ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله جام جم/ عزم جدی برای در هم شکستن ساختارهای فسادزا خواندنی ها

سرمقاله جام جم/ عزم جدی برای در هم شکستن ساختارهای فسادزا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - جام جم / « عزم جدی برای در هم شکستن ساختارهای فسادزا » عنوان سرمقاله روزنامه جام جم نوشته ذبیح‌الله خداییان(رئیس سازمان بازرسی کل کشور) است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس، مدیران و جمعی از کارکنان دستگاه قضایی که به مناسبت هفتم تیر، سالروز شهادت شهید مظلوم آیت‌ا... دکتر بهشتی و یاران ایشان صورت گرفت، نکات ارزشمندی را با عنوان توصیه به قوه‌قضاییه مطرح و تاکید کردند این توصیه‌ها باید اجرایی شود.
یکی از توصیه‌های ایشان به دستگاه قضایی که پس از توصیه عمل به سند تحول قوه‌قضاییه، به عنوان دومین توصیه مطرح کردند، مقوله مبارزه با فساد بود. ایشان با تایید سخنان رئیس قوه‌قضاییه مبنی بر اولویت بودن مبارزه با فساد درون قوه خاطرنشان کردند: «اکثریت قضات، افرادی شریف، پاکدست، نجیب، مومن و زحمتکش هستند اما با معدود افراد فاسد که به کار و آبروی دیگران آسیب می‌زنند، باید برخورد شود.»
ایشان سپس تصریح کردند: «البته در مقوله مبارزه با فساد کار اصلی، مقابله با ساختارهای فسادزا و در هم شکستن آنهاست.»
در واقع رهبر معظم انقلاب در این توصیه، راهبرد اصلی مقابله با فساد را تعیین کردند و خواهان عمل به آن شدند اما نکته اصلی این است که ساختارهای فسادزا در جامعه ما شامل چه مواردی هستند.
یک جست‌وجوی ساده در بایگانی اخبار و مطالب مطرح شده درباره مبارزه با فساد نشان می‌دهد با وجود طرح مکرر مقوله گلوگاه‌ها و بسترهای فسادزا، کمتر به حیطه موارد و مصادیق این گلوگاه‌ها و بسترها اشاره شده است.
در ادبیات مدیریت اداری تعارض منافع را این‌گونه تعریف کرده‌اند: «قرارگیری در موقعیت انتخاب بین دو نفع: اول نفع بجا یا نفع اولیه و دوم نفع نابجا یا ثانویه. منظور از نفع بجا نفعی است که از منظر قانونی، اخلاقی یا عرفی از فرد، گروه یا سازمان انتظار می‌رود در یک موقعیت خاص، به دنبال تحقق آن نفع باشد. بدیهی است هر نفعی به جز نفع بجا در زمره منافع نابجا قرار می‌گیرد.»
موضوع تعارض منافع به ما می‌گوید وقتی در یک مجموعه، وظیفه خطیر نظارت حاکمیتی بر اجرای تصمیمات یا برنامه‌ها و طرح‌هایی که دارای منافع مالی هستند، به اجزایی از همان مجموعه مجری سپرده شود، آن‌گاه است که گلوگاه فساد شکل می‌گیرد.
در تبیین مصادیق تعارض منافع می‌توان به موارد مختلفی اشاره کرد اما یکی از مواردی که اتفاقا در کشور ما طی سال‌های پیش تجربه هم شده است، موضوع واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی در چارچوب اجرای اصل 44قانون اساسی است.
در نخستین سال‌های پس از دفاع‌مقدس و در دولت سازندگی، برای اولین بار، اجرای اصل44 قانون اساسی مطرح شد و موضوع واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی در دستور کار دولت قرار گرفت که نتیجه آن، درنهایت واگذاری بسیاری از شرکت‌های عظیم و ثروتمند دولتی به بستگان و وابستگان برخی مسؤولان دستگاه مربوط یا حتی وابستگان به مدیران شرکت در حال واگذاری به قیمت‌هایی بسیار ناچیز بود. گزارش‌های بازرسی در آن سال‌ها و پس از مشخص شدن نتایج این نوع واگذاری، سرانجام به متوقف شدن این طرح در دولت سازندگی انجامید.
نمونه‌های دیگری از تعارض منافع را می‌توان در همسویی فعالیت‌های شخصی و مسؤولیت اداری مدیران جست‌وجو کرد که مصادیق متعددی را دربرمی‌گیرد. به‌عنوان مثال وقتی یک مدیر در سیستم بانکی کشور، حتی به‌عنوان مشاور بانکی یک مجموعه غیردولتی فعال شود، می‌تواند مصداقی از یک گلوگاه فساد را شکل دهد.
تعارض منافع، منحصر به بخش اجرا و دستگاه‌های اجرایی نیست. در نهادهای قانون‌گذاری، اگر تدوین‌کنندگان قانون، امکان مقررات‌گذاری در حیطه فعالیت اقتصادی شخص یا گروه همسو با خود را داشته باشند، مصداقی از ساختار فسادزا خواهند بود. به همین دلیل کارشناسان مقابله با فساد معتقدند بسیاری از مقررات مربوط به معافیت‌ها اعم از معافیت‌های مالیاتی و... باید یک‌بار دیگر مورد مداقه و بررسی کارشناسانه قرار گیرند.
مصادیق تعارض منافع در عرصه حکمرانی، بسیار متعدد و متکثر است و بسیاری از آنها ممکن است در نظام اداری ما وجود داشته باشد که ضرورت دارد ضمن شناسایی دقیق همه آنها به تفکیک دستگاه‌ها، نسبت به خنثی‌سازی آنها به منظور تحقق توصیه مهم رهبر معظم انقلاب در زمینه شکستن ساختارهای فسادزا اقدام شود. از جمله گلوگاه‌های فساد، عدم شفافیت فرآیند انجام امور، مناقصات، مزایده‌ها، ارائه مجوزها، موافقت اصولی و واردات و صادرات و هزاران امتیازی است که دستگاه‌های اجرایی به مردم ارائه می‌کنند و زمانی‌که فرآیند امور الکترونیکی نباشد و دستگاه‌های نظارتی و مردم به این اطلاعات دسترسی نداشته باشند، زمینه فساد فراهم می‌شود. داشتن امضاهای طلایی، اختیارات بی‌حد و حصر در اعمال تخفیفات یا معافیت مالیاتی یا عوارض دولتی همه سرمنشا مفاسد اداری و مالی است.
