ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقتصاد مصر در آستانه تورم 40 درصدی قاره آفریقا

اقتصاد مصر در آستانه تورم 40 درصدی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مصر در ماه گذشته تورم 33/9 درصدی را تجربه کرد و به‌سرعت به‌سوی بحران تورم 40 درصدی در حرکت است. از 103 میلیون نفر جمعیت کشور مصر، بیش از نیمی از مردم توانایی خرید مواد غذایی اولیه‌شان را نیز ندارند. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم ارزش پول ملی مصر با سرعت زیادی در حال سقوط است، در ماه گذشته پوند مصر 50 درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست داد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
دولت عبدالفتاح السیسی برای جلوگیری از بحران، محدودیت‌هایی بر واردات اعمال کرد تا از کمبود دلار در کشور جلوگیری کند، در نتیجه این اقدام قیمت اجناس در بازار مصر افزایش یافت.
همه‌گیری ویروس کرونا و بحران اوکراین نیز به اقتصاد بیمار مصر ضربه‌های جدی وارد کرد؛ در اثر همه‌گیری ویروس کرونا، درآمد حاصل از گردشگری مصر کاهش بی‌سابقه‌ای را تجربه کرد. همچنین وقوع تنش میان روسیه و اوکراین که حدود 30 درصد از گندم جهان را تأمین می‌کنند مصر را به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده گندم در شرایط دشواری قرارداد.
پس از آن سرمایه‌گذاران، میلیاردها دلار از پول خود را از مصر خارج کردند و مجموعه این شرایط سبب شد مصر در جمع کشورهایی قرار گیرد که برای جبران کسری بودجه وام‌های بی‌شمار خارجی گرفته و اکنون توان پرداخت آنها را ندارند. مصر با بدهی 400 میلیارددلاری که تقریباً 91 درصد تولید ناخالص داخلی سالانه این کشور محسوب می‌شود، 6 درصد از بدهی‌های جهان را به خود اختصاص داده است.
دلایل و ریشه‌های بحران
ژنرال السیسی، رئیس‌جمهور مصر معتقد است تحولات سال 2011 در این کشور، مجموعه اعتراضات و به‌قدرت‌رسیدن اخوان‌المسلمین 450 میلیارد دلار برای مصر هزینه داشته و ریشه بحران اقتصادی فعلی همین مسئله است.
با وجود آنکه تحولات مربوط به بیداری اسلامی در کشورهای عربی از جمله مصر، به صنعت توریسم ضربه وارد کرد؛ اما ریشه بحران اقتصادی فعلی مصر به زمان‌های پیش از آن تحولات بازمی‌گردد.
برای حدود 50 سال در مصر، ارتش کنترل همه چیز را در دست داشته است، تحولات سال 2011 و سپس کودتای ارتش برای سرنگونی محمد مرسی، اختیارات این نهاد را بیش‌ازپیش افزایش داد.
نقش‌آفرینی افراطی ارتش در امور اقتصادی غیرنظامی و سیطره بر صنایع مهمی از جمله آهن، فولاد و سیمان به نابودی بخش خصوصی منجر شده و فساد اقتصادی را افزایش داده است، چرا که در اقتصاد تحت‌نظر ارتش افراد بر اساس وفاداری به دولت و نهادهای نظامی و نه بر اساس شایستگی مسئولیت بخش‌های کلیدی اقتصاد کشور را در دست می‌گیرند.

