ایرانیان جهان

آخرين مطالب

برقراری دیپلماسی خویشاوندی میان تهران و دوشنبه/ روابط 2 کشور باید هوشمندانه دنبال شود اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
غیر از حوزه انرژی، دیگر محورهای تفاهم دو کشور به حوزه‌های گردشگری، کار، تعاون، تبادل محکومان، تبادل علم و فناوری و نفت و گاز برمی‌گردد. در سال 1400 بیش از 139 هزار تن کالای غیرنفتی به ارزش 131 میلیون دلار بین ایران و تاجیکستان تبادل شد که نسبت به سال 99، رشد 489 درصدی در وزن و 463 درصدی در ارزش را به همراه داشته است که با توجه به شرایط تحریمی کشورمان نقطه عطفی در حوزه اقتصاد سیاسی کشور محسوب می‌شود.
تاجیکستان تنها کشور فارسی زبان است و در سیاست خارجی تهران، «دوشنبه» پیوسته از جایگاه یگانه و ممتازی برخوردار بوده و جنس روابط بین دو کشور را از همسایگی صرف، بالاتر دانسته و آن را نوعی «روابط خویشاوندی» می‌داند. سال گذشته که نخستین کارخانه تولید پهپادهای ایرانی در خاک تاجیکستان آغاز به کار کرد، برخی رسانه‌های غربی آن را به عنوان حمایت برادر بزرگ‌تر(ایران) از برادر نورچشمی(تاجیکستان) خود یاد کردند.
نگاهی به ظرفیت‌های روابط دو کشور
تاجیکستان به عنوان یکی از جمهوری‌های تازه استقلال یافته، کشوری کوهستانی با حدود 143 هزار کیلومتر مربع مساحت، در دل خود صدها رودخانه و دریاچه را جای داده است که به گفته آگاهان اقتصادی با برنامه‌ریزی دیپلماتیک و سرمایه‌گذاری مناسب، این منابع ارزشمند آبی منبعی بسیار مطمئن و ارزان برای تأمین آب شرب و کشاورزی کشورمان خواهد بود.
با اینکه تاجیکستان در زمینه‌های صنعتی همچون تولید برق و آلومینیوم در وضعیت مطلوبی قرار دارد و تولیدات ارگانیک میوه و خشکبار و عسل این کشور جزو باکیفیت‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌ترین‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌ها در جهان است؛ اما به علت ‌برخوردارنبودن از صنایع تکمیلی در زمینه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌های صنعت و بسته‌بندی، بهره مطلوبی از این تولیدات برده نمی‌شود، به همین دلیل ایران ظرفیت حضور شرکت‌ها و سرمایه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌گذارانش در تاجیکستان را اعلام کرده که این مهم در دولت سیزدهم با جدیت دنبال می‌شود. پس از تکرار بن‌بست در مذاکرات برجامی، ناامن جلوه دادن فرایند سرمایه‌گذاری ومشارکت منطقه‌ای با ایران از جمله پروژه‌هایی است که صهیونیست‌ها و غرب‌گرایان منطقه‌ای به دنبال القای آن به کشورهای دوست ایران هستند.
ضرورت تسریع در تجارت دانش‌بنیان‌
مهدی خورسند، کارشناس مسائل اوراسیا در تحلیل فرصت‌های منطقه‌گرایی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه روابط ایران و تاجیکستان در دهه 80 بسیار قوی بوده است و در این دوران شاهد روابط 500 میلیون دلاری اقتصادی دوجانبه بوده‌ایم به خبرنگار ما می‌گوید: در دهه 90 به دلیل ضعف دیپلماسی روابط بین دو کشور افول کرد، اما دولت سیزدهم کمرهمت بسته است که روابط دوجانبه را ترمیم کند، به همین دلیل قرار است براساس تفاهم رؤسای جمهوری دو کشور در حوزه اقتصادی باردیگر با رقم مبادلات 500 میلیون دلاری، اقتصاد مکمل بین دو کشور تقویت شود.
