ایرانیان جهان

آخرين مطالب

جاه‌طلبی ژئوپلیتیکی ترکیه در آسیای میانه ترکیه

جاه‌طلبی ژئوپلیتیکی ترکیه در آسیای میانه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - همشهری /متن پیش رو در همشهری منتشر شده و بازنشر آن به معنای تاییدش نیست
ترکیه قصد دارد خود را به‌عنوان حلقه وصل آسیا، اروپا و خاورمیانه مطرح کند
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، توسعه روابط با کشورهای آسیای میانه را در دستور کار قرار داده است. او پس از نشست ماه پیش سازمان همکاری شانگهای در تاجیکستان اعلام کرد که آنکارا به‌دنبال عضویت کامل در این سازمان سیاسی، اقتصادی و امنیتی است. اگر ترکیه عضو این سازمان شود، تنها عضو آن است که عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را نیز دارد. به‌نظر می‌رسد اردوغان که این روزها رابطه چندان حسنه‌ای با متحدان غربی خود ندارد به‌دنبال جایگزین است و نفوذ رو به رشد ترکیه در آسیای میانه و گسترش دامنه اهداف ژئوپلیتیک این کشور در این بخش را می‌توان در همین چارچوب تفسیر کرد.
آنکارا پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991برای توسعه روابط فرهنگی و اقتصادی خود با کشورهای آسیای میانه آژانس «همکاری و هماهنگی ترکیه» را تشکیل داد. این کشور تقریبا 2 دهه بعد ـ در سال 2009ـ شورای همکاری کشورهای ترک زبان (معروف به شورای ترک) را تاسیس کرد. این شورا در سال 2021نام خود را به سازمان کشورهای ترک تغییر داد. این سازمان که متشکل از 5عضو اصلی جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکیه، ازبکستان و 2 عضو ناظر مجارستان و ترکمنستان است، 170میلیون نفر جمعیت را دربرمی‌گیرد. مجموع تولید ناخالص داخلی این کشورها 1.5هزار میلیارد دلار است. حجم تجارت خارجی این کشورها نیز چیزی حدود 16میلیارد دلار برآورد شده است.
اغلب ناظران بر این باورند که ترکیه به واسطه تغییرات ژئوپلیتیک جهانی و جنگ اوکراین، به‌دنبال این است که از طریق توافقنامه‌های تجاری و دفاعی و همچنین فروش تسلیحات روابط خود را با آسیای میانه توسعه دهد. در همین راستا، اردوغان ماه مارس سال‌جاری (7ماه قبل) برای تقویت همکاری‌های دوجانبه به ازبکستان رفت و بیش از 10توافقنامه همکاری به ارزش10میلیارد دلار با طرف مقابل امضا کرد. قاسم ژومارت توکایف، رئیس‌جمهور قزاقستان نیز در سفر حدود 4ماه پیش خود به ترکیه برای تقویت مشارکت استراتژیک 2 کشور 15قرارداد دوجانبه امضا کرد. توکایف در این سفر گفت که از زمانی که قزاقستان استفاده از مسیرهای کشتیرانی ترکیه را آغاز کرده، زمان حمل‌ونقل محموله‌ها از بندر خشک خورگوس به استانبول از 60روز به 13روز کاهش یافته است. با این حال، آنچه وجهه ترکیه در آسیای میانه را تقویت کرده فروش تسلیحات است که پرسودترین صادرات ترکیه به این منطقه به شمار می‌رود. اوکراین در جنگ روسیه و جمهوری آذربایجان در جنگ 2020قره‌باغ، از پهبادهای ترکیه‌ای استفاده کرده‌اند. ترکمنستان نیز از مشتریان قدیمی تسلیحات نظامی ترکیه است. قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان نیز یا پهپاد‌های ترکیه‌ای را خریده‌اند یا برای خرید آنها ابراز علاقه کرده‌اند.
نیاز ترکیه به انرژی
یکی از دلایل مهمی که ترکیه را به‌سوی آسیای میانه سوق داده نیاز این کشور به انرژی و رؤیای این کشور برای تبدیل شدن به «قطب ترانزیت انرژی» است. با وجود ذخایر قابل توجه گاز که در سال 2020در دریای سیاه کشف شده، این کشور همچنان به منابع انرژی خارجی وابسته است. در این میان، حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان در مناقشه قره‌باغ علاوه براینکه دسترسی این کشور به منابع گازی آذربایجان و دریای خزر را تسهیل می‌کند احتمالا باعث خواهد شد که آنکارا به منابع عظیم انرژی ترکمنستان نیز دسترسی پیدا کند. به اعتقاد ناظران، چنین اقداماتی اهداف ترکیه برای تبدیل شدن قطب ترانزیت انرژی از طریق ایجاد زیرساخت‌هایی چون خط لوله ترانس ـ خزر را تقویت می‌کند. هدف این خط لوله انتقال گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان و سپس کریدور گاز جنوبی است که از طریق ترکیه به اروپای جنوب شرقی می‌رسد.
مسیرهای جدید
به اعتقاد ناظران، ترکیه برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و منطقه‌ای خود در آسیای میانه دلیل دیگری هم دارد. این کشور به‌دنبال پر کردن جای روسیه در طرح «کمربند و راه» چین است. آنکارا از این طریق قصد دارد حوزه نفوذ و نقش خود در اوراسیا، بازارهای جهانی، ارتباط با چین، آسیای میانه و اروپا را توسعه دهد.
در شرایطی که نفوذ روسیه در آسیای میانه کمرنگ می‌شود، به‌نظر می‌رسد که کشورهای آسیای میانه نیز به‌دنبال یافتن شرکای جایگزین هستند. مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی ترانس خزر (TITR) که به کوریدور میانی نیز معروف است، یک مسیر چندجانبه و چندوجهی است. این مسیر از طریق قزاقستان، دریای خزر، جمهوری آذربایجان و گرجستان چین را به ترکیه و اروپا وصل می‌کند. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که سالانه چیزی حدود 75هزار تا 100هزار کانتینر از طریق این مسیر جابه جا خواهد شد. این مسیر به جای عبور از روسیه که چندین دهه ارتباط زمینی اصلی میان چین و اروپا بود، با ایجاد راه‌آهن تازه‌ تاسیس باکوـ‌ تفلیس ‌ـ قارس به‌طول 826کیلومتر عملا روسیه را دور می‌زند.
مجله دیپلمات می‌نویسد: همزمان با درگیری روسیه در جنگ اوکراین، ترکیه جاه‌طلبی‌هایش در سیاست خارجی را تقویت کرده و قصد دارد تا خود را در جایگاه حلقه وصل آسیا، اروپا و خاورمیانه قرار دهد. اردوغان نشان داده که در این مسیر قصد دارد تا براساس اهداف خود حرکت کند و به منافع شرکای سنتی‌اش ازجمله ناتو توجهی ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/333631/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

