ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چه کسانی در انتخابات ترکیه با اردوغان رقابت خواهند کرد؟ ترکیه

چه کسانی در انتخابات ترکیه با اردوغان رقابت خواهند کرد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایسنا /متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
"رای دهندگان ترکیه‌ای در حالی قرار است در 14 مه آتی پای صندوق‌های رای بروند که ممکن است به سادگی دست رد به سینه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور پرسابقه بزنند. اما در این انتخابات چه کسان دیگری قرار است برای تصدی ریاست جمهوری با اردوغان رقابت کنند؟"
پایگاه "دویچه وله" درباره چشم انداز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 14 مه در ترکیه نوشت: «رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه همچنان قلب تپنده سیاست امروز ترکیه است. او که 69 ساله است، از سال 1994 تا 1998 شهردار استانبول بود و پس از آن نردبان ترقی را بالا رفته و به سمت‌های عالی‌تر در این کشور رسید. او حزب اسلامگرای میانه روی عدالت و توسعه (AKP) را در سال 2001 تأسیس کرد و یک سال بعد شاهد پیروزی این حزب در انتخابات بود.
او از سال 2003 تا 2014 به عنوان نخست وزیر ترکیه خدمت کرد و پس از آن دوره و در پی کناره گیری از رهبری حزبش، رئیس جمهور شد. در ادامه او به سرعت دست به افزایش اختیارات ریاست جمهوری زد. اردوغان در سال 2017 یک همه پرسی برای تصویب یک سری اصلاحات برای آنکه به این نهاد اختیارات بیشتری در قانون اساسی دهد، برگزار کرد.
بازار

