ایرانیان جهان
تداوم اقدامات جنجالی اردوغان در جزیره قبرس
شنبه 13 ارديبهشت 1404 - 20:38:50
ایرانیان جهان - تسنیم / رییس جمهور ترکیه در شرایطی برای دولت غیررسمی قبرس تُرک، ساختمان‌های مجلل ساخته که مردم کشورش در یک بحران اقتصادی و رکود تورمی بی‌سابقه به سر می‌برند.
رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه یک بار دیگر به بخش ترک نشین شمال جزیره قبرس سفر کرد. جایی که در ادبیات سیاسی ترکیه به عنوان «جمهوری ترک قبرس شمالی» شناخته می‌شود اما از سوی سازمان ملل و کشورهای جهان، به رسمیت شناخته نشده است.
این بار اردوغان در شرایطی متفاوت به قبرس رفت. او برای افتتاح ساختمان بزرگی به جزیره رفت که با صرف هزینه چند صد میلیون دلاری و به دستور خود او ساخته شده است. 
به عبارتی دیگر، رییس جمهور ترکیه در شرایطی برای دولت غیررسمی قبرس تُرک، ساختمان‌های مجلل ساخته که مردم کشورش در یک بحران اقتصادی و رکود تورمی بی‌سابقه به سر می‌برند. 
این ساختمان عظیم، محل استقرار رییس جمهور، نخست وزیر، کابینه، پارلمان و قوه قضاییه قبرس ترک خواهد بود. این در حالی است حتی نزدیکترین رفقای ترکیه مانند جمهوری آذربایجان، بنگلادش، پاکستان و قطر، هنوز هم قبرس ترک را به رسمیت نشناخته‌اند. چرا که همه آنان روابط تنگاتنگی با جمهوری قبرس، یونان و اتحادیه اروپا دارند.

ایرانیان جهان

بیش از نیم قرن است که ترکیه با استقرار هفتاد هزار نیروی ارتش و پلیس، بخش ترک نشین جزیره قبرس را به عنوان یک دولت قانونی به رسمیت شناخته و در آنجا حضور دارد. اما از دید دولت اصلی قبرس، ساختار مورد حمایت ترکیه در شمال جزیره، یک ساختار غیرقانونی و غیررسمی است که هدف اصلی آن تجزیه طلبی است و حضور نظامیان ترکیه در جزیره نیز، معنایی جز اشغالگری ندارد.
شهروندان بخش جنوبی قبرس، به عنوان یک کشور عضو اتحادیه اروپا از ویزای شینگن و دیگر امتیازات عضویت در اروپا برخوردارند، اما شهروندان بخش ترک نشین، فقط می‌توانند به ترکیه سفر کنند. به همین خاطر، بخشی از سیاستمداران ترک قبرس نیز، مخالف آمال اردوغان هستند و معتقدند که باید با قبرس یونانی، به تفاهم برسند.
اردوغان در قبرس چه گفت؟
اردوغان، چند روز قبل دستور داد تا مهمترین نمایشگاه صنایع هوانوردی نظامی این کشور به نام تکنوفست، در لفکوشای قبرس برگزار شود. این نمایشگاه هر سال در یکی از استان های ترکیه برگزار می‌شد و این اقدام اردوغان، از نظر سیاسی بدین معنی است که قبرس ترک نیز عملاً به عنوان یکی از استان‌های ترکیه شناخته می‌شود. 

