ایرانیان جهان

آخرين مطالب

جاه‌طلبی ژئوپلیتیکی ترکیه در آسیای میانه ترکیه

جاه‌طلبی ژئوپلیتیکی ترکیه در آسیای میانه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - همشهری /متن پیش رو در همشهری منتشر شده و بازنشر آن به معنای تاییدش نیست
ترکیه قصد دارد خود را به‌عنوان حلقه وصل آسیا، اروپا و خاورمیانه مطرح کند
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، توسعه روابط با کشورهای آسیای میانه را در دستور کار قرار داده است. او پس از نشست ماه پیش سازمان همکاری شانگهای در تاجیکستان اعلام کرد که آنکارا به‌دنبال عضویت کامل در این سازمان سیاسی، اقتصادی و امنیتی است. اگر ترکیه عضو این سازمان شود، تنها عضو آن است که عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را نیز دارد. به‌نظر می‌رسد اردوغان که این روزها رابطه چندان حسنه‌ای با متحدان غربی خود ندارد به‌دنبال جایگزین است و نفوذ رو به رشد ترکیه در آسیای میانه و گسترش دامنه اهداف ژئوپلیتیک این کشور در این بخش را می‌توان در همین چارچوب تفسیر کرد.
آنکارا پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991برای توسعه روابط فرهنگی و اقتصادی خود با کشورهای آسیای میانه آژانس «همکاری و هماهنگی ترکیه» را تشکیل داد. این کشور تقریبا 2 دهه بعد ـ در سال 2009ـ شورای همکاری کشورهای ترک زبان (معروف به شورای ترک) را تاسیس کرد. این شورا در سال 2021نام خود را به سازمان کشورهای ترک تغییر داد. این سازمان که متشکل از 5عضو اصلی جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکیه، ازبکستان و 2 عضو ناظر مجارستان و ترکمنستان است، 170میلیون نفر جمعیت را دربرمی‌گیرد. مجموع تولید ناخالص داخلی این کشورها 1.5هزار میلیارد دلار است. حجم تجارت خارجی این کشورها نیز چیزی حدود 16میلیارد دلار برآورد شده است.
اغلب ناظران بر این باورند که ترکیه به واسطه تغییرات ژئوپلیتیک جهانی و جنگ اوکراین، به‌دنبال این است که از طریق توافقنامه‌های تجاری و دفاعی و همچنین فروش تسلیحات روابط خود را با آسیای میانه توسعه دهد. در همین راستا، اردوغان ماه مارس سال‌جاری (7ماه قبل) برای تقویت همکاری‌های دوجانبه به ازبکستان رفت و بیش از 10توافقنامه همکاری به ارزش10میلیارد دلار با طرف مقابل امضا کرد. قاسم ژومارت توکایف، رئیس‌جمهور قزاقستان نیز در سفر حدود 4ماه پیش خود به ترکیه برای تقویت مشارکت استراتژیک 2 کشور 15قرارداد دوجانبه امضا کرد. توکایف در این سفر گفت که از زمانی که قزاقستان استفاده از مسیرهای کشتیرانی ترکیه را آغاز کرده، زمان حمل‌ونقل محموله‌ها از بندر خشک خورگوس به استانبول از 60روز به 13روز کاهش یافته است. با این حال، آنچه وجهه ترکیه در آسیای میانه را تقویت کرده فروش تسلیحات است که پرسودترین صادرات ترکیه به این منطقه به شمار می‌رود. اوکراین در جنگ روسیه و جمهوری آذربایجان در جنگ 2020قره‌باغ، از پهبادهای ترکیه‌ای استفاده کرده‌اند. ترکمنستان نیز از مشتریان قدیمی تسلیحات نظامی ترکیه است. قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان نیز یا پهپاد‌های ترکیه‌ای را خریده‌اند یا برای خرید آنها ابراز علاقه کرده‌اند.
نیاز ترکیه به انرژی