خورسند می‌افزاید: در منطقه قفقاز امروز ضریب نفوذ دیپلماسی اقتصادی از همه چیز بیشتر است. وی با اشاره به اینکه دو کشور به عنوان عضو سازمان همکاری شانگهای در حوزه مبارزه با تروریسم، نفی افراط‌ گرایی و قاچاق موادمخدر دارای تهدیدات مشترکی هستند، تصریح می‌کند: در بازار تسلیحات متعارف با پهپاد ابابیل2 در ساختار اقتصاد نظامی این کشور شروع به همکاری کرده‌ایم و امروز دیگر کشورهای آسیای میانه و قفقاز نیز با ایران هم‌صحبت شده‌اند و این مسئله موجب افزایش ظرفیت تحقیق و توسعه در حوزه دفاعی ‌ما خواهد شد.
این کارشناس مسائل اوراسیا با تأکید بر اینکه در حوزه دانش‌بنیان نیز نباید محدود به اسناد امضا شده باشیم، ادامه داد: نباید از ذهنیت مثبت شهروندان تاجیکستان نسبت به کالای ایرانی غافل شد و باید تجار ایرانی با بازار تاجیکستان آشنا شوند. تجربه نشان داده نباید روابط تهران و دوشنبه گرفتار ابهامات و شبهات ایدئولوژیک شود، به همین خاطر باید از رسومات تاریخی مثل رویداد جهانی نوروز استفاده کرد و با راه‌اندازی سازمان جهانی با همه کشورهای آسیایی وارد تعامل شویم و در رأس امور باید همه روابط مبتنی بر دوستی، خویشاوندی و نگاه تمدنی تاریخی باشد.
روابط دوجانبه و ممانعت از تضادها
هیراد مخیری، کارشناس مسائل آسیای میانه نیز با اشاره به جدی بودن همگرایی تهران و دوشنبه، ارتقای جایگاه ایران در منطقه شرق را با سازمان همکاری شانگهای مرتبط دانست و توانایی‌های ایران را در مسیر تعاملات فرهنگی مردمی و تاریخی دو کشور مورد تأکید قرار داد.
وی تأکید می‌کند روابط ایران و تاجیکستان باید با روشی نرم و هوشمندانه دنبال شود تا همه مسیرهای دست‌اندازی و تفسیر به رأی‌های بین‌المللی برای متضادنمایی روابط فی‌مابین با منافع چین و روسیه بسته شود یا مانع از شکل‌گیری هرگونه ابهام در این میدان شویم. روابط هوشمندانه با تاجیکستان باید طوری پیش برود که عناصر اختلاف‌افکن خارجی نیز نتوانند در روابط کشورهای شرقی نفوذ کنند و آن را متأثر سازند.
وی ادامه می‌دهد: در وضعیت گذار از نظم بین‌المللی، ورود چند بعدی ایران به حوزه اقتصاد و امنیت کشورهای دوست و خویشاوند بسیار مهم است، البته این اهمیت به میزان برنامه‌ریزی و دقت سیاست‌گذاران عرصه روابط خارجی کشور برمی‌گردد. مخیری در پایان با تأکید براینکه در همه ادوار از بنیه غنی رویکردهای فرهنگی دو کشور غفلت شده است، تصریح می‌کند: باید به اشتراکات فرهنگی دو کشور بیش از هرچیزی پرداخته شود تا به فراخور آن در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی شاهد ارتقای روابط باشیم.
خبرنگار: حسین محمدی اصل

