ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مزیت‌های اقتصادی که از دل خاک می‌روید اخبار ایران

مزیت‌های اقتصادی که از دل خاک می‌روید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - محمد حسن مقدم‌نیا: خط فرضی پنج دهه قبل استان سمنان را به دو بخش شرق و غرب تقسیم کرد موضوعی که البته کسی هم منشأ آن را نمی‌داند اما تأثیرات آن بعد از دهه‌ها، امروز به وضوح در استان سمنان به چشم می‌آید. غرب در وضعیت صنعتی و مملو از سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی و اشتغال و شرق مملو از بیکار، سرشار از خشکسالی و خالی از صنعت است.
اعتبارات صنعتی و سرمایه گذاران اما از گردنه آهوان بالا نمی‌آیند دلیلش هم البته منطقی است چرا که اولاً مزیت‌های اقتصادی غرب استان سمنان بر مبنای صنعت پایه گذاری شده و ثانیاً نزدیکی به تهران باعث شده تا سرمایه گذاران، در غرب استان سمنان بیشتر حضور داشته باشند موضوعی که البته همه آن را پذیرفته و خواه ناخواه مبنای جغرافیای اقتصادی استان سمنان شده است.
مزیت‌های اقتصادی که به تازگی مورد توجه قرار گرفتند
تا دهه 80 خورشیدی وضعیت خوب بود واستان سمنان بیش از 140 هزار تن گندم برداشت می‌کرد که 100 هزار تن فقط در شهرستان شاهرود (در آن زمان میامی نیز جز شاهرود محسوب می‌شد) بود همچنین پسته دامغان، فندق و گردو، زردآلود و سیب و… دست کمی از اقتصاد صنعت محور غرب استان نداشتند اما نهضت چاه کنی‌های بی رویه و غیرکارشناسی در اوایل دهه 60 و تلاش برای خودکفایی در امر گندم بدون توجه به موضوع منابع آبی، تغییر اقلیم، گرمایش زمین، بی برنامگی دولت‌ها در تغییر اولویت‌های اقتصادی و عدم ایجاد مشوق برای جذب سرمایه گذار صنعتی دست به دست هم داد تا شرق استان بیابانی بزرگ و بی آب شود که نتایج آن را در 1400 شاهد بودیم برداشت 45 هزار تن گندم در سال 1400 و 60 هزار گندم در سال 1401 آن هم در استانی که روزگاری این میزان گندم را تنها در گرمسار برداشت می‌کرد.
در یک دهه اخیر اما ورق اندکی برگشته و اگر اصرار مسئولان بر کاشت محصولات پرآب و گم بازدهی مانند صیفی‌جات، جو و… را کنار بگذاریم، شاهد اتفاقات خوبی نیز در استان هستیم که نمونه آن کشت زعفران، عناب، پسته، گیاهان دارویی، کشت در زمین‌های شیب دار، گل محمدی، زیره و … هستند. محصولاتی کم آب بر و متناسب با الگوی کشت که توانسته‌اند ارزش افزوده بسیاری را نیز به دنبال داشته باشند هر چند هنوز هم اصرار بر کاشت خربزه در سرخه و گرمسار و… در عین کمبود آب، بسیاری از این تلاش‌ها را خنثی و خستگی را بر تن مسئولان جهاد استان می‌گذارد.
در کنار همه این اتفاقات اما کشت سه محصول مزیت دار اقتصادی در استان سمنان شامل زیره، پسته و همچنین زعفران که هر سه قابلیت حضور در بورس کالا را نیز دارند و در کنار مزیت اقتصادی شأن، ارزش افزوده بالا، ماندگاری بسیار زیاد، بازارهای خارجی، بسته بندی آسان و فرآوری متعددی را نیز دارا هستند و این امکان را به استان سمنان می‌دهد که در عین خشکسالی، بتواند در زمینه توسعه اقتصادی محصولات کشاورزی گام‌های اساسی بردارد کافی است تنها این نکته را مورد توجه قرار دهیم که در دامغان سالانه سه هزار میلیارد تومان گردش مالی پسته است! هر چند دیر، اما مسئولان بالاخره به این مزیت‌ها، نگاه ویژه‌ای دارند.
بورس و صادرات 2 رکن اصلی تولیدات زیره، پسته و زعفران
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه زیره در سمنان، پسته در دامغان و زعفران در شاهرود سه مزیت اقتصادی دارای ارزش افزوده هستند، گفت: توسعه کشت این محصولات طی سال‌های اخیر توانسته مزیت‌های خوب اقتصادی به استان ببخشد اما تا زمانی که نتوانیم در زمینه برند سازی این محصولات به نام استان موفق عمل کنیم، نمی‌توانیم در حوزه بورس گیاهان دارویی و حتی یافتن بازارهای ملی و خارجی توفیقاتی را کسب کنیم.
علی محمد صدیقی با بیان اینکه محصولات مزیت دار کشاورزی استان نیازمند برند سازی و معرفی در بورس هستند، بیان کرد: زیره امروز یکی از پرطرفدارترین اقلام در بورس است اما همواره نام استان‌های دیگر چه در زمینه زیره و چه در حوزه پسته و زعفران بر محصولات استان سایه افکنده است در حالی که بزرگترین طرح کشاورزی مشارکتی زعفران ایران برای اولین بار در شاهرود استان سمنان صورت گرفته و حتی الگویی برای دیگر استان‌ها نیز شده است.
وی با بیان اینکه در این ارتباط اول مسئولان ارشد استانی و تصمیم سازان مقصر هستند که نتوانسته‌اند برنامه جامعی را برای توسعه کیفی و کمی محصولات داشته باشند سپس جهاد باید برنامه‌ای را برای ترویج ارائه کند و بعد از آن رسانه‌ها به کمک تولیدات استان بیایند که بتوان آن را در زمینه ملی و حتی بورس معرفی کرد و توانست اقدامات سازنده‌ای را رقم زد، افزود: در زمینه ترویج کشت تولیدات مزیت دار مانند زیره، پسته و زعفران آنطور که باید و شاید نتوانسته‌ایم عمل کنیم چرا که هنوز در استان سمنان محصولاتی ماند خربزه و هندوانه با کمترین بهره اقتصادی و بیشترین مصرف آب کشت می‌شوند.

ایرانیان جهان

ضرورت برنامه‌ریزی در زمینه توسعه کیفی
این کارشناس کشاورزی بیان کرد: کشاورزان ما برای یک کیلوگرم گندم 25 هزار تومان، برای یک کیلوگرم خربزه 70 و برای یک کیلو گرم هندوانه 120 هزار تومان آب گران بها را هدر می‌دهند و در نهایت این محصولات را 11، 12 و چهار هزار تومان بفروشند این در حالی است که با میزان آب هدر رفته برای یک کیلوگرم خربزه 14 هزار تومانی می‌توان 400 هزار تومان زیره، حدوداً 600 هزار تومان زعفران و 200 هزار تومان پسته فروخت و اگر مسئولان جهاد کشاورزی ما به درستی ترویج را در دستور کار خودشان قرار می‌دادند اصلاً کسی نباید در این استان خربزه و صیفی بکارد.
کشت زیره در شهرستان سمنان یک مزیت اقتصادی است البته این به آن معنی نیست که در دیگر شهرستان‌ها این محصول کشت نمی‌شود اما معدن آن سمنان محسوب می‌شود در سال 99 سطح زیر کشت این محصول 600 هکتار بود در سال 1400 با بیش از 400 هکتار افزایش، سطح زیر کشت این محصول به یک هزار و 100 هکتار افزایش پیدا می‌کند و در سال جاری نیز هنوز آمار رسمی کشت این محصول با توجه به زمین کشت مشخص نیست
این در حالی که محمد رضا باقری مدیر عامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان سمنان از رویکرد حمایت محور نسبت به صنایع کوچک و فرآوری در استان خبر داد و با بیان اینکه 21 ظرفیت در قالب خوشه‌های صنعتی در استان شناسایی شده که با هدف حمایت از کسب و کارهای خرد و متوسط، ساماندهی می‌شوند، بیان کرد: در این زمینه پسته، زعفران و… مورد حمایت قرار می‌گیرند تا بتوانیم حمایت متوازنی را نیز از صنایع کوچک داشته باشیم.
پسته ظرفیت اقتصادی استان سمنان است
استاندار سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه یکی از ظرفیت‌های اساسی اقتصاد کشاورزی استان سمنان محصول پسته است، گفت: یکی از اقدامات خوبی که در استان در ارتباط با برند سازی این محصول صورت می‌گیرد، برگزاری جشنواره پسته ایران دامغان است که باید با نگاه فرا استانی به آن توجه داشت.
سید محمد رضا هاشمی با بیان اینکه پسته دامغان یکی از برندهای شناخته شده در تولیدات استان سمنان محسوب می‌شود، بیان کرد: برگزاری رویدادها می‌تواند در معرفی داشته‌های استان مانند زیره، زعفران، پسته و… مؤثر باشد اما در کنار آن مقوله افزایش بهره‌وری در کشت را نیز مد نظر قرار داده‌ایم.
وی با بیان اینکه سومین راهبرد باید فرآوری باشد چرا که ارزش افزوده بهتری را نصیب تولیدات استان سمنان خواهد کرد، افزود: سه هزار میلیارد تومان در سال گردش مالی پسته است که می‌توان به تقویت واحدهای فرآوری این میزان را افزایش هم داد از سوی دیگر همانطور که در نشست با مسئولان جشنواره پسته نیز اعلام کردیم در ارتباط با تولیداتی از این دست آمادگی اعطای تسهیلات بصیره 18 قانون بودجه شامل تولید و اشتغال در راستای حمایت از تولیدگران هستیم.

ایرانیان جهان

توسعه کشاورزی مشارکتی راهکارهای ارتقای کیفی و کمی محصولات
این در حالی است که حسن زارع زاده، دبیر نهمین جشنواره پسته دامغان نیز به ظرفیت‌های تولید این محصول در استان اشاره و در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان کرد: هم اکنون 130 مرکز فرآوری پسته و همچنین سردخانه نگهداری این محصول با ظرفیت نگهداری سه سال در دامغان وجود دارد که بتوانیم این محصول را هر چه با کیفیت تر و بهتر عرضه کنیم در سال‌های اخیر همچنین با برنامه‌ریزی و درک اهمیت پسته توانسته‌ایم تعداد مراکز عرضه محصول را چهار برابر کنیم. که به ما این امکان را می‌دهد تا بتوانیم محصول را بهتر بشناسانیم.
در حوزه زعفران نیز چنین اقدامی صورت گرفته است سال زراعی گذشته شهرستان شاهرود و مرکز تحقیقات کشاورزی شاهد اجرای یک طرح جالب برای نخستین بار در کشور بود رئیس سازمان مرکز تحقیقات کشور 22 اردیبهشت 1401 در حاشیه سفر به شاهرود درباره این طرح به خبرنگاران گفت: آبان ماه سال گذشته برای نخستین بار طرح کشاورزی مشارکتی به این ترتیب که زمین و فناوری از مرکز تحقیقات کشاورزی و آورده از بخش خصوصی در 100 هکتار زمین با کاشت زعفران اجرا شد و توانست رویکردی جدید را در توسعه کشت این محصول در کشور فتح باب کند.
سید مجتبی خیام نکویی با بیان اینکه این طرح مانند سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت است با این تفاوت که آب، زمین و فناوری در یک سمت و سرمایه گذاری در سمت دیگر قرار می‌گیرد و با مشارکت هر دو طرف، محصولات دارای مزیت مانند زعفران کشت می‌شوند، بیان داشت: توسعه این نوع کشت در زمره راهبردهای وزارتخانه است.
تسهیلات بانکی برای توسعه مشاغل
معاون اقتصادی استاندار سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به راهکارهای حمایت از توسعه کشت‌های کم آب بر مانند زیره، پسته، عناب، زعفران و… بیان کرد: در چهار ماهه سال جاری 400 میلیارد تومان تسهیلات تبصره 18 قانون بودجه شامل تولید و اشتغال در استان پرداخت شده و 233 میلیارد تومان نیز در بحث تسهیلات کم بهره اشتغال زایی اعطا شده است همچنین در مشاغل خانگی نیز شاهد بودیم 41 میلیارد تومان تسهیلات در استان پرداخت شود.
محمدرضا صادقی از پرداخت 30 میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان مشاغل روستایی در استان اشاره کرد و با بیان اینکه بخش اعظم این تسهیلات در زمینه کشاورزی و به خصوص کشت‌های مزیت دار بوده است، گفت: توسعه مهارت آموزی و اشتغال به خصوص با بهره‌گیری از دانش بنیان‌ها از دیگر تأکیدات و رویکردهای استانداری سمنان در مقوله تولیدات روستایی و کشاورزی و… است.
در کنار موضوع تسهیلات باید ترویج و همچنین بازاریابی را نیز مد نظر قرار داد آنطور که یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر، می‌گوید: در صورتی که بتوانیم با ترغیب کشاورزان، اجرای طرح‌هایی مانند کشاورزی مشارکتی و همچنین فرآوری محصولات، یک طرح را در استان به خوبی انجام دهیم، از صدها جلسه آموزشی، اعطای تسهیلات و آموزش فنی و حرفه‌ای و.... بهتر است چرا که نتایج آن را کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی با چشم مشاهده می‌کنند.
علیرضا صالحیان با بیان اینکه سال‌ها است که مسئولان از کشت باریجه به عنوان اسانس ادکلن های فرانسوی سخن می‌گویند و این طرح در سرخه هم اجرا شد ولی کسی نتیجه و بهره آن را ندید در زمینه توسعه کشت زیره و زعفران (در پسته البته کمتر از این دو محصول) نیز شاهد همین موضوع هستیم، ابراز کرد: در صورتی که کشاورزان به چشم ماحصل سوق یافتن به سمت این نوع کشت‌ها را ببینند قطعاً دلگرمی بیشتری پیدا می‌کنند.
در نهایت باید گفت بحث درباره ظرفیت‌ها و اقداماتی که باید در حوزه کشت زعفران، پسته و زیره در استان سمنان و به خصوص مطرح شدن آنان در بورس، داشت، فراوان است و در مجال یک گزارش نیز نمی گنجد خبرگزاری مهر استان سمنان سعی دارد در گزارش‌های بعدی به صورت ریزتر به بایدها و نبایدهای ترویج کشت‌های مزیت دار این استان و توسعه اقتصادی بپردازد.
کد خبر 5562792