ناگفته نماند سازمان بازرسی کل کشور در چارچوب ماموریت‌های خود در زمینه مقابله با فساد از ابتدای دوره تحول و تعالی، برنامه‌های نظارت و بازرسی را بر انسداد منافذ فساد و مبارزه با هرگونه فساد اداری قرار داده، گام‌های عملی و موثری در این زمینه برداشته و نگاه اصلی در سیاست‌های جدید این سازمان، کلان نگری نسبت به موضوعاتی است که در سطح ملی و کشوری مطرح می‌شود.
درواقع طی این دوره، سازمان بازرسی کل کشور در وهله اول، گلوگاه‌های فساد را شناسایی و در این خصوص به نحوی در حال اقدام است تا با بستن این گلوگاه‌های فساد، منشأ بسیاری از مفاسد در حوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... از بین رود و در بازرسی‌های آتی، تکرار مفسده‌ای در همان گلوگاه پدیدار نشود.
بر همین اساس، کلان نگری و پرهیز از موضوعات جزئی که بعضا سازمان بازرسی را از انجام ماموریت‌های اصلی دور می‌کند و همچنین مسدودسازی گلوگاه‌های فساد به صورت دقیق و علمی و بر اساس موازین کارشناسی از برنامه‌های اساسی این سازمان است که برای تحقق این مهم به مرکز آموزش و پژوهش‌های سلامت اداری و مبارزه با فساد سازمان بازرسی ماموریت داده شده تا با بهره‌گیری از استادان دانشگاهی و افراد مجرب و صاحب‌نظر، چارچوب علمی شناسایی گلوگاه‌های فساد را تدوین کنند.
تغییر رویکرد سازمان از محیط و موضوع‌محور به رویکرد مساله‌محور، تدوین دستورالعمل برنامه‌ریزی مساله‌محور برای سال جاری و تشکیل سالانه بیش از 1000برنامه بر اساس آن، تهیه و تدوین فهرست 2000 مساله کشور بر پایه تحلیل دستاوردهای نظارت و بازرسی در سال‌های قبل، شناسایی و معرفی تعداد 97 گلوگاه فسادخیز کشور برای اطلاع مدیران عالی نظام و مسؤولان ارشد کشور و برنامه‌ریزی به‌منظور نظارت بر آنها بر اساس 376مساله مرتبط، تهیه گزارش آسیب‌شناسی برای موضوعات و حوزه‌های کلیدی از جمله شبکه بانکی، مالیات، گمرک، طراحی و تصویب 727پرونده نظارت و بازرسی مساله محور درباره 123مساله اولویت‌دار کشور در سال 1401، ایجاد پرونده‌های نظارت میدانی بر حسن اجرای وظایف قانونی دستگاه‌ها با طراحی و اجرای پرونده‌های نظارت و بازرسی سرزده با هدف پایش عملکرد دستگاه‌های اجرایی کشور در ارائه خدمت به مردم و طراحی، ابلاغ، راهبری برنامه نظارت و بازرسی با موضوع ترک فعل‌ها در دستگاه‌های اجرایی و صیانت از حقوق عامه در سال 1401 از جمله گام‌های دیگر این سازمان در حوزه مبارزه با فساد و ارتقای سلامت اداری است.
بر اساس برنامه‌های مذکور، زمانبندی مشخصی برای هر دستگاه تعیین و موضوع به بالاترین مقام هر دستگاه اعلام و تعیین شده که با بهره‌گیری از ظرفیت‌های درون سازمانی نسبت به مسدود کردن گلوگاه‌های فساد، اقدام و نتیجه را به سازمان بازرسی اعلام کنند و پس از آن، تیم‌های کارشناسی و بازرسی از سوی این سازمان برای صحت‌سنجی به دستگاه‌های مربوط اعزام می‌شوند.
از سوی دیگر، با تغییر مدیریت قوه‌مجریه و در راستای منویات رهبر معظم انقلاب و تاکیدات ریاست محترم قوه‌قضاییه برای تعامل و هم‌افزایی بین دستگاه‌ها، سازمان بازرسی کل کشور به عنوان یکی از مهم‌ترین دستگاه‌های نظارتی جمهوری اسلامی ایران، نامه‌های هشداری اثربخش متعددی برای دستگاه‌ها ارسال و روزنه‌های فساد گوشزد می‌شود و در واقع رویکرد سازمان بازرسی پیشگیری از مفسده است تا اگر مسیر اشتباهی، سهوا دنبال می‌شود اصلاح و بازنگری شود و رعایت نکردن آنها باعث مفسده، جرم یا تخلفی نشود؛ چراکه طبیعی است از رهگذر همین جرایم و تخلفات، مدیران کشور دچار آسیب شده و پرونده‌های کیفری، قضایی یا انضباطی تشکیل می‌شود و سرمایه‌های اجتماعی و اعتماد مردم آسیب می‌بیند.
پرواضح است عزم سازمان بازرسی در دوره تحول و تعالی برای خشکاندن ریشه‌های فساد و مسدودسازی بسترهای فسادزا جزم است، ولی نکته مهم این است که بی‌تردید غلبه کامل بر آسیب‌های مقوله تعارض منافع، شفاف نبودن، امضاهای طلایی و ده‌ها مورد این‌چنینی که دربردارنده مصادیق متکثری از ساختارهای فسادزاست، نیازمند عزمی ملی و عمومی در قوای سه‌گانه برای تحقق آن است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/318103/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور ایران در بریکس تاکنون مثمرثمر بوده است