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/338265/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

متفکر آمریکایی: چگونه بایدن به آتش جنگ در خاورمیانه دمید؟

کامرون خطاب به رژیم صهیونیستی: درگیری را تشدید نکنید

چین: از عضویت رسمی فلسطین در سازمان ملل حمایت خواهیم کرد

اوکراین: اگر در برابر روسیه شکست بخوریم، «جنگ جهانی سوم» شروع خواهد شد

اولین نشست رفع موانع سرمایه گذاری جزیره کیش درسال جهش تولید با مشارکت مردم

تولید شرط داشتن اقتصادی مقاوم در برابر تکانه‌ها است

رمز گشایی از مولفه‌های کاهش قیمت دلار

فارن‌پالیسی: ایران قادر بود تل‌آویو را هم بزند اما خویشتنداری کرد

نیویورک تایمز: حمله ایران پیروزی بزرگ منطقه‌ای بود

دام تل‌آویو برای واشنگتن

هشدار درباره توطئه جدید اشغالگران علیه مسجدالاقصی

عضو اتاق بازرگانی: 30 درصد تولید برق دنیا از تجدیدپذیر است که در ایران این عدد 1.3 درصد است

ترامپ: باید از شر بایدن خلاص شویم

زمان شارژ سهمیه بنزین اردیبهشت ماه

تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز سرتیپ دوم صلواتی

خدمت توام با تکریم مهمترین اصل در بنیاد شهید و امور ایثارگران است

عمده‌ترین تخلف روانشناسان دارای پروانه عدم رعایت تعرفه ‌هاست

آغاز اجرای طرح تکمیل فاضلاب شهرستان کاشان

تحریم جدید، فیک یا واقعی؟

تحلیلگر صهیونیست: حمله ایران ناتوانی ما را به نمایش گذاشت

بُرد ژئوپلیتیک ایران

روسیه خواستار رأی گیری درباره تحریم اسرائیل در شورای امنیت شد

بورل: اوکراین و اسرائیل مثل هم نیستند

حملات فسفری صهیونیست‌ها به جنوب لبنان

گزارش یونیسف از آمار تعداد کودکان کشته شده در جنگ غزه

اقتصاد ژاپن خوش رنگ شد

ثبت بالاترین میزان تاریخ تولید فولاد ایران در سال 1402

طلای جهانی دوباره از جا برخاست

شناسایی 171 تبعه خارجی غیرمجاز در واحدهای اقتصادی کرمانشاه

رئیسی به سمنان سفر کرد

گلریزان 40 میلیارد ریالی فعالان اقتصادی بندر امیرآباد

تغییر رویکرد بانک‌های استان بوشهر به توسعه محوری

بسیاری از مشکلات اقتصادی ناشی از ضعف‌های فرهنگی است

چرا آثار رشد اقتصادی در زندگی مردم ملموس نیست؟

باغ‌های قصردشت نیازمند بازنگری اقتصادی و زیست محیطی است

کشف 6 دستگاه ماینر غیرمجاز در کرمانشاه

رئیس جمهور وارد سمنان شد

مشکلات اقتصادی فراروی اشتغال زنان در افغانستان

‌ایده‌ها و برنامه‌های مبتکرانه برای تحقق شعار سال فراخوان می‌شوند

الگوی سنتی کسب و کار در دنیا منسوخ شده/ برای ایجاد جهش در تولید روشهای نوین استفاده شود

شناسایی بیش از 170 تبعه غیر مجاز در کرمانشاه

ضرب سکه‌های طلا خیانت به کشور است

راهکارهایی برای خرید و فروش انرژی توسط بخش خصوصی در مازندران

گردهمائی بزرگ و صمیمی جانبازان 70 درصد همدان با مسئولان استان

مزیت مهم سرمایه گذاری در گناباد، امنیت زیاد است

تاجران پول در نظام سرمایه داری همان بانک‌ها هستند

وضعیت بهتری در خصوص رشد اقتصادی و کاهش بیکاری نسبت به گذشته داریم

تعطیلی پنجشنبه به جای شنبه تقویت تحریم اقتصادی است

رصدخانه پروژه‌های عمرانی استان آذربایجان شرقی تشکیل می‌شود

پول‌ طلا و نقره مشکلات اقتصادی را حل می‌کند