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/324497/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مشکل تعطیلی پنجشنبه‌

تمام ایده‌های دانش‌بنیانی قدرت تولید انبوه را دارند؟

روزنامه‌های اقتصادی شنبه 1 اردیبهشت

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

دارندگان کارت سوخت بخوانند

توقیف محموله سوخت قاچاق در سمنان

طالبان خواستار تکمیل پروژه‌های نیمه تمام سازمان ملل شد

روزیِ نو؛ مجله‌ای رادیویی با رویکرد امیدبخشی

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

پایان اردیبهشت آخرین مهلت تبدیل مجوز‌های کاغذی به شناسه یکتا

پافشاری بانک مرکزی بر اجرای سیاست‌های غلط/ صندوق تثبیت ارزی با دلار 3 نرخی کارایی ندارد

تنها تا 26 اردیبهشت برای تبدیل مجوز‌های کاغذی کسب و کار به الکترونیکی فرصت وجود دارد

چهارمحال و بختیاری در جایگاه ششم صدور پروانه کسب الکترونیکی کشور

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

وحدت نظر در تدوین سازوکارهای مشارکت مردم در عرصه اقتصاد ضروری است

آمادگی ایران برای ارتقای روابط با الجزایر

«موزه دین و زندگی» در بلوار پیامبر اعظم (ص) ایجاد می‌شود

هشدار وزیر فرهنگ لبنان نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورش

آمریکا به کمک آرژانتین می‌رود

«محسن رضایی» با اعضای شورای نگهبان دیدار و گفتگو کرد

بایدن در آستانه شکست؟

ارمنستان 4 روستای منطقه «قزاق» را به آذربایجان واگذار کرد

اذعان صهیونیست ها به تداوم قدرت مقاومت فلسطین در غزه

لاوروف: برای مذاکره در مورد اوکراین آماده‌ایم

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

غیبت ایران در بازار 75 میلیارد دلاری بنگلادش

توقیف خودروی قاچاق در ساری

لغو پروازهای شرکت‌های اروپایی به اراضی اشغالی

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

جنگ غزه و حملات ایران جایگاه اقتصادی اسرائیل را کاهش داده است

همکاری اسلامی: حق وتو آمریکا، ناقض مفاد سازمان ملل متحد است