ایرانیان جهان

آخرين مطالب

لایه های آشکار و پنهان سفر بایدن به خاورمیانه ایالات متحده آمریکا

لایه های آشکار و پنهان سفر بایدن به خاورمیانه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشر آن به معنای تایید محتوایش نیست
"جاوید قربان اوغلی"، سفیر سابق کشورمان در آفریقای جنوبی و کارشناس حوزه سیاست خارجی در گفتگو با فرارو، به بررسی سه نکته و هدف اصلی و چند مساله حاشیه ای در مورد سفر منطقه ای بایدن پرداخته است.
"جاوید قربان اوغلی" در مورد اهداف سفر "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا به منطقه خاورمیانه می گوید: «به نظر من جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در سفر منطقه ای خود به خاورمیانه سه هدف اساسی را دنبال می کرد. موضوع اصلی که بایدن در پیِ آن بود، مساله امنیت انرژی در جهان در پرتو جنگ روسیه و اوکراین و نیاز شدیدِ غرب به ایجاد آرامش در بازار نفت و گاز جهان بود. در این چهارچوب شاهد بودیم که اگرچه قبل از سفر بایدن به منطقه، طرف آمریکایی می گفت که مذاکراتی در این حوزه انجام نخواهد شد با این حال اعلامیه دولت عربستان مبنی بر اینکه میزان تولید نفت خود را به 13 میلیون بشکه در روز خواهد رساند، عملا تا حدی دولت آمریکا را به هدف از پیش تعیین شده اش رساند. فعال سازی این ظرفیت از سوی رئیس جمهور آمریکا به خصوص در شرایطی که مذاکرات اتمی وین و البته مذاکرات اخیر میان تهران و واشینگتن در دوحه قطر به جایی نرسیده و امیدها جهت تزریقِ نفت ایران به بازارهای انرژی جهان تضعیف شده، از اهمیت زیادی برخوردار است.
در این راستا، عربستان سعودی مهمترین کشوری بود که آمریکایی ها می توانستند در بحث افزایش تولید نفت روی آن حساب باز کنند(البته در کنار بازیگران دیگری نظیر ونزوئلا) و در کنار عربستان، قطر نیز در بحث تولید گاز همراهی های زیادی را با غرب جهت تامین نیازهای انرژی آن ها نشان می دهد».
این کارشناس سیاست خارجی کشورمان در ادامه گفت: «هدف مهمِ دومی که دولت بایدن در جریان سفر به منطقه خاورمیانه آن را دنبال می کرد، مرتبط با اسرائیل است. دولت های آمریکایی سال هاست که در دوره های مختلف، تعهد خود را بر حراست از امنیت و موجودیتِ رژیم اسرائیل اعلام می کنند. مساله ای که عملا یک اصل و استراتژی برای آمریکایی ها است. دو طرف در این چهارچوب یک پیمانِ راهبردی دفاعی و امنیتی نیز دارند و در زمان های مختلف، به طور خاص دولت آمریکا در قالب همین تعهدِ خود به اسرائیل، به کمک آن آمده است.
در این راستا، در پرتو همین رویکرد، دستورکار عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی و مسلمان، به یکی از اولویت های اساسی دولت آمریکا تبدیل شده است. در این چهارچوب، بایدن به طور خاص در جریان سفر منطقه‌ای خود به دنبال گسترش بخشیدنِ "پیمان ابراهیم" و افزایش شمار کشورهای عربی بود که روابط خود را با اسرائیل عادی سازی کرده اند. در این راستا، این دستورکار در مورد عربستان نیز دنبال می شد با این حال این کشور به دلیل موقعیت خاص خود که در میان کشورهای عربی و جهان اسلام مدعی آن است، ترجیح می دهد که جز آخرین کشورهایی باشد که به روندِ توافق ابراهیم و عادی سازی روابط با اسرائیل می پیوندد.
با این همه، اتفاقی که در جریان سفر منطقه ای بایدن افتاد این بود که اسرائیلی ها توانستند اجازه پروازِ هواپیماهای اسرائیلی بر فراز حریم هوایی عربستانی سعودی را بگیرند. البته که این مساله در نتیجه گفتگوهای پنهانی سعودی‌ها و اسرائیلی ها حاصل شده و صرفا دستاورد یک سفرِ رئیس جمهور آمریکا به عربستان نبوده است. در این میان، اسرائیل و عربستان دستاوردهای پنهانی نیز از سفر اخیر منطقه ای بایدن داشته اند که هنوز افشا نشده است و در آینده ابعاد مختلف آن ها به نحو بهتری روشن خواهد شد. با این حال، تسهیل روند ادعایی صلح خاورمیانه و عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و ایجاد فضای جدید در منطقه که در چهارچوب سیاست های کلان آمریکا است، از جمله مواردی هستند که در جریان سفر اخیر بایدن به منطقه محقق شدند.
در این چهارچوب، در جریان سفر اخیر بایدن به عربستان چندان شاهد نبودیم که برخورد تندی از سوی رئیس جمهور آمریکا با طرفِ سعودی به دلیل قضیه قتل جمال خاشقچی صورت گرفته باشد. در مورد جنگ یمن نیز رئیس جمهور آمریکا و به طور کلی طرفِ آمریکایی موضع سخت گیرانه ای را اتخاذ نکردند. در واقع، به نظر من این مسائل در پرتو دستورکار اصلی دولت بایدن که همان تسهیل روندعادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و یا گشودنِ فضایی جدید جهت ایجاد یک نظم نوین منطقه ای بود، به دست فراموشی سپرده شدند».