ایرانیان جهان

انحصار اقتصاد در دست دولت همچنین سبب شده تا سرمایه‌گذاری دولتی در اموری صورت گیرد که بیش از آنکه بازدهی مفید داشته باشند، جنبه خودنمایی و کسب مشروعیت برای دولت دارند، ساخت قصرهای دولتی مجلل در سال‌های اخیر نمونه‌ای از چنین سرمایه‌گذاری‌هایی است.
دولت مصر در سال‌های اخیر، در زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری نکرده است، لذا کشور با فرسودگی راه‌ها، سیستم درمان، سیستم آموزش و حوزه انرژی مواجه است و باتوجه‌به کسری بودجه مداوم مصر، دولت برای جبران این فرسودگی‌ها ناگزیر است سیاست غلط اخذ وام‌های خارجی را ادامه دهد.
راهکارهای پیش روی دولت مصر برای خروج از بحران
نخستین راه خروج از بحران، خصوصی‌سازی و انتقال اموال و صنایع به افراد و گروه‌های غیردولتی است، همین مسئله نیز با پیچیدگی‌هایی همراه است. مردم مصر به دلیل حافظه تاریخی که از زمان ریاست‌جمهوری حسنی‌مبارک دارند تصور می‌کنند غیردولتی شدن صنایع به این معنا خواهد بود که دولت کارخانه‌ها را با قیمتی بسیار کمتر از ارزش واقعی آن به شرکت‌های خارجی واگذار کرده و زمینه برای سوءاستفاده آنها از منابع مصر فراهم می‌شود. برای اصلاح چنین دیدگاهی لازم است درباره بهره‌وری زیرساخت‌هایی که به‌وسیله سرمایه‌گذاری‌های خارجی توسعه‌یافته‌اند اطلاع‌رسانی رسانه‌ای صورت گیرد.

ایرانیان جهان

پروژه‌های بلندپروازانه باید متوقف شده و به پروژه‌های کارآمد پرداخته شود، یکی از حوزه‌های درآمدزا برای اقتصاد مصر، گسترش کانال سوئز است که سبب می‌شود شمار کشتی‌ها بیشتر و انتظار آنها برای عبور از کانال کمتر شود.
واکنش قاهره به واگذاری کانال سوئز به یک شرکت صهیونیستی توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول نیز در مواردی می‌تواند نقش مثبتی در عبور از بحران اقتصادی مصر ایفا کند، پس از درخواست مجدد دولت مصر مبنی بر دریافت وام از صندوق بین‌المللی پول، این صندوق شروطی برای این امر ارائه کرد که بر اساس آن قاهره باید تن به شفافیت مالی بدهد، اصلاحات سیاسی و توقف سرکوب در دستور کار قرار گیرد، اصلاحات اقتصادی و خصوصی‌سازی به‌سرعت انجام شود و در ادامه دولت بر دفاع ملی متمرکز شده و از دخالت در بخش‌های اقتصادی بپرهیزد.
حوزه مهم دیگری که تا چند سال اخیر از نظر سیاستمداران مصری تا حدودی دورمانده بود تمرکز بر صادرات گاز از آب‌های مدیترانه به اروپا است. مصر در سال گذشته برای اولین‌بار توانست صادرات 8 میلیون‌تنی را ثبت کند.
علاوه بر اصلاحات فوق، سیاست‌های تشویقی از جمله معافیت‌های مالیاتی سبب جذب سرمایه‌های خارجی خواهد شد و اقتصاد مصر را از سقوط نجات می‌دهد. در سال‌های اخیر کشورهای عربی جنوب خلیج‌فارس با سرمایه‌گذاری در مصر نقش غیرقابل‌انکاری در حفظ نظام اقتصادی این کشور ایفا کرده‌اند.
دلایل سفر چندساعته رئیس جمهور مصر به عربستان سعودی چه بود؟ورود نخست‌وزیر مصر به قطر برای نخستین بار کشور کویت قراردادهایی در زمینه همکاری‌های صنعتی و بازرگانی با مصر امضا کرده است، امارات در بخش املاک و مستغلات و عربستان سعودی در بانک مرکزی مصر سرمایه‌گذاری کرده‌اند. قطر نیز بسیاری از سهام شرکت‌های دولتی مصر را خریداری کرده است. تزریق ارز کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس به مصر فروپاشی این کشور را به تعویق انداخته است.

ایرانیان جهان

پیامدهای تداوم بحران
وضعیت وخیم اقتصادی فعلی در صورت تداوم نارضایتی عمومی و اعتراضات مردمی و به دنبال آن تشدید فضای امنیتی داخلی مصر را افزایش خواهد داد.
در بعد منطقه‌ای، به نظر می‌رسد بحران اقتصادی از دولت مصر بازیگر منعطف‌تری خواهد ساخت، چرا که جذب سرمایه خارجی از هر تنش منطقه‌ای بااهمیت‌تر است.
بااین‌وجود، مصر به دلیل سابقه هویتی عربی خود، نقشی فعال در پرونده‌های منطقه‌ای به‌ویژه مسئله فلسطین دارد و همزمان به سبب موقعیت جغرافیایی استراتژیک و منحصربه‌فردش از اهمیت ویژه ای برای کشورهای عربی برخوردار است. در نتیجه انتظار می‌رود شیخ‌نشین‌های ثروتمند جنوب خلیج‌فارس با افزایش سرمایه‌گذاری مانع از این شوند که اقتصاد مصر دچار فروپاشی شود.
نویسنده: هدی یوسفی/کارشناس مسائل خاورمیانه
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/848467/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف بقایای 3 جسد در حومه حلب