ایرانیان جهان

اردوغان در حضور ارسین تاتار، رئیس منطقه قبرس شمالی از حضور دوباره در این منطقه ابراز خشنودی کرده و گفت: «پروژه ساخت بناهای بزرگ نهاد دولتی جمهوری قبرس، نشانه افتخار و غرور ماست. امروز، ما یک مراسم افتتاحیه معمولی در اینجا برگزار نمی‌کنیم، بلکه اراده، عزم و عشق خود به آزادی را نیز اعلام می‌کنیم. این محوطه که ساخت آن از سال 2022 آغاز شده، میزبان ساختمان ریاست جمهوری، مجلس جمهوری، دیوان عالی و باغ ملی در زمینی به مساحت 639 هزار و 475 متر مربع است. این مکان همچنین مظهر اراده یک کشور برای موجودیت در مواجهه با بی‌عدالتی و بی‌قانونی است. همچنین نشانه‌ای از سرنوشت مشترک ترکیه و قبرس شمالی است. کسانی که سعی در برهم زدن برادری ما، ایجاد شکاف بین ما و کاشتن بذر نفرت به جای صلح و آرامش در این سرزمین‌های حاصلخیز دارند، موفق نخواهند شد. می‌خواهم بدانید که ترکیه همیشه در هر زمانی که به آن نیاز داشته باشید، در کنار شماست».
اردوغان علیه یونان موضع گرفت؟
مساله حضور نظامی و سیاسی ترکیه در قبرس و اصرار بر سر تجزیه این جزیره، به یکی از اختلافات کانونی بین ترکیه و یونان تبدیل شده است. اما این بار، اتفاقاً اردوغان نه در مقابل یونان و قبرس رومی، بلکه در مقابل سه کشور ترک زبان موضع گرفت. سه کشور به نام‌های قزاقستان، ترکمنستان و ازبکستان که دو هفته پیش در نشست سمرقند، در حضور فوندلارین رییس کمیسیون اتحادیه اروپا، کل سیاست اردوغان و ترکیه در قبرس ترک را به چالش کشیدند و اعلام کردند که قبرس رومی را به رسمیت شناخته و هر سه آنها در این کشور، سفارتخانه خواهند داشت. این تصمیم کشورهای مزبور، خشم اردوغان را به دنبال داشت. چرا که هر سه آنها عضو سازمان دولت‌های ترک هستند و به پیشنهاد اردوغان، قبلاً حاضر شده بودند که جمهوری قبرس ترک را نیز به عنوان عضو ناظر به جمع خود راه دهند. 

ایرانیان جهان

داود اوغلو: وضعیت قبرس ترک، شرم‌آور است
احمد داود اوغلو نخست وزیر اسبق ترکیه دیروز در یک سخنرانی عمومی اعلام کرد: «حمایت‌های دولت اردوغان و پیمانکاران نزدیک به او، بر سرنوشت قبرس ترک تاثیر منفی گذاشته است. شر‌م آور است که قبرس ترک، هم اکنون به مرکز قمار و فحشا تبدیل شده و دولت ما نیز ظاهراً اعتراضی به این وضعیت ندارد». 
همچنین مهمت اوغوتچی از دیپلمات‌های ترکیه نیز اعلام کرده که قبرس ترک به یکی از بزرگترین پناهگاه‌های باندهای مافیایی، مرکز پولشویی، مواد مخدر و جاعلان و موسسات تحصیلی ارائه دهنده مدارک علمی بی‌ارزش تبدیل شده است.
حواشی جدید برای هاکان فیدان درباره قبرس
باید به این نکته نیز اشاره شود که در روزهای گذشته، یک موج خبری تند در رسانه‌های ترکیه به راه افتاده که احتمالاً می‌تواند به زندگی سیاسی هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه پایان دهد. 
رسانه‌ها می‌گویند، یکی از بزرگترین سران شبکه‌های مافیایی که در ترکیه کشته شده، 45 عدد نوار کاست ویدیویی در بخش ترک نشین جزیره قبرس به امانت گذاشته که حاوی تصاویر فراوانی از رسوایی مالی و اخلاقی سیاستمداران ترکیه است. 

ایرانیان جهان

گفته می‌شود که هاکان فیدان، یکی از مامورین اطلاعاتی زیر دست خود را که قبلاً در سرویس اطلاعاتی میت با او کار کرده، به عنوان سفیر جدید ترکیه به جزیره قبرس فرستاده تا کلیه آن کاست‌ها را به دست بیاورد. اما این فرد موفق نشده و محافظ رییس شبکه مافیایی که نوارها نزد اوست، دیروز به شکل مرموزی کشته شده است. 

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/1428297/تداوم-اقدامات-جنجالی-اردوغان-در-جزیره-قبرس
بستن   چاپ