جاوید قربان اوغلی تصریح کرد: «و در نهایت مساله سومی که در مورد سفر بایدن به منطقه خاورمیانه باید مورد توجه قرار گیرد، این است که سیاستِ اعمالی آمریکایی ها در شرایط کنونی این است که می خواهند از منطقه خارج شوند. با این حال، بایدن در جریان سفر منطقه ای خود به صراحت تاکید کرد(در قالب سیاسی اعلامی) که آمریکا بنا ندارد تعهدات خود را رها کند و جایی برود و میدان را برای قدرت گیری رقبای این کشور در خاورمیانه نظیر چین و روسیه و ایران خالی کند.
در این فضا، واشینگتن سعی دارد تا با وارد کردن اسرائیل به عرصه معادلات منطقه ای و ایجاد سازوکارهایی که هم اسرائیل و هم دولتهای عربی منطقه در آن ها فعال باشند، به نحو بهتری بر آنچه تهدیداتِ ناشی از روسیه و چین می خواند متمرکز شود. البته که در مورد این مساله اما و اگرهای زیادی نیز مطرح است و دلیل اصلی این موضوع نیز این می باشد که اساسا روند تحولات تازه و جدید است. در این میان شاهدیم که تمامی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس مثلا امارات به مساله ای نظیر ایجاد سپر دفاع هوایی منطقه ای به یک چشم نگاه نمی کنند.
از این رو، اینکه گفته شود یکچنین اتحادهایی خیلی زود شکل می گیرند و تمامی کشورهای عربی منطقه نیز به آن ها خواهند پیوست، چندان با قطعیت همراه نیست. با این حال، برنامه اصلی این بوده است که اسرائیل بتواند به عنوان جایگزین آمریکا در منطقه و با همراهی کشورهای عربی، طرح ایجاد یک سامانه دفاعی در منطقه را به پیش برد. دستورکاری که همانطور که گفتم با توجه به مواضع اخیر امارات(که از اعزام سفیر به ایران خبر داده و یا تاکید کرده که در هیچ اتحادی که علیه ایران باشد مشارکت نخواهد کرد) و برخی کشورهای دیگر نظیر مصر و اردن(که آن ها نیز خواستار تنش زدایی و بهبود روابط با ایران شده اند)، با موانعی جدی رو به رو است».
این دیپلمات سابق کشورمان در پایان گفت: «با این همه ، سفر بایدن به منطقه حواشی نیز داشت که توجه به آن‌ها نیز ضروری است. به عنوان مثال بایدن تاکید کرد که در بحث برنامه اتمی ایران، اجازه پیشرفت های بیشتر به این کشور در قالب آنچه دستیابی به سلاح های اتمی ادعا شده را نخواهد داد. موضوعی که از دیدِ اسرائیلی ها یک دستاورد تلقی می شود و این مساله در بیانیه مشترکی که توسط بایدن و یائیر لاپید نخست وزیر اسرائیل صادر شد نیز مورد اشاره قرار گرفت.
از جمله حواشی دیگرِ سفر بایدن به منطقه، اعطای نوعی مشروعیتِ سیاسی به "محمد بن سلمان" بود. فردی که پس از قتل "جمال خاشقچی" با اعتراضات بین المللی گسترده ای رو به رو شد و به طور خاص جو بایدن نیز در ابتدای دوره ریاست جمهوری خود تاکید داشت که با وی به مثابه فردی نابهنجار رفتار خواهد کرد. با این حال، سفر بایدن به منطقه و البته عربستان، نوعی اذعان به موقعیت بن سلمان به عنوان پادشاه آتی این کشور بود.
در عین حال، عدم اتخاذ موضع گیری های تند و تهاجمی از سوی بایدن علیه ایران نیز از جمله دیگر حواشی سفر منطقه ای رئیس جمهور آمریکا بود که توجه به آن کاملا مهم است. وی به طور خاص بر خلاف اصرار های اسرائیلی‌ها بر این نکته تاکید کرد که با مساله اتمی ایران باید از طریق دیپلماسی و گفتگو مواجه شد. در مورد موضع گیری که از جانب وی انجام شد و تاکید شد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا ولو به قیمت مرگِ برجام خارج نخواهد شد نیز از مدت ها قبل در این رابطه پیام هایی به تهران ارسال شده بود و اساسا این مساله، موضوع جدیدی نبود. اگرچه اگر بخواهیم این موضوع را از منظری واقع بینانه بررسی کنیم نیز باید بگوییم که این مساله در برجام سال 2015 نیز گنجانده نشده بود.
در این میان، باید توجه داشت که برخی مواضع بایدن به ویژه در اراضی اشغالی، تحت فشارهای رسانه ای بود. با این حال، اینکه بایدن در سفر به منطقه رایزنی هایی را با رقبا و مخالفان ایران در منطقه داشته و برخی امتیازها را نیز به آن ها داده، در عمل اقداماتی ضدایرانی محسوب می شوند اما این ها جز برنامه های ثابت و کلان آمریکایی‌ها هستند و باید آن ها را در پرتو تحولاتی ارزیابی کرد که در چند سال اخیر شکل گرفته اند. از این رو، این موضوع که گفته شود مقصر صرفا آمریکایی ها هستند، به نظر من چندان صحیح نیست. بلکه تحولات منطقه‌ای و بویژه بین المللی وجود داشته که اکنون نمودهای خود را در منطقه نیر نشان می دهند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/321160/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

