ایرانیان جهان

آخرين مطالب

هم میهن مطرح کرد: اعدام؛ لغو، کاهش یا استمرار؟ خواندنی ها

هم میهن مطرح کرد: اعدام؛ لغو، کاهش یا استمرار؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدصالح نقره‌کار| نظام‌های حقوقی «حق حیات» را بنیادین‌ترین حق انسانی شناسایی می‌کنند؛ به‌گونه‌ای‌که سایر حقوق انسانی و اجتماعی دایر بر مدار حق حیات تعریف می‌شود. همه تلاش‌ها این است که حق حیات و لوازم آن با شاخص‌های موجه و مؤثر، پاس داشته شود و فراتر از آن حق «حیات شایسته و زیست مطلوب» با مؤلفه کیفیت حیات در اسناد و موازین موضوعه حقوق بشری سوژه تحلیل‌ها و گفت‌وگوهاست.
غایت نظریه دولت اگر دموکراسی و حقوق بشر و حمایت از مردم باشد، اولین دغدغه‌اش حفظ حیات خواهد بود و اگر استمرارطلبی خود و ابقای قدرتمندان باشد، اولویت‌ها فرق می‌کند. در افواه مردمان و وجدان عمومی جهانی، قدرت‌ها و دولت‌ها از تعرض به حق حیات منع می‌شوند و ضمانت اجراهای بازدارنده‌ای برای سلب حیات و نقض حدود این حق پیش‌بینی می‌شود. حکمرانی خوب پشتوانه حق حیات شهروندان خود معرفی شده و معیار شایستگی حکمرانی، حمایت از حق حیات و لوازم آن شناخته می‌شود.
در نگاهی تاریخی، دولت‌ها برای حمایت از حق‌ها و اجبار به تکالیف از کاربست مجازات بهره برده‌اند. اما گاهی برای تثبیت خود و ابراز اقتدار مجازات را وسیله‌ای برای حمایت از جایگاه خود قرار داده‌اند. مجازات عبارت است از تحمیل آنچه نامطلوب است و متناظرا سلب آنچه مطلوب است. مطالعه شیوه سزادهی و ابزار مورد استفاده، مبین ارزش‌های حاکم بر اندیشه صاحبان قدرت در دوره‌های زمانی مختلف است. اگر زمانه مدرن را درنیابیم و میراث قدما را مبنای سیاست‌گذاری کیفری و عمومی قرار دهیم، خرد جمعی و وجدان عمومی زمانه از ما عبور خواهد کرد و این گسست باعث فاصله ارزش‌های مردم از روش‌های سیاست‌گذار عمومی خواهد شد.
زمانه‌ای در نظام حقوقی و سیاست جزایی مجازات‌های سخت و تنبیهات مردافکن تجویز می‌شد، چنانچه در متون فقهی و حقوقی قدما تحمیل درد جسمانی و کار با اعمال شاقه و قطع دست‌وپا و مصلوب کردن و اعدام و گیوتین در جرایم عمومی ناگوار و موحش، توصیه و اعمال می‌گشت. از این منظر، نظام سزادهی و الگوی تحمیل مجازات خود مولد خشونت و مصداق تنفر و بی‌رحمی به قصد اصلاح و تشفی خاطر قربانی بود.
در نظام حقوق کیفری امروز، آخرین درجه مجازات اعدام است لذا اگر هدف مجازات صرفاً انتقام و ارعاب باشد حتماً رنگی بالاتر از سیاهی نیست. اما با تحول انسانی کیفر در طول زمان چهره‌ای معتدل‌تر و ملایم‌تر از پیش در نظام عدالت کیفری رخ نموده است. افزایش حس نوع‌دوستی و اعتدال منبعث از آموزه‌های حقوق‌بشری سیاست‌گذار جنایی و جزایی را نیز سر سفره حقوق بشر نشانده است. پویایی نظام ارزشی یک واقعیت فراروی جامعه‌شناسی عدالت کیفری است.
انطباق ضمانت اجراهای کیفری با ارزش‌های مورد تاکید و تائید اجتماعی و مشهورات و مقبولات وجدان عمومی زمانه باعث شده نظام جزادهی نیز فرزند زمانه خویش باشد. امروزه جدال فعالان حقوق بشر برای اصلاحات کیفری دلالت بر سازوکاری سنجه‌های جزایی عطف به رعایت حقوق و کرامت انسانی و انطباق با تحولات خردگرایانه حامی حق حیات و حیثیت انسانی دارد. لذا بازپروری و بازتوانی و اصلاح و ترمیم را نقطه مقابل اعدام می‌داند. دولت‌ها هم ضمن بازنگری عملکردی خود، در قبال سیاست‌های کیفری تجویز اعدام و سالب حیات و غیرقابل‌بازگشت اصل احتیاط دما و حمایت از حقوق بشر را پیش می‌کشند و در کاربست گشاده‌دستانه اعدام، تجدیدنظر می‌کنند. یافتن عوامل جرم‌زا و پیشگیری و مبارزه با آنها اولویت قرار می‌گیرد و سعی می‌شود با اهتمام در حفظ حق حیات و حیثیت انسانی مجرمان بالقوه از ارتکاب جرم بازداشته شوند و جمعیت کیفری به صفر برسد.
پویش و کوشش و کنکاش وکلا و حقوقدانان حقوق بشری در این عرصه رو به‌سوی حذف اعدام دارد. پیشگیری از پدیداری جرم علیه فرد و جامعه و نهضت ترویج و آموزش حقوق و قانون در صدر دلواپسی‌ها قرار دارد. احترام به حقوق بشر و التزام قدرت بدان مطالبه اصلی رسانه‌ها و نهادهای مدنی و کانون‌های وکلا و کنشگران حقوق بشر است. دولت‌ها از رسانه‌های منتقد و وکلای افشاگر نقض حقوق بشر حساب می‌برند و مدام مراقب اعمال خود هستند. این گفتمان راه خود را باز می‌کند تا انسانی‌تر شدن مجازات‌ها به تضمین حقوق بشر و حق حیات بینجامد.
اگر بخواهیم خردورزانه و روزآمد به سیاست جنایی بنگریم باید از مقنن بخواهیم با توجه به حوزه عمومی و دگرش ارزش‌های کیفری، روش‌های اعمال مجازات را بازنگری کند. لغو تدریجی اعدام بی‌شک یکی از اولویت‌هاست. اعدام‌زدایی از سپهر عدالت کیفری یک مطالبه حقوق بشری فرامرزی است. یک ارزش سزاوار زمانه ما که نباید از آن غافل شد و راه را بر نقد و تغییر آن باز گشود. اشتباه سیاست‌گذار یا اشتباه قاضی همیشه مفروض و مقدر است و باید این اشتباه را به صفر رسانید. مجازات اعدام ممکن است به کشتن اشتباهی افراد بی‌گناه و بی‌عدالتی منجر شود. چه آنکه قربانیان بی‌گناه زیادی تاکنون اعدام شده‌اند. در این زمینه مسئولیت انسانی و حقوق بشری سنگینی داریم.
ایران و چین در اعدام صدرنشین هستند و این مسئله زیبنده نظام قضایی و حقوقی ما نیست. چاره کار بازنگری حقوق بشری است. چراکه بازدارندگی اعدام زیر سؤال است و خشن بودن آن باعث شده نهضت لغو اعدام آوازه‌ای جهانی داشته باشد. تجویز آن در بعضی جرائم نظیر محاربه و بغی و جاسوسی ذیل عناوین جرایم امنیتی، یا جرایم علیه اشخاص نظیر قتل، تجاوز و آزار جنسی، یا قاچاق مواد مخدر، آدم‌ربایی، هواپیماربایی، سب‌النبی فهرستی است که باید در باب آن گفت‌وگوی علمی و فوری کنیم تا به حداقل ممکن برسد. چه‌بسا مجازات‌های اثربخش جایگزین دیگری بتوان تأسیس و تجویز کرد که با دگرش ارزش‌های حقوق بشری جامعه عصر حاضر هم سازگار باشد و دهشتناکی و برگشت‌ناپذیری اعدام را نداشته باشد. هر جان سلب‌شده‌ای یک جهان اندوه به‌همراه دارد و بر ماست که تسریع کنیم و اصلاح ورزیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/353396/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پادشاه لخته