رئیسی: همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و سریلانکا برای بی اثر کردن دشمنی ها باید تقویت شود

نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند

بنگاهداری بانک‌ها زنجیری به پای چرخ تولید

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

رئیسی: روابط ایران و سریلانکا افزایش یابد

ایران امروز کشوری پیشرفته است / تهدیدها و تحریم‌ها ملت ایران را متوقف نکرده است

زیرساخت‌های لازم در 3 بازارچه مرزی چیلات، چنگوله و مهران فراهم شد

دولت سیزدهم مصمم به تکمیل زیرساخت‌های بازارچه‌های مرزی است

حضور ایران در میدان رقابت قدرت های جهان در شبه‌ قاره | مزیت ویژه‌ای که سریلانکا برای ایران دارد

رئیسی: همکاری‌ها برای بی‌اثر کردن دشمنی‌ها علیه دو ملت ایران و سریلانکا باید تقویت شود

رئیس‌جمهور: اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود

رئیسی: اشغالگر باید به فوریت اخراج، محاکمه و مجازات شود/ رئیس جمهور سریلانکا: ما حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کردیم

آیت‌الله رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

آمادگی ایران برای صدور خدمات فنی-مهندسی به سریلانکا

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

اختصاص 420 میلیارد ریال برای زیرساخت‌های بازارچه های مرزی ایلام

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

دولت سیزدهم برای تکمیل زیرساخت بازارچه‌های مرزی مصمم است

دیپلماسی فعال انرژی بسترساز بهبود شرایط اقتصادی است/ صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشور‌ها اهمیت دارد

تحقق ثبات اقتصادی با کم شدن هزینه‌های دولت

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تلاش مجدد بایدن برای دست دادن با موجود خیالی

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

رئیسی: ایران کشوری پیشرفته و فناور است/ برای صدور خدمات فنی و مهندسی به سریلانکا آماده‌ایم

کدام استان‌ها و دستگاه‌ها در تبدیل مجوز‌های کاغذی صدرنشین هستند؟

اقدام دانشجویان دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا در اعتراض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

سفر مخفیانه روسای ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی و شاباک به قاهره

بایدن لایحه کمک به اوکراین و رژیم صهیونیستی را امضا کرد

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش