ایرانیان جهان
آیا مذاکرات فعلی وین ادامه مذاکرات قبلی است؟
چهارشنبه 10 آذر 1400 - 09:16:35
ایرانیان جهان - رجا /متن پیش رو در رجا منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با پایان یافتن نوبت اول گفتگوها در وین و انتشار اخبار مثبت از فضای داخلی مذاکرات، تلاش‌ها برای مصادره به مطلوب دستاورد این نشست آغاز شد. یک جریان مشخص سیاسی که در ایام الحاق ایران به سازمان شانگهای نیز سعی داشت تا این موفقیت را حاصل تلاش‌های دولت قبل جلوه دهد، همان خط خبری را برای گفتگوهای وین در پیش گرفت.
عمده استناد این موج خبری بر دو مطلب استوار است: مصاحبه انریکه مورا و روایت میخاییل اولیانوف. معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه خبری خود پس از پایان نشست اعلام کرد که ادامه گفتگوها بر پایه شش دوره مذاکرات قبلی پیش خواهد رفت و نماینده روسیه در وین نیز گفت که مباحث مذاکراتی از نقطه‌ای که در 20 ژوئن و دور آخر مذاکرات متوقف شده بود مجددا پیگیری خواهد شد.
البته متن توییت دیگری وجود دارد که به شکلی غیردقیق نقل قولی را به مورا نسبت داده است. با بررسی متن و فیلم صحبت‌های وی، غیردقیق بودن نقل قول مذکور مشخص می‌شود و البته این سوال باقی می‌ماند که چرا رسانه‌ها به جای استناد به منابع رسمی و دقیق، یک نقل قول غیردقیق را مبنای عملیات روانی خود قرار می‌دهند.
اما واقعیت ماجرا چیست؟ آیا نقطه آغاز گفتگوهای جدید از پایان دور ششم خواهد بود؟ واقعیت‌های میدانی حاکی است که ایران در مذاکرات جدید همانطور حاضر شده که از قبل وعده داده بود. وزیر امور خارجه کشورمان مدتی قبل از پذیرش «فرمت مذاکرات وین» از سوی ایران خبر داده بود و در عین حال تصریح کرده بود که «مذاکرات را از بن‌بست وین آغاز نخواهیم کرد». از سوی دیگر علی باقری نیز برای دور جدید گفتگوها از کلمه «آغاز» به جای «ادامه» استفاده کرده بود.
اکنون آن چه رخ داده چیزی نیست جز موضع روشنی که پیش از این اعلام شده بود. جمهوری اسلامی تمام «فرمت» مذاکراتی قبل را مبنای کار خود قرار داده اما برای خروج از بن‌بست مذاکراتی شکل گرفته، بر روی «محتوا» و «متن» مشخصی که در 20 ژوئن به دست آمده گفتگو خواهد کرد.
دقیقا با همین منطق است که طبق اعلام علی باقری، تمامی طرف‌ها بر روی دستور کار «رفع تحریم» توافق کرده و مقرر شده کارگروه‌های شکل گرفته در دور قبل که در حقیقت همان «فرمت» مذاکرات هستند، تلاش‌های جدیدی را بر روی «محتوا» آغاز کنند.
این نکته‌ای است که به تایید منابع مطلع و همراهان تیم مذاکره‌کننده نیز رسیده است. در همین زمینه دکتر محمد مرندی در صفحه شخصی خود نوشته است آن چه در 20 ژوئن به دست آمده نه یک «توافق» که یک «پیش‌نویس ناتمام پر از پرانتز» بوده و تا پیش از توافق روی همه چیز، روی هیچ چیز توافق نشده است.
با این منطق اکنون می‌توان تحلیل دقیق‌تری از عبارت انریکه مورا در گفتگوی خبری‌اش داشت. او با ذکر این نکته که ادامه مذاکرات «بر اساس دستاوردهای شش دوره قبل» برگزار خواهد شد، تصریح می‌کند که «ایران با ملاحظات جدیدی وارد گفتگوها شده که تشریح آن برای طرف‌ها نیازمند زمان است». او همچنین در گفتگوی کوتاه خود دو مرتبه تاکید می‌کند که «ایران به دنبال لغو تحریم است» که به گفته نیویورک تایمز باعث تعجب آمریکا شده است.
بنا بر آن چه گفت شد، جمهوری اسلامی هیچ تغییری در روش و وعده‌های مذاکراتی خود صورت نداده و دقیقا بر خلاف آنچه پیش از این اعلام شده بود، با حفظ فرمت گفتگوهای قبلی و با ورود انتقادی به محتوای به دست آمده در 20 ژوئن، مسیر مشخصی را برای لغو تحریم‌ها پیگیری می‌کند. بدین ترتیب ممکن است هر یک از بندهای متن مذکور حفظ، اصلاح یا حذف شود.

http://www.ilandnews.ir/Fa/News/290752/آیا-مذاکرات-فعلی-وین-ادامه-مذاکرات-قبلی-است؟
بستن   چاپ