یکی از دلایل مهمی که ترکیه را به‌سوی آسیای میانه سوق داده نیاز این کشور به انرژی و رؤیای این کشور برای تبدیل شدن به «قطب ترانزیت انرژی» است. با وجود ذخایر قابل توجه گاز که در سال 2020در دریای سیاه کشف شده، این کشور همچنان به منابع انرژی خارجی وابسته است. در این میان، حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان در مناقشه قره‌باغ علاوه براینکه دسترسی این کشور به منابع گازی آذربایجان و دریای خزر را تسهیل می‌کند احتمالا باعث خواهد شد که آنکارا به منابع عظیم انرژی ترکمنستان نیز دسترسی پیدا کند. به اعتقاد ناظران، چنین اقداماتی اهداف ترکیه برای تبدیل شدن قطب ترانزیت انرژی از طریق ایجاد زیرساخت‌هایی چون خط لوله ترانس ـ خزر را تقویت می‌کند. هدف این خط لوله انتقال گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان و سپس کریدور گاز جنوبی است که از طریق ترکیه به اروپای جنوب شرقی می‌رسد.
مسیرهای جدید
به اعتقاد ناظران، ترکیه برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و منطقه‌ای خود در آسیای میانه دلیل دیگری هم دارد. این کشور به‌دنبال پر کردن جای روسیه در طرح «کمربند و راه» چین است. آنکارا از این طریق قصد دارد حوزه نفوذ و نقش خود در اوراسیا، بازارهای جهانی، ارتباط با چین، آسیای میانه و اروپا را توسعه دهد.
در شرایطی که نفوذ روسیه در آسیای میانه کمرنگ می‌شود، به‌نظر می‌رسد که کشورهای آسیای میانه نیز به‌دنبال یافتن شرکای جایگزین هستند. مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی ترانس خزر (TITR) که به کوریدور میانی نیز معروف است، یک مسیر چندجانبه و چندوجهی است. این مسیر از طریق قزاقستان، دریای خزر، جمهوری آذربایجان و گرجستان چین را به ترکیه و اروپا وصل می‌کند. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که سالانه چیزی حدود 75هزار تا 100هزار کانتینر از طریق این مسیر جابه جا خواهد شد. این مسیر به جای عبور از روسیه که چندین دهه ارتباط زمینی اصلی میان چین و اروپا بود، با ایجاد راه‌آهن تازه‌ تاسیس باکوـ‌ تفلیس ‌ـ قارس به‌طول 826کیلومتر عملا روسیه را دور می‌زند.
مجله دیپلمات می‌نویسد: همزمان با درگیری روسیه در جنگ اوکراین، ترکیه جاه‌طلبی‌هایش در سیاست خارجی را تقویت کرده و قصد دارد تا خود را در جایگاه حلقه وصل آسیا، اروپا و خاورمیانه قرار دهد. اردوغان نشان داده که در این مسیر قصد دارد تا براساس اهداف خود حرکت کند و به منافع شرکای سنتی‌اش ازجمله ناتو توجهی ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/333631/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط

حملات موشکی هند به پاکستان از دریای عرب

استقبال پوتین از رؤسای جمهور چند کشور در مراسم رژه «روز پیروزی»

متقاضیان واحدهای مسکن ملی بخوانند

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار اعلام شد

طلای جهانی افزایشی ماند

چشم‌پوشی آمریکا از پیش‌شرط عادی‌سازی روابط عربستان با تل‌آویو

رهگیری موشک‌ها و پهپادهای پاکستان توسط هند

گفتگوی زلنسکی و ترامپ درباره آتش‌بس 30 روزه در جنگ اوکراین

رشد 12 درصدی ارزش سهام در بورس تهران

کشته شدن 5 پاکستانی درپی درگیری‌های مرزی با هند

وعده یک و نیم ساله برای تکمیل راه‌آهن چابهار ـ زاهدان

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد

افشای تجارت مقامات اوکراینی با پیکر سربازان کشته‌شده

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

بیل گیتس تمام ثروت خود را به فقرا می‌بخشد