هم میهن: پایان گشت ارشاد و روسیاهی تندروها

مسخره‌بازی

بامداد بی‌رمق

مجروح شدن نوزاد 20 روزه فلسطینی بر اثر بمباران ارتش اسرائیل

کارشناسان اسرائیلی: السنوار مثل لیمو فشارمان می‌دهد

اعلام آمادگی صدر اعظم آلمان برای مذاکره با پوتین

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با مدیران سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

طرح تامین مالی ⁧تولید⁩ و زیرساخت‌ها در شورای نگهبان تایید شد

زمان واقعی صدور پروانه ساخت چقدر است؟

ایران میزبان وزرای اقتصادی قاره آفریقا خواهد شد

تعطیلی روز شنبه در راستای تحقق جهش تولید است

ایران میزبان وزرای اقتصادی قاره آفریقا می‌شود

شناسایی 80 واحد نیمه تمام در چهارمحال و بختیاری

لزوم شناسایی ظرفیت‌های فعالان اقتصادی اصفهان در سن‌پترزبورگ

ذاکری: پیام امام در حوزه مسکن فراموش شد! باید به همان مسیر برگردیم / «آرامش قبرستانی» مسکن افتخاری ندارد / رکود مسکن، درمان مشکلات اقتصادی کشور نیست / سیاستگذاران از لجبازی با متغیرهای اقتصادی دست بردارند

معاریو: ایران، روز قیامت را به اسرائیل نشان داد

روایت چتم‌هاوس از موفقیت راهبردی ایران در حمله به اسرائیل

ماجرای شایعه خروج ایران از ایکوم و ایکوموس چیست؟

روایت مقام سازمان ملل از وضعیت بیمارستان‌های غزه

اذعان آمریکا و غرب به دست برتر روسیه در جنگ با اوکراین

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

بهره‌برداری از 54 طرح صنعتی و گردشگری در قشم

تصاویر | تشییع پیکر پرویز داوودی

جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس و مدیران هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری برگزار شد

جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس و مدیران هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری

حماس: درحال حاضر زمینه‌ای برای مذاکره وجود ندارد

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

قطار وعده‌ها برای ساخت راه‌آهن در چهارمحال و بختیاری

نشست مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس و جمعی از مدیران عامل هلدینگ‌های سرمایه گذاری

خبر جدید سازمان هواپیمایی کشوری برای خرید و فروش هواپیماهای جت7 نفره | چه کسانی می توانند جت‌ خصوصی بخرند؟

نظرات و مطالبات مردم از اقتصاد را در «هشت صبح» بشنوید

ترکیه در برابر تورم و ریاضت اقتصادی

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه