ایرانیان جهان
دعوای دو وزیر بر سر جنجالی‌ترین وعده دولت
شنبه 8 مهر 1402 - 20:25:04
ایرانیان جهان - آرمان امروز /متن پیش رو در آرمان امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دولت در نیمه راه خود قرار گرفته و عدم تحقق وعده ها باعث ایجاد اختلاف بین وزرای کابینه رئیسی شده است. دولتی که هنگام روی کارآمدن وعده کاهش تورم تا 15 درصد تا سال 1402 و ساخت یک میلیون مسکن در هر سال را داده بود، حالا بدون تحقق وعده ها به دنبال توجیه خود است. موضوعی که باعث اختلاف در بین وزرای دولت نیز شده است.
مهرداد بذرپاش، وزیر مسکن و شهرسازی و احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد اخیرا دچار اختلاف شده اند. اختلافی که به موضوع وعده های تحقق نیافته مسکن و بورس کالا باز می گردد. در همین رابطه مهرداد بذرپاش با اشاره به انتقاداتی که از عقب‌ماندگی پروژه نهضت ملی مسکن می‌شود، اظهار داشت: نقد‌هایی که از سوی برخی از کانال‌ها مطرح می‌شود، هزینه ندارد اما ما هم می‌توانستیم مانند دولت قبل بگوییم به ما چه و مسکن ربطی به ما ندارد و این شجاعت دولت بود که در بخش مسکن به میدان آمد.
وی ادامه داد: یکی از روش‌های مدیریت تورم، تولید و عرضه مسکن است و زمانی که تورم بخش مسکن افزایش پیدا کند تورم عمومی هم بالا می رود.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تولید مسکن در کشور تماما منشأ خیر است و اثر اجتماعی می‌گذارد و اثر در شاخص‌های کلان اقتصادی می‌گذارد، تاکید کرد: مصالح ساختمانی یکی از عوامل کنترل قیمت تمام شده ساخت است و همه باید کمک کنیم که کاهش پیدا کند. هر مسیری که باعث افزایش قیمت تمام شده شده مذموم و اتفاق بدی است و نمی‌دانم چرا برخی‌ها نسبت به این مسیرها اصرار و تعصب دارند و این عجیب است. بذرپاش ادامه داد : نظارت بر مشاوران املاک را تشدید کردیم چراکه برخی از مشاوران املاک رعایت نمی‌کنند و ما هم در برابر آنها ساکت نمی‌شویم و به همین دلیل 80 هزار بازرسی انجام شد. پیش از این نیز در حالی که خاندوزی، وزیر اقتصاد مدعی شده افزایش نرخ تورم مرداد به دلیل رشد قیمت‌ها در بازار مسکن بوده، بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد قیمت‌ مسکن تا 15 درصد کاهش یافته ‌است. پس از اینکه وزیر اقتصاد در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد، دولت سیزدهم موتورهای تورمی را خاموش کرده، گزارش مرکز آمار ایران منتشر شد که براساس آن در مردادماه موتور تورم استارت خورده و روشن شده است.
به طوریکه بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ تورم نقطه به نقطه در این ماه به 39.8 درصد رسیده که نسبت به تورم نقطه به نقطه تیرماه، 0.4 واحد درصد افزایش پیدا کرده و تورم ماهانه مرداد ماه هم 2.4 درصد برآورد شده که 0.4 واحد درصد بیشتر از نرخ تورم ماهانه تیرماه است. وزیر اقتصاد افزایش نرخ تورم را در مرداد ماه را به گردن بازار مسکن انداخت. احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد درباره اینکه علی‌رغم صحبت‌های اخیر خودش مبنی بر اینکه موتورهای تورم خاموش شده، آمارها می‌گویند که موتور تورم در مرداد ماه دوباره استارت زده است، گفت: مساله سیکل‌های موسمی که در ماه‌های پایانی تابستان وجود دارد، در نقل و انتقال مسکن و اجاره‌بها هر ساله یک سهمی را در تورم به جا می‌گذارد.
اختلاف درباره بورس کالا
بورس کالا نیز یکی از موارد اختلافی دو وزیر است. به تازگی مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه بورس کالا عامل گرانی برخی کالا‌ها از جمله سیمان است گفت باید این محصولات از بورس کالا خارج شود. این در حالی است که باقی تیم اقتصادی دولت نظر دیگری دارند و می‌گویند خروج سیمان و فولاد از بورس در دستور کار وزارتخانه‌های اقتصاد و صمت نیست و هر تغییری در چارچوب فعلی انجام می‌شود. وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ما مصر هستیم قیمت فولاد را کاهش دهیم و این کاهش قیمت می‌خواهد در بورس کالا باشد یا هر مسیر دیگری، گفت: عده‌ای در این باره حرف‌هایی زدند که البته شوخی کردند. اما وزیر اقتصاد، بورس را بستری شفاف دانست و رسما اعلام کرد که دولت برنامه‌ای برای خروج سیمان از بورس ندارد.
خرداد 1400 سیمان به طور رسمی وارد بورس شد. موافقان بورسی شدن سیمان می‌گویند این موضوع به شفافیت قیمت و قطع رانت دلالان سیمان منجر شده است. در سوی مقابل برخی افراد نوسانات قیمت سیمان را ناشی از عرضه این کالا در بورس می‌دانند.
ر روزهای اخیر مهرداد بذرپاش ـ وزیر راه و شهرسازی بیان کرد که یکی از علت‌های گرانی مصالح ساختمانی مانند فولاد و سیمان، ‌عرضه این محصولات در بورس کالا است. پیش از این هم برخی سازندگان بیان می‌کردند که سیمان در بورس به فروشندگان خرد نمی‌رسد؛ زیرا یکجا توسط سرمایه‌گذاران بزرگ خریداری می‌شود و آنها قیمت این محصولا را در انحصار خود دارند که باعث گرانی مسکن می‌شود.
موافقان بورسی شدن سیمان که عمدتا مسئولان و تحلیل‌گران بازارهای مالی هستند اما نظر دیگری دارند و می‌گویند سهم سیمان و فولاد در قیمت تمام شده‌ی ساختمان ناچیز است و عمده هزینه تمام شده مسکن به قیمت زمین، دستمزد، عوارض شهرداری، خدمات مهندسی و دیگر کالاهای مرتبط با صنعت ساختمان مربوط می‌شود. تا قبل از ورود سیمان به بورس عنوان می‌شد که 20 نفر بازار سیمان را در اختیار خود گرفته‌اند اما در حال حاضر همه‌ افراد می‌توانند به راحتی از بورس کالا سیمان مورد نیاز خود را خریداری کنند. پس از حدود دو هفته بحث و گفت‌وگو درباره بورس سیمان، وزیر اقتصاد گفته که سیمان باید هم‌چنان در بورس عرضه شود. سید احسان خاندوزی بیان کرده است: با توجه به اینکه مساله بورس کالا به عنوان بستر شفاف نظام توزیع کالاهای اساسی یا کالاهای پایه انجام می‌شود و جزو دستاوردهایی است که ما در پایان دهه‌های 80 و 90 نسبت به عبور از مسیر پر از رانت و فسادی که پیش از آن وجود داشت به نظام بورس کالا منتقل شدیم دولت فعلا هیچ تصمیمی در این زمینه ندارد.
همچنین بذرپاش در جمع خبرنگاران درباره اظهارات اخیر خاندوزی وزیر اقتصاد درباره ادامه عرضه سیمان و فولاد در بورس کالا اظهار داشت: یکی از کارشناسی‌هایی که برای کاهش تمام شده قیمت مسکن انجام شد این بود که بورس کالا قیمت فولاد و سیمان را بالا برده است و درباره اینکه سهامداران بورس کالا چه کسانی هستند و چگونه بورس کالا تشکیل شده بعداً صحبت خواهم کرد. کسانی که سهامداران بورس کالا هستند و آن را تشکیل دادند میلی به کاهش قیمت در آن ندارند، اما ما نمی‌توانیم سرنوشت مردم را به این افراد گره بزنیم. اعلام کردیم که قیمت پایه در بورس کالا باید مدیریت شود و باید قیمت پایه از الگوی مناسب تبعیت کند و طبق گفته دوستان در بورس در برخی از مقاطع قیمت فولاد تا 40 درصد افزایش پیدا کرد و گران‌تر عرضه شد. برخی از نقد‌هایی که به حرفهایم در این باره می‌شود موضوعیت ندارد و ما به دنبال کاهش قیمت تمام شده مسکن و افزایش تولید هستیم.
بذرپاش تاکید کرد: اختلافی با وزیر اقتصاد ندارم، طبیعتاً وزارت اقتصاد نباید مخالف بورس کالا باشد و اگر خاندوزی با عرضه سیمان و فولاد در بورس مخالفت می‌کرد، تعجب می‌کردم. اما ما از وزارت اقتصاد انتظار کمک در حوزه مسکن را داریم.

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/1069760/دعوای-دو-وزیر-بر-سر-جنجالی‌ترین-وعده-دولت
بستن   چاپ