ایرانیان جهان

اردوغان حالا چنان کنترلی بر سیاست، دولت و دستگاه قضایی ترکیه پیدا کرده که هیچ یک از رهبران این کشور در 100 سال گذشته در این زمینه با او برابری نمی‌کنند. او حتی در سال 2012 اصل تفکیک قوا را به عنوان یک "مانع" توصیف کرد.
رئیس جمهور فعلی ترکیه با این وجود به دلیل بروز بحران اقتصادی ادامه دار در کشورش و موضوع تشدید محدودیت‌ها علیه حقوق بشر و حاکمیت قانون در سال‌های اخیر در ترکیه، تحت فشار قابل توجهی قرار دارد. حزب عدالت و توسعه او حالا عضوی از یک ائتلاف با حزب ملی گرای افراطی ترکیه موسوم به جنبش ملی‌گرا (MHP) است.
کمال قلیچداراوغلو
اگرچه کمال قلیچداراوغلو، هرگز تا پیش از این به عنوان رهبر اصلی اپوزیسیون ترکیه در نظر گرفته نشد، اما حالا او توانسته بر چهره‌های دیگر غلبه کرده و در انتخابات ریاست جمهوری ماه مه به نمایندگی از یک ائتلاف مخالف شش حزبی، وارد رقابت شود.
این پیرمرد 74 ساله به عنوان یک بروکرات ضد فساد شناخته می‌شود و یکی از لقب‌های او "عموی دموکرات" است. او از سال 2007 رئیس حزب سکولار موسوم به مردم جمهوری خواه (CHP) بوده است.
قلیچداراوغلو و ائتلاف مخالف شش حزبی او وعده داده‌اند ترکیه را دگرگون کرده و یک "نظام پارلمانی قوی" را در این کشور برقرار کنند. آنها می‌خواهند به هر میزان که بتوانند تغییراتی که اردوغان در قانون اساسی ترکیه برای افزایش قدرتش اعمال کرد را لغو کنند.
ائتلاف وی وعده داده که میخواهد دموکراسی پارلمانی، حاکمیت قانون، آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها را در ترکیه احیا و اطمینان حاصل کند که دوباره در این کشور به اصل تفکیک قوا احترام گذاشته شود. قلیچداراوغلو اخیراً به دویچه وله گفت، در صورتی که به ریاست جمهوری انتخاب شود، ماده قانونی که توهین به رئیس‌جمهور ترکیه را جرم انگاری کرده، لغو می‌کند. این همان ماده‌ قانونی است که اردوغان با استفاده از آن توانست افراد زیادی را به دادگاه بکشاند.
قلیچداراوغلو همچنین از سوی اکرم امام‌اوغلو، شهردار محبوب شهر استانبول و منصور یاواش، همتایش در شهر آنکارا که مثل خودش محبوبیت دارد حمایت می‌شود. قرار است در صورتی که قلیچداراوغلو در انتخابات ماه آینده میلادی ترکیه پیروز شود، امام‌اوغلو و یاواش به عنوان معاونهای رئیس جمهور منصوب شوند.
همچنین بسیاری از سیاستمداران بانفوذ کرد ترکیه هم انتظار دارند رای دهندگان کرد این کشور - که بین 15 تا 20 درصد از کلیت رای دهندگان را تشکیل می‌دهند - از قلیچداراوغلو حمایت کنند.
محرم اینجه
دو سیاستمدار ترکیه‌ای دیگر نیز در انتخابات ریاست جمهوری ماه مه نامزد شده‌اند که هیچ کدام محبوبیت بالایی ندارند. تقریبا مسلم است که مخالفان دولت ترکیه در این انتخابات یک نامزد مشترک را برای رقابت با اردوغان وارد خواهند کرد تا به این ترتیب آرای خود را علیه او تجمیع کرده و شانسشان را برای پیروز شدن در انتخابات افزایش دهند. با این حال دو سیاستمدار مخالف اردوغان تصمیم گرفته‌اند که مستقلا با تصمیم خودشان وارد رقابت شوند. به همین ترتیب اعلام نامزدی آنها با انتقادات شدید مواجه شد.
محرم اینجه 58 ساله یکی از این سیاستمداران است. او کسی است که در سال 2018 به عنوان نامزد حزب مردم جمهوریخواه ترکیه وارد رقابت شد اما با وجود کسب 30 درصد آرا از اردوغان شکست خورد.
او در ادامه از حزب مردم جمهوریخواه کناره گیری کرده و حزب متعلق به خودش را موسوم به حزب "مملکت" تشکیل داد. او حزب مردم جمهوریخواه را متهم به عدم حمایت کافی از خودش در انتخابات پنج سال پیش کرد. حالا بسیاری از حامیان حزب مردم جمهوریخواه ترکیه از اینجه می‌خواهند وارد رقابت انتخاباتی نشود. اما مذاکراتی که اینجه چند وقت پیش با قلیچداراوغلو بر سر پس گرفتن کاندیداتوری‌اش داشت او را برای انجام این کار قانع نکرد.
از جمله وعده‌های انتخاباتی اینجه تقویت حاکمیت قانون و آزادی مطبوعات، که به اعتقاد او منجر به تقویت اقتصاد و بخش گردشگری ترکیه خواهد شد، است.
سنان اوغان
سنان اوغان احتمالاً کمترین شانس را برای پیروزی در رقابت انتخابات ریاست جمهوری دارد. او مورد حمایت ائتلافی از احزاب کوچک و ملی گرای افراطی است.
در سال 2011، زمانی که حزب جنبش ملی گرای ترکیه هنوز جزو گروه اپوزیسیون بود، اوغان از سمت این حزب وارد پارلمان ترکیه شد. او در سال 2015 از این حزب اخراج شد، اما پس طرح از یک پرونده در دادگاه دوباره به آن پیوست. با این حال در سال 2017، اوغان دوباره از این حزب اخراج شد. حزب جنبش ملی گرای ترکیه اعلام کرد، رفتار او "به وحدت حزب آسیب جدی وارد کرده" و او را به "ارتکاب بی انضباطی شدید در قبال رئیس حزب" متهم کرد. در آن زمان از او به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی برای رهبری حزب جنبش ملی گرا یاد می‌شد، اما امروز، او هیچ شانس واقعی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ندارد.
موضع او در سیاست خارجی با توجه به این که یک ملی‌گرای سرسخت است واضح است. او وعده داده جلوی جشن گرفتن برای روز استقلال یونان را بگیرد و تاکید داشته، ترکیه باید توجه ویژه‌ای به کشورهای ترک، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان و ازبکستان داشته باشد.
رای دهندگان ترکیه‌ای به خوبی می‌دانند، تنها چند رای می‌تواند در انتخابات تفاوت ایجاد کند. اردوغان در سال 1994 یکی از چندین نامزد تصدی شهرداری استانبول بود. در انتخابات آن زمان در حالی که چهار کاندیدای احزاب غیراسلامگرا به ترتیب 22، 20، 15 و 12 درصد رای به دست آوردند، اردوغان 25 درصد آرا را کسب کرده و پیروز شد. امسال اپوزیسیون ترکیه بار دیگر دچار این ترس شده که عدم اتحاد میان آنها به اردوغان اجازه دهد که در انتخابات پیروز شود.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/874497/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویری از فرار دسته جمعی شهرک نشینان صهیونیست در پی شلیک موشک یمن

واکنش صهیونیست‌ها به حمله موشکی انصارالله یمن

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

حمله موشکی یمن به فلسطین اشغالی؛ پروازهای فرودگاه تل‌آویو متوقف شد

حماس: حقوق ابتدایی ملت فلسطین قابل مذاکره نیست

پایه‌گذار مفهوم "قدرت نرم"، در 88 سالگی درگذشت

انگلیس: تنش‌ها میان هند و پاکستان نگران‌کننده است

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

آمریکا به اسرائیل: آتش‌بس در غزه را به عملیات نظامی ترجیح می‌دهیم

ترامپ: چین بازارهایش را به روی آمریکا بگشاید

کره شمالی رزمایش موشکی ضدهسته‌ای برگزار کرد

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

روسیه: ایجاد رابطه با طالبان برای منافع ما ضروری است

اسلام‌آباد: هند منبع تأمین مالی ترورها در پاکستان است

شمار شهدای نوار غزه به 52 هزار و 787 نفر رسید

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

رسانه عبری: تنها در صورت تحقق معامله تبادل اسرا احتمالا ترامپ به اسرائیل سفر می‌کند

توافق روسیه و چین برای کمک به ثبات افغانستان

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

آمریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم

ترامپ مجری «فاکس نیوز» را به عنوان دادستان فدرال پایتخت آمریکا معرفی کرد

لهستان به دنبال پیمان دفاع مشترک با فرانسه

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

انتقاد «بیل گیتس» از «ایلان ماسک»

رسانه های عبری: سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل لغو شد

فشار شدید دولت آمریکا بر تل آویو برای رسیدن به توافق با حماس

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

انگلیس سنگین‌ترین بسته تحریمی علیه روسیه را اعمال کرد

استقبال چین از انتخاب پاپ جدید

سفیر آمریکا: تل آویو مسئول توزیع کمک‌ها در غزه نخواهد بود

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

پوتین در میدان سرخ: روسیه سدی شکست‌ناپذیر در برابر نازیسم خواهد بود

در بحبوحه درگیری با پاکستان؛ هند «اس-400» مستقر کرد

پرنده‌های آهنین چینی بازار هواپیماهای نظامی را به هم ریخت؛ داستان چیست؟

افشای دیدار نامتعارف وزیر امور راهبردی اسرائیل با ترامپ در کاخ سفید

نیوزویک نظر پاپ جدید در مورد سیاست‌های مهاجرتی ترامپ را اعلام کرد

الجولانی در ازای لغو تحریم‌ها، پیشنهادهایی به آمریکا داده است

رژه هوایی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش روسیه بر فراز میدان سرخ

وزیر نفت از تسریع فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت خبر داد

بیت‌کوین به کانال 100 هزار دلار بازگشت

آزار جنسی خاخام صهیونیست به دخترانش رسوایی به بار آورد

برنامه پوتین و شی برای تضعیف دلار

قصد ترکیه برای افزایش مبادلات با عراق تا 30 میلیارد دلار

حضور بیش از 11 هزار نظامی در مراسم رژه «روز پیروزی» مسکو

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟

تولید بمب گرما-هسته‌ای جدید در آمریکا علیرغم شعارهای ترامپ

رایزنی‌های جدید روسیه و آمریکا برای عادی‌سازی روابط