگوی خود و در پاسخ به این پرسش که چرا کشورهایی با ساختارهای قدرت نظامی‌ها در نهایت به ارتش متکی می‌شوند، می‌گوید: این باز می‌گردد به همان ساختارها که نمی‌تواند از حوزه‌ی قدرت و نفوذ نظامی‌ها خارج شود و خلاصی پیدا کند اما در موضوع پاکستان باید گفت با تمایل به شرق - روسیه و چین - از آن جایی که ارتش پاکستان تمایل و گرایش به غرب دارد شاید وقت آن باشد تا یک بار دیگر زمام امور در این کشور در اختیار ارتش قرار گیرد موضوعی که چندان دور از ذهن نیست مضاف بر این که احزاب کوچک از جمله حزب مردم نیز قادر نخواهد بود در این باره کاری انجام دهد یا مقاومت کند که این اتفاق رخ ندهد!

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/306818/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیازمند اجرای طرح‌های تحولی است

رئیسی: اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط است

چالش تغییر تعرفه های گمرکی برای بازرگانان و فعالان اقتصادی

هزینه5میلیونی برای هر ایرانی/بازگشتسرانه حقیقیبه سطح سال90

ضرروت ایجاد برابری بیشتر در توزیع ابزار تولید

جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه، نیازمند طرح‌های تحولی است

اجرای طرحهای تحولی مقدمه جهش تولید در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

بسترسازی برای جذب سرمایه‌های خرد مردمی برای توسعه پیشران‌های اقتصادی کشور

پتانسیل تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

رئیس‌جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

رشد23 درصدی منابع 600 هزار میلیاردی بودجه، برای مصارف حمایتی

قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست / پایان دیرهنگام سکوتِ مجلس مقابل دولت!

دلیل اهمیت تقویم اقتصادی فارکس

رئیس‌جمهور: ایران می‌تواند به فرآوری معادن در آفریقا کمک کند

کشف انواع کالای قاچاق به ارزش 20 میلیارد ریال در زنجان

حمایت ویژه از رفاه کارگران با تکیه بر تسهیل مسیر ساخت مسکن تک‌طبقه

سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم

طرح انتقال تعطیلات پایان هفته اقدام منفی برای تجارت؛ شعار سال محقق می‌شود؟

منطقه آزاد ارس در ارزیابی مناطق آزاد کشور در رتبه نخست ایستاد

اراده ایران و کشور های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، اراده طرفین بر گسترش روابط اقتصادی

برگزاری اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا نماد اراده طرفین برای گسترش روابط اقتصادی است

از اکسپو ایران 2024 چه می دانید؟​

رئیس جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

مسئولان بسترهای حضور مردم برای مشارکت در تولید را فراهم کنند

اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است

اعزام 11 رایزن بازرگانی به آفریقا/ خط منظم هوایی باید ایجاد شود

ایجاد خط کشتیرانی منظم به غرب آفریقا/ افزایش رایزنان بازرگانی در آفریقا

رایزنی سفیر ایران در ترکیه با یکی از مقامات سازمان همکاری اسلامی

موافقت وزارت خارجه با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

رایزنی برای تبادلات مالی و بانکی میان ایران و آفریقا

ورود هیات تجاری و اقتصادی استان هرمزگان به کشور چین

کارگران سربازان انقلاب اسلامی در جنگ اقتصادی با دشمن هستند

بر تلاش مسئولان برای تحقق شعار سال تأکید کرد

استقبال بازار جهانی از محصولات دانش بنیان وطنی

بازگشت 3000 واحد تعطیل به تولید/ 1.2 میلیون نفر بیمه شدند

اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟+ جدول

معطل‌ماندن مردم خارگ در اسکله‌های دریایی قابل قبول نیست

انتقاد امام جمعه باخرز از وضعیت تنها بیمارستان شهرستان

بالاترین نرخ بیکاری در آلمان از سال 2015

مقابله با هجمه‌های دشمن در گرو بصیرت‌افزایی است

مدیریت باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

مسئولان هم محصولات ملی و داخلی خریداری و مصرف کنند

با سازوکارهای اقتصادی فعلی جامعه، کارگر غالباً با مشکل مواجه می‌شود

لزوم حمایت بیشتر مسئولان از کارگران در شرایط جنگ اقتصادی

مدیران باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا

کارگران و کارفرمایان در خط مقدم و خاکریز اول جهاد اقتصادی هستند