روی آوردن ساکنان غزه به شیوه‌های ابتدایی برای مقابله با کابوس قحطی

گام چین و پاکستان برای مهار نفوذ هند در افغانستان

رژیم صهیونیستی تیپ چتربازان را از سوریه به مرزهای غزه منتقل کرد

پول گندم‌ گندم‌کارها کجاست؟

دولت‌ها چگونه با تورم مقابله می‌کنند؟

خرید ارزان ترین لوله گالوانیزه برق ، از کجا بخریم؟

رویترز: ترامپ به‌دنبال جذب یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری عربستان است

رئیس‌جمهور لبنان: تصمیم برای انحصار سلاح در دست دولت گرفته شده است

احتمال حضور سوریه در نشست سران عرب قوت گرفت

هدیه تسلیحاتی آمریکا به اوکراین

اعتراف کارشناس اسرائیلی به فلج شدن رژیم صهیونیستی در پی حملات یمن

ممنوعیت واردات یا تعرفه‌گذاری؟

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

سرمقاله صبح نو/ فرار B-2؛ پایان عصر شبح

مردان رادیکالی که آتش جنگ هند و پاکستان را هدایت می‌کنند

سرمقاله اطلاعات/ خلیج فارس نامی به بلندای تاریخ

هزاران کامیون آماده ورود به غزه

آمادگی ترکیه برای میزبانی مذاکرات روسیه و اوکراین

پایان دادن به گرسنگی مردم غزه خواسته تونسی‌ها

حماس: جهانیان «نه بزرگ» به نتانیاهو بگویند

تحریم های جدید انگلیس علیه روسیه

تخریب منازل فلسطینیان در شرق طولکرم و آوارگی ساکنان توسط اشغالگران

تسلیحات اسرائیلی هند در تقابل با پاکستان

پاپ جدید خواستار صلح پایدار در اوکراین شد

حرکت ارابه‌های مرگ به سوی غزه با اعزام تیپ‌های جدید

چالش جدی بازار مسکن؛ قیمت‌ها با درآمد خانوار هم‌راستا نیست

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

سرمقاله جمهوری اسلامی/ حوزه علمیه و نیم قرن حکمرانی

سرمقاله وطن امروز/ طلوع ایران پویا از افق جامعه مولد

دولت جدید آلمان روند ارسال تسلیحات به اوکراین را مخفی می‌کند

تلاش رژیم صهیونیستی برای ترغیب سربازان ذخیره

زلنسکی: بدون آتش‌بس، مذاکره‌ای در کار نیست

اعتراف رسانه‌ها و نظامیان صهیونیست به ناتوانی در برابر «حماس»

نگرانی رژیم صهیونیستی از تحولات اخیر سیاست‌های آمریکا

رئیس پارلمان لبنان:عادی‌سازی روابط با اسرائیل خیانت است

نخست‌وزیر اسبق اسرائیل: غزه متعلق به فلسطینیان است نه اسرائیل

وعده وزیر ارتباطات درباره افزایش سرعت اینترنت

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

سرمقاله جوان/ قرن دوم حوزه قم

سرمقاله فرهیختگان/ جولانی در اورشلیم

قطع برق و ناامنی انرژی اروپا، اندیشکده بلژیکی را نگران کرد

ماکرون پیشنهاد پوتین را «گام اول اما ناکافی» دانست

آتش‌بس بدون دوام در آسیا

رسانه صهیونیست: اسرائیل ترجیح می‌دهد در باتلاق غزه غرق شود

بایدن سکوتش را شکست؛ ترامپ صداقت ندارد

کرملین:پیشنهاد مذاکرات مستقیم از سوی پوتین، بیانگر تمایل واقعی برای صلح است

منابع عربی: الجولانی و محمود عباس با ترامپ دیدار می‌کنند

اندیشکده انگلیسی: روابط پکن و دهلی، زمینه‌ساز نظم جدید جهانی است