ایرانیان جهان
جزیره مایون، پنجره استراتژی بلندمدت ابوظبی
شنبه 8 خرداد 1400 - 00:55:06
ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
خبرها حاکی از آن است که یک پایگاه هوایی عجیب و رازآلود در جزیره‌ای آتشفشانی در سواحل یمن در حال ساخته‌شدن است. این جزیره در یکی از استراتژیک‌ترین نقاط دریایی که محل گذر کشتی‌های حامل نفت و کالاهای تجاری است، واقع شده است. هر چند هنوز هیچ کشوری مالکیت خودش را بر پایگاه نظامی جزیره مایون که در تنگه باب‌المندب واقع شده اعلام نکرده اما ترافیک حمل‌و‌نقل دریایی مربوط به تلاش قبلی برای ساخت باند بزرگ در آن جزیره به طول سه و نیم مایل که سال‌ها پیش انجام شد، به امارات متحده عربی باز می‌گردد.
به گزارش گاردین، مقامات دولت یمن که به لحاظ بین‌المللی به رسمیت شناخته‌شده نیز می‌گویند دولت امارات پشت ساخت این پایگاه نظامی است. هرچند امارات در سال 2019 اعلام کرد که نیروهایش را از ائتلاف نظامی به رهبری عربستان که در یمن مشغول جنگ بودند بیرون می‌کشد، برخی از تحلیلگران معتقدند این اقدام امارات، بخشی از یک استراتژی درازمدت برای حضور دایم در آن منطقه است. تحلیلگران معتقدند این اقدام ممکن است ارتباطی با جنگ یمن نداشته باشد بلکه بیشتر به اهمیت آن منطقه در رابطه با حمل‌ونقل دریایی مربوط می‌شود. مقامات اماراتی در ابوظبی و سفارت امریکا در ابوظبی هنوز در خصوص این اخبار واکنشی نشان نداده‌اند. 
آنچه واضح است این است که وجود باند فرودگاه در این جزیره به هر نیرویی که آن را کنترل می‌کند اجازه می‌دهد قدرت خود را در تنگه باب‌المندب تثبیت کرده و حملات گسترده‌ای را به مرکز یمن هدایت کند. علاوه بر این کشوری که کنترل این جزیره را دراختیار داشته باشد قادر خواهد بود هر عملیاتی را در دریای سرخ، خلیج عدن و سواحل شرق آفریقا نظارت و رهبری کند. 
تصاویر ماهواره‌ای که خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر کرده نشان می‌دهد که ماشین‌آلات ساختمانی مشغول ساخت باند فرودگاهی 2 هزار و 800 متری در جزیره مایون هستند. این تصاویر در تاریخ 11 آوریل ثبت شده است. این‌طور به نظر می‌رسد که تا تاریخ 18 ماه مه این عملیات ساخت تقریبا به اتمام رسیده است و سه آشیانه هواپیما در منطقه آسفالت‌شده جنوب باند فرودگاه نیز ساخته شده است. 
باند فرودگاهی با این طول می‌تواند مورد استفاده هواپیماهای جنگنده، هواپیماهای جاسوسی و باری قرار بگیرد. براساس گزارش‌های منتشرشده در منابع خبری کار ساخت این پایگاه اواخر سال 2016 آغاز شده است و بعدها پس از اینکه کارگران سعی کردند باندی سه کیلومتری بسازند، متوقف شده است. باند سه کیلومتری به راحتی می‌تواند مورد استفاده بمب‌افکن‌های عظیم‌الجثه قرار بگیرد. دولت یمن که از سال 2015 حمایت عربستان سعودی را پشت‌سر خود داشته اعلام کرده بود امارات متحده مشغول ساخت این باند بوده است. مقاماتی که با خبرگزاری آسوشیتدپرس صحبت کرده‌اند و نخواسته‌اند نام‌شان فاش شود اعلام کرده‌اند کشتی‌های اماراتی تسلیحات، تجهیزات و نیروهای نظامی را نیز در هفته‌های اخیر به پایگاه نظامی منتقل کرده‌‌اند. مقامات نظامی معتقدند تنش‌های اخیری میان امارات متحده عربی و منصور هادی رییس‌جمهوری یمن وجود داشته است و یکی از دلایل این تنش درخواست امارات از منصور هادی برای امضای قرارداد اجاره 20 ساله جزیره مایون با امارات بوده است که ظاهرا منصور هادی با این درخواست مخالفت کرده است. البته مقامات امارات منکر هرگونه اختلاف نظری با منصور هادی شده‌اند. نخستین تلاش ناموفق امارات برای ساخت‌وساز در این جزیره پس از آن انجام شد که در سال 2015، نیروهای اماراتی و ائتلاف عربی این جزیره را از کنترل نیروهای حوثی خارج و تصرف کردند. اواخر سال 2016 تصاویر ماهواره‌ای نخستین تلاش‌ها برای ساخت‌و‌ساز در این جزیره را ثبت کرد. 