حماس: مواضع بایدن متناقض است

مرغ ارزان شد

دلیل توقف واحدهای تولیدی و نیمه‌تمام لرستان کمبود اعتبار است

حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان به یک میلیارد دلار می رسد

روابط اقتصادی و تجاری استان بوشهر با ازبکستان توسعه یابد

ضرب سکه طلا را ‌خیانت‌ به مملکت می‌دانیم

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی

منظور: اقتصاد ایران در اوج تحریم‌ها رشد 6 درصدی را تجربه کرد

جزییات واریز مرحله سوم سود سهام عدالت اعلام شد

انقلابیون انتقادی

موضع‌گیری دو پهلو

تاریخ سازی جعلی

رویترز: آمریکا عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو می‌کند

سیل برای دبی گران تمام شد

ورود دادستان شهریار به افزایش نجومی اجاره واحدهای تجاری

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

ادعای رسانه عبری درباره اصابت موشک به دیمونا جنگ روانی است

نتانیاهو: نباید اختلافات داخلی را علنی کنیم؛ با تهدید وجودی روبرو هستیم

اردن: باید مانع حمله به رفح شد

تظاهرات علیه نتانیاهو امروز هم ادامه یافت

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

برای تأمین منابع مالی افق نوینی لازم است

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

غربت مرتضی

گوترش: خاورمیانه در لبه پرتگاه قرار دارد

اوکراین درباره وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد

سازمان بهداشت جهانی: حجم ویرانی بیمارستان‌های غزه فاجعه‌آمیز است

سلامت جسمی- روانی صهیونیست‌ها وخیم‌تر شده است

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

از هر امری که مردم را نا امید کند بپرهیزید

جزییات واریز مرحله سوم سود اعلام شد

رئیس برنامه و بودجه کشور: رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

اردوغان: باید در راستای توقف نسل‌کشی در غزه تلاش کنیم

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟

اتمام 53 پروژه اقتصادی تا پایان دولت در خراسان رضوی

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

از چاله به چاه؟

حملات صهیونیست‌ها به فلسطینی‌ها به بالاترین حد از سال 2006 رسید

رهبر انصارالله: کشتی‌های مرتبط با رژیم اشغالگر در معرض عملیات‌های ما هستند

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

بازگشت بیش از 250 همت از سرمایه‌های مردمی با احیای واحد‌های تولیدی

15 میلیارد ریال مواد خوراکی و لوازم بهداشتی قاچاق در تبریز کشف شد