برای از ما بهتران؟

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

سوق دادن سرمایه‌ها به بخش تولید با اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم/ فشار را از دوش تولید کنندگان بر داریم

تحریف بازدارندگی، سناریوی جدید علیه عملیات وعده صادق/ عبدالحمید می‌خواهد در چارچوب نظام فعالیت کند!

توسعه همکاری با پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

گل محمدی به عنوان گیاهی اقتصادی برای کشاورزان یزدی

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

پیدایش ابرقدرت اسلامی

نانسی پلوسی: نتانیاهو مانع صلح است و باید استعفا کند

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

بورس صعودی می‌ماند؟

مقامات ایالت سند در دیدار آیت الله رئیسی: تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران بر عزت و عظمت جهان اسلام افزود

اولویت‌های پیشنهادی مجلس برای شکوفایی اقتصادی کشور منتشر شد

با تعطیل شدن پنجشنبه 25 درصد ظرفیت کار با دنیا را از دست می‌دهیم

رئیسی: توسعه همکاری با کشورهای همسایه و مسلمان بویژه پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است

توسعه همکاری با همسایگان جزو اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

قطع عضو؛ سرنوشت تلخ کودکان فلسطینی

عمار حکیم: جامعه جهانی رژیم صهیونیستی را وادار به اجرای آتش‌بس کند

انفجار خودرو بمب‌گذاری شده در الرقه سوریه

ترامپ: با بایدن، صلح در خاورمیانه وجود نخواهد داشت

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

کراچی سومین مقصد رئیس جمهور در سفر به پاکستان

عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت: با تعطیل شدن پنجشنبه 25 درصد ظرفیت کار با دنیا را از دست می دهیم

تهران و اسلام آباد؛ فرصت‌های پیش رو برای همکاری

در دومین روز از سفر رئیس جمهور به پاکستان چه‌گذشت؟/ توسعه مبادلات اقتصادی محور سفر رئیسی

بخشی از اقتدار کشور مرهون تلاش رزمندگان خط مقدم نبرد اقتصادی است

افزایش ضریب امنیت غذایی ایرانیان با خودکفایی در تولید لاین مرغ آمین

تعطیلی پنجشنبه ها از موانع اصلی عدم تحقق شعار سال است

تأکید بر تأسیس هنرستانهای جوار صنعت در آذربایجان‌غربی

جمهوری اسلامی: اهانت‌کننده به پیشوایان دین را به جای محاکمه بر صدر می‌نشانند

معاون رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ها بهتر از ‌شنبه‌هاست

افزایش 75 میلیارد پوندی بودجه دفاعی انگلیس

آمار قابل تامل از میزان مسافرت ایرانیان؛ تنها 30 درصد!

جایزه تتری و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

مرحله‌ی پایانی تدوین یک لایحه‌ی ضد کارگری؛ حذف کارگران از میدان مناقشه!

مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی