ایرانیان جهان
ماموریت سخت سکاندار کانادا
چهارشنبه 10 ارديبهشت 1404 - 11:49:37
ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

به گزارش می‌متالز، مارک کارنی، نامزد 60 ساله حزب لیبرال کانادا که در بحران مالی 2008 ریاست بانک‌ مرکزی کانادا و در دوران برگزیت ریاست بانک‌ مرکزی انگلستان را برعهده داشت، برنده انتخابات نخست‌وزیری کانادا شد. پس از اینکه جاستین ترودو، کسی که نزدیک به یک‌دهه نخست وزیر کانادا بود، محبوبیت خود را در بین مردم کانادا و جهان از دست داد، ناگزیر به کناره گیری شد.
این اتفاق باعث تزلزل قدرت حزب لیبرال شد. با این حال، پیروزی کارنی در انتخابات، حزب لیبرال را در مصدر رهبری حفظ کرد. اکنون نخست وزیر جدید باید در بحبوحه تلاش‌های جهانی برای مقابله با سیاست‌های تجاری ترامپ، مذاکرات مهمی را با بزرگ‌ترین شریک تجاری کانادا مدیریت کند. در حین انتخابات، لیبرال‌ها توانستند از موج احساسات میهن دوستانه مردم کانادا به نفع خود بهره ببرند. این احساسات در واکنش به تعرفه‌های ترامپ علیه کانادا به وجود آمد و پس از توهین‌های او مبنی بر تبدیل شدن کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا شدت گرفت. کارنی نیز با تمرکز بر مخالفت با ترامپ، این شعار را محور اصلی کارزار خود قرار داد. در سوی دیگر، پیر پالیو، نامزد حزب محافظه کار که سال‌ها در نظرسنجی‌ها پیشتاز بود، نتوانست بر تصویری که لیبرال‌ها از او به عنوان نسخه کانادایی ترامپ ساخته‌اند، غلبه کند.
کارنی در ادامه فعالیت‌های انتخاباتی خود، روز گذشته در سخنرانی‌ای در اتاوا اعلام کرد که در برابر هرگونه تهدید از سوی دولت ترامپ مقاومت خواهد کرد. او گفت: «آمریکا زمین، منابع و آب ما را می‌خواهد. اینها تهدید‌های بی اساس نیستند؛ ترامپ در تلاش است ما را بشکند تا ما را تحت مالکیت خود درآورد. اما چنین چیزی هرگز رخ نخواهد داد.» کارنی افزود: «ما از شوک خیانت آمریکا عبور کرده‌ایم، اما هرگز نباید این درس‌ها را فراموش کنیم.
باید مراقب خود باشیم و از یکدیگر حمایت کنیم.» کارنی با اشاره به سابقه خود در بحران‌های اقتصادی، اعلام کرد که برای مقابله با بی ثباتی اقتصادی ناشی از سیاست‌های رئیس‌جمهور آمریکا آمادگی دارد. ژان کرتین، نخست وزیر لیبرال پیشین کانادا در گفت‌و‌گو با فایننشال تایمز گفت: «این انتخابات، بسیار جدی بود و موضوعات آن تقریبا ماهیتی هستی شناسانه داشتند. آقای کارنی ماموریتی روشن دارد. کانادایی‌ها می‌خواهند او در برابر تهدید ترامپ بایستد.» انتخابات کانادا به همان اندازه که حول محور نخست وزیر جدید بود، به همان اندازه پیرامون ترامپ هم شکل گرفته بود. طی این انتخابات، اختلاف آرا کم بود؛ اما پیام رای دهندگان کانادایی روشن بود. با توجه به تهدید‌های تعرفه‌ای دونالد ترامپ بر پایه‌های اقتصاد کانادا، رای دهندگان خواستار رهبری شدند که در بحران مالی 2008 و برگزیت، سیاست‌های پولی را هدایت کرده است.
کارنی قرار است در ماه ژوئن میزبان اجلاس G7 در آلبرتا باشد. این در حالی است که روابط میان رهبران جهان آشفته شده و ترامپ نیز احتمالا به کانادا سفر خواهد کرد. کارنی وعده داده که کانادا را به قوی‌ترین اقتصاد گروه7 تبدیل کند؛ هرچند بسیاری از رای دهندگان از سرعت رشد اقتصادی ناراضی بوده‌اند. این سیاستمدار تازه کار که سه‌دهه را در وال استریت و بانک‌های مرکزی سپری کرده، اکنون باید با ترامپ مذاکره کند و اقتصاد کانادا را از میان جنگ تجاری جهانی عبور دهد. اما آیا چنین کاری می‌تواند اقتصاد کژدارومریز کانادا را از بحران‌های متعدد داخلی و خارجی عبور دهد؟
چالش‌های پیش روی کارنی اقتصاد کانادا، پس از دهه‌ها پیوند عمیق با ایالات‌متحده، با بی مهری بزرگ‌ترین شریک تجاری خود روبه رو شده است. اگرچه کارنی قول داده که موانع تجاری داخلی کانادا را کاهش دهد و اتحاد‌های تجاری جدیدی در آسیا و اروپا ایجاد کند تا وابستگی بیش از حد اقتصاد کانادا به آمریکا کاهش یابد؛ اما هدایت اقتصاد در این مسیر کار بسیار دشواری خواهد بود. رولند پاریس، استاد دانشگاه اتاوا و مشاور پیشین ترودو، گفت: «افکار عمومی اکنون از مارک کارنی حمایت می‌کند. اما حمایت سیاسی به مرور زمان کاهش می‌یابد و بسیاری از وعده‌های کارنی نیازمند سال‌ها تلاش مداوم هستند.» او افزود: «کارنی باید بخش خودروسازی کانادا را که در معرض تهدید‌های تعرفه‌ای قرار دارد حفظ کند و بهره وری را افزایش دهد و بین رشد صادرات منابع طبیعی و ملاحظات زیست محیطی تعادل برقرار کند.» در این میان، برخی از اقتصاددانان بر نقش ریشه‌ای آمریکا در اقتصاد کانادا تاکید کردند و جدایی زنجیره تامین کانادا از آمریکا را غیرممکن دانستند. در کنار تعرفه‌های تجاری آمریکا، احتمال وقوع رکود نیز اقتصاد کانادا را تهدید می‌کند. طبق آمار و ارقام منتشرشده از سوی اداره آمار کانادا، نرخ بیکاری این کشور در بالاترین سطوح نسبت به اواسط سال 2022 قرار دارد. همچنین رشد اقتصادی در نزدیکی نرخ 2درصدی قرار دارد.
بحران مسکن کانادا افزایش شدید قیمت مسکن در شهر‌های بزرگ کانادا مانند ونکوور، قیمت بسیاری از خانه‌ها را به نزدیکی یک‌میلیون دلار رسانده و باعث خروج جمعیت از این مناطق شده است. مردم کانادا اکنون از نخست وزیر جدید انتظار دارند راه‌حلی برای این بحران بیابد. در سراسر شهر‌های کانادا، قیمت بالای مسکن، اجاره نشینی را دشوار و خرید خانه را برای خریداران تقریبا ناممکن کرده است. طی سال‌های گذشته قیمت معمول یک خانه مستقل در تورنتو از حدود 970‌هزار دلار به 1.4میلیون دلار کانادا رسیده است. در ونکوور، این رقم حتی به 2میلیون دلار کانادا افزایش یافته است. اجاره ماهانه نیز در ونکوور به طور متوسط 2500دلار کاناداست که برای بسیاری از خانوار‌ها مقرون‌به‌صرفه نیست. در همین راستا، بحران مسکن و هزینه‌های بالای زندگی مانند مواد غذایی و سوخت، یکی از موضوعات اصلی انتخابات ملی بود و بسیاری از مردم، دولت ترودو را مقصر وضعیت موجود دانستند.
نقش مهاجران در سقوط ترودو مهاجرت مدت هاست در کشور‌های غربی موضوعی مناقشه برانگیز است، اما کانادا تا مدت‌ها از این مناقشات دور مانده بود. با افزایش مهاجرت به این کشور، بسیاری معتقدند که این مساله در کنار بحران مسکن و افزایش هزینه‌های انرژی، باعث تمرکز فشار‌ها بر جاستین ترودو و حزب لیبرال بوده و در کناره گیری او از قدرت نقش داشته است. افزایش جمعیت کانادا از 35میلیون نفر در 10سال گذشته به بیش از 40میلیون نفر عمدتا به دلیل سیاست‌های مهاجرتی دولت ترودو پس از دوران کرونا رخ داد. ترودو طی این سیاست، ورود دانشجویان خارجی، کارگران موقت و مهاجران متخصص را برای رونق اقتصادی افزایش داد.
در سال 2024 نیز بیش از 90‌درصد رشد جمعیت کانادا ناشی از مهاجرت بود. همچنین، تعداد پناهندگان از 10‌هزار و 365نفر در سال 2013 به 143‌هزار و 770نفر در سال 2023 رسیده است. برای نخستین بار، اکثر کانادایی‌ها که پیش‌تر رویکردی مهمان نوازانه داشتند، حالا از توانایی شهرهایشان برای مدیریت جمعیت مهاجران نگران‌اند. در سال 2022 تنها 27‌درصد مردم از ورود مهاجران به کانادا ناراضی بودند؛ اما این رقم در سال 2024 به 58‌درصد رسید. در همین راستا، کارزار‌هایی علیه مهاجرت در شهر‌های بزرگ کانادا شکل گرفت.
وعده‌های کارنی برای بهبود بازار مسکن، کنترل مهاجرت، افزایش رشد اقتصادی و مقابله با سیاست‌های تمامیت خواهانه ترامپ در حالی مطرح می‌شوند که اقتصاد کانادا تا حد قابل‌توجهی وابسته به تجارت با آمریکاست و تعرفه‌های ترامپی می‌توانند اقتصاد این کشور را بیش از پیش به سوی رکود سوق دهند. باید دید که آیا نخست‌وزیر جدید کانادا می‌تواند در برابر این مشکلات متعدد موفق عمل کند؟
منبع: دنیای اقتصاد

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/1425765/ماموریت-سخت-سکاندار-کانادا
بستن   چاپ