کشتی‌های یدک‌کش متعلق به شرکت کشتیرانی اکو که در دوبی مستقر است به علاوه لندینگ کرافت و کشتی‌های باری از بندر بن‌ناوی دوبی تجهیزات را به جزیره مایون حمل کردند. تصاویر ماهواره‌ای آن زمان نیز نشان می‌دهد که این کشتی‌ها تجهیزات و خودروهای نظامی را به‌طور موقت در یک بندر در سواحل یمن تخلیه کردند. 
شرکت اکو و مسوولان بندر ناوی از اظهارنظر درباره این خبر خودداری کرده‌اند. البته اطلاعات ثبت‌شده دریانوردی نشان می‌دهد که هیچ کشتی بزرگی در اطراف جزیره مایون ترددی نداشته است. معنایش این است که این تجهیزات توسط کشتی‌هایی به جزیره مایون حمل شده‌اند که حین تردد دستگاه‌های ناوبری و جی‌پی‌اس خود را خاموش کرده‌اند تا ترددشان ثبت نشود. 
در برهه‌ای از زمان در سال 2017، عملیات ساخت‌و‌ساز متوقف شد، چراکه کارگران دریافتند برای حفاری در بخش‌هایی از این جزیره آتشفشانی دچار مشکل شده‌اند. اما در تاریخ 22 فوریه بار دیگر کار ساخت باند فرودگاه از سر گرفته شد و تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند درست چند هفته بعد از اینکه جو بایدن اعلام کرد حمایت کشورش از ائتلاف عربی علیه یمن را متوقف می‌کند، کار ساخت‌وساز از سر گرفته شد. علاوه بر این تصمیم امارات برای ادامه ساخت‌وساز در جزیره مایون پس از آن اتخاذ شد که امارات یک پایگاه نظامی خود در شرق آفریقا در اریتره را تخلیه کرد. امارات از این پایگاه برای حمله به مواضع حوثی‌ها در یمن استفاده می‌کرد. 
برخی تحلیلگران معتقدند از آنجایی که شاخ آفریقا به واسطه وجود رقبای فراوان و درگیری‌های داخلی دیگر مکان امنی برای حضور امارات محسوب نمی‌شود، امارات تصمیم گرفته از جزیره مایون برای نظارت بر دریای سرخ استفاده کند، چراکه این جزیره بسیار کم‌جمعیت است و موقعیت استراتژیک خوبی دارد. برخی تحلیلگران نیز معتقدند که امارات متحده عربی در سیاست خارجی خود تغییر پارادایمی را صورت داده و از تزریق قدرت به تحفیظ قدرت روی آورده است. در واقع امارات سعی دارد به جای قدرت‌نمایی بیشتر تحولات را نظارت کند و در صورت لزوم با تهدیدهای احتمالی از سوی بازیگران غیردولتی ممانعت به عمل آورد. برخی از تحلیلگران نیز معتقدند یکی از دلایل اصلی اقدامات اخیر امارات در یمن، جلوگیری از گسترش حوزه نفوذ سپاه قدس ایران در منطقه است. جزیره مایون سه کیلومتر با حاشیه جنوب غربی یمن فاصله دارد. صدها سال است که قدرت‌های بزرگ جهان متوجه اهمیت استراتژیک این جزیره بوده‌اند. بعد از اینکه کانال سوئز افتتاح شده و دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل کرد، اهمیت این جزیره دو چندان شد.

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/250259/جزیره-مایون،-پنجره-استراتژی-بلندمدت-ابوظبی
بستن   چاپ