ایرانیان جهان
دوستان و دشمنان مردم افغانستان
چهارشنبه 10 خرداد 1402 - 16:47:56
ایرانیان جهان - دو دهه اشغال افغانستان از سوی آمریکا و ناتو، فرصتی برای شناخت دوست از دشمن بود. ایران در دوره سیاه اشغال همواره در کنار مردم این کشور دوست و همسایه ایستاد و میزبان حدود پنج میلیون نفر از اتباع افغانستان شد. تهران حتی در دولت طالبان هم میزبان نشست‌هایی بود که با هدف برون رفت افغانستان از بحران برگزار شده‌ بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پاکستان نیز با پذیرش حدود سه میلیون تبعه افغانستانی در جایگاه دوم قرار دارد.
در مقابل، مهاجران افغان که با امید یافتن زندگی بهتر و با متحمل شدن خطرات فراوان خود را به کشورهای مرفه اروپایی می‌رسانند اما در آنجا برخلاف انتظار با واقعیت غرب وحشی مواجه می‌شوند و حتی بسیاری از آنها به خاطر پناهجویان اوکراینی اخراج می‌شوند که نمود آشکار استاندارد دوگانه و تبعیض از سوی مدعیان حقوق بشر است.
به تازگی روزنامه «گاردین» از مسئولیت‌گریزی کشورهای اروپایی پرده برداشته و در گزارشی با اشاره به شکست کشورهای عضو اتحادیه اروپا در پذیرفتن پناهجویان افغان به ویژه پس از سلطه طالبان، آن را به غفلت بی‌سابقه نسبت به شهروندان این کشور متهم کرده‌است زیرا به نوشته این روزنامه، تنها 271 پناهنده افغان در سال 2022 در اتحادیه اروپا اسکان داده شدند که این میزان 0.1 درصد رقم 270 هزار نفری است که نیازمند رسیدگی هستند.
براساس این گزارش، کمیته بین‌المللی نجات، رهبران اتحادیه اروپا را به بی‌توجهی بی سابقه نسبت به پناهجویان افغان متهم کرده است. این کمیته در گزارشی بسیار انتقادآمیز و تند آورده است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا به گونه ای مداوم در اجرای وعده‌های قانونی اسکان پناهجویان شکست خورده‌ و به بسیاری از افغان‌ها که به مرزهای اتحادیه اروپا رسیده‌اند، آسیب‌ دوچندان وارد کرده اند.
بنابراعلام این سازمان، حتی یک پناهجو هم در طرح ادعایی آلمان در سال 2021 برای اسکان مجدد یک هزار افغان در ماه، وارد این کشور نشده و ایتالیا هم تنها نیمی از پناهجویانی را که وعده داده بود، پذیرفته است. بین سال‌های 2021 تا 2022، نزدیک به 41 هزار و 500 افغان در معرض خطر در اتحادیه اروپا پذیرفته شدند که بسیاری از آنها از طریق خروج اضطراری در آگوست 2021 و پس از آغاز سلطه طلبان فرار کرده بودند.
برخی کشورهای دیگر از زمان سقوط کابل و تصرف آن بدست طالبان، هیچ شهروند افغانستان را نپذیرفته اند. بسیاری از آنها در شرایط بسیار بد و زندان مانند اردوگاه‌های جزایر یونان گیر افتاده اند تا از ورود آن‌ها به جوامع محلی جلوگیری کرده و سلامت روانشان را نابود می‌کنند.
براساس اعلام این سازمان خیریه، 90 درصد افغان های حاضر در اردوگاه های لیسبون و آتن علائم اضطراب و 86 درصد هم علائم افسردگی را دارند.
این نمایی از وضعیت پناهجویان افغانی است که دلخوش به کمک و وعده‌های غرب، اینک در شرایطی دشوار و ناامیدکننده به سر می‌برند، در داخل افغانستان نیز وضعیت سخت و طاقت فرسا است که بخش قابل توجه آن به فقر و گرسنگی ارتباط می‌یابد.
از تابستان 1400 که طالبان در افغانستان زمام امور را به دست گرفتند تا به امروز نزدیک به دو سال می‌گذرد؛ دوره‌ای نسبتاً کوتاه اما مملو از فراز و فرود در حوزه‌های داخلی و خارجی. این کشور هنوز از پس‌لرزه‌های 20 سال اشغال توسط آمریکا و ناتو رهایی نیافته که تبعات اقتصادی بحران اوکراین نیز برآن اضافه شده‌است.
محتوای گزارش‌های متعدد در خصوص اوضاع اقتصادی افغانستان، نگران کننده به نظر می‌رسد. به تازگی سامان ملل متحد در گزارشی از سقوط فاجعه‌بار اقتصاد رسمی افغانستان سخن به میان آورده و تاکید کرده‌است که 95 تا 97 در صد جمعیت این کشور زیر خط فقر زندگی می‌کنند.
همچنین در گزارش‌ها و مستندهای غربی برای القای ناکارامدی طالبان موضوعاتی از فروش فرزندان گرفته تا خوراندن قرص خواب‌آور به آنها برای تحمل گرسنگی بازتاب می‌یابد اما اشاره‌ای به دو دهه اشغالگری، خروج غیرمسئولانه آمریکا، تحریم و تنگناهای اقتصادی از سوی بزرگترین مدعی حقوق بشر نمی‌شود.
تردیدی وجود ندارد که بلوکه شدن حدود 7 میلیارد دلار از دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان در آمریکا تاثیر بسزایی بر تعمیق بحران غذا و معیشت مردم فقیر این کشور آسیای مرکزی می‌گذارد. در حالی که کمک قطره چکانی سازمان ملل در قالب کمک‌های بشردوستانه بیش از کارامدی و اثرگذاری بازتاب ژست بشردوستانه غربی‌ها است.
جهان آسیای میانه 0 نفر برچسب‌ها پناهجویان افغانستان اتحادیه اروپا طالبان ایالات متحده آمریکا ایران پروندهٔ خبری تحولات افغانستان

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/1028166/دوستان-و-دشمنان-مردم-افغانستان
